Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 4  Sve   Dolje

Autor Tema: Koji bi motor izabrali za put po Bliskom Istoku i sjevernoj Afici ?  (Posjeta: 4161 )

GeM

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Aprilia ETV1000-Capo Nord

Pored diskusija koje se vode u temama "Maxi Enduro" i "Tko je zaista pRRavi Gospodar Avanture"",
potaknuo bih i ovu temu s ciljem da učesnici iznesu svoj odabir motora ili preferirajućih karakteristika motora
vezano za hipotetsko putovanje koje može biti realnost većine s foruma.

Hipotetsko putovanje neka bude krug 30 dnevni i 10-15000 km krug koji obuhvaća realne,
već u nizu putopisa jako dobro opisane rute, a možda i pojedincima poznata, a još "nedosegnuta" realna odredišta
Bliskog Istoka , sjeverne Afrike ( Od Kaspijskog mora do Atlantika ), i juga Evrope ( s Alpama i Karpatima kao sjevernom granicom ).

Iznesite svoju procjenu kilometraže i vremena "potrošenog" na brzim cestama, lokalnim asfaltnim i dobrim makadamskim putevima,
te izuzetno lošim putevima i "bespućima". Uz segment "loši putevi i bespuća" pokušajte navesti konkretni primjer trase ili njegov ekvivalent.

Za svaki od navedenih segmenata pokušajte nominirati svoj "br. 1 za: ... ", uz pretpostavku da putujete potpuno sami,
putujete sa suputnikom na motoru ili putujete u grupi.
Naravno, bilo bi poželjno obrazloženje istog, po mogućnosti bez pretjeranih navijačkih strasti.

Tek takvim razlaganjem "realnog" puta, te izborom "optimalnog motora" po sekciji puta možda uspijemo sebi i drugima dati
šansu za izbor motora koji će im zadovoljstvo pružati na njihovim budućim putovanjima, a ne u hvalisanjima pred lokalnim kafićem.

Temu potićem dijelom i zato jer još uvijek za svoje putne potrebe i planove ne vidim izbor koji bi me
dovoljno odmaknuo naprijed da nadoknadi sva iskustva, odnosno poznavanje vrlina i mana motora kojeg koristim.
 :misli: Da li je slično razmišljanje i razlog zašto večina putnika i s ovog foruma nerado mijenja svoju "staru, vjernu kljusad" ?    :mrgreen:

Evidentirano

Cortez

• Vozi: Kymco Downtown 300i ABS & Agility 125

Nemam vremena za sva predlozena obrazlaganja.. ali nakon citanja posta
prvi motor koji mi je pao na pamet je Kawasaki KLR650.
Evidentirano
Prodajem Kymco Agility 125 (prva reg. 2008) - http://tinyurl.com/7f8w9o5

Prethodni strojevi: 2007 Kawasaki ER6F ABS, 2003 Peugeot Speedfight2 50 LC

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere

Obabrao bi motor za koji bi imao para. :mrgreen:
To su pitanja bez odgovora, no recimo, ja bih birao između XT660Z Tenere
i ADV 990. :palacgore:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

doktor dare

• **
  • Vozi: Suzuki DL 1000 V-Strom

Ovde mi BMW F 800 GS izgleda kao dobar kompromis za skoro sve od navedenog.
Evidentirano
Bikers work is never done!

Cortez

Obabrao bi motor za koji bi imao para. :mrgreen:
To su pitanja bez odgovora, no recimo, ja bih birao između XT660Z Tenere
i ADV 990. :palacgore:

I ja dodajem Tenerku na popis uz vec predlozenog KLR-a.
Pretpostavljam da motor treba bit pouzdan, a gle ekipe odma po KTM-ovima i BMW-ima  :LOL: :LOL:
Evidentirano

yatasaki

• **
  • Vozi: kr1s zeleni,kr1s crveni, kx500, tuareg rally 125,

KLR, xtz660
Evidentirano
jednostavno je genijalno

AnteK

I ja dodajem Tenerku na popis uz vec predlozenog KLR-a.
Pretpostavljam da motor treba bit pouzdan, a gle ekipe odma po KTM-ovima i BMW-ima  :LOL: :LOL:

Počinješ offati temu bez razloga. Ajde sjedi na Kawu i do Levanjske da
se ohladiš! :jesus: A da znaš išta o pouzdanosti, ne bi puno spominjao KLR. :jesus:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

svakak

• Vozi: Yamaha Tenere 1VJ

Ovdje ima dosta dobar tekst o izboru motora za takvo putovanje:

http://www.go-overland.com/indy/vehicles/choosingbike.php

I generalno se mogu složiti, Tenere bi bio i moj prvi izbor.
Evidentirano
Sve su gljive jestive, neke samo jednom.
http://togs.biz/josip

ljacmi

• **
  • Vozi: RSVR, Ktm exc525, , TDM850

Moj izbor. Razlog: 1. moj je

2. za lema fceno

3. dobar za otvorenu, zatvorenu cestu pa i makadam

4. za sad pouzdan tj. jednostavan

5. moj je    :D

Evidentirano

Cortez

Odg: Koji bi motor izabrali za put po Bliskom Istoku i sjevernoj Afici ?
« Odgovori #10 : 27. Rujan 2010, 15:35:13 »

Počinješ offati temu bez razloga. Ajde sjedi na Kawu i do Levanjske da
se ohladiš! :jesus: A da znaš išta o pouzdanosti, ne bi puno spominjao KLR. :jesus:

Nema KLR threada na ADV-u kojega nisam procitao.. tko nije stavljao razne
big-bore kitove i sl. nije mu nikad stao.

Vidit cemo kako ce sluziti ovog lika.. http://atlasrider.com/ koji je krenuo prije cca mjesec
dana iz sjeverne US na djir po juznoj, 25.000 milja je u planu u 8 mjeseci
na starom/oronulom KLR-u. Redovno baca reporte na youtube zasad.
Evidentirano

AnteK

« Odgovori #11 : 27. Rujan 2010, 19:08:45 »

Nema KLR threada na ADV-u kojega nisam procitao.. tko nije stavljao razne
big-bore kitove i sl. nije mu nikad stao.

Ja znam dvojicu u OS kojima je pukao lanac. No nećemo offtopati, svaki
motor je dobar ako mu znaš slabe točke i o tome vodiš računa. :wink:
Evidentirano

rednyaW

• god admin wannabe
  • Vozi: KTM SuperDuke, Derbi GP1 172, Aprilia SR 172
« Odgovori #12 : 27. Rujan 2010, 19:19:09 »

...neki trkaci...
Evidentirano
SPONSORS:<br />www.ktm.com<br

mv_agusta

• Vozi: nexus500
« Odgovori #13 : 27. Rujan 2010, 19:27:37 »

xt660tenere
f800gs
990adv

1200gs mi se čini pretežak za teren i nedajbože da zapne u pijesku pa kako to iščupat van onda
Evidentirano
Ride Hard, Ride Free
Volim Ducati, makar i pokvaren u garaži

istipa622

• **
  • Vozi: Tomos SM 125 F & KTM SM 640 C
Evidentirano
mala naked, ja hard enduro ... i voziiiiiiii :D

gorank

• Vozi: FZ6 Fazer S2
« Odgovori #15 : 27. Rujan 2010, 20:20:23 »

BMW GS1200 Adventure
KTM 990 ADV
Moji favoriti...
Evidentirano

live-for-ride

• Vozi: Nikolinu
« Odgovori #16 : 28. Rujan 2010, 07:12:40 »

f800 gs

Nero

• **
  • Vozi: Yamaha R6 2001.
« Odgovori #17 : 28. Rujan 2010, 07:33:07 »

BMW S1000RR
Evidentirano
Oružje za masovno uništavanje motora, implementiran od zlobne izvanzemaljske rase koja ne posjeduje centar za ravnotežu.

rodorodo

• **
  • Vozi: ponekad
« Odgovori #18 : 28. Rujan 2010, 08:52:02 »

Hmmm.... :misli:
Ovo je vrlo diskutabilna tema. Mislim da bi ljudi trebali pisati iz iskustva a ne iz želje za nekakvim nakičenim blještavim motorom.
Sa kakvim motorom bi ja bio zadovoljan??  :misli: Pojma nemam. Jer ga još nisu napravili.Haaa...Haa...
1.- Mora imati odličnu zaštitu od vjetra: ruke, glava, ramena i noge. Jer cijeli dan na motoru i to na temperaturi oko 2-5 stupnjeva (to je šljiva).
2.- po mogučnosti da ima opciju grijanje nogu.
3.- Mora imati automatski mjenjač, jer šaltanje me izluđuje.
4.- Nesmije imati lanac. Jer podmazianje lanca je bezveze gubljenje vremena i briga.(Kardan ili remen)
5.- Obavezno široko i udobno sjedalo i udoban položaj sjedanja tokom dužeg putovanja.
6.- i normalno trebao bi imati oko 100 KS.

Trenutno najbliži motor moim željama je za sada Honda VFR 1200F ali ona odpada iz igre jer cijena od 16500€. je jednostavno pre žestoka.
A Maxi Enduro  :misli: neznam čemu enduro? jer 99% vremena sa motorima provodimo na asvaltiranim prometnicama.
Evidentirano

manch

• **
  • Vozi: sve i svašta
« Odgovori #19 : 28. Rujan 2010, 09:06:41 »

Osobno! kle 500 malo dorađeni!!!  :palacgore:
Evidentirano
Jalni

ZoltanBB

• **
  • Vozi: KTM 990S
« Odgovori #20 : 28. Rujan 2010, 21:16:26 »

Ovo je jedno interesantno pitanje o kojemu bi se lijepo dalo raspravljati na finom večernjem druženju uz pivicu. :) Obzirom da je rodorodo, kao netko tko se drži asfalta, dao svoje mišljenje, evo mog skromnog mišljenja, kao pobornika van-asfaltnog doživaljaja.

Riječ-dvije o našim starim kljusinama. :) Iako je kod nas dosta prisutan, na stranu sada financijski aspekt cijele priče, pa argumentirajmo zašto smo toliko vezani uz naše kljusine. Po mom skromnom mišljenju, tri su razloga:

a) koliko mi se čini, svatko od nas putnika ima dosta dugi staž dok nije pronašao svoju sadašnju kljusinu koja mu, karakterno, odgovara. Recimo, moj put se protegnuo sa Suzukija GS500 zbog kojeg sam se skoro ostavio motora, preko malenog KTMa LC4 te sadašnjeg kljuset, KTM990S :) s kojim uživam u jednoj stabilnoj, izuzetno kvalitetnoj vezi. :)
b) slijedeći moment se događa tijekom putovanja kada, kroz razne situacije, učvrstimo našu vezu s kljusinom i razvijemo povjerenje, simpatije :) da bi se, na kraju, opet vratili na financije te shvatili kako je
c) rastava uvijek skupa. :) Jasno, ova druga sigurno ima bolje plastike no pitanje je da li može usred pustinje dobro kuhati ili će možda tražiti povlašteni smještaj u hotelu s pet zvjezdica nakon što odbije suradnju usred neke pustopoljine. :)

Dakle, toliko o našim kljusinama. :)

Što se zadane hipotetske rute tiče, ja bih rekao da je okvirni vremenski rok prekratak no ipak bih dao primjer s našeg zadnjeg putovanja. Ukupno smo odvalili 8000km. Više od polovice je bilo autocestom te oko 3000km lokalnim (relativno dobrim) cestama. Ono što me ipak iznenadilo je da smo skoro 10% ukupne kilometraže napravili na lošim te izuzetno lošim makadamima. S druge strane, iako će nekome zvučati smiješno, da smo imali još koji dan, sigurno bi ukupan broj makadamskih kilometara digli na preko 10% ukupne kilometraže.

Za ovakav gore navedeni način putovanja bih, bez imalo rezervi preporučio KTMovu 990ku (neke alternative mi nisu poznate). Dosta mojih dojmova se može pročitati u mom prošlogodišnjem postu (http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,144727.msg2409096.html#msg2409096) no, nakon ovogodišnje duge i lude avanture, skrenuo bih pozornost na par detalja: za putovanje u dvoje 990ica definitivno nije najudobniji motor na ovom svijetu. Isto tako postoje drugi motori koji će biti daleko ugodniji tijekom dugih etapa autoputom no čak i ta dva argumenta padaju u vodu kad čovjek prestane odrađivati tzv. pristupni put autocestom te kad počne putovati cestama zbog kojih kuca srce pravog moto-putnika. Žena i ja smo baš (po tko zna koji put) opet prošli cijelo putovanje te jednoglasno došli do zaključka da smo najbolje, najintenzivnije i najbolje trenutke proživjeli van utabanih puteva, daleko od tzv. “civilizacija”. Na kraju dana, kad podvučem crtu, 990ica, barem za mene, je jedini motor koji je za nas prihvatljiv. Još uvijek ga mogu dići s punim koferima, ovjes je odličan, potpuno podesiv prema potrebama a ove godine nam se dogodilo nešto što nisam mislio da će mi se, barem kad smo u dvoje na motoru, dogoditi: u par navrata smo dobrano sastrugali zaštitu od motora i to na ovom povišenom modelu, 990S. Stoga, barem za mene, neke alternative ne dolaze u obzir, što zbog mase, što zbog nižeg podvozja.

Za neki normalniji način putovanja, bez izleta na makadam, bih ipak preporučio neki normalniji model kojih sad ima pregršt. Ruku na srce, mislim da bi bilo koji putni  motor od 1000ccm, uz par dodataka te nešto grublje gume, sasvim solidno odradio krug udvoje oko Mediteranskog mora.

Toliko o putovanju u dvoje. :)

Za abnormalna putovanja u solo aranžmanu, osim 990ice bih izdvojio još jedan motor koji, barem na papiru, izgleda obećavajuće: BMW F800GS. Nisam ga probao voziti no, koliko čitam, ima dovoljno potencijala. O kvaliteti ne bih sudio no siguran sam da će sama mašina, ako već sada nije, onda bar za koju godinu postati pouzdana i bez dječijih bolesti. Generalno, ne bih posezao za jednocilindrašima zbog ipak dugih i dosadnih pravaca.

Za normalnije putovanje u solo aranžmanu mislim da bi bilo koji motor dobro poslužio svrsi. Ovako napamet, rekao bih da bi mali V-Strom 650 bio idealno i povoljno rješenje.

Eto, toliko od mene. Za sva pitanja, sugestije i komentare stojim na raspolaganju. :)
Evidentirano
Zoltan | Varazdin

davor_77

• **
« Odgovori #21 : 29. Rujan 2010, 01:53:42 »

Ovo je jedno interesantno pitanje o kojemu bi se lijepo dalo raspravljati na finom večernjem druženju uz pivicu. :) Obzirom da je rodorodo, kao netko tko se drži asfalta, dao svoje mišljenje, evo mog skromnog mišljenja, kao pobornika van-asfaltnog doživaljaja.

Riječ-dvije o našim starim kljusinama. :) Iako je kod nas dosta prisutan, na stranu sada financijski aspekt cijele priče, pa argumentirajmo zašto smo toliko vezani uz naše kljusine. Po mom skromnom mišljenju, tri su razloga:

a) koliko mi se čini, svatko od nas putnika ima dosta dugi staž dok nije pronašao svoju sadašnju kljusinu koja mu, karakterno, odgovara. Recimo, moj put se protegnuo sa Suzukija GS500 zbog kojeg sam se skoro ostavio motora, preko malenog KTMa LC4 te sadašnjeg kljuset, KTM990S :) s kojim uživam u jednoj stabilnoj, izuzetno kvalitetnoj vezi. :)
b) slijedeći moment se događa tijekom putovanja kada, kroz razne situacije, učvrstimo našu vezu s kljusinom i razvijemo povjerenje, simpatije :) da bi se, na kraju, opet vratili na financije te shvatili kako je
c) rastava uvijek skupa. :) Jasno, ova druga sigurno ima bolje plastike no pitanje je da li može usred pustinje dobro kuhati ili će možda tražiti povlašteni smještaj u hotelu s pet zvjezdica nakon što odbije suradnju usred neke pustopoljine. :)

Dakle, toliko o našim kljusinama. :)

Što se zadane hipotetske rute tiče, ja bih rekao da je okvirni vremenski rok prekratak no ipak bih dao primjer s našeg zadnjeg putovanja. Ukupno smo odvalili 8000km. Više od polovice je bilo autocestom te oko 3000km lokalnim (relativno dobrim) cestama. Ono što me ipak iznenadilo je da smo skoro 10% ukupne kilometraže napravili na lošim te izuzetno lošim makadamima. S druge strane, iako će nekome zvučati smiješno, da smo imali još koji dan, sigurno bi ukupan broj makadamskih kilometara digli na preko 10% ukupne kilometraže.

Za ovakav gore navedeni način putovanja bih, bez imalo rezervi preporučio KTMovu 990ku (neke alternative mi nisu poznate). Dosta mojih dojmova se može pročitati u mom prošlogodišnjem postu (http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,144727.msg2409096.html#msg2409096) no, nakon ovogodišnje duge i lude avanture, skrenuo bih pozornost na par detalja: za putovanje u dvoje 990ica definitivno nije najudobniji motor na ovom svijetu. Isto tako postoje drugi motori koji će biti daleko ugodniji tijekom dugih etapa autoputom no čak i ta dva argumenta padaju u vodu kad čovjek prestane odrađivati tzv. pristupni put autocestom te kad počne putovati cestama zbog kojih kuca srce pravog moto-putnika. Žena i ja smo baš (po tko zna koji put) opet prošli cijelo putovanje te jednoglasno došli do zaključka da smo najbolje, najintenzivnije i najbolje trenutke proživjeli van utabanih puteva, daleko od tzv. “civilizacija”. Na kraju dana, kad podvučem crtu, 990ica, barem za mene, je jedini motor koji je za nas prihvatljiv. Još uvijek ga mogu dići s punim koferima, ovjes je odličan, potpuno podesiv prema potrebama a ove godine nam se dogodilo nešto što nisam mislio da će mi se, barem kad smo u dvoje na motoru, dogoditi: u par navrata smo dobrano sastrugali zaštitu od motora i to na ovom povišenom modelu, 990S. Stoga, barem za mene, neke alternative ne dolaze u obzir, što zbog mase, što zbog nižeg podvozja.

Za neki normalniji način putovanja, bez izleta na makadam, bih ipak preporučio neki normalniji model kojih sad ima pregršt. Ruku na srce, mislim da bi bilo koji putni  motor od 1000ccm, uz par dodataka te nešto grublje gume, sasvim solidno odradio krug udvoje oko Mediteranskog mora.

Toliko o putovanju u dvoje. :)

Za abnormalna putovanja u solo aranžmanu, osim 990ice bih izdvojio još jedan motor koji, barem na papiru, izgleda obećavajuće: BMW F800GS. Nisam ga probao voziti no, koliko čitam, ima dovoljno potencijala. O kvaliteti ne bih sudio no siguran sam da će sama mašina, ako već sada nije, onda bar za koju godinu postati pouzdana i bez dječijih bolesti. Generalno, ne bih posezao za jednocilindrašima zbog ipak dugih i dosadnih pravaca.

Za normalnije putovanje u solo aranžmanu mislim da bi bilo koji motor dobro poslužio svrsi. Ovako napamet, rekao bih da bi mali V-Strom 650 bio idealno i povoljno rješenje.

Eto, toliko od mene. Za sva pitanja, sugestije i komentare stojim na raspolaganju. :)

Slušajući i čitajući brdo informacija, dođem do zaključka da je razumno izabrati xy tip ili model...
Iščitavajući emocije koje izlaze iz tvojih tekstova, podsjetim se da ono nešto ne možeš novcima kupit, riječima opisat...
« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 07:08:52 davor_77 »
Evidentirano

keyo

• *
  • Vozi: kle
« Odgovori #22 : 29. Rujan 2010, 02:44:18 »

Osobno! kle 500 malo dorađeni!!!  :palacgore:

...provjereno,iz osobnog iskustva upravo na gore spomenutim relacijama....predprošle godine do Jordana a ovog ljeta Tunis.....
Evidentirano
...tko zeli osigurati dobro drugima,vec je osigurao dobro sebi....

Termignoni

• *
  • Vozi: SD 990 R, Runner VXR 180, Vespa S50.
« Odgovori #23 : 29. Rujan 2010, 03:19:34 »

Gledao sam na Discoveryu pustolovine Ewana McGregora po cijeloj Africi (long way down). Koristio je  BMW R1200GS Adventure, par sezona prije bila je isto njegova pustolovina iz Europe u Ameriku kroz Aziju i Aljasku (long way round), tada je koristio  R1150GS Adventure.
Detalje putovanja (među kojim možeš vidjeti i što su mjenjali na motoru tokom puta) možeš potražiti na wikipediji.
Pošto se nisi izjasnio o cijeni, očito ti nije bitna  :jesus:
Evidentirano
Kad Termignoni zaurla, tad i jaganjci utihnu.

Stare ljubavi: Puch m50 racing, Nrg MC3, Runner VX, Yamaha Dt 125r.

GeM

• **
  • Vozi: Aprilia ETV1000-Capo Nord
« Odgovori #24 : 29. Rujan 2010, 10:17:59 »

Gledao sam na Discoveryu pustolovine Ewana McGregora po cijeloj Africi (long way down). Koristio je  ... , par sezona prije bila je isto njegova pustolovina iz Europe u Ameriku kroz Aziju i Aljasku (long way round) .......

Hvala na dobroj namjeri  :palacgore: ,  no ....

Možda sam zadrt, možda nisam sukladan današnjem vremenu i modi "supstitucije osobnih iskustava Youtube & video iskustvima",
pa ne mogu izdržati i ne komentirati da mi

Discovery iskustva snimana u uvjetima inscenirane divljine i napetosti, uz snimateljsku, logističku i ostalu ekipu
"5 metara iza leđa" su u dalekom "trečem redu" iza iskustava i putnih ramišljanja o kojima govori npr. Zoltan BB .

Slična priča su i, za teme poput ove, besmisleni prikazi i primjeri stunterskih egzibicija na motoru ( već n-puta prikazano stuntanje na BMW800GS ),

A i nisam baš bez svojih putnih iskustava ( cca 60 000 km juga i jugoistoka, 3 x Bliski Istok + 2 x Sjeverna Afrika ),

Dakle, volio bih da se u ovoj temi nađe što više priloga poput već navedenog Zoltanovog ,
jer mi se čini velika većina ostvarenih i planiranih putovanja nije vezana uz primjerke
motocikala koje nam proizvođački marketing natura kao "modele iz snova".

Većina "egzotičnijih" solo-putovanja, posebno početnih, se izgleda ostvaruje na
KLE-ovima, XT-ovima, Stormićima, starim Pegasicama ... i sličnim light-enduro modelima.
Da li se iza toga možda kriju razmišljanja poput
"novce trebam za putovanja, a ne za noviji, neprovjereni i diskutabilno bolji motor" ?  

Što kada putujete sa suvozačem na motoru ?  Niti jedan od "modela iz snova" ni približno u deklaracijama
ne podnosi teret vozača, suvozača i prtljage potrebne za dulji put.
Kako pojedini motori podnose to preopterećenje ?

Kakva su iskustva, što primjećujete kao najveći nedostatak i ograničenje,
a što kao najveću prednost korištenog motora ( dečki, oslobodite se malo u opisima ! )?

Zašto za ovakav tip putovanja uopće preporučiti nekom enduro motocikl i da li ta preporuka ima opravdanje ?
Jasno je da na svaki put možemo i YBR-icom, i skuterom, i RR-om. No da li je to preporuka iz Vaših stvarnih iskustava ?.  

i da nepotrebno ne solim,
 dečki, pišite, komentirajte, ...

Evidentirano
 Str: [1] 2 3 4  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.679 sekundi uz 17 upita.