Djenka molim te nemoj pričati kao trgovac i to prodavati pod normalno??
Ajmo realno,teoretski imaš model iz 2001. godine,npr Mini cooper i sutra ga prodajes po cijeni kao da je novi... Aj mi reci da je to normalno i ja dođem i kupim sve Kymco motore iz tvog salona?!? Postoje modeli koji se ne mijenjaju,osim malo boje i detalja tipa retrovizori volan navlake i sad ćeš ti opet se vraćam na još bolji primjer,Mini morris koji se proizvodio milion godina vrednovati kao novog 2000.(hipotetski pretpostavka onog vremena) a uvaljat ćeš neki neprodani iz 1967. ili 1991. i slično. Podi od sebe bi li ti kupio takvoga koji stoji u salonu 15 godina,a može i 3,za cijenu novoga?? Isto tako ako mi netko kaže da masina,gume,brtve i ostalo ne habaju i ne gube svojstva samim stajanjem u salonu skladištu hangaru brodu ili parkiralištu,eto ja prvi uzmem staro 3 godine. Molim realan odgovor !
naravno da se slazem s tobom, to sam i napisao....
Kod auta i motora, gotovo nitko nema nista starije od dvije godine, uglavnom su to najvise proslogodisnja proizvodnja, kod kojih nema sanse da se nesto funkcionalno poremeti. Naravno, ako ga je netko neprimjereno skladistio, na oko se to moze vidjeti, ima ruzine, gumene brtve su pozmarene, crne matirane plastike su takodjer pozmarene... nema sanse da se to ne vidi, naravno da takav auto/motor vrijedi manje nego neki novi, i normalno je da ce kao takav biti na velikim popustima...
Ajmo probati naci analogiju - recimo da pocetkom nove godine (2011.) odlucis se pocastitinovom LCD televizijom, top modelom od 20-ak tisuca kuna, koji je skuplji od vecine skutera koji se danas nude na HR trzistu. Da li ces traziti trgovca da ti okrece televiziju zguza da vidis da nije mozda proizveden u 2010? Da li bi bilo normalno da trazis popust na tu televiziju?
Ili objektiv fotoaparata koji npr. kosta 15.000 kn od canona neki jebacki? Da li bis trazio da ti da trgovac popust jer je mozda proizveden 2008. godine?
Ponavljam opet, naravno da ako recimo Audi A4 iz 2009. godine ima obicna stop svjetla i rucnu klimu, a onaj iz 2010. ima LED stop svjetla i automatsku klimu, ne moze jednako kostati 2009. i 2010... ali ako su identicni, i nema nikakve razlike, zasto bi vec u 10 mjesecu 2009. taj auto morao na rasprodaju, jer ljudi vec preko ljeta ocekuju da vozila idu na popuste jer ce za par mjeseci to biti proslogodisnji model.... Da ne govorim o kraju godine, kad u studenom i prosincu nije moguce prodati neko vozilo po normalnoj cijeni, jer eto, za mjesec dana ce to biti godinu dana staro vozilo...
Vani su vec odavno maknuli, u svim zemljama, godinu proizvodnje iz knjizice vozila.