Ovo je jedno interesantno pitanje o kojemu bi se lijepo dalo raspravljati na finom večernjem druženju uz pivicu.

Obzirom da je rodorodo, kao netko tko se drži asfalta, dao svoje mišljenje, evo mog skromnog mišljenja, kao pobornika van-asfaltnog doživaljaja.
Riječ-dvije o našim starim kljusinama.

Iako je kod nas dosta prisutan, na stranu sada financijski aspekt cijele priče, pa argumentirajmo zašto smo toliko vezani uz naše kljusine. Po mom skromnom mišljenju, tri su razloga:
a) koliko mi se čini, svatko od nas putnika ima dosta dugi staž dok nije pronašao svoju sadašnju kljusinu koja mu, karakterno, odgovara. Recimo, moj put se protegnuo sa Suzukija GS500 zbog kojeg sam se skoro ostavio motora, preko malenog KTMa LC4 te sadašnjeg kljuset, KTM990S

s kojim uživam u jednoj stabilnoj, izuzetno kvalitetnoj vezi.

b) slijedeći moment se događa tijekom putovanja kada, kroz razne situacije, učvrstimo našu vezu s kljusinom i razvijemo povjerenje, simpatije

da bi se, na kraju, opet vratili na financije te shvatili kako je
c) rastava uvijek skupa.

Jasno, ova druga sigurno ima bolje plastike no pitanje je da li može usred pustinje dobro kuhati ili će možda tražiti povlašteni smještaj u hotelu s pet zvjezdica nakon što odbije suradnju usred neke pustopoljine.

Dakle, toliko o našim kljusinama.

Što se zadane hipotetske rute tiče, ja bih rekao da je okvirni vremenski rok prekratak no ipak bih dao primjer s našeg zadnjeg putovanja. Ukupno smo odvalili 8000km. Više od polovice je bilo autocestom te oko 3000km lokalnim (relativno dobrim) cestama. Ono što me ipak iznenadilo je da smo skoro 10% ukupne kilometraže napravili na lošim te izuzetno lošim makadamima. S druge strane, iako će nekome zvučati smiješno, da smo imali još koji dan, sigurno bi ukupan broj makadamskih kilometara digli na preko 10% ukupne kilometraže.
Za ovakav gore navedeni način putovanja bih, bez imalo rezervi preporučio KTMovu 990ku (neke alternative mi nisu poznate). Dosta mojih dojmova se može pročitati u mom prošlogodišnjem postu (
http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,144727.msg2409096.html#msg2409096) no, nakon ovogodišnje duge i lude avanture, skrenuo bih pozornost na par detalja: za putovanje u dvoje 990ica definitivno nije najudobniji motor na ovom svijetu. Isto tako postoje drugi motori koji će biti daleko ugodniji tijekom dugih etapa autoputom no čak i ta dva argumenta padaju u vodu kad čovjek prestane odrađivati tzv. pristupni put autocestom te kad počne putovati cestama zbog kojih kuca srce pravog moto-putnika. Žena i ja smo baš (po tko zna koji put) opet prošli cijelo putovanje te jednoglasno došli do zaključka da smo najbolje, najintenzivnije i najbolje trenutke proživjeli van utabanih puteva, daleko od tzv. “civilizacija”. Na kraju dana, kad podvučem crtu, 990ica, barem za mene, je jedini motor koji je za nas prihvatljiv. Još uvijek ga mogu dići s punim koferima, ovjes je odličan, potpuno podesiv prema potrebama a ove godine nam se dogodilo nešto što nisam mislio da će mi se, barem kad smo u dvoje na motoru, dogoditi: u par navrata smo dobrano sastrugali zaštitu od motora i to na ovom povišenom modelu, 990S. Stoga, barem za mene, neke alternative ne dolaze u obzir, što zbog mase, što zbog nižeg podvozja.
Za neki normalniji način putovanja, bez izleta na makadam, bih ipak preporučio neki normalniji model kojih sad ima pregršt. Ruku na srce, mislim da bi bilo koji putni motor od 1000ccm, uz par dodataka te nešto grublje gume, sasvim solidno odradio krug udvoje oko Mediteranskog mora.
Toliko o putovanju u dvoje.

Za abnormalna putovanja u solo aranžmanu, osim 990ice bih izdvojio još jedan motor koji, barem na papiru, izgleda obećavajuće: BMW F800GS. Nisam ga probao voziti no, koliko čitam, ima dovoljno potencijala. O kvaliteti ne bih sudio no siguran sam da će sama mašina, ako već sada nije, onda bar za koju godinu postati pouzdana i bez dječijih bolesti. Generalno, ne bih posezao za jednocilindrašima zbog ipak dugih i dosadnih pravaca.
Za normalnije putovanje u solo aranžmanu mislim da bi bilo koji motor dobro poslužio svrsi. Ovako napamet, rekao bih da bi mali V-Strom 650 bio idealno i povoljno rješenje.
Eto, toliko od mene. Za sva pitanja, sugestije i komentare stojim na raspolaganju.