Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [3] 4 5  Sve   Dolje

Autor Tema: SHALOM ISRAEL 2010.  (Posjeta: 4075 )

branac

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: suzuki dl-65o v-strom
Odg: SHALOM ISRAEL 2010.
« Odgovori #50 : 30. Srpanj 2010, 09:34:54 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #51 : 30. Srpanj 2010, 09:36:34 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #52 : 30. Srpanj 2010, 09:38:12 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #53 : 30. Srpanj 2010, 09:40:03 »

.
Evidentirano
Branac

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #54 : 30. Srpanj 2010, 09:40:20 »

Odlično i zanimljivo!  :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

branac

• **
« Odgovori #55 : 30. Srpanj 2010, 09:42:08 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #56 : 30. Srpanj 2010, 09:43:53 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #57 : 30. Srpanj 2010, 09:46:34 »

Za petak smo ostavili tek dvije destinacije: krstionicu u Deganiji i planinu Mt.Tabor (ili Tavor) . U Izraelu ima dosta planina budući da se kod njih svaki brežuljak viši od 300 m naziva planinom. Danas je i vrućina u Tiberiasu popustila pa ne žurimo s polaskom. Do krstionice na mjestu na kojem se Galilejsko jezero sužava i ponovo pretvara u rijeku Jordan, ima tek desetak minuta vožnje.Čitavo vrijeme vozimo uz obalu Kinereta(drugi naziv za Galilejsko jezero), prvi kupači već zauzimaju svoje pozicije na plaži, a kamperi pijuckaju svoju prvu jutarnju kavu. Ulazimo u Yardenit, jedinstverno mjesto koje godišnje posjeti više od pola milijuna hodočasnika  iz cijelog svijeta, mjesto na kojem je, prema predaji, Josip krstio Isusa a koje se nalazi između stabala eukaliptusa i neponovljive riječne flore. Za vjerske obrede dostupni su adekvatni, uređeni prostori na samoj obali rijeke Jordan. Ulazak u vodu  dozvoljen je isključivo organiziranim skupinama, dok je plivanje i ronjenje strogo zabranjeno. Na ovome  mjestu čovjek može osjetiti neki posebni mir i spokojstvo bez obzira na vjerska uvjerenja. Boravak u Yardenitu vrlo je impresivno iskustvo za svakog posjetitelja.
                  Do Mt. Tabora (hebr.Har Tavor) brda preobraženja, koje je od Yardenita udaljeno oko 30-35 km, prolazimo brežuljkastim krajolikom, koji neodoljivo podsjeća na naše Zagorje. Zelenila ima u izobilju, neobrađenih površina gotovo i nema, cesta, iako tek regionalna, odlične je kvalitete, prometa gotovo i nema, a ni policije, pa uživamo u opuštenoj vožnji. Od mjesta Kfar Tavor  u podnožju Mt.Tabora, do same  Crkva preobraženja (588m/nm) koju su u početkom XX st. Obnovili talijanski franjevci,   vodi strma,uska cesta prepuna serpentina, slična onoj na Vršiču(SLO), samo što je cesta puno uža a serpentine kraće.  U podnožju postoji veliko parkiralište i odmorište s restoranima za hodočasnike koji do ovog mjesta dolaze uglavnom autobusima. Do vrha voze mini busevi a može se i pješice stazom koja je izgrađena u IV.st.poslije Krista a sastoji se od 4300 stepenica. Za ostala vozila promet je do vrha zabranjen osim za organizirane ekipe paraglajdera, koje neposredno ispod smog vrha imaju svoje zaletište. Unatoč zabrani,mi smo se ipak "prošvercali",.Pa V-strom i nije neko vozilo,zar ne?  S vrha planine pruža se prekrasan pogled na Emeq Yezreel (izraelsku dolinu) kao i na dio galilejskog jezera oko Yardenita. Sa ovog mjesta se Isus,prema Bibliji,  uzevši sa sobom Petra, Ivana i Jakova, pred njima preobrazio i uskrsnuo na nebo. Zahvaljujući izuzetno ugodnoj klimi, na samom vrhu uspijeva vrlo raznolika flora, pa smo tu između ostalog našli: drvo papra, divovsku juku, vrlo rijetko cvijeće, neobične palme i kaktuse.
 Silazimo s  Mt.Tabora, u dolini je  puno toplije pa nastavljamo do Tiberiasa nešto dužim ali puno bržim smjerom, koristeći jednu od mnogobrojnih autocesta. Napominjem da ni jednu AC kojom smo vozili nismo morali platiti, jednostavno nema naplatnih kućica!
Prepuni dojmova, ostatak dana, u kojem smo prešli tek nešto više od 16o km,
provodimo u odmoru i spremanju stvari za sutrašnji povratak. Večer prije odlaska podmirili smo hotelski račun kako bi u jutro mogli čim ranije krenuti. Opraštamo se s mladim gazdom uz obavezni "shabat shalom", petak je i sa zalaskom sunca započeo je njihov veliki blagdan. Na večernjim TV- vijestima još uvijek je glavna tema incident na turskom brodu, spominje se čak zabrana preleta EL-AL-ovim(izraelskim) zrakoplovima preko turskog zračnog prostora, kao i uplovljavanje brodova koji dolaze iz izraelskih luka. "Posljednju večeru" u Izraelu(tako smo barem mislili)imali smo  prilično bogatu, jer je valjalo isprazniti zalihe iz hladnjaka. Nismo uspjeli do kraja pa smo nešto hrane i pića ostavili.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #58 : 30. Srpanj 2010, 09:48:25 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #59 : 30. Srpanj 2010, 09:50:16 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #60 : 30. Srpanj 2010, 09:52:21 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #61 : 30. Srpanj 2010, 09:54:16 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #62 : 30. Srpanj 2010, 09:55:41 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #63 : 30. Srpanj 2010, 09:59:14 »

Na sam šabat doručkujemo već oko 6,30 sati, malo smo uranili, na švedskom stolu bilo je svega kao i obično, jedino smo morali čekati par minuta na pečena jaja i kavu .  U Tiberiasu u ovo doba nema nigdje nikoga, prodavaonice su radi šabata zatvorene, na prometnicama pustoš, pa brzo izlazimo iz grada  već poznatom cestom pored Yardenita prema Beit Sheanu ,gdje skrećemo prema graničnom prijelazu Jordan River na koji smo očigledno došli prilično rano. Na cesti četiri naoružana izraelska vojnika, dva vojna vozila zapriječila su prometnicu, prilazi nam jedan od vojnika i objašnjava da moramo čekati, ali ne i zašto? I tako skoro jedan sat, kad su  napokon maknuli vozila s ceste i pustili nas da prođemo. Nisam se usudio fotografirati ovaj detalj s granice, jer smo uvijek bili pod budnim okom barem jednog od četvorice vojnika, od kojih ni jedan nije imao više od 20 godina. O uobičajenoj torturi prilikom prelaska granice ne vrijedi trošiti riječi, gotovo da je trajala isto koliko i prilikom ulaska u Izrael. Papiriće s izraelskim štambiljima  uredno smo  vratili, te nakon mnogobrojnih provjera, kako s izraelske tako i s jordanske strane,  ušli napokon u Jordan. Ne zadržavamo se nigdje, jurimo prema Irbidu i jordansko-sirijskoj granici. Na graničnom  prijelazu  Ar Ramtha bez problema prolazimo jordanske provjere, dok nas na sirijskoj strani čeka šok. Prošli smo nekoliko kontrola, platili ponovni ulaz u Siriju, policijski službenik  na kontroli putovnica  pažljivo lista najprije Ireninu putovnicu, vraća joj istu, sve je ok, ali se na jednom listu moje putovnice zadržao. Gleda nekakve štambilje ionda me pita : Što je ovo? Gdje ste vi bili? Odgovaram : Pa u Jordanu, naravno. Baca putovnicu na stol i odlazi u susjednu prostoriju, dolazi nakon nekoliko minuta, vraća mi putovnicu i veli da možemo ići tamo odakle smo i došli, uz "Dis iz order"!! Noge su mi se odsjekle! Još nam je u prolazu rekao da možemo ići protestirati u ambasadu Sirije u Amanu,!? Novac kojim  smo platili ulazak u Siriju dobili smo natrag, ali smo zato ponovo morali platiti ulazak u Jordan, da ne povjeruješ! Po najvećoj žegi jurimo autocestom prema Amanu, a da pojma nemamo kuda idemo i pošto ? A kako nada umire posljednja,  tako i mi vjerujemo da ćemo ipak uspjeti riješiti naš problem.Pokušavamo pronaći sirijsku ambasadu u  gradu od  2 mil.stanovnika, a na čijim su prometnicama  gotovo svi  natpisi na arapskom (osim na autocesti)'? Nakon jednosatnog lutanja, morali smo zamoliti taksistu da nas odvede do ambasade. Nažalost, kasnimo,  ambasada radi do 15,00 h, a skoro je 15,30. Policajac na ulazu savjetuje nam da dođemo sutra, a sutra je nedjelja! A u ponedjeljak imamo brod za Cipar,na koji svakako ne smijemo zakasniti. Ponovo lutamo Amanom pokušavajući naći izlaz na AC prema Irbidu, i ponovo moramo moliti taksistu za pomoć, i ponovo smo ostali bez 10 USD, kao i kod onog prvog. Napokon smo  na AC , dogovaramo da danas idemo do Irbida, u "naš" Al Joude hotel, dosta je bilo šokova. Tamo ćemo u miru razraditi plan za sutra,  a za sada  je jedino sigurno da  moramo ponovo u Izrael! Brzo smo pronašli hotel, kao da smo ovdje već godinama, čak smo dobili "najbolju sobu" ,tj.onu istu u kojoj smo bili prije  8 dana uz popust od čak 5 JD (oko 10 Eura).   
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #64 : 30. Srpanj 2010, 10:00:00 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #65 : 30. Srpanj 2010, 10:03:21 »

Nedjelja je, 12.dan naše  avanture, jutro sunčano,temperatura u ovo doba dana više nego ugodna a mi spremni za povratak u Izrael. U Irbidu smo ponovo proveli nekoliko nezaboravnih sati. Već kod mjesta Khan Shuna u jordanskoj dolini, temperatura je drastično porasla pa nas osim sve prisutnije nervoze i ona dodatno opterećuje. Na graničnom prijelazu Jordan River uobičajena višesatna procedura, tako da pred ured za štambilje dolazimo, naravno, oko podneva, po najvećoj žegi. Unutra ponovo isto lice, policajac-biker, isti onaj koji me je prije tjedan  dana uvjeravao da je štambilj kojeg mi je udario u putovnicu ,a zbog kojega su nas vratili sa sirijske granice,  totalno bezopasan! Sad kad smo se riješili Sirije zamolili smo ga da nam  poštambilja putovnice. Osiguranje motora morali smo ponovo platiti, ovaj put za tri dana 120  NIS (oko 200 kn), ostale takse nismo platili jer smo kod prvog ulaska platili za razdoblje od 30 dana. Uz stereotipni "Welcome to Israel" ulazimo u svetu zemlju 2.put u tjedan dana!Iako svjesni da moramo ići u Haifu a možda i u Tel Aviv (Ben Gurion), idemo najprije do našeg g.Bergera u Tiberias. Uz njegovu pomoć saznajemo  da osim brodom, do Turske možemo doći i zrakoplovom pa zato idemo bez zadržavanja prema zračnoj luci Ben Gurion. Postoji opcija da  motocikl ide do Istambula cargo zrakoplovom  a cijena je oko 1100 USD, a mi da letimo drugim zrakoplovom dan poslije ali za koji najprije moramo rezervirati karte.Najjeftinija karta za let do Istambula u tzv.ekonomskoj klasi,  stoji oko 250 Eura,po osobi, ako ima mjesta. Te karte su, uglavnom, rasprodane danima prije leta,   pa odlučujemo "jednoglasno": Idemo na sjever, u Haifu, možda još stignemo na brod. Unatoč odličnoj cesti do Haife smo vozilo više od 2,5 sata  jer se na izlazima prema usputnim velikim gradovima u  kasno poslijepodne stvaraju uobičajeni čepovi.U luku Haifa stižemo oko 19,15 h. Pošto nemamo nikakve papire za brod, sa  g-đom Aliciom Rosenfeld iz istoimene agencije dogovaramo da ćemo sutra u jutro pokušati riješiti papirologiju  za brod koji ide u četvrtak navečer  za Cipar. U ruskoj četvrti u kojoj smo se našli sasvim slučajno, pokušavamo saznati za bilo kakav smještaj, te se nakon raznoraznih normalnih i manje normalnih ponuda, kao npr. neke religiozne sekte ("norwegian house"),  ipak odlučujemo za hotel "Colony" u njemačkoj četvrti,. u Aveniji Ben Gurion koja je prirodni nastavak čudesnih Bahai vrtova na brdu iznada Haife. Bio je skup za po.izdit, a noć na vratima, pa nismo imali ni snage ni volje dalje tražiti. U kubanskom restoranu na otvorenom, preko puta hotela, večeramo u vrlo opuštenoj atmosferi.  Iako se ova četvrt i službeno zove German Colony, na ulicama prevladava ljepši spol različitih godišta  iz republika bivšeg SSSR-a,   tako da imamo osjećaj da smo u Odesi a ne u Haifi."Mužčini vozmožno kak matrosi na korabljah".?
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #66 : 30. Srpanj 2010, 10:04:24 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #67 : 30. Srpanj 2010, 10:07:09 »

13. dan započinjemo doručkom u "Colony" hotelu. Među gostima  prevladava  ekipa dobrostojećih umirovljenika iz Pensilvanije(USA) među kojima se mi, bajkeri, kao da smo došli iz nekog drugog filma, ne osjećamo baš ugodno. Ni najbogatiji "švedski stol" koji sam do sada  vidio nije nas mogao duže zadržati, pa smo nakon ekspresnog  doručka ubrzo krenuli prema agenciji Rosenfeld. Usput smo navratili do susjednog hostela da pitamo da li će možda danas biti slobodnih soba, gazda veli da će nam čuvati sobu, ali da moramo doći prije podneva. Agenciju pronalazimo bez problema, zahvaljujući našem "skupocjenom" GPS-u MIO-300 (hvala HT-u!) . G-đa  Rosenfeld, tu je" i bog i batina", ali nema osobe koja će nas provesti kroz postupak predaje motora na brod.Dotični dolazi tek oko 13,00 pa u to vrijeme moramo  biti u agenciji. Novost je da  brod koji je do sada  prevozio iz Haife preko Cipra do Pireja i vozila i putnike, odsada  prevozi isključivo vozila, dok ljudi moraju zrakoplovom.Čini se da je i za ovu promjenu kriv nedavni incident na turskom brodu pred Gazom. Vrijeme do 13 h iskoristili smo kako bi rezervirali i kupili  karte za zrakoplov na relaciji Tel Aviv-Dubrovnik, pošto za čarter iz Tel Aviva za Zagreb više nije bilo mjesta. Let imamo tek u četvrtak, a do tada imamo dovoljno vremena da riješimo pitanje transfera v-stroma na brod, a naročito problem mojeg imaginarnog straha od letenja!  U Rosenfeld kasnimo oko 15 min. i naravno našeg agenta više nema, Alicia nas naručuje za sutra, tj.u utorak, u 9,00 sati uz "ako zakasnite, nema broda!". Ali mi sad kasnimo i u hostel, ne ide nam baš sve po planu, srećom gazda nam  čuva sobu. Ponovo jedan od onih dana za pamćenje, a bilo ih je,  fakat!  Selimo se iz "four stars" u "tree" ali za puno nižu cijenu.   Solidan apartman  u potkrovlju  ima i mini kuhinjicu i hladnjak, čak i veliku zajedničku terasu s koje se pruža lijep pogled na Bahai gardens. U obližnjem marketu obnavljamo zalihe hrane i pića jer ćemo ovdje biti skoro dva dana.Možda je i dobro što je ovako ispalo, imat ćemo motor do samog kraja, pa ćemo se još malo vozikati Haifom.
Utorak je, 14.dan našeg putovanja, oko  8,15 smo već pred agencijom, zlu ne trebalo, čekat ćemo u obližnjoj uličnoj pizzeriji u kojoj smo usput i doručkovali. U 9,00 smo u agenciji, ali sad nema agenta pa čekamo do 11,oo kad bi se trebao pojaviti. Nadamo se da Alicia sada neće reći "ako nema agenta, nema broda"!   Napokon se pojavio i agent,  svu papirologiju riješili smo dosta brzo čak smo i  motor mogli zadržati do sutra u jutro. Dogovoreno je da na brod idu sve naše stvari, pričvršćene za motor, pa čak i kacige, a sa sobom ćemo uzeti samo dvodjelnu tank torbu u koju ćemo spakirati najnužnije stvari, nešto odjeće i kozmetike . Navečer se opraštamo od Haddada, vlasnika hostela, inače Jordanca, koji nam je puno pomogao pri  organizaciji putovanja i pronalaženju turističkih agencija. Pokušali smo ga nagraditi za učinjeno ali nije htio ni čuti za to!
        Očito ovaj običaj svoje porijeklo vuče iz nekih drugih krajeva.
Isto tako smo prošli i slijedećeg jutra kod našeg agenta u Rosenfeldu, koji nam je također dosta pomogao, a koji se gotovo naljutio kad sam mu pokušao gurnuti u ruku 20 USD! Ili je možda bilo premalo?  Nakon što smo se oprostili od v-stroma i predali  ključeve agentu, odlazimo na željezničku postaju, koja je preko puta agencije, kupujemo karte za supermoderni vlak koji će nas  za otprilike 1,5 h odvesti doslovno u terminal 3 zračne  luke Ben Gurion u Tel Avivu. Vrijeme preostalo do polijetanja zrakoplova za Dubrovnik, provodimo dosađujući se u mnogobrojnim terminalima a sve to pod budnim okom službenika sigurnosti  u civilu. Naime, neki od putnika koji su duže vrijeme boravili u zračnoj luci, bili su podvrgnuti višekratnom ispitivanju, dok su jednom italijanskom novinaru koji je sjedio tik do nas, isključili laptop i zabranili da dalje piše. Nakon toga mi smo se diskretno preselili na drugo mjesto, u jedan kafić u kojem smo, udobno zavaljeni u velike fotelje, dremuckali sve dok nije objavljen let . Na čekiranju smo ponovo bili podvrgnuti raznoraznim provjerama i besmislenim pitanjima. Vrhunac svega bilo je pitanje mlade policajke što znači natpis na mojoj majici na kojoj je pisalo (ali naopako) MISLIMO NA TEBE, BRANAC! EKIPA IZ HELCOMA, da li to možda znači MUSLIMS.(Muslimani)?! Jedva sam dokazao da je to poruka mojih kolega iz firme u kojoj sam zaposlen, a bilo je još nekih bisera kao: "kako to da idete doma zrakoplovom", "zašto imate tako malo prtljage", "kod koga ste bili u Libanonu", "u kojem ste hotelu odsjeli u Izraelu", "gdje vam je motor sada", "poznajete li koga u Izraelu" ?  Nakon ovakvih nebuloza jedva smo dočekali poziv na let za Dubrovnik, a ja sam čak uspio potisnuti u drugi plan moj dugogodišnji strah od letenja.
Nakon trosatnog ranojutarnjeg leta slijećemo u  Naš Dubrovnik prepuni emocija, pa mi smo gotovo kod kuće! Nije nam teško pala ni 14-satna vožnja busom do doma, a posebno nas se dojmila vožnja od Splita do Varaždina, "supermodernim" AP-ovim Neoplanom "iz 70- i neke", u kojem smo, pored triju engleskih tinejdžerica koje su putovale na Plitvička jezera, bili jedini putnici.Sirote Engleskinje su sigurno proklinjale trenutak kad su se odlučile za ovu liniju. Bilo je svega i svačega: od spektakularne  vožnje kroz pusto šibensko zaleđe u kojem su vozači tražili "jeftine trešnje", preko traženja putnika po navodnim novim stajalištima,  do toga da je na   usponu uz Velebit isti   bus u dva navrata zakuhao, na svakom zavoju bilo je škripe, cvilenja kao da će se karoserija raspasti, a alarm za temperaturu rashladne tekućine uveseljavao nas je gotovo do Gračaca. Stariji će se sigurno sjetiti filma "Ko to tamo peva?",a  ovaj bus nas je neodoljivo podsjećao na njega! Oko 23,00 napokon smo kod kuće, sretan povratak proslavit ćemo po povratku iz  Pireja u kojem u ponedjeljak moram preuzeti motor.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #68 : 30. Srpanj 2010, 10:09:28 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #69 : 30. Srpanj 2010, 10:11:24 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #70 : 30. Srpanj 2010, 10:13:10 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #71 : 30. Srpanj 2010, 10:14:38 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #72 : 30. Srpanj 2010, 10:17:58 »

.Nedjelja je, rano poslijepodne a  ja, koji do jučer nisam smio ni pomisliti na let zrakoplovom, sada udobno zavaljen u sjedalu 7F, letim prema Ateni, odnosno Pireju, u kojem ću  sutra preuzeti našu "bebu", koja je nažalost  na povratku  iz Izraela morala tri dana provesti na brodu, kao neki bolesnik. Ne znam da li zbog Pana popijenog u zračnoj luci Pleso  ili ugodnog Rihaninog glasa , zadrijemao sam ...  U razmišljanju o tome što me sve sutra čeka, iznenadio me nježni dodir po ramenu, domaćica zrakoplova upozorava me da će uskoro početi slijetanje i da moram isključiti MP3. Slijećemo u Atenu, točno po redu letenja, pomalo mi je žao što je već gotovo, no ipak sam sretan što je sve ovo iza mene i što sam napokon pobijedio strah od letenja! U zračnoj luci obavljam carinske formalnosti i već sam u busu za Piraeus. Tih 30-35 km  vožnje po uzavrelom atenskom i pirejskom asfaltu, trajalo je gotovo kao i sam let, pa u luku stižemo tek oko 19 sati. Hotelčić na 7 katova, skroman je  ali čist,ima čak i balkon s pogledom na luku, ima klimu, TV, za cijenu od 34E u jednoj ovakvoj luci, ne možete ni očekivati nešto bolje. Nakon osvježenja pod tušem odlazim u potragu za specijalitetima grčke kuhinje, kojih ovdje ima na svakom koraku. Vrućina je i nakon 21 sat neizdrživa, kažu da je 37 st.cel., kratko se zadržavam u pečenjarnici u kojoj je kao u sauni, zasigurno preko 50 st.  Giros je sendvič sličan kebabu,a čija je osnova nekakvo jako fino pecivo u obliku debele palačinke u koju je umotano meso, pomes frites,  vrlo ukusni začini.Nakon  ovako obilnog obroka, odlično  su mi legle dvije Amstell-ice i sve ovo za 6 E. Hotel sam morao  platiti prije odlaska na spavanje, a putovnicu mi je recepcioner vratio tek u jutro.
                      Po sistemu "lako ćemo" pokušavam pronaći moju današnju 1. stanicu , passport control, bez koje ne mogu dalje. Pronalazim je u  ogromnoj zgradi , vrlo sličnoj zračnoj luci u kojoj sve vrvi od mnogobrojnih putnika koji odlaze ili dolaze s mnogobrojnih grčkih otoka . Brzo sam obavio kontrolu putovnice i od policemana dobio nekakav papirić na kojem je pisalo moje ime i podaci o motociklu. Uz "welcome to Greece" službenik mi je rekao da sad mogu na brod radi preuzimanje motora. Slijedeći sat vremena pokušavam pronaći agenciju koja je zadužena za izradu dokumentacije o preuzimanju motora. Ono što je u Izraelu Rosenfeld, ovdje je Grimaldi, dugo ću je pamtiti , jer to što mi se događalo tog vrućeg prijepodneva i dio poslijepodneva ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. Nakon višekratnih šetnji i vožnji taxijem od Grimaldija do broda, pa od broda do kojekakvih kontejnera, pa ponovo do broda, u društvu agenta  zaduženog za ovaj protokol, mogu reći samo da sam toliko papira vidio još jedino na sirijskoj granici(no, o tome nešto kasnije). O (ne)pismenosti službenika na šalterima mogu bih dosta toga reći, no reći ću samo jedan detalj, kada me je jedna od službenica, pregledavajući putovnicu pitala: Koja je to država? Kad sam odgovorio: Pa, Hrvatska, nije ni trepnula, velim ja onda Croatia, Zagreb, a ona meni: Aaaaaa, aj no, Makedonija!! Mislim da je svaki komantar suvišan. Kad smo konačno uspjeli sve papire skupiti, odlazimo na naš brod Pontos, nakon kratkotrajne rutinske kontrole, od vrlo ljubaznog osoblja dobijam odobrenje da mogu na gornju palubu po svoju "bebu", živa je i zdrava, u okovima i društvu dvaju  BMW-a  izraelskih reg.oznaka! Silazim s broda, presretan, samo da se još obavi carinska kontrola u jednom od mnogobrojnih carinskih skladišta i možemo doma! Negdje oko 13 h i to smo konačno obavili, treba još samo na izlazu iz luke sve te papire još jednom prekontrolirati u jednom od brojnih kontejnera, do kojeg ja ne mogu motorom jer su nekakve betonske prepreke. Agent me upućuje da odem "okolo", niti ne primjećujem da sam izašao iz luke a natrag ne mogu jer nemam papire! Jurim u agenciju do koje ima nekih 2-3 km, ne znam što činiti, ljudi iz agencije šalju me natrag u luku, vele moraš se javiti kod "custom octo(8)" tamo te čeka tvoj agent. Mo'š mislit, kod kastom okto nema nikoga, službenica u susjednom kontejneru veli mi da je agent otišao kući i neka ostavim motor kod broda i vratim se sutra!  Nema šanse, velim ja, idem do broda, objašnjavam jedinom čovjeku u luci koji zna engleski što se dogodilo i molim ga da mi pomogne: imam broj telefona od mog agenta, ali što mi vrijedi kad isti ne zna ni beknuti engl. osim "kam,kam".i "no finiš". Uzaludno pokušavamo uspostaviti vezu, no odnekud se pojavljuje i službenik bez čijeg štambilja ne mogu izaći iz luke, uspijeva dobiti na telefon famoznog agenta i sasuti na njega salvu psovki u trajanju od najmanje 5 minuta. Pokušava mi objasniti da moramo čekati i da će se  uskoro pojaviti. Laknulo mi je, ipak ću krenuti još danas! Razmišljam što se dogodilo i zašto je Ilijas (tako je ime našem junaku!) napustio luku i otišao jednostavno u vinograd!? Vjerojatno je mislio da sam ja pobjegao iz luke, on je novac dobio, nekih 60 Eura, još sam mu trebao dati 20 kad izađemo iz luke, nisam više imao kod sebe, obećao sam mu da ćemo zajedno do banke.... Možda je mislio zadržati novac za sebe, papire vratiti,u agenciji reći da sam pobjegao ne plativši? Kad se, nakon skoro 2 sata čekanja na nekih 36-37 st.celz., naš Ilijas napokon pojavio u plavom radnom kombinezonu i gumenim čizmama, dočekao ga je još jedan rafal psovki, dok se na njegovom licu moglo vidjeti tek da mu je žao. E sad, da li mu je žao mene koji sam za tih nekoliko sati sigurno ostario za nekoliko godina, ili mu je žao onih 60-ak Eura bez kojih će sad ostati, nikada nećemo saznati.Prije nego mi je uručio moje  papire, službenik zadužen za izlazne štambilje veli mi " no mani!" tj. ne trebaš više ništa platiti! Točno u 16,30 h izlazim iz  luke,  vrućina je nepodnošljiva, umoran sam od svega ali vozit ću dokle budem mogao, prespavati negdje i u jutro dalje.                     
                   Na ulicama Peiraeusa uobičajena  gužva, dugo mi je trebalo da izađem na AC.1 prema Lamiji  .S desne strane Atena , okupana suncem, Akropolis adieu, možda nekom drugom prilikom?!  Gužva na AC  s vremenom prestaje, tako da  već nakon 30-ak km vozim sasvim normalno, vrućina je nestala, ulazim u planinski kraj, lakše se diše. Iza Lamie, nakon 260 km vožnje hvata me umor, stajem na pumpi  koja je i motel, uzimam sobu, sve novo, možda sam čak i prvi gost jer nisu znali ni koliko da mi naplate. Nakon završene utakmice na svj.prvenstvu između .Italije i .......................  i  ................................ i dvije Amstell-ice,, savladao me umor. Motor je sa svim stvarima parkiran  pred motelom koji je otvoren 24 sata, gazda me uvjerio da je na sigurnom. Ujutro, nakon kave i keksa, krećem već oko 5,15 h, vrijeme ugodno, idealno za potegnuti prema domu. Nižu se prekrasni predjeli, sve do Thessaloniki-ja gdje uz podosta lutanja napokon izlazim na cestu prema Makedoniji. Postaje sve toplije. Zaustavljam se samo radi tankiranja i osvježenja. Na graničnim prijelazima MAK-SRB i SRB-HR, gotovo da se nisam ni zaustavljao, službenici su mi tek poželjeli sretan put,.Iza Lipovca sam oko 18 h, odlučujem da idem do doma, naša AC prazna, vrijeme idealno, kazaljka brzinomjera uglavnom oko 140 km/h.Doma stižem oko 21,15 h nakon punih 16 sati vožnje i 1395 km ! Kakav dan za pamćenje!
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #73 : 30. Srpanj 2010, 10:20:12 »

.
Evidentirano
Branac

branac

• **
« Odgovori #74 : 30. Srpanj 2010, 10:22:38 »

.
Evidentirano
Branac
 Str: 1 2 [3] 4 5  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.13 sekundi uz 15 upita.