Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 3 4 [Sve]   Dolje

Autor Tema: Koji bi motor izabrali za put po Bliskom Istoku i sjevernoj Afici ?  (Posjeta: 4161 )

GeM

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Aprilia ETV1000-Capo Nord

Pored diskusija koje se vode u temama "Maxi Enduro" i "Tko je zaista pRRavi Gospodar Avanture"",
potaknuo bih i ovu temu s ciljem da učesnici iznesu svoj odabir motora ili preferirajućih karakteristika motora
vezano za hipotetsko putovanje koje može biti realnost većine s foruma.

Hipotetsko putovanje neka bude krug 30 dnevni i 10-15000 km krug koji obuhvaća realne,
već u nizu putopisa jako dobro opisane rute, a možda i pojedincima poznata, a još "nedosegnuta" realna odredišta
Bliskog Istoka , sjeverne Afrike ( Od Kaspijskog mora do Atlantika ), i juga Evrope ( s Alpama i Karpatima kao sjevernom granicom ).

Iznesite svoju procjenu kilometraže i vremena "potrošenog" na brzim cestama, lokalnim asfaltnim i dobrim makadamskim putevima,
te izuzetno lošim putevima i "bespućima". Uz segment "loši putevi i bespuća" pokušajte navesti konkretni primjer trase ili njegov ekvivalent.

Za svaki od navedenih segmenata pokušajte nominirati svoj "br. 1 za: ... ", uz pretpostavku da putujete potpuno sami,
putujete sa suputnikom na motoru ili putujete u grupi.
Naravno, bilo bi poželjno obrazloženje istog, po mogućnosti bez pretjeranih navijačkih strasti.

Tek takvim razlaganjem "realnog" puta, te izborom "optimalnog motora" po sekciji puta možda uspijemo sebi i drugima dati
šansu za izbor motora koji će im zadovoljstvo pružati na njihovim budućim putovanjima, a ne u hvalisanjima pred lokalnim kafićem.

Temu potićem dijelom i zato jer još uvijek za svoje putne potrebe i planove ne vidim izbor koji bi me
dovoljno odmaknuo naprijed da nadoknadi sva iskustva, odnosno poznavanje vrlina i mana motora kojeg koristim.
 :misli: Da li je slično razmišljanje i razlog zašto večina putnika i s ovog foruma nerado mijenja svoju "staru, vjernu kljusad" ?    :mrgreen:

Evidentirano

Cortez

• Vozi: Kymco Downtown 300i ABS & Agility 125

Nemam vremena za sva predlozena obrazlaganja.. ali nakon citanja posta
prvi motor koji mi je pao na pamet je Kawasaki KLR650.
Evidentirano
Prodajem Kymco Agility 125 (prva reg. 2008) - http://tinyurl.com/7f8w9o5

Prethodni strojevi: 2007 Kawasaki ER6F ABS, 2003 Peugeot Speedfight2 50 LC

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere

Obabrao bi motor za koji bi imao para. :mrgreen:
To su pitanja bez odgovora, no recimo, ja bih birao između XT660Z Tenere
i ADV 990. :palacgore:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

doktor dare

• **
  • Vozi: Suzuki DL 1000 V-Strom

Ovde mi BMW F 800 GS izgleda kao dobar kompromis za skoro sve od navedenog.
Evidentirano
Bikers work is never done!

Cortez

Obabrao bi motor za koji bi imao para. :mrgreen:
To su pitanja bez odgovora, no recimo, ja bih birao između XT660Z Tenere
i ADV 990. :palacgore:

I ja dodajem Tenerku na popis uz vec predlozenog KLR-a.
Pretpostavljam da motor treba bit pouzdan, a gle ekipe odma po KTM-ovima i BMW-ima  :LOL: :LOL:
Evidentirano

yatasaki

• **
  • Vozi: kr1s zeleni,kr1s crveni, kx500, tuareg rally 125,

KLR, xtz660
Evidentirano
jednostavno je genijalno

AnteK

I ja dodajem Tenerku na popis uz vec predlozenog KLR-a.
Pretpostavljam da motor treba bit pouzdan, a gle ekipe odma po KTM-ovima i BMW-ima  :LOL: :LOL:

Počinješ offati temu bez razloga. Ajde sjedi na Kawu i do Levanjske da
se ohladiš! :jesus: A da znaš išta o pouzdanosti, ne bi puno spominjao KLR. :jesus:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

svakak

• Vozi: Yamaha Tenere 1VJ

Ovdje ima dosta dobar tekst o izboru motora za takvo putovanje:

http://www.go-overland.com/indy/vehicles/choosingbike.php

I generalno se mogu složiti, Tenere bi bio i moj prvi izbor.
Evidentirano
Sve su gljive jestive, neke samo jednom.
http://togs.biz/josip

ljacmi

• **
  • Vozi: RSVR, Ktm exc525, , TDM850

Moj izbor. Razlog: 1. moj je

2. za lema fceno

3. dobar za otvorenu, zatvorenu cestu pa i makadam

4. za sad pouzdan tj. jednostavan

5. moj je    :D

Evidentirano

Cortez

Odg: Koji bi motor izabrali za put po Bliskom Istoku i sjevernoj Afici ?
« Odgovori #10 : 27. Rujan 2010, 15:35:13 »

Počinješ offati temu bez razloga. Ajde sjedi na Kawu i do Levanjske da
se ohladiš! :jesus: A da znaš išta o pouzdanosti, ne bi puno spominjao KLR. :jesus:

Nema KLR threada na ADV-u kojega nisam procitao.. tko nije stavljao razne
big-bore kitove i sl. nije mu nikad stao.

Vidit cemo kako ce sluziti ovog lika.. http://atlasrider.com/ koji je krenuo prije cca mjesec
dana iz sjeverne US na djir po juznoj, 25.000 milja je u planu u 8 mjeseci
na starom/oronulom KLR-u. Redovno baca reporte na youtube zasad.
Evidentirano

AnteK

« Odgovori #11 : 27. Rujan 2010, 19:08:45 »

Nema KLR threada na ADV-u kojega nisam procitao.. tko nije stavljao razne
big-bore kitove i sl. nije mu nikad stao.

Ja znam dvojicu u OS kojima je pukao lanac. No nećemo offtopati, svaki
motor je dobar ako mu znaš slabe točke i o tome vodiš računa. :wink:
Evidentirano

rednyaW

• god admin wannabe
  • Vozi: KTM SuperDuke, Derbi GP1 172, Aprilia SR 172
« Odgovori #12 : 27. Rujan 2010, 19:19:09 »

...neki trkaci...
Evidentirano
SPONSORS:<br />www.ktm.com<br

mv_agusta

• Vozi: nexus500
« Odgovori #13 : 27. Rujan 2010, 19:27:37 »

xt660tenere
f800gs
990adv

1200gs mi se čini pretežak za teren i nedajbože da zapne u pijesku pa kako to iščupat van onda
Evidentirano
Ride Hard, Ride Free
Volim Ducati, makar i pokvaren u garaži

istipa622

• **
  • Vozi: Tomos SM 125 F & KTM SM 640 C
Evidentirano
mala naked, ja hard enduro ... i voziiiiiiii :D

gorank

• Vozi: FZ6 Fazer S2
« Odgovori #15 : 27. Rujan 2010, 20:20:23 »

BMW GS1200 Adventure
KTM 990 ADV
Moji favoriti...
Evidentirano

live-for-ride

• Vozi: Nikolinu
« Odgovori #16 : 28. Rujan 2010, 07:12:40 »

f800 gs

Nero

• **
  • Vozi: Yamaha R6 2001.
« Odgovori #17 : 28. Rujan 2010, 07:33:07 »

BMW S1000RR
Evidentirano
Oružje za masovno uništavanje motora, implementiran od zlobne izvanzemaljske rase koja ne posjeduje centar za ravnotežu.

rodorodo

• **
  • Vozi: ponekad
« Odgovori #18 : 28. Rujan 2010, 08:52:02 »

Hmmm.... :misli:
Ovo je vrlo diskutabilna tema. Mislim da bi ljudi trebali pisati iz iskustva a ne iz želje za nekakvim nakičenim blještavim motorom.
Sa kakvim motorom bi ja bio zadovoljan??  :misli: Pojma nemam. Jer ga još nisu napravili.Haaa...Haa...
1.- Mora imati odličnu zaštitu od vjetra: ruke, glava, ramena i noge. Jer cijeli dan na motoru i to na temperaturi oko 2-5 stupnjeva (to je šljiva).
2.- po mogučnosti da ima opciju grijanje nogu.
3.- Mora imati automatski mjenjač, jer šaltanje me izluđuje.
4.- Nesmije imati lanac. Jer podmazianje lanca je bezveze gubljenje vremena i briga.(Kardan ili remen)
5.- Obavezno široko i udobno sjedalo i udoban položaj sjedanja tokom dužeg putovanja.
6.- i normalno trebao bi imati oko 100 KS.

Trenutno najbliži motor moim željama je za sada Honda VFR 1200F ali ona odpada iz igre jer cijena od 16500€. je jednostavno pre žestoka.
A Maxi Enduro  :misli: neznam čemu enduro? jer 99% vremena sa motorima provodimo na asvaltiranim prometnicama.
Evidentirano

manch

• **
  • Vozi: sve i svašta
« Odgovori #19 : 28. Rujan 2010, 09:06:41 »

Osobno! kle 500 malo dorađeni!!!  :palacgore:
Evidentirano
Jalni

ZoltanBB

• **
  • Vozi: KTM 990S
« Odgovori #20 : 28. Rujan 2010, 21:16:26 »

Ovo je jedno interesantno pitanje o kojemu bi se lijepo dalo raspravljati na finom večernjem druženju uz pivicu. :) Obzirom da je rodorodo, kao netko tko se drži asfalta, dao svoje mišljenje, evo mog skromnog mišljenja, kao pobornika van-asfaltnog doživaljaja.

Riječ-dvije o našim starim kljusinama. :) Iako je kod nas dosta prisutan, na stranu sada financijski aspekt cijele priče, pa argumentirajmo zašto smo toliko vezani uz naše kljusine. Po mom skromnom mišljenju, tri su razloga:

a) koliko mi se čini, svatko od nas putnika ima dosta dugi staž dok nije pronašao svoju sadašnju kljusinu koja mu, karakterno, odgovara. Recimo, moj put se protegnuo sa Suzukija GS500 zbog kojeg sam se skoro ostavio motora, preko malenog KTMa LC4 te sadašnjeg kljuset, KTM990S :) s kojim uživam u jednoj stabilnoj, izuzetno kvalitetnoj vezi. :)
b) slijedeći moment se događa tijekom putovanja kada, kroz razne situacije, učvrstimo našu vezu s kljusinom i razvijemo povjerenje, simpatije :) da bi se, na kraju, opet vratili na financije te shvatili kako je
c) rastava uvijek skupa. :) Jasno, ova druga sigurno ima bolje plastike no pitanje je da li može usred pustinje dobro kuhati ili će možda tražiti povlašteni smještaj u hotelu s pet zvjezdica nakon što odbije suradnju usred neke pustopoljine. :)

Dakle, toliko o našim kljusinama. :)

Što se zadane hipotetske rute tiče, ja bih rekao da je okvirni vremenski rok prekratak no ipak bih dao primjer s našeg zadnjeg putovanja. Ukupno smo odvalili 8000km. Više od polovice je bilo autocestom te oko 3000km lokalnim (relativno dobrim) cestama. Ono što me ipak iznenadilo je da smo skoro 10% ukupne kilometraže napravili na lošim te izuzetno lošim makadamima. S druge strane, iako će nekome zvučati smiješno, da smo imali još koji dan, sigurno bi ukupan broj makadamskih kilometara digli na preko 10% ukupne kilometraže.

Za ovakav gore navedeni način putovanja bih, bez imalo rezervi preporučio KTMovu 990ku (neke alternative mi nisu poznate). Dosta mojih dojmova se može pročitati u mom prošlogodišnjem postu (http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,144727.msg2409096.html#msg2409096) no, nakon ovogodišnje duge i lude avanture, skrenuo bih pozornost na par detalja: za putovanje u dvoje 990ica definitivno nije najudobniji motor na ovom svijetu. Isto tako postoje drugi motori koji će biti daleko ugodniji tijekom dugih etapa autoputom no čak i ta dva argumenta padaju u vodu kad čovjek prestane odrađivati tzv. pristupni put autocestom te kad počne putovati cestama zbog kojih kuca srce pravog moto-putnika. Žena i ja smo baš (po tko zna koji put) opet prošli cijelo putovanje te jednoglasno došli do zaključka da smo najbolje, najintenzivnije i najbolje trenutke proživjeli van utabanih puteva, daleko od tzv. “civilizacija”. Na kraju dana, kad podvučem crtu, 990ica, barem za mene, je jedini motor koji je za nas prihvatljiv. Još uvijek ga mogu dići s punim koferima, ovjes je odličan, potpuno podesiv prema potrebama a ove godine nam se dogodilo nešto što nisam mislio da će mi se, barem kad smo u dvoje na motoru, dogoditi: u par navrata smo dobrano sastrugali zaštitu od motora i to na ovom povišenom modelu, 990S. Stoga, barem za mene, neke alternative ne dolaze u obzir, što zbog mase, što zbog nižeg podvozja.

Za neki normalniji način putovanja, bez izleta na makadam, bih ipak preporučio neki normalniji model kojih sad ima pregršt. Ruku na srce, mislim da bi bilo koji putni  motor od 1000ccm, uz par dodataka te nešto grublje gume, sasvim solidno odradio krug udvoje oko Mediteranskog mora.

Toliko o putovanju u dvoje. :)

Za abnormalna putovanja u solo aranžmanu, osim 990ice bih izdvojio još jedan motor koji, barem na papiru, izgleda obećavajuće: BMW F800GS. Nisam ga probao voziti no, koliko čitam, ima dovoljno potencijala. O kvaliteti ne bih sudio no siguran sam da će sama mašina, ako već sada nije, onda bar za koju godinu postati pouzdana i bez dječijih bolesti. Generalno, ne bih posezao za jednocilindrašima zbog ipak dugih i dosadnih pravaca.

Za normalnije putovanje u solo aranžmanu mislim da bi bilo koji motor dobro poslužio svrsi. Ovako napamet, rekao bih da bi mali V-Strom 650 bio idealno i povoljno rješenje.

Eto, toliko od mene. Za sva pitanja, sugestije i komentare stojim na raspolaganju. :)
Evidentirano
Zoltan | Varazdin

davor_77

• **
« Odgovori #21 : 29. Rujan 2010, 01:53:42 »

Ovo je jedno interesantno pitanje o kojemu bi se lijepo dalo raspravljati na finom večernjem druženju uz pivicu. :) Obzirom da je rodorodo, kao netko tko se drži asfalta, dao svoje mišljenje, evo mog skromnog mišljenja, kao pobornika van-asfaltnog doživaljaja.

Riječ-dvije o našim starim kljusinama. :) Iako je kod nas dosta prisutan, na stranu sada financijski aspekt cijele priče, pa argumentirajmo zašto smo toliko vezani uz naše kljusine. Po mom skromnom mišljenju, tri su razloga:

a) koliko mi se čini, svatko od nas putnika ima dosta dugi staž dok nije pronašao svoju sadašnju kljusinu koja mu, karakterno, odgovara. Recimo, moj put se protegnuo sa Suzukija GS500 zbog kojeg sam se skoro ostavio motora, preko malenog KTMa LC4 te sadašnjeg kljuset, KTM990S :) s kojim uživam u jednoj stabilnoj, izuzetno kvalitetnoj vezi. :)
b) slijedeći moment se događa tijekom putovanja kada, kroz razne situacije, učvrstimo našu vezu s kljusinom i razvijemo povjerenje, simpatije :) da bi se, na kraju, opet vratili na financije te shvatili kako je
c) rastava uvijek skupa. :) Jasno, ova druga sigurno ima bolje plastike no pitanje je da li može usred pustinje dobro kuhati ili će možda tražiti povlašteni smještaj u hotelu s pet zvjezdica nakon što odbije suradnju usred neke pustopoljine. :)

Što se zadane hipotetske rute tiče, ja bih rekao da je okvirni vremenski rok prekratak no ipak bih dao primjer s našeg zadnjeg putovanja. Ukupno smo odvalili 8000km. Više od polovice je bilo autocestom te oko 3000km lokalnim (relativno dobrim) cestama. Ono što me ipak iznenadilo je da smo skoro 10% ukupne kilometraže napravili na lošim te izuzetno lošim makadamima. S druge strane, iako će nekome zvučati smiješno, da smo imali još koji dan, sigurno bi ukupan broj makadamskih kilometara digli na preko 10% ukupne kilometraže.

Za ovakav gore navedeni način putovanja bih, bez imalo rezervi preporučio KTMovu 990ku (neke alternative mi nisu poznate). Dosta mojih dojmova se može pročitati u mom prošlogodišnjem postu (http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,144727.msg2409096.html#msg2409096) no, nakon ovogodišnje duge i lude avanture, skrenuo bih pozornost na par detalja: za putovanje u dvoje 990ica definitivno nije najudobniji motor na ovom svijetu. Isto tako postoje drugi motori koji će biti daleko ugodniji tijekom dugih etapa autoputom no čak i ta dva argumenta padaju u vodu kad čovjek prestane odrađivati tzv. pristupni put autocestom te kad počne putovati cestama zbog kojih kuca srce pravog moto-putnika. Žena i ja smo baš (po tko zna koji put) opet prošli cijelo putovanje te jednoglasno došli do zaključka da smo najbolje, najintenzivnije i najbolje trenutke proživjeli van utabanih puteva, daleko od tzv. “civilizacija”. Na kraju dana, kad podvučem crtu, 990ica, barem za mene, je jedini motor koji je za nas prihvatljiv. Još uvijek ga mogu dići s punim koferima, ovjes je odličan, potpuno podesiv prema potrebama a ove godine nam se dogodilo nešto što nisam mislio da će mi se, barem kad smo u dvoje na motoru, dogoditi: u par navrata smo dobrano sastrugali zaštitu od motora i to na ovom povišenom modelu, 990S. Stoga, barem za mene, neke alternative ne dolaze u obzir, što zbog mase, što zbog nižeg podvozja.

Za neki normalniji način putovanja, bez izleta na makadam, bih ipak preporučio neki normalniji model kojih sad ima pregršt. Ruku na srce, mislim da bi bilo koji putni  motor od 1000ccm, uz par dodataka te nešto grublje gume, sasvim solidno odradio krug udvoje oko Mediteranskog mora.

Za abnormalna putovanja u solo aranžmanu, osim 990ice bih izdvojio još jedan motor koji, barem na papiru, izgleda obećavajuće: BMW F800GS. Nisam ga probao voziti no, koliko čitam, ima dovoljno potencijala. O kvaliteti ne bih sudio no siguran sam da će sama mašina, ako već sada nije, onda bar za koju godinu postati pouzdana i bez dječijih bolesti. Generalno, ne bih posezao za jednocilindrašima zbog ipak dugih i dosadnih pravaca.

Za normalnije putovanje u solo aranžmanu mislim da bi bilo koji motor dobro poslužio svrsi. Ovako napamet, rekao bih da bi mali V-Strom 650 bio idealno i povoljno rješenje.

Eto, toliko od mene. Za sva pitanja, sugestije i komentare stojim na raspolaganju. :)

Slušajući i čitajući brdo informacija, dođem do zaključka da je razumno izabrati xy tip ili model...
Iščitavajući emocije koje izlaze iz tvojih tekstova, podsjetim se da ono nešto ne možeš novcima kupit, riječima opisat...
« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 07:08:52 davor_77 »
Evidentirano

keyo

• *
  • Vozi: kle
« Odgovori #22 : 29. Rujan 2010, 02:44:18 »

Osobno! kle 500 malo dorađeni!!!  :palacgore:

...provjereno,iz osobnog iskustva upravo na gore spomenutim relacijama....predprošle godine do Jordana a ovog ljeta Tunis.....
Evidentirano
...tko zeli osigurati dobro drugima,vec je osigurao dobro sebi....

Termignoni

• *
  • Vozi: SD 990 R, Runner VXR 180, Vespa S50.
« Odgovori #23 : 29. Rujan 2010, 03:19:34 »

Gledao sam na Discoveryu pustolovine Ewana McGregora po cijeloj Africi (long way down). Koristio je  BMW R1200GS Adventure, par sezona prije bila je isto njegova pustolovina iz Europe u Ameriku kroz Aziju i Aljasku (long way round), tada je koristio  R1150GS Adventure.
Detalje putovanja (među kojim možeš vidjeti i što su mjenjali na motoru tokom puta) možeš potražiti na wikipediji.
Pošto se nisi izjasnio o cijeni, očito ti nije bitna  :jesus:
Evidentirano
Kad Termignoni zaurla, tad i jaganjci utihnu.

Stare ljubavi: Puch m50 racing, Nrg MC3, Runner VX, Yamaha Dt 125r.

GeM

• **
« Odgovori #24 : 29. Rujan 2010, 10:17:59 »

Gledao sam na Discoveryu pustolovine Ewana McGregora po cijeloj Africi (long way down). Koristio je  ... , par sezona prije bila je isto njegova pustolovina iz Europe u Ameriku kroz Aziju i Aljasku (long way round) .......

Hvala na dobroj namjeri  :palacgore: ,  no ....

Možda sam zadrt, možda nisam sukladan današnjem vremenu i modi "supstitucije osobnih iskustava Youtube & video iskustvima",
pa ne mogu izdržati i ne komentirati da mi

Discovery iskustva snimana u uvjetima inscenirane divljine i napetosti, uz snimateljsku, logističku i ostalu ekipu
"5 metara iza leđa" su u dalekom "trečem redu" iza iskustava i putnih ramišljanja o kojima govori npr. Zoltan BB .

Slična priča su i, za teme poput ove, besmisleni prikazi i primjeri stunterskih egzibicija na motoru ( već n-puta prikazano stuntanje na BMW800GS ),

A i nisam baš bez svojih putnih iskustava ( cca 60 000 km juga i jugoistoka, 3 x Bliski Istok + 2 x Sjeverna Afrika ),

Dakle, volio bih da se u ovoj temi nađe što više priloga poput već navedenog Zoltanovog ,
jer mi se čini velika većina ostvarenih i planiranih putovanja nije vezana uz primjerke
motocikala koje nam proizvođački marketing natura kao "modele iz snova".

Većina "egzotičnijih" solo-putovanja, posebno početnih, se izgleda ostvaruje na
KLE-ovima, XT-ovima, Stormićima, starim Pegasicama ... i sličnim light-enduro modelima.
Da li se iza toga možda kriju razmišljanja poput
"novce trebam za putovanja, a ne za noviji, neprovjereni i diskutabilno bolji motor" ?  

Što kada putujete sa suvozačem na motoru ?  Niti jedan od "modela iz snova" ni približno u deklaracijama
ne podnosi teret vozača, suvozača i prtljage potrebne za dulji put.
Kako pojedini motori podnose to preopterećenje ?

Kakva su iskustva, što primjećujete kao najveći nedostatak i ograničenje,
a što kao najveću prednost korištenog motora ( dečki, oslobodite se malo u opisima ! )?

Zašto za ovakav tip putovanja uopće preporučiti nekom enduro motocikl i da li ta preporuka ima opravdanje ?
Jasno je da na svaki put možemo i YBR-icom, i skuterom, i RR-om. No da li je to preporuka iz Vaših stvarnih iskustava ?.  

i da nepotrebno ne solim,
 dečki, pišite, komentirajte, ...

Evidentirano

biker4life

• Vozi: '03 180 SP; '06 FZ1 S
« Odgovori #25 : 29. Rujan 2010, 10:23:02 »

Pored diskusija koje se vode u temama "Maxi Enduro" i "Tko je zaista pRRavi Gospodar Avanture"",
potaknuo bih i ovu temu s ciljem da učesnici iznesu svoj odabir motora ili preferirajućih karakteristika motora
vezano za hipotetsko putovanje koje može biti realnost većine s foruma.

...

> Aktualna Yamaha XT660Z Tenere (sa tom masinom u xtx-u imam vec 40 t km bez kvara :wink: :mrgreen: a uostalom, clan foruma "Putnik" je bez greske obisao zemaljsku kuglu upravo sa tim motociklom, mislim da je to dovoljna potvrda kvalitete). U generalnoj temi o XT-u kojoj sam i autor redovito sam izvjescivao o servisima, troskovima itd., pa mozes pogledati;

> KTM 990 ADV;

> BMW GS 1200 Adv (mada, malo me plasi tezina + voznja po pijesku :wink: ).

E sad, nova Tenerka 1200, neznam, treba malo pricekati pa vidjeti dojmove vlasnika/prvih kupaca... :wink:

xt660tenere
f800gs
990adv

1200gs mi se čini pretežak za teren i nedajbože da zapne u pijesku pa kako to iščupat van onda

Lopatom. :mrgreen:

Hvala bogu ima dovoljno prtljaznog prostora i za takve "sitnice". :mrgreen:
« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 10:33:03 biker4life »
Evidentirano

Super Jura

• Vozi: GSA, Versys
« Odgovori #26 : 29. Rujan 2010, 10:29:52 »

... Temu potićem dijelom i zato jer još uvijek za svoje putne potrebe i planove ne vidim izbor koji bi me
dovoljno odmaknuo naprijed da nadoknadi sva iskustva, odnosno poznavanje vrlina i mana motora kojeg koristim.
 :misli: Da li je slično razmišljanje i razlog zašto večina putnika i s ovog foruma nerado mijenja svoju "staru, vjernu kljusad" ?    :mrgreen:

Imam isti problem. Na Varaderima sam 10 godina i rado bi promijenio, a (po mom mišljenju) konkurencija ne nudi dovoljno kvalitetan odmak uz bitno više cijene  :(  A možemo razgovarati i o gubitku vrijednosti na motoru koji ima puno kilometara, a mene služi kao i prvog dana.

Osnovna razlika na putovanjima je jedna osoba na motoru ili dvije. Vidim da se spominju jednocilindraši i motori od 500 ccm što za dvije osobe ne dolazi u obzir. Druga stvar je broj dana na putu. Mogu samo sanjati o 30 dana, a ako namjeravam napraviti 8500 km i 18 dana treba mi motor koji može držati brzinu 150 - 170 a da me pri tome ne umara.

Kakva su iskustva, što primjećujete kao najveći nedostatak i ograničenje,
a što kao najveću prednost korištenog motora ( dečki, oslobodite se malo u opisima ! )?

Na Varaderu je prilično mekan zadnju amortizer i kad sam ga zamijenio Wilbersom preporodio sam se.
Kad ga omekanim naštelan je na moji 100 kg bez prtljage, a kad ga otvrdnem podnosi dvije osobe i prtljagu bez probema.
Nema više lelujanja u dugim brzim zavojima  :palacgore:
Evidentirano
Odbacivanje tuđeg stava kao apriori neispravnog je osnov demokratije, i bojim se da je promatranje tuđih gledišta kao da su legitimna, ili ne daj bože usvajanje drugačijeg stava, to jest priznavanje da je neko drugi u pravu prečica ka komunizmu, odnosno fašizmu

sax

• **
  • Vozi: gs 650
« Odgovori #27 : 29. Rujan 2010, 10:52:46 »

Za neki normalniji način putovanja, bez izleta na makadam, bih ipak preporučio neki normalniji model kojih sad ima pregršt. Ruku na srce, mislim da bi bilo koji putni  motor od 1000ccm, uz par dodataka te nešto grublje gume, sasvim solidno odradio krug udvoje oko Mediteranskog mora.

Dočekah konačno i korektno obrazlaganje na temelju iskustva (barem za ono kaj je meni interesantno).
Ono što znam o 990S si potvrdio, no malo bi te molio da više razvučeš onaj dio sa suputnikom i teretom, ovu moju damu mogu skinut s motora jedino ak zrušim motor skup s njom ( jednom i jesam  :) ). Sadašnji gs650 mi je odličan kad sam sam + teret, no za dvoje mi je tlaka, ah da, zeza me i moja visina, 190 nikak ne ide na taj bajk, kak stojiš s visinom na 990S?
Uglavnom, zbog visine, ukupne težine, tereta i suputnika sam na vagi između 990S i 1200gs (naravno da mi je i izgled motora bitan, kao i kod auta). Za 800gs čujem sam pohvale, no navodno mu udobnost dugih ruta nije vrlina prema ovim navedenima, te nema iskustava s suputnikom + teretom. Važno mi je i kako se moja draga osjeća na bajku.

Niti 990S niti 1200GS nisam vozio. Rute su skoro identične tvojima, gledajuć na postotke prema konfiguraciji terena: 10% makadam, 20-30% loše ceste i 60-70% dobre ceste ili autoput (preferiram više zavojite dobre ceste nego autoput), pretpostavljam da će mi taj omjer biti uvjek tu negdje . Znaći to su dva modela (izuzev 800GS o kojem imam malo info-a o suputniku, za solo vožnju mislim da je taman) koje sam izdvojio, ostali su mi voda (čak i da su teh.dobri vizualizacija ih diskreditira). Naravno, bitna stavka je i održavanje, za 1200GS znam, kak stoji 990S s tim?
« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 13:46:00 sax »
Evidentirano

GeM

• **
« Odgovori #28 : 29. Rujan 2010, 11:05:25 »

Hmmm.... :misli:
Ovo je vrlo diskutabilna tema. Mislim da bi ljudi trebali pisati iz iskustva a ne iz želje za nekakvim nakičenim blještavim motorom.
Sa kakvim motorom bi ja bio zadovoljan??  :misli:
......
A Maxi Enduro  :misli: neznam čemu enduro? jer 99% vremena sa motorima provodimo na asvaltiranim prometnicama.

Uvijek tvrdim da se sa svakim motorom, pa na koncu i biciklom, romobilom ( a zašto ne i pješice  :misli: )
može na put oko svijeta.
No, da mi je vremena i par drugih sitnica, ipak bih izabrao enduro motor (  iako baš ne znam kojeg ! )  

Ako govorimo o zacrtanom, hipotetskom putovanju, te ako postoji mogućnost izbora ( već nemate motor na kojeg ste "osuđeni" ),
čak ako ni milimetar ne skrenete s relativno dobrih asfaltnih cesta, evo samo par mojih razloga zašto enduro :
- prelaženje iznenadnih prepreka na putu
  ( npr. , svatko tko je bio "južno od Turske", zasigurno je upamtio "ležeće policajce",  
  maštovito maskirane i zakrivene, raznih profila i značajnih visina.
  Nalet putnom brzinom na takvog "policajca" s endurom ostavlja mogućnost nastavka puta.
  Nalet s skuterom, cestovnjakom, touringom, ...  :misli: ;
  A oni koji imaju iskustava naleta na pjeskom prikrivene cestovne rupe ( kao kod nas, prilikom kiše ili snijega, vodom ili snijegom ! ) -
  da li ima takvih na ne-enduru koji nisu imali ozbiljnijih posljedica od "zeznute gume"  :misli:
- pozicija sjedenja
  ( ne zamara na dugačkim vožnjama, daje vozaču mogućnosti kompenziranja udaraca,
  pravi kompromis između raspoređivanja težine između guzice i nogu ... )
- zaštita od vjetra/kiše i cestovnih prljavština ( voda, blato, kamenje, pijesak ),
  te bitno poboljšana zaštita motora od prodora prašine i pijeska
- mogućnost koištenja za predmetna putovanja adekvatnog tipa guma ( u najmanju ruku povećana otpornost na trošenje i udarce )
- dominantnost ( ne, nije pitanje kompleksa! ) i uočljivost - dosta značajno u vožnji kroz urbane sredine
- ...

« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 11:14:32 GeM »
Evidentirano

makazica

• Vozi: LC 4 Adventure
« Odgovori #29 : 29. Rujan 2010, 11:24:34 »

Za putovanja o kojima se raspravlja u ovoj temi nikad ne bih uzeo novi model motora.

Iako sam zadrti fan BMW-ovih boxera, vatreni zagovornik BMW-ovih GS modela i svega što ti motori nude, za ovakvo putovanje bih izabrao:

1. KTM 950 Adv
2. BMW R100GS PD
3. BMW R80GS PD
4. KTM LC4 Adv

- ne nužno tim redosljedom

Zašto?

Ovi modeli BMW-a su nebrojeno puta dokazali svoju pouzdanost i mogućnosti, oni su zaslužni za današnju reputaciju BMW-a, jednostavni su, imaju fergazere, čelične okvire...istina....veću masu i druge nedostatke koji možda i jesu otegotna okolnost ali oni su istinska ikona putovanja svijetom na motociklu.

Zašto 950 model KTM-ova Adv-a, a ne 990? Zato jer ima fergazere. Samo zato mu dajem prednost pred novijim modelom. Ovjes fantazija, nosivost, udobnost dovoljna, zaštita od vjetra, snažan motor i poznati nedostaci koji se otklanjaju jednostavnim zahvatima.

Zašto LC4 adv? Zato jer ga imam, realnost je da ću ga još neko vrijeme imati, na terenu je sposobniji od drugih navedenih i zato jer ga poznam u DUŠU!! Znam mu sve mane, znam ga popraviti na cesti, znam točno koji alat mi treba za popravak....istina, napatit ću se na autoputu ali ću zato sa smješkom na licu napadati nepoznati offroad....I još uvijek je jedini pravi dual sport motor.

M.

sax

• **
« Odgovori #30 : 29. Rujan 2010, 11:31:21 »

Nije u dosad nabrojanima, no iskustva za 650gs

-serijska zaštita od vjetra nikakva
-po kiši zadnja guma zalijeva sve u 16
-po makadamu tak tak, u biti nikak (ak staviš of road gumu još nekak, al si zato na asfaltu voda)
-suvozač+teret kaos, fali snage i stabilnosti (doduše nisam se zezao sa podešavanjem ovjesa, oprugu i tlak guma jesam)
-pouzdan motor, no promjena svjećice, filtera zraka, antifriza, lampe...majko mila
-za visine osoba >180 premali
-tokom cca 40000 km, tri puta propišao indikator ulja, jednom lampa, žica trube puknula uslijed zakretanja upravljača (valjda) iz istog razloga jednom razlohao kontakt aku., mehanizam za blicanje, točnije oprugica mehanizma je smeće
-slijedom da i s biciklom moš oko svijeta, tip je s njim bez nekih problema prošao sjevernu rusiju

dojam: solo + teret: ok (ako uzmemo cca 10-20%makadama), održavanje, udobnost i pouzdanost:ok, visina vozača niža od 190, ugraditi vizir za vjetar

Alera Dugi

• Vozi: KTM LC4 transformer
« Odgovori #31 : 29. Rujan 2010, 12:18:07 »

Nije u dosad nabrojanima, no iskustva za 650gs

-serijska zaštita od vjetra nikakva
-po kiši zadnja guma zalijeva sve u 16
-po makadamu tak tak, u biti nikak (ak staviš of road gumu još nekak, al si zato na asfaltu voda)
-suvozač+teret kaos, fali snage i stabilnosti (doduše nisam se zezao sa podešavanjem ovjesa, oprugu i tlak guma jesam)
-pouzdan motor, no promjena svjećice, filtera zraka, antifriza, lampe...majko mila
-za visine osoba >180 premali
-tokom cca 40000 km, tri puta propišao indikator ulja, jednom lampa, žica trube puknula uslijed zakretanja upravljača (valjda) iz istog razloga jednom razlohao kontakt aku., mehanizam za blicanje, točnije oprugica mehanizma je smeće
-slijedom da i s biciklom moš oko svijeta, tip je s njim bez nekih problema prošao sjevernu rusiju

dojam: solo + teret: ok (ako uzmemo cca 10-20%makadama), održavanje, udobnost i pouzdanost:ok, visina vozača niža od 190, ugraditi vizir za vjetar
Oprosti je'l ti pizdis bez veze ili ja tebe nisam nista razumio?

...cekaj pricas o BMW 650 GS ili o cem?
Evidentirano
Nema Beda

lb

• Vozi: KTM 950 Adventure
« Odgovori #32 : 29. Rujan 2010, 12:39:51 »

Ono što znam o 990S si potvrdio, no malo bi te molio da više razvučeš onaj dio sa suputnikom i teretom,

Nemam 990S nego stari 950. Ovo ljeto sam bio sa zenom na godisnjem, natovareni sa 2 bocna kofera, top case-om i povrh svega satorom. Sve je proslo da prostis k'o iz picke, a put je bio miks svega i svacega.

Ovako je izgledao natovareni motor:

A znali smo potegnuti poprilicno brzo po (doduse jako dobrom) makadamu, bez trunke nesigurnosti:

A bilo je i konkretnijih terena, opet bez problema:

EDIT: ja sam visok 180 cm i tezak 80 kg, zena je 55 kg.
Evidentirano
"Mene peće savjest za svakog klijenta kojem sam prodao krivi brand" (c)(tm)(r) by joke

Najprodavaniju knjigu u Hrvatskoj potpisuje Nives Celzijus. Najprodavanije motore u Hrvatskoj potpisuje Yamaha.

sax

• **
« Odgovori #33 : 29. Rujan 2010, 12:48:02 »

Kaj nisi razumio, pričam o iskustvima s puta

-na moju visinu (190) vjetar trga
-čim je cesta malo mokra pobaca zmazanoču na cijela leđa i kacigu (ebi ga, smeta mi)
-osjeti se jako razlika u tipu guma, rađe biram cestove, no na makadamu nisu nikakve ( ni zgodno kod situacije kad na dugim rutama kad gubiš koncentraciju ili sam loš vozač?)
-mogučnost podešavanja je na dva mjesta
-pri dužim rutama sam morao mjenjati svjećice,pločice,žarulju, a kad mi je dva put propišao indikator ulja bilo je veselo, sad nosim rezervne, al bar nekaj naučiš: isti je kao i za golf2, eh da kad ostaneš bez blic dugog svjetla umoran promrzo usred noći na zavojitoj cesti s kakvim takvim prometom...meni zajebano
- s mojom visinom od 190 premali pa je pretpostavka da je isto i s nešto nižima
-nabrajanje drugih "felera" je samo pokazatelj da je motor pouzdan

Ja se nadam da sam skužil kaj je GeM htio sa ovom temom zato je taj post, no ak tebi još ni jasno ili meni bumo razjasnili  :palacgore:
« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 13:58:40 sax »
Evidentirano

clox

• Vozi: Tenere Picasso, DT domaći trobojni, TW
« Odgovori #34 : 29. Rujan 2010, 15:35:42 »

4. KTM LC4 Adv

Nisi shvatio, ISTI motor od početka do kraja puta  :mrgreen:

Šalu na stranu, LC4 je motor koji bi bio visoko na spisku za solo vožnju po pustinji ili tak nekaj.
Ali mnogodnevnu vožnju u dvoje (teret nije problem kod njega) ne!

sax

• **
« Odgovori #35 : 29. Rujan 2010, 16:44:52 »

ja sam skontal ovak:

Solo:
1. KTM 990/950
2. BMW 800GS
3. BMW 1200GS

Duo:
1. KTM 1200GS
2.KTM 990/950

Mada bi još volio čut:
- za 1200GS znam da visina od 190cm nije problem, kod KTM bi isto tako trebao bit ?!
- za KTM udobnost u dvoje na dužoj relaciji u komadu, iznad 400? lb?
- održavanje, mogučnost otklanjanja kvarova (jednostavnih) na putu
« Zadnja izmjena: 29. Rujan 2010, 16:55:46 sax »
Evidentirano

sax

• **
« Odgovori #36 : 29. Rujan 2010, 16:48:19 »

lb

su ovo originalni koferi ili?

makazica

« Odgovori #37 : 29. Rujan 2010, 17:13:33 »

ja sam skontal ovak:

Solo:
1. KTM 990/950
2. BMW 800GS
3. BMW 1200GS

Duo:
1. KTM 1200GS
2.KTM 990/950

Mada bi još volio čut:
- za 1200GS znam da visina od 190cm nije problem, kod KTM bi isto tako trebao bit ?!

Krivo si skonto..... :LOL:

Solo:
1. LC4 Adv
2. BMW R 80GS...po mogućnosti P/D edition
3. KTM 950 Adv

Two up:
1. KTM 950 Adv
2. BMW R100GS
3. BMW R80GS....po mogućnosti P/D edition

Visina od 190 je problem na svima ali se jednostavno rješava sa podizačima volana i višim vizirom.
Bilo koji od ovih motora radi 700 km u danu. Na LC4 Adv.... :mrgreen:.....kad potrošiš tank (28 L, cca 450-500 km)....moš odvibrirat na spavanje.... :mrgreen:

BMW-i R80GS i R100GS su najjednostavniji za održavanje, slijedi LC4 Adv...pa svi ostali.

Kuiš?

M.

lb

« Odgovori #38 : 29. Rujan 2010, 17:16:37 »

Mada bi još volio čut:

ne bi trebala biti problem, ali probaj se provozati...

ja sam pusac. 400 km u komadu je meni nesto nepojmljivo. nije nesto za ponositi se, ali tako je...
opcenito sto se udobnosti tice, zena i ja smo zadovoljni, a koliko gore vidim Zoltan i njegova zena isto. Ali, motor sigurno nije udoban kao BMW ili neki cestovniji maxi enduro motori i osobe koje su navikle na takve motore ne bi visoko ocijenile udubnost KTM-a. BTW, Nasa normalna DNEVNA kilometraza je 400 - 700 km, i kad sidjemo s motora sve je OK. To je prvi motor na kojem se moja zena vozi tako da ne zna za bolje, a ja sam dosao sa LC4 Adventure-a pa mi je 950 kao fotelja...

Pa gle, osim pumpe goriva moj KTM nema nista ekstra dijelova koje nema neki stariji singl tipa LC4. Plastike, sic, tankovi i slicno se skidaju vrlo lako pa je motor brzo dostupan za sarafljenje. Noviji imaju ubrigavanje i eventualno ABS, ali nisam cuo za neke posebne probleme s time...  Pogledaj ovaj sajt, tamo su dokumentirani svi moguci i nemoguci problemi: http://www.ktm950.info/.  Sam zakljuci je li to za tebe pouzdan motor ili ne. Za mene je i ni najmanje se ne brinem hoce li mi nesto riknuti na putu (naravno, uredno redovno odrzavanje je preduvjet mirnoj voznji)...

Sto se tice kofera sto si pitao u drugom postu - top case je H&B Gobi, bocni koferi su Touratech Zega. Cijena je paprena... ja ih nikada ne bi kupio nove...

Opcenito: mislim da bi ti trebao probati i BMW i KTM i jos pokoji motor i sam odluciti sto ti vise pase...

Eto, puno san reka, nista nisan kaza...
Evidentirano
"Mene peće savjest za svakog klijenta kojem sam prodao krivi brand" (c)(tm)(r) by joke

Najprodavaniju knjigu u Hrvatskoj potpisuje Nives Celzijus. Najprodavanije motore u Hrvatskoj potpisuje Yamaha.

mg749ie

• Vozi: Bellagio, bombon od motora,
« Odgovori #39 : 29. Rujan 2010, 19:17:32 »

MOTO GUZZI STELVIO :palacgore: 8)
ime sve prednosti, zrakom hlađen motor, udoban, pogodan za sve terene :palacgore:
Evidentirano
Ljubav grije, al jakna je jakna

live-for-ride

• Vozi: Nikolinu
« Odgovori #40 : 29. Rujan 2010, 19:27:11 »

MOTO GUZZI STELVIO :palacgore: 8)
ime sve prednosti, zrakom hlađen motor, udoban, pogodan za sve terene :palacgore:
najbolji. On je za izabrat, ali ne i za krenut. Troši pola više od ostalih, raspada se nakon 10000 :mrgreen: Idealan .

Alera Dugi

« Odgovori #41 : 29. Rujan 2010, 19:28:21 »

no ak tebi još ni jasno ili meni bumo razjasnili  :palacgore:

Preosjetljiv si, ili si punoooo iskusniji od mene, pa bolje prosudjujes. U tvojim postovima nisam nasao ni jednu realnu zamjerku za BMW 650 GS. Visok sam 193 i probao sam taj motor (istina Dakar) i mjesta za vozaca je bilo dosta (u to vrijeme sam vozio Varadera i nije polozaj nista skuceniji nego na njemu), mislim da je imao poviseni vizir i zastita od vjetra je bila ok (mozda ramena i ruke djelom izlozenije vjetru zbog relativno uskog vizira). Zadnji kotac moze bacati ako je netko skinuo onaj mali blatobran koji ide uz kotac, s njim ne vidim kako. Da ti je falilo snage udvoje to ti vjerujem. Vozio sam se sam i iznenadio me koliko dobro ide za jedan sing. Kad se natovari vjerovatno je druga prica.
...uglavnom sve ti se zamjerke svode na ovo:
Visina od 190 je problem na svima ali se jednostavno rješava sa podizačima volana i višim vizirom.
Kvarovi koje si imao spadaju ovdje:
naravno, uredno redovno odrzavanje je preduvjet mirnoj voznji...
...osim tog indikatora, ali za taj kvar na toj masini prvi puta cujem.  :misli:

...ili sam samo ja to tako dozivio?
Evidentirano
Nema Beda

AnteK

« Odgovori #42 : 29. Rujan 2010, 20:13:12 »

Preosjetljiv si, ili si punoooo iskusniji od mene, pa bolje prosudjujes. U tvojim postovima nisam nasao ni jednu realnu zamjerku za BMW 650 GS. Visok sam 193 i probao sam taj motor (istina Dakar)

Velika je razlika Dakar i obični!
Evidentirano

davor_77

• **
« Odgovori #43 : 29. Rujan 2010, 20:14:58 »

Bilo koji od ovih motora radi 700 km u danu. Na LC4 Adv.... :mrgreen:.....kad potrošiš tank (28 L, cca 450-500 km)....moš odvibrirat na spavanje.... :mrgreen:
Ovo boldano je istina. :mrgreen:
Jebene vibracije ubijaju, naročito ako imaš gumu s čepovima. Riješenje je vozit se izvan asfalta, onda manje trese. :mrgreen:
Za viši vizir nisam baš siguran. Možda, viši i širi.

Evidentirano

Alera Dugi

« Odgovori #44 : 29. Rujan 2010, 20:17:11 »

Velika je razlika Dakar i obični!
A zato meni nista nije jasno?!  :misli:
Evidentirano
Nema Beda

sax

• **
« Odgovori #45 : 29. Rujan 2010, 21:26:01 »

Kuiš?

M.

Kužim!  :palacgore:
To s podizačima i vizirom sve 5, no najviše me jebe od guzice do fuzića, valjda imam preduge noge, živa nakaza, koljena su mi na onom istaknutom grebenu.

Eto, puno san reka, nista nisan kaza...

jesi puno reka a bogami i kaza  :palacgore:,barem meni. Ne isprobavam tuđe motore stoga mi je to problem, a i treba mi malo duže da vozim nekaj da vidim jel mi to to.

Preosjetljiv si, ili si punoooo iskusniji od mene, pa bolje prosudjujes. U tvojim postovima nisam nasao ni jednu realnu zamjerku za BMW 650 GS.
 Zadnji kotac moze bacati ako je netko skinuo onaj mali blatobran koji ide uz kotac, s njim ne vidim kako. Da ti je falilo snage udvoje to ti vjerujem. Vozio sam se sam i iznenadio me koliko dobro ide za jedan sing. Kad se natovari vjerovatno je druga prica.
...uglavnom sve ti se zamjerke svode na ovo:Kvarovi koje si imao spadaju ovdje:...osim tog indikatora, ali za taj kvar na toj masini prvi puta cujem.  :misli:

...ili sam samo ja to tako dozivio?

Neznam jel pitanje u osjetljivosti, nisam vozio puno modela da mogu radit razliku i reć ok ovaj je najbolji bez obzira na sitne detalje, no na dobro se uvjek brzo navučeš i želiš još bolje  :LOL:, namjerno sam naveo "felere" da bi pokazao da je bike čist ok i da ustvari ima jako malo mana, rekoh ti da će mo razjasnit  :palacgore:. Naravno neki detalji me ispizde, nekom su ti detalji bez veze al pizdi na druge koji su meni bezveze, priznajem, kod nekih gluposti sam picajzla.
Zadnji blatobran je tu, al baca, brijem da je premali. Da, nevjerojatno je koliko je živahan u singlu, a trom pri dableu plus da gubi na stabilnosti, a osjetim da se značajnije pregrijava (pretpostavljam da smo uvijek u pretovaru).
A taj indikator, možda zbog opterečenja,neznam, prvi put kad mi je vrisno nisam skužio odmah, pa mi se cijela mašina zasralja uljem, subota poslije podne pred Jaskom, na sreču blizu Kambe, drugi put na Hvaru na vrijeme skužio da je napuknut (ona zalivena plastika na vrhu), na sreču pet metara od bosanskog mehaničara genijalca baš za BMW, otud i ovaj golf2 (25 ili 35 kn/kom). Kontam da je možda jednom od 1000000 da se to desi, al se desi.

Uglavnom, motor odličan za single radijusa 600km i svakodnevnicu, za dalje ja ga nebi, za duble nikako.

GeM

• **
« Odgovori #46 : 30. Rujan 2010, 11:53:33 »

Dijelim mišljenje da je i za dulja putovanja bez suvozača na motoru vjerojatni optimum "klasa 650 ccm"  :palacgore: ,
zbog niza prednosti lakšeg i okretnijeg motora, a realna puna brzima za tu klasu ( do cca 130 km/h ) ne akumulira prevelike zaostatke ni na brzim   cestama.
A također, i za "par tisuća km" putovanja u dvoje na motoru, pitanje koje baš prednosti donosi veći i teži motor  :misli:

Što se tiće izbora u toj klasi, moja iskustva s Apriliom Pegaso 650ie su vrlo povoljna.
S njom sam pred 4-5 godina prošao sve Balkanske zemlje, Rumunjsku i sjevernoazijski dio Turske.
( u ne baš za tu klasu sretnoj kombinaciji : vozač, suvozač, prtljaga - ukupno cca 220 kg tereta na motoru ).
Moje iskustvo - izuzetno ugodno iznenađen "pogođenošću" motora. 20 000 km putovanja bez ikakvih problema.
Čak ni izgubljenog šarafa ! ( ustvari lažem - "greška" mehaničara je probušila hladnjak, no to i nema veze s motorom )
Motor sam promijenio samo zbog potrebe prelaza jači , s većom nosivošću , za potreba 10-15000 km putovanja u paru na motoru.

Kao relativno povoljno dobavljiv motor, stara Aprilia Pegaso 650 je interesantna alternativa za rabljeni motor u klasi motora do 650ccm.

Samo neka razmišljanja kao natuknice za vjerojatnu daljnu ( možda i burnu  :mrgreen: ) diskusiju :

- u odnosu na KLE i XT , stare Aprilie 650 ( = BMW 650 ) imaju znatno krući i kvalitetniji okvir, ovjes i kočnice,
  Motor ( u smislu pogonskog agregata )  djeluje, u posebno u odnosu na KLE , možda siroviji, ali znaaatno jači ( i doljnjim i gornjim režimima ).
  No ne treba ni zaboraviti na 2 cilindra kao nepobitnu KLE-prednost !  

- u odnosu na KTM-ove do 650 - za putovanja mi je više težište na izdržljivost i pouzdanosti agregata
  ( nedodirljivi Rotaks - u Apriliji originalan, na BMW-u malo uprčkan ?! ),
  nego vancestovne ( a makadam je isto cesta ! ) prednosti KTM-a.

Ne treba smetnuti s uma da je većina vancestovnih prednosti motora direktna posljedica smanjene nosivosti !!!

- u odnosu na BMW-e F650 seriju ( do cca 2007.g. ) - zajednički agregat, kao i gotovo svi ostali dijelovi
  ( prenos, ovjes, kočnice ), a Aprilije su bitno povoljnije za nabavu.
  Na Starim pegasicama koje su osnova i početak BMW F650 serije, nema nepotrebnih "unapređenja" koje su često i lošija rješenja
  ( BMW ima slabašne Al-felge na većini modela, vodi izloženu elektronika ispred/ispod mašine,
  slabije riješenu zaštita i od vjetra i od špricanja kao posljedica često prisutne BMW-potrebe za dizajnerskim egzibicijama )

« Zadnja izmjena: 30. Rujan 2010, 12:14:20 GeM »
Evidentirano

sax

• **
« Odgovori #47 : 30. Rujan 2010, 13:09:10 »

( BMW ima slabašne Al-felge na većini modela, vodi izloženu elektronika ispred/ispod mašine,
  slabije riješenu zaštita i od vjetra i od špricanja kao posljedica često prisutne BMW-potrebe za dizajnerskim egzibicijama )

Istina

KLE je super bike (cijena,održavanje,mogučnosti..) no za mene je u ovoj temi off topic, XT puno zanimljiviji, no  :misli:
BMW 800 je dobar kompromis između 1200 i 650 no vjerojatno ne bez mana, misleć pritom upotrebu u singlu i dableu.
Ovo za Apriliu nisam znao, zanimljivo.

Obzirom da sam "osuđen" na vožnju u dvoje ( osim ak draga ne položi, pa odemo na dva bajka, ovog ljeta negdje oko Polča snimim francuza na gtr1400 natovaren stvarima, a iza njega komad na nakedu, on tegli a ona se zajebava  :LOL:) i svoje visine, naravno i želje konstantne vožnje, ne vidim druge mogučnosti no BMW ili KTM po gornjoj tablici (koju iskreno već odavno imam u glavi, al uvijek se traži drugo mišljenje samo da bi se potvrdilo svoje, izuzev uvijek dobrodošlih iskustava).

Ono kaj me pere je rentabilnost (nisam u mirovini), iskoristivost većih motora (putovanja) u godini je mala naspram malih (grad-lokalno), nema se za tri-četiri u garaži, kompromisi su mi bez veze, a na vidiku niš novog od  proizvođača ( Ducati-Yamaha vjerujem dobri, meni ni to to )

biker4life

• Vozi: '03 180 SP; '06 FZ1 S
« Odgovori #48 : 30. Rujan 2010, 13:30:01 »

...

- u odnosu na KLE i XT , stare Aprilie 650 ( = BMW 650 ) imaju znatno krući i kvalitetniji okvir, ovjes i kočnice,
  Motor ( u smislu pogonskog agregata )  djeluje, u posebno u odnosu na KLE , možda siroviji, ali znaaatno jači ( i doljnjim i gornjim režimima ).
  No ne treba ni zaboraviti na 2 cilindra kao nepobitnu KLE-prednost !  
...

Pretpostavljam da mislis da prethodni XT600, :misli: obzirom da primjerice aktualna Tenerka ima (za pocetak) dva diska od po 320mm itd., također, i ostale komponente su poprilicno naprednije i u odnosu na prethodni XT, a i u odnosu na KLE...

GeM

• **
« Odgovori #49 : 30. Rujan 2010, 13:55:55 »

Pretpostavljam da mislis da prethodni XT600 .........

Naravno, jer nema smisla miješati cjenovne kruške i jabuke.

Sakrivena ideja posta je bila ukazivanje da postoje "jeftine varijante",
koje onima koji pričaju "išo' bi i ja na putovanja, samo da mi je novaca",
a pritom "guzicu utrljavaju u sedlo motora" vrijednog 50, 70, 100 i više tisuća kuna,
trebaju začepit usta.

Ne radi njih ( j.. mi se za njih i njihovo razmišljanje ),
nego zbog puno mladih dečkiju, kojima je možda potrebno malo poticaja,
malo "pravih kriterija" ( drago mi je vidjeti kako se postupnokristaliziraju u ovoj temi ),
malo ... , da osedlaju svog, za "šminkere" magarca, i krenu prvi put dalje od dvorišta.

A dalje, svako će za sebe znat dal' je za to ili ne.
Ako je, ... wellcome to the club  :palacgore:

Evidentirano

ZoltanBB

• **
« Odgovori #50 : 30. Rujan 2010, 19:52:56 »

Dočekah konačno i korektno obrazlaganje na temelju iskustva (barem za ono kaj je meni interesantno).
Ono što znam o 990S si potvrdio, no malo bi te molio da više razvučeš onaj dio sa suputnikom i teretom, ovu moju damu mogu skinut s motora jedino ak zrušim motor skup s njom ( jednom i jesam  :) ). Sadašnji gs650 mi je odličan kad sam sam + teret, no za dvoje mi je tlaka, ah da, zeza me i moja visina, 190 nikak ne ide na taj bajk, kak stojiš s visinom na 990S?
Uglavnom, zbog visine, ukupne težine, tereta i suputnika sam na vagi između 990S i 1200gs (naravno da mi je i izgled motora bitan, kao i kod auta). Za 800gs čujem sam pohvale, no navodno mu udobnost dugih ruta nije vrlina prema ovim navedenima, te nema iskustava s suputnikom + teretom. Važno mi je i kako se moja draga osjeća na bajku.

Niti 990S niti 1200GS nisam vozio. Rute su skoro identične tvojima, gledajuć na postotke prema konfiguraciji terena: 10% makadam, 20-30% loše ceste i 60-70% dobre ceste ili autoput (preferiram više zavojite dobre ceste nego autoput), pretpostavljam da će mi taj omjer biti uvjek tu negdje . Znaći to su dva modela (izuzev 800GS o kojem imam malo info-a o suputniku, za solo vožnju mislim da je taman) koje sam izdvojio, ostali su mi voda (čak i da su teh.dobri vizualizacija ih diskreditira). Naravno, bitna stavka je i održavanje, za 1200GS znam, kak stoji 990S s tim?

Hm… gle, na kraju se svede na pitanje što očekuješ od motora i čega si se spreman za to odreći. Na kraju se sve svede na pitanje prioriteta a odgovore na svoja pitanja si možeš samo ti sam dati, nitko drugi. Samo ti znaš koliko ti je guzica osjetljiva i koliko ti je vrat jak. Svatko od nas ima svoje osobne granice, limite ispod kojeg ne želi ići. Meni je prije pet godina LC4 predstavljao veliku prepreku za buduća putovanja no, na sreću, obzirom da sam imao dovoljno sredstava, nastavio sam putovati na novom, udobnijem motoru. Naravno, sasvim sam siguran da ćemo za desetak godina tražiti neki drugi motor koji će zadovoljiti naše putne potrebe koje će se, tijekom tih desetak godina, isto tako promijeniti kao i naše kosti. :)

Vezano uz visinu na 990ici mogu ti reći da jedva stojim. :) Za razliku od tebe, ja sam nizak 175cm :) i moji problemi su dijametralno suprotni od tvojih. Činjenica da je 990S visok motor ne znači i da je razmak fusići - sic isto tako veći. Stoga preporučujem viši sic te povišeni volan. Na prošlim Orange Daysima upoznao sam momka iz Splita (Krešo, ne znam koji mu je nick na forumu) tvoje visine i koji nema problema na svojoj 950ici…

Što se održavanja tiče, ne znam što te konkretno zanima. Neke smjernice možeš pročitati u mom spomenutom postu. Što se mene tiče, ja sam izuzetno zadovoljan pouzdanošću KTMove mašine no isto tako sam zadovoljan kvalitetom ugrađenih dijelova. Poput lb-a, ne berem brigu na putu no isto tako religiozno poštujem servisne intervale koje Špica odlično odrađuje.

Što se tvoje dileme tiče, tu bih istresao jednu svoju tezu s kojima se mnogi neće složiti no ne mogu protiv svog dosadašnjeg iskustva/znanja. Dakle, mislim da BMW1200GS ne pruža apsolutno nikakvu komparativnu prednost prema ostalim pripadnicima maxi enduro klase (ovdje ne brojim KTMa). Eto. Jasno, svima nam je jasno da su neki modeli bolji na terenu od drugih, no niti uz najbolju volju ne mogu shvatiti zašto bi taj BMW bio gotovo duplo skuplji od, IMHO, odličnog V-Stroma ili skoro 40k kuna skuplji on Varadera jer, kad na kraju podvučeš crtu, niti jedan od tih modela nije napravljen za vožnju makadamom.

Da, znam, sa svakim od tih motora možeš na makadam no niti jedan nije napravljen za makadam. Prijenosi u mjenjaču nisu projektirani za makadam, ovjes nije predviđen za grubu podlogu, cjelokupna ergonomija je podređena cestovnoj upotrebi. Kad na takav motor strpaš dvije osobe te hrpu prtljage dobiješ taj rezultat da će ljudi, na križanju asfaltirane ceste i makadamskog puta, uvijek rađe krenuti lakšim putem. Uprava ta “sitnica” mi se kosi s cijelom filozovijom putovanja jer ne želim niti u jednom trenutku biti sputan u svojim izborima. Na stranu sada što se nalazi na kraju makadamskog puta no ne želim da mi prijevozno sredstvo uvjetuje kojom cestom ću proći. Zato je za nas 990S.

Na tebi je da si odrediš gdje tvoji prioriteti leže. S jedne strane imaš KTM koji će ti, bez imalo frke pokazati najskrovitije dijelove ove zemlje i s kojim ćeš, mirne duše ne samo krenuti makadamom već i uživati bez razmišljanja da li će ti nešto pući na motoru. U tom slučaju druga strana medalje je ta da će zaštita na autocesti te komfor biti nešto lošiji (nas to nije spriječilo da držimo stalnih 160km/h tijekom putovanja).

U drugom kutu se nalazi BMW koji za mene, zbog astronomske cijene, i nije neka opcija no netko je voljan platiti bolji komfor, uglađeniji rad i status. Ja nisam taj tip, zato bi moji novci otišli Suzukiju za velikom Stroma.
Evidentirano
Zoltan | Varazdin

lb

« Odgovori #51 : 30. Rujan 2010, 20:18:47 »

S jedne strane imaš KTM koji će ti, bez imalo frke pokazati najskrovitije dijelove ove zemlje i s kojim ćeš, mirne duše ne samo krenuti makadamom već i uživati bez razmišljanja da li će ti nešto pući na motoru.

imamo vrlo slicne stavove o motorima  :palacgore:

jos bi samo dodao da KTM-u ni ozbiljniji teren od makadama ne predstavlja nikakav problem, dok se ostali veliki "enduro" motori tu ne bi bas snasli.
disklejmer: za terene teze od makadama preporucam suvozaca ostaviti kod kuce  :wink:

evo jos slikica (prisjecam se nekih lijepih djireva pa postam po forumu bezveze, skužaj)... na celavim cestovnim gumama, prosao bez imalo frke...

Evidentirano

ZoltanBB

• **
« Odgovori #52 : 30. Rujan 2010, 20:23:25 »

Naravno, jer nema smisla miješati cjenovne kruške i jabuke.

Sakrivena ideja posta je bila ukazivanje da postoje "jeftine varijante",
koje onima koji pričaju "išo' bi i ja na putovanja, samo da mi je novaca",
a pritom "guzicu utrljavaju u sedlo motora" vrijednog 50, 70, 100 i više tisuća kuna,
trebaju začepit usta.

Ne radi njih ( j.. mi se za njih i njihovo razmišljanje ),
nego zbog puno mladih dečkiju, kojima je možda potrebno malo poticaja,
malo "pravih kriterija" ( drago mi je vidjeti kako se postupnokristaliziraju u ovoj temi ),
malo ... , da osedlaju svog, za "šminkere" magarca, i krenu prvi put dalje od dvorišta.

A dalje, svako će za sebe znat dal' je za to ili ne.
Ako je, ... wellcome to the club  :palacgore:

:D  :palacgore:

Evidentirano
Zoltan | Varazdin

ZoltanBB

• **
« Odgovori #53 : 30. Rujan 2010, 20:36:16 »

imamo vrlo slicne stavove o motorima  :palacgore:

jos bi samo dodao da KTM-u ni ozbiljniji teren od makadama ne predstavlja nikakav problem, dok se ostali veliki "enduro" motori tu ne bi bas snasli.
disklejmer: za terene teze od makadama preporucam suvozaca ostaviti kod kuce  :wink:

Svidja mi se top-case kao detalj. :) Unosi lezernost u cijelu situaciju. :)

Dušo, kupio sam i kruh i mlijeko ali eto, put od trgovine do doma se malo odužio... gužva je bila katastrofalna!  :mrgreen:
Evidentirano
Zoltan | Varazdin

lb

« Odgovori #54 : 30. Rujan 2010, 20:40:11 »

Svidja mi se top-case kao detalj. :) Unosi lezernost u cijelu situaciju. :)

kad ti drustvo rade jamahe, onda ga ja napunim olovom da ne odskacem od prosjeka  :box: :poke:

nego, salu nastranu, oce li uskoro biti jos fotaka ili nedajbog putopis sa tvog ovogodisnjeg puta?
Evidentirano

ZoltanBB

• **
« Odgovori #55 : 30. Rujan 2010, 21:39:20 »

kad ti drustvo rade jamahe, onda ga ja napunim olovom da ne odskacem od prosjeka  :box: :poke:

nego, salu nastranu, oce li uskoro biti jos fotaka ili nedajbog putopis sa tvog ovogodisnjeg puta?

Dojmovi se jos slijezu, putopis je tek u zacecima.... evo jos jedne slikice, ostatak slijedi s putopisom (ove godine ce stvarno biti dug...).

Evidentirano
Zoltan | Varazdin

sax

• **
« Odgovori #56 : 01. Listopad 2010, 09:30:17 »

Hm… gle, na kraju se svede na pitanje što očekuješ od motora i čega si se spreman za to odreći. Na kraju se sve svede na pitanje prioriteta a odgovore na svoja pitanja si možeš samo ti sam dati, nitko drugi. Samo ti znaš koliko ti je guzica osjetljiva i koliko ti je vrat jak. Svatko od nas ima svoje osobne granice, limite ispod kojeg ne želi ići. Meni je prije pet godina LC4 predstavljao veliku prepreku za buduća putovanja no, na sreću, obzirom da sam imao dovoljno sredstava, nastavio sam putovati na novom, udobnijem motoru. Naravno, sasvim sam siguran da ćemo za desetak godina tražiti neki drugi motor koji će zadovoljiti naše putne potrebe koje će se, tijekom tih desetak godina, isto tako promijeniti kao i naše kosti. :)

Vezano uz visinu na 990ici mogu ti reći da jedva stojim. :) Za razliku od tebe, ja sam nizak 175cm :) i moji problemi su dijametralno suprotni od tvojih. Činjenica da je 990S visok motor ne znači i da je razmak fusići - sic isto tako veći. Stoga preporučujem viši sic te povišeni volan. Na prošlim Orange Daysima upoznao sam momka iz Splita (Krešo, ne znam koji mu je nick na forumu) tvoje visine i koji nema problema na svojoj 950ici…

Što se održavanja tiče, ne znam što te konkretno zanima. Neke smjernice možeš pročitati u mom spomenutom postu. Što se mene tiče, ja sam izuzetno zadovoljan pouzdanošću KTMove mašine no isto tako sam zadovoljan kvalitetom ugrađenih dijelova. Poput lb-a, ne berem brigu na putu no isto tako religiozno poštujem servisne intervale koje Špica odlično odrađuje.

Što se tvoje dileme tiče, tu bih istresao jednu svoju tezu s kojima se mnogi neće složiti no ne mogu protiv svog dosadašnjeg iskustva/znanja. Dakle, mislim da BMW1200GS ne pruža apsolutno nikakvu komparativnu prednost prema ostalim pripadnicima maxi enduro klase (ovdje ne brojim KTMa). Eto. Jasno, svima nam je jasno da su neki modeli bolji na terenu od drugih, no niti uz najbolju volju ne mogu shvatiti zašto bi taj BMW bio gotovo duplo skuplji od, IMHO, odličnog V-Stroma ili skoro 40k kuna skuplji on Varadera jer, kad na kraju podvučeš crtu, niti jedan od tih modela nije napravljen za vožnju makadamom.

Da, znam, sa svakim od tih motora možeš na makadam no niti jedan nije napravljen za makadam. Prijenosi u mjenjaču nisu projektirani za makadam, ovjes nije predviđen za grubu podlogu, cjelokupna ergonomija je podređena cestovnoj upotrebi. Kad na takav motor strpaš dvije osobe te hrpu prtljage dobiješ taj rezultat da će ljudi, na križanju asfaltirane ceste i makadamskog puta, uvijek rađe krenuti lakšim putem. Uprava ta “sitnica” mi se kosi s cijelom filozovijom putovanja jer ne želim niti u jednom trenutku biti sputan u svojim izborima. Na stranu sada što se nalazi na kraju makadamskog puta no ne želim da mi prijevozno sredstvo uvjetuje kojom cestom ću proći. Zato je za nas 990S.

Na tebi je da si odrediš gdje tvoji prioriteti leže. S jedne strane imaš KTM koji će ti, bez imalo frke pokazati najskrovitije dijelove ove zemlje i s kojim ćeš, mirne duše ne samo krenuti makadamom već i uživati bez razmišljanja da li će ti nešto pući na motoru. U tom slučaju druga strana medalje je ta da će zaštita na autocesti te komfor biti nešto lošiji (nas to nije spriječilo da držimo stalnih 160km/h tijekom putovanja).

U drugom kutu se nalazi BMW koji za mene, zbog astronomske cijene, i nije neka opcija no netko je voljan platiti bolji komfor, uglađeniji rad i status. Ja nisam taj tip, zato bi moji novci otišli Suzukiju za velikom Stroma.

korektno

james bonf

• *
« Odgovori #57 : 01. Listopad 2010, 11:30:15 »

Kawasaki KLE  :palacgore:
Evidentirano
KAWASAKI KLE u srcu

makazica

« Odgovori #58 : 01. Listopad 2010, 11:34:09 »

Kawasaki KLE  :palacgore:

Daj se saberi.... :LOL:

akl

• **
  • Vozi: još malo
« Odgovori #59 : 01. Listopad 2010, 12:26:59 »

tenk :mrgreen:
Evidentirano
ROSSI LEGENDA NAD LEGENDAMA                                                      ...........58.......

AnteK

« Odgovori #60 : 01. Listopad 2010, 13:11:33 »

imamo vrlo slicne stavove o motorima  :palacgore:

disklejmer: za terene teze od makadama preporucam suvozaca ostaviti kod kuce  :wink:

evo jos slikica (prisjecam se nekih lijepih djireva pa postam po forumu bezveze, skužaj)... na celavim cestovnim gumama, prosao bez imalo frke...

Ono što je kod KTM-ova presudno za takve prljave djirove, a drugima fali, jest
bitno bolji serijski ovjes. To vama čini vožnju lakšom, a nama mukom. :mrgreen: Nije
da ne ide, ali ne ide glatko. Kod tih većih putnih enduraca, o tome pričam.
Evidentirano

Kaos

• *
  • Vozi: Africa Twin
« Odgovori #61 : 01. Listopad 2010, 13:23:53 »

Šta, ovaj post je cijepljen protiv Africe Twin?  :misli:
Evidentirano
uvijek slušam tetu u crvenom, sa rogovima i šiljatim repom

clox

« Odgovori #62 : 01. Listopad 2010, 13:49:31 »

Pa Africa spada u spomenutu klasu Stromova Varadera i sl.
Sve su to OK motori primarno na cesti, u dvoje na terenu je već malo čupavo.
Kajaznam, s jedne strane boj ne bije svjetlo oružje nego srce junačko,
s druge činjenica je da ćeš se voziti na onom što imaš ako si faca, ako nisi nećeš ni na čemu.

Kawasaki KLE  :palacgore:

pa čak i na (oprostite na izrazu)  :mrgreen: KLE-u  :palacgore:

sax

• **
« Odgovori #63 : 01. Listopad 2010, 13:51:29 »

isčitavajući postove, sve si mislim dodati, uz one dvije kategorije:

1. solo
2. duo

dvije podkategorije:

1.1.-2.1. off road ( 90% off / 10% road )
1.2.-2.2. road ( 90% road / 10% off )

1.1.: nisam pametan........solo/off road
1.2.: nisam pametan........solo/road

2.1.: KTM (990/950)......duo/off road
 2.2.: BMW (1200)..........duo/road

Kaos

• *
  • Vozi: Africa Twin
« Odgovori #64 : 01. Listopad 2010, 13:54:57 »

"boj ne bije svjetlo oružje nego srce junačko"

ovo je definitivno odgovor na ovaj post  :palacgore:
Evidentirano
uvijek slušam tetu u crvenom, sa rogovima i šiljatim repom

sax

• **
« Odgovori #65 : 01. Listopad 2010, 14:04:25 »

"boj ne bije svjetlo oružje nego srce junačko"

ovo je definitivno odgovor na ovaj post  :palacgore:

To je poanta svega no odgovor nije.

U hipotetskom pitanju posta nigdje nije navedena rentabilnost odnosno cjena, što će reći da se bira motor najbolji za navedeno, a pritom zamisliš da si pun ko brod.

To kaj usput lamentiramo o rentabilnosti je samo izmjena iskustava jer se to nemože izbjeć, no cjena ne igra ulogu, naravno, motor mora biti serijski model.

AnteK

« Odgovori #66 : 01. Listopad 2010, 14:42:41 »

Nije cjepljen protiv Africe, no ne treba previše relativizirati stvar, tko
god je pošteno isprobao KTM-ove van asfalta svjestan je da su bolji
od japanske konkurencije iste klase. Govorim o voznim svojstvima a ne
pouzdanosti, što mnogi brkaju. Jednostavno rečeno, probao sam sa
svojom Tenerkom štošta, isto sa ADV 640, dakle, KTM je puno bolji za
prašinarenje, bolje drži u svim uvjetima. I od AT i od ST i Transalpa i
KLEa i ostalog, te neke klase putnih enduraca veće kilaže. Točno je da
boj bije srce, a ne oružije, no to je samo dio priče, jer kad treba odguliti
neasfaltne vožnje stotine_km, onda se to itekako osjeti. A probao sam i
Africu, ona je još i veća i nespretnija od Tenerke za offroad, a ima jednako
traljav ovjes, gotovo identičan. Ja sam naprijed stavio progresivne opruge,
s tim sam malo poboljšao stvar, no još uvijek nije to ni blizu kao na ADV
640 ili 990.
Evidentirano

picoda

• Vozi: Tenere
« Odgovori #67 : 01. Listopad 2010, 16:29:15 »

Da ne duzim, koji god motor da se spomene u ovoj temi, otisao bi njime na ovaj put ne razmisljajuci ni jedne jedine sekunde.
Eto van sad na. :jesus:
Evidentirano

clox

« Odgovori #68 : 01. Listopad 2010, 17:32:34 »

Da ne duzim, koji god motor da se spomene u ovoj temi, otisao bi njime na ovaj put ne razmisljajuci ni jedne jedine sekunde.
Eto van sad na. :jesus:

e pa to sam i ja rekao
ti si Xtom prašio po pustinji (dobro Ivan) i bogtepitaj di sve ne
ja sam probao raspon od Dinare do Poljske (900km, lokalne ceste u dvoje, za jedan dan) i za sve je to OK
isto to bi prošao bez problema LC4, KLE, KLR,...
sa problemima po terenu vjerojatno cijela ova serija V-dvocilindraša,
a sa nažuljanom guzicom po cesti (ili dužom vožnjom) DR350, DRZ400, XT125, XR,...
što imaš time ideš, a bogme i favoriziraš

AnteK

« Odgovori #69 : 01. Listopad 2010, 19:46:47 »

Najbolja je riba koju sam uloviš, a najbolja žena je ona pokraj tebe! :mrgreen: :palacgore:
Evidentirano

clox

« Odgovori #70 : 01. Listopad 2010, 20:12:27 »

Najbolja je riba koju sam uloviš, a najbolja žena je ona pokraj tebe! :mrgreen: :palacgore:

i susjeda, naravno  :mrgreen:

lb

« Odgovori #71 : 02. Listopad 2010, 00:33:27 »

pa da, ali ne favoriziras valjda zato sto imas, nego imas jer favoriziras  :wink:
Evidentirano

clox

« Odgovori #72 : 02. Listopad 2010, 00:37:12 »

pa da, ali ne favoriziras valjda zato sto imas, nego imas jer favoriziras  :wink:

ovisi o tome koliko ti je ostalo nakon što si dao "nezaposlenima, umirovljenima, braniteljima, bolesnima, jaci,  šeksu, šukeru, zajednici hrvata u BiH, prijateljima životinja, vegetarijancima, Dinamu, slobodnim umjetnicima i još raznima koje ne znam ni nabrojiti."
 :mrgreen:

lb

« Odgovori #73 : 02. Listopad 2010, 00:42:36 »

ovisi o tome koliko ti je ostalo nakon što si dao "nezaposlenima, umirovljenima, braniteljima, bolesnima, jaci,  šeksu, šukeru, zajednici hrvata u BiH, prijateljima životinja, vegetarijancima, Dinamu, slobodnim umjetnicima i još raznima koje ne znam ni nabrojiti."
 :mrgreen:

ne preostaje mi nista nego da se naguzim  :LOL:
Evidentirano

Far cry

• *
  • Vozi: GSA
Besplatni ručak?
« Odgovori #74 : 06. Listopad 2010, 11:23:37 »

Da li um vlada materijom ili je materija dominantna umu?
Ako je prvo odgovor (a ja mislim da je) onda je sam motor manje važna komponenta putovanja a ljudi su prošli svijet na sve moguće načine i sa svim mogućim tipovima motora.... 
Drugo je pitanje komfora, pouzdanosti i udobnosti. Ovo proljeće sam bio u grupi s tri V STROMA i dva BMW GS 1200. Put je bio 8.000 km u 16 dana, do iračke granice, Sirija, Libanon i nazad.
Niti jedan motor nije potrošio niti kap ulja, nije bio niti jedan kvar. Današnje mašine su sjajno napravljene. Uglavnom su bile ceste, uz nešto malo ofroada u sirijskoj pustinji i iznad Beiruta.Generalno je odgovor na pitanje komfora, pouzdanosti i udobnosti uvijek isti a to je što skuplji motor to više dobiješ! Ima i primjera tzy. Best buy-a a to je da puno dobiješ uz umjerenu cijenu (npr. V strom). Ali, Tko si može priuštiti, treba platiti što više a tako će puno i dobiti. Kao što bi amerikanci rekli: "Ne postoji takva stvar kao što je besplatni ručak".
Evidentirano

BillyTheKid

• **
  • Vozi: Fazer 600 S2
« Odgovori #75 : 29. Studeni 2010, 12:36:45 »

Ako imaš jaku želju i volju, možeš s bilo čim. Ne kupuješ motor samo za jedno putovanje.

Dokaz tvrdnji da možeš s bilo čim:

Evidentirano

zvjerko rider

• *
  • Vozi: Aprilia
« Odgovori #76 : 30. Studeni 2010, 21:01:54 »

Odabrao bih tuđi motor  :D
Evidentirano

passenger

• **
  • Vozi: GSX 1300BK
« Odgovori #77 : 01. Prosinac 2010, 07:48:22 »

bmw 1200gs :palacgore:
Evidentirano
kad nenavigajem po moru,onda navigajem po ....... ``KO  TO  MORE``.......crknut al ne molat (suzukija naravno)

Pletikosa34

• **
  • Vozi: Dr.Z
« Odgovori #78 : 01. Prosinac 2010, 13:58:16 »

Odabrao bih tuđi motor  :D
i ja da vozim apriliu  :LOL:
a za ovakvo putovanje bih volija testirat novog tigera 800xc
Evidentirano
It's more fun riding a slow bike fast than riding a fast bike slow.

mile fazer

• **
  • Vozi: yamaha fazer fz 1 06
« Odgovori #79 : 01. Prosinac 2010, 15:31:53 »

ST 1200.
Evidentirano

zvjerko rider

• *
« Odgovori #80 : 02. Prosinac 2010, 11:26:02 »

i ja da vozim apriliu  :LOL:
a za ovakvo putovanje bih volija testirat novog tigera 800xc

Ma sa Pegasom bi to odradio bez beda (barem po dosadašnjem iskustvu prolazeći preko svega i svačega) ali sigurno ne provjeravajući neki novi neprovjereni motor. Ono o tuđem motoru je naravno šala , nikuda bez svog konja :konjic:
Evidentirano

Pletikosa34

• **
  • Vozi: Dr.Z
« Odgovori #81 : 02. Prosinac 2010, 11:47:16 »

Ma sa Pegasom bi to odradio bez beda (barem po dosadašnjem iskustvu prolazeći preko svega i svačega) ali sigurno ne provjeravajući neki novi neprovjereni motor. Ono o tuđem motoru je naravno šala , nikuda bez svog konja :konjic:
:palacgore:
tiger bi mi trenutno bija prvi izbor
a i nevirujem da bi ijedna renomirana firma izbacila motor koji je neprovjeren
vjerojatno će bit dječijih bolesti kao i kod većine novih modela al onda niko nebi
ni s novom multistradom iša na takav put a ti motori i jesu napravljeni za to.
I kako će postat provjereni ako se nevoze  :jesus: 
Evidentirano
It's more fun riding a slow bike fast than riding a fast bike slow.

zvjerko rider

• *
« Odgovori #82 : 02. Prosinac 2010, 13:25:05 »

:palacgore:
tiger bi mi trenutno bija prvi izbor
a i nevirujem da bi ijedna renomirana firma izbacila motor koji je neprovjeren
vjerojatno će bit dječijih bolesti kao i kod većine novih modela al onda niko nebi
ni s novom multistradom iša na takav put a ti motori i jesu napravljeni za to.
I kako će postat provjereni ako se nevoze  :jesus: 

Ma sve 5 , ali prvo bih ipak te dječje bolesti probao skužiti na kračim turama , pazi naslov "Bliski istok i sjeverna Afrika"  :misli:
Evidentirano

bbijeli

• *
  • Vozi: xj 900 s diversion
« Odgovori #83 : 17. Prosinac 2010, 22:43:48 »

xj 900 s  diversion ( udoban,kardan,24 litre tank)
Evidentirano
 Str: 1 2 3 4 [Sve]   Gore

Stranica je generirana za 0.595 sekundi uz 15 upita.