....Lastovu
„Svaka budala ima svoje veselje“ kaže narodna mudroserina koja najčešće označava onu aktivnost i osobinu koju upražnjavate na svoju radost i apsolutno čuđenje i podsmjeh svojih bližnjih. Tako se neki bave paraglajdingom, neki penjanjem na planine, netko skuplja salvete i opuške, a neki, božemiprosti, voze Yamahu

.
Ja imam dvije takve stalne ludosti.
Jedna je neizlječiva, a u zadnjih 15 godina javlja se kroz manijakalno-depresivna stanja uz rijetke trenutke istinske sreće, i zove se Hajduk

.
Druga je puno ugodnije prirode i zove se ljetovanja na Lastovu.
Odabir Lastova za mjesto odmora čini se čudnim i malo toga sa na prvu može reći protiv toga.
Sam dolazak do otoka trajektom je beskonačno dug (5 sati) i preskup - 70kn za osobu + 150 kn za motor u jedno smjeru naravno. Dolazak može se pokazati i kompliciran, jer ako dolazite iz unutrašnjosti može vam biti čudno da brod koji se zove „Lastovo“ plovi za Vela Luku, dok za za Lastovo, naravno, plovi trajekt koji se zove „Vis“. Nakon što dođete na otok ustanovit će te da na cilom otoku nema poštene plaže, same sike i pokoji mulić sa bezbroj ježinaca. Gastronomska ponuda je u većini restorana namjenjena bogatim jahtašima. A ako mislite se ludo isplesati i partijati do zore sa selebritijima – e pa neće ići, jer takvo što ovdje ne postoji
Meni to sve skupa nije potrebno, za brod se nekako snađem (dječija + za biciklu), jedem kod domaćina apartmana, na plaži mi je najdraže ne viditi nikoga. U ostalom:
„Sve za ljubav šta triba je žena, motor i more“(može još maska i disalica)
Evo malo faktografije o Lastovu.Lastovo je naš najužniji naseljeni otok koji broji oko 700 duža u zimskom razdoblju. U početku mogu vam se učiniti negostoljubivi i neljubazni, al' što bi vi tili, ipak vi ste ti koji ometaju njih u svom blaženom miru i postojanju, a ne obrnuto. Kad ih malo bolje upoznate, bez problema će vam ispričati sve o svakom ponaosob na otoku. Ipak to je malo misto i sve se vidi, sve se čuje, svi se znaju, sakrit se ne može, a svaki svaku, svaka svakog skroz i na skroz gleda.
Najveće i jedino pravo misto na otoku je Lastovo
Ima oblik amfiteatra koje se nadvilo nad poljem. Nalazi se 1 km od obale. Osobitost mjesta su čudni fumari (dimnjaci).

Lučica i uvala sv.Mihjla
Lastovnjaci 
Otok je do 2003 bio u cjelosti pokriven borovom šumom sve dok lokalni Romeo nije zaprijetio svojoj Juliji ako mu udre brokvu i ne pojavi se na randevouz-u, da će užgat cili otok. Julija se pojavila nije, a Romeo obećanje ispunija uz pomoć parafinki i supera 95, te opožario cijelu jugo-istočnu stranu otoka. Ove godine su mi rekli da je Romeo priključen kao ispomoć vatrogascima. Bolje da im je na oku.
Na jugoistočnoj strani otoka je i uvala Skrivena luka, te najstariji svjetionik na Jadranu – Struga sagrađen 1839 god.
Skrivena Luka
Put do Struge

Pogled sa Homa

Otok je 1990 bija stalno stanište JNA, koja je bila nastanjena u pretežno u Ublima, sa vojarnama, pomorskim tunelima i raketnom bazom. HV je većinu objekata napustija i zadržao samo radar na brdu Hom. Objekti su u ruševnom stanju, sa njih je po starom običaju počupano sve što valja, a raketna baza na rtu Veljo more danas služi za uzgoj krava i kao izletište radoznalih turista.

Pogled sa Homa na raketnu bazu
Lastovo ima čudnu povezanost sa brojem 46. Na Lastovu se nalazi 46 crkvi i crkvica, 46 brežuljaka i 46 dolina s obrađenim maslinicima i vinogradima. Tako kažu, brojao nisam, samo sam se vozo.

Čisti preserans
Bespotrebno kur..nje

Dva konja na pojilu

„Lijepa je ova zemlja, meni najdraža,
nigdje toliko plastičnih boca kao u uvali moga djetinjstva”rekao bi Jure Kaštelan

Najviša točka otoka je brdo Hom visine 418m. Malo je nezgodan uspon motorom za sam vrh. Na križanju sam se mislija ostavit motor i krenit pješke, al' ipak nisam odolija. Možemo to nas dva konja - pomislih.
Znam da nije Himalaja, al' vrh je vrh.

Kao nagradu za uspješan uspon, spust sa Homa obavljen je četveronoške.

Ubli, Kopište, Sušac, Korčula

Pogled na Lastovo

Ispod vrha nalazi se heliodrom, kao stvoren za tečaj vožnje na motoru. Svaka poreška biva nagrađena pekrasnim letom u bezdan provalije.

Ukupno na Lastovu ima oko 40 km asfaltne ceste i još toliko protupožarnih makadamskih puteva. Makadami su dobro održavani i prohodni za vožnju u dvoje. Na par mista morati ćete istovarit suputnika i odvozit maksimalno 200-injak metara sami. Unatoč tome suputnik će vam i to zamjeriti. Barem moj standardni suputnik hoće.

Za snać se po Lastovu najbolje je u turstičkoj zajednici nabavit mali vodič sa svim ucrtanim putevima izrađen od gorske službe spašavanja za 30-tak kuna.
Evo još dvi vale.
Zaklopatica

Uvala Zaca

Smještaj na otoku najbolje je tražit preko TZ Lastovo. Na otoku postoji i hotel kojeg drži neki ruski oligarh, masu privatnog smještaja, a u Skrivenoj luci ima kamp za koji su mi rekli daje OK. Pošto na otoku nema ni zmija nit bilo kakvih opasnijih zvjeri od komaraca, može se i kampirat na crnjaka.
Eto, ako vam je osta još koji dan godišnjeg, svratite na Lastovo