Grossglockner od +2 do +15 °C u dva ljetna dana (24.07. i 25.07.)
Dogovor je pao još u 5. mjesecu. Ovo bi trebala biti uvertira i lagano zagrijavanje za ljetnu turneju do Grčke. Na pitanje kad ćemo bilo je jednoglasno odlučeno: pa naravno, kad bude najtoplije, kraj 7. mjeseca

Tako je i isplanirana ruta, cilj je bio vidjeti što je moguće više usputnih „sadržaja“.
1.dan: Zagreb – Bleiburg – Nockalmstrasse – Obertauern – Kaprun (Zell am see)
2.dan: Kaprun (Zell am see) - uspon prema vrhu Grosglocknera - Ulazak u nacionalni park - Nastavak prema Edelweisspitzeu – spuštanje i nastavak prema prijevoju Hochtor - Dalje prema glečeru Pasterze i Grossglockneru - Spuštanje prema Heiligenblut-u – Villach – Bled – Ljubljana – Zagreb
Petak , 23.07.
Prognoza: Hladno i kiša. Ma koga briga, kišna oprema je tu a kolko može biti hladno u 7. Mjesecu….. 10 – 15 stupnjeva?? Ma pamti skuter i hladnije dane na cesti
Cijelu noć smo se pravili da ne čujemo kak kiša pada
Subota. 24.07.
Sve je spremno

Polazak oko 07:00. Kiša ne pada, za sad. Čak se i sunce pokazalo. Pičimo prema Bleiburgu uz kratko stajanje na brzoj šokkavi u Sloveniji. Dolazimo u Bleiburg oko … sati., nigdje oznake za Bleiburško polje, pitam tamo a Austrijanci pojma nemaju…. Nekak mi teško ali spominjem da to ima veze sa ustašama … odjednom su se sjetili i šalju nas na pravi put . Kad smo već tu, šteta ne posjetit.

Kulturno bogatiji tjeramo dalje prema Klagenfurt am Worthersee. Vrijeme odlično, raspoloženje još bolje.

Neplanirano razgledavamo Klagenfurt, ma nismo se izgubili, samo smo hteli znati di je Minimundus da ne tražimo drugi put kad ćemo ići tamo

Dvojba, zadržati se malo ili ne…. Odlučili smo nastaviti dalje, svakako dobar potez.
14 sati – evo nas na ulazu u NP Nockberge i na popularnu Nockalmstrasse

Mi se lagano penjemo, temperatura se brzo spušta

Čudimo se kak je zima a zapravo nismo ni svjesni da je +11 jako vruče naspram onog kaj nas još čeka

Guštamo, guštamo, guštamo…..

Slike govore više od 1000 riječi pa neću puno o tome kak je krajolik prekrasan, predivan, neopisiv, pravi raj. Kaj je najbolje nema gužve, čudno, valjda radi vremenskih (ne)prilika.
Evo i kravica koje slobodno šeću okolo, to su valjda one kaj sa sviscima surađuju oko čokolada

Treba i neki suvenir doma ponijet

35km po Nockalmstrasse za 1.5 sat, uz dosta stajanja za divljenje, slikanje pa ponovo divljenje.
Očarani viđenim izlazimo iz NP, 15:30 je sati i rado bi dalje ali…. u kojem smjeru? Lijevo – Desno??? Nigdje oznaka za išta nama poznato. Stajem sastrane, vidim da se neki VStrom spušta iz NP…. Možda on zna kam dalje, ak i ne znam bar ćemo skupa lutati, u društvu je uvijek bolje
Evo dolazi VStrom do nas i pozdravlja nas na hrvatskom?!?! Zbunj ali i veselje… to drugovi iz Beograda i na našu sreću oni znaju kud dalje a i u istom smjeru gibamo – što je i za očekivat, kud će biker nego na Nockalmstrasse pa na Grossglockner High Alpine Road

Malo spikamo i nastavljamo dalje zajedno. Točim gorivo na prvoj benzinskoj, nešto se kao naoblači, oblačimo kišna odjela za svaki slučaj i put pod kotače prema Kaprunu (Zell am see)

Ovo je ujedno i posljednja slika danas…… ostalo je samo povijest
Kiša nas je počela prat odma po izlasku iz benzinske i nije prestajala do Zell am see-a. Oko dva sata vrhunske kišne zabave na dva kotača sa dva putnika i cca 150km. (I to je razlog zašto nema više slike od danas

) Dolazimo do Zell am see-a, malo nam je hladno…… ma koga zavaravam, smrzli smo se ko p…., svi. Stajemo na ulazu u grad da se pozdravimo s prijateljima i nastavimo svatko svojim putem kad kažu oni da su rezervirali sobu „tu negdje“. Promrzli i gladni ne razmišljamo dugo, idemo i mi s njima, možda teta ima slučajno koju slobodnu sobu…. i imali smo sreće. Kućica podno brda, sam sam gledal od kud bu Heidi iskočila, prava idila. Dobivamo sobu za 44€ (za dvoje+doručak) + grijanje kojem se najviše veselimo. Smjestili smo se oko 19:00 sati, plan je bio izać malo do grada nekaj pojest i na pivo….. sreća kaj postoji ženska intuicija koja je spakirala sendviče….. za svaki slučaj, nek se nađe. I ne, nismo niti na pivo izašli, potamanili sendviče i u krevet.

evo kučiće di smo spavali

Nedjelja, 25.07.
Buđenje u 07:00, treba stić na doručak, da ne ostanemo bez dječjih radosti

Pogled kroz prozor… i dalje lagana kišica…

doručak odličan, ambijent vrhunski, posluga preljubazna…. sve za +10, divota. Dan nije mogao počet bolje.
Ostavljamo poruku prijateljima iz Beograda (rano smo zbrisali dalje), plaćamo teti 50€ za odličnu uslugu i zadovoljni pičimo prema cilju ovog putovanja.

Sve što se izdogađalo na putu prema vrhu je u najmanju ruku uzbudljivo,neobično, nestvarno i sve to na jako niskoj temperaturi

Kiša lagano pada, magla, temperatura je naumila ozbiljno past…

prijevoj Hochtor. Jel fakat može biti +2 stupnja 25.07.??? Može, može… uvjerili smo se, sreća kaj smo bili spremni, još od jučer. Nismo zaboravili skinut kacige dok se slikamo ali nekak je baš fino toplo s njima na glavi

. A onih 370 kuna uloženih u grijane ručke se svakako isplatilo, rukavice su na dlanovima bile suhe

Krajolik je fascinantan, nestvaran, sve više shvaćam kak mi je zapravo drago što smo pogodili ovakvo vrijeme, treba i to doživjet…. usred ljeta.
Inje na potkapi

snjeg na stolovima

nastavak prema vrhu. Nema više magle, previsoko smo

a i hladnoći smo se prestali čudit

Evo nas na vrhu, ko kaže da skuter nije za „velke“ poteze? Laže! Hladno je neopisivo, vjetar puše a ljudi šeću u kratkim hlačama…. mislim da je sve nekak ova hladnoča iznenadila. Sreća kaj smo motorom (skuterom) pa smo po defaltu dobro obučeni …. doživljaj ne opisujem, nemoguće je….. evo slika pa procjenite sami.

i ekipa na Moto Guzzi-ima

Kavica i put pod kotače prema dolje. Počelo se razvedravati, zapravo… vrlo brzo je postalo ugodno i toplo, i bez oblaka. E sad nam tek nije žao kaj smo prema gore kisli u oblacima i magli jer doživjet
Gross u jednom danu u dvije potpuno različite vremenske prilike nije baš nešto kaj se vidi svaki dan…. a niti svaki posjet Grossu.

nastavak uskoro...