Zahvaljujući Marcel Motu u Rijeci, imao sam priliku isprobati Kymco Downtown 300i a kako i sam vozim Xciting 250 sa Multivarom i 4Road auspuhom mislim da sam kompetentan da iznesem svoje sudove o novoj Kymcovoj zvijeri.

Dizajn i ergonomija:
Downtown jest manji skuter od Xcitinga. Kraći je i ima manje kotače ali zbog toga ima puno veći bunker u kojeg stanu dvije kacige. Odmah je primjetna razlika u načinu sjedenja jer Xciting ima širi tj. otvoreniji upravljač dok je kod Downtowna uži ili zatvoreniji (kao na "sportivi") ali je istodobno i znatno viši. Sjedalo je udobno i "duboko" a podnice su znatno niže nego na Xcitingu pa se na Downtownu sjedi uspravnije i ugodnije, tu nema dvojbe. Međutim, otvoreniji upravljač i položaj tijela na Xcitingu vam daje više samopouzdanja pri bržem prolasku kroz zavoje a osobno mi se ne svidja i previše zatvoren upravljač na Downtownu jer nekako ne ide u kombinaciji sa uspravnim sjedenjem pa izaziva nelagodu pri manevriranju na manjim brzinama. Također, na Xcitingu su retrovizori veći i pregledniji.
Ciklistika:
Zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku i većim kotačima ali i položaju tijela, Xciting se više vozi kao motor a Downtown kao skuter. Zavoji se sa Xcitingom prolaze sa većim nagibom i samopouzdanjem. Međutim, Downtown ima tvrđi ovjes pa ne propada na kočenju i ne mjesi kroz zavoj što je poznata mana na Xcitingu.
Pri većoj brzini na autocesti (130 km/h) Downtown je osjetljiv na bočni vjetar a također prednji kraj postane nekako "lepršav" i nervozan što je očita posljedica kraćeg međuosovinskog razmaka.
Kočnice:
Downtown ima samo dva diska ali koči brutalno dobro, jako i pouzdano. Po mom mišljenju Xciting (sa tri diska) tako dobro počne kočiti tek kad umjesto serijskih pločica stavite neke mekše, u mom slučaju Ferodo!!! Isto tako, već sam rekao kako je ovjes tvrđi pa na jakom kočenju, Downtown ostaje miran i stabilan te ne propada na nos za razliku od Xcitinga.
Agregat:
Ono što je najbolje sam ostavio za kraj. Agregat je brutalan, nevjerovatan, snažan!!! Xcitng 250 sa Multivarom i 4Road auspuhom nema nikakve šanse protiv serijskog Downtowna 300. Nagli okret ručice gasa s mjesta rezultira katapultom od 0-60 km/h. Tu je primjetna jedna rupa jer kazaljka na par sekundi padne za "parsto" okretaja. Onda opet potegne do cca 100 km/h i tu opet ima malu "rupu" na oko 6000 rpm. To je nešto što bi se lako "pokrpalo" ugradnjom Malossi Multivara.
Pri brzini od nekih 105 km/h, Downtown živo reagira na otvaranje gasa i naprosto preskoči brzo krečuću kolonu. Oduševljava snaga kojom grabi... 110, 120, 130 km/h... on samo ide i ide....!!! I tako do 140 km/h pri 8000 rpm. Natjerao sam ga na 147 km/h pri 8500 rpm (na ravnom!)
Još jednom, ne mogu se nadiviti snazi tog fantastičnog agregata od 30 konja. Tjerao sam ga zavojitom cestom uz Učku i na svakom oštrom uzbrdom zavoju sam uspio proklizati zadnjom gumom u nagibu pri otvaranju gasa!!!
Moje mišljenje:
Po meni, Xciting se bolje vozi u smislu ciklistike ali agregat u odnosu na onaj iz Downtowna je potpuno impotentan, čak i uz Multivar i auspuh!! Usudio bih se reći kako bih zbog brutalnog agregata Downtownu oprostio sve "mane" koje možda nekome neće niti biti zamjetne ako nije vozio Xciting.