Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 3 [Sve]   Dolje

Autor Tema: bili mi na bračnom.... :) - Toscana - Umbria  (Posjeta: 2502 )

SM Blade

• Spol: Muški
  • Vozi: komatsu 4x4 tdi
bili mi na bračnom.... :) - Toscana - Umbria
« : 10. Listopad 2010, 19:29:47 »

Još lani, čim smo se vratili iz Njemačke, postavilo se pitanje kamo druge godine? Kako smo dvije godine bili po Alpama, moj prijedlog je bio negdje na more. Prva varijanta je bila Toscana i Korzika, onda se pojavila varijana po Francuskim alpama pa na Azurnu obalu. Nakon ponešto vijećanja, najprije je otpala Francuska, a onda smo zbog ograničenog vremena i financija (htjeli smo put svesti na 6 dana) odbacili i Korziku, i tako je ostala Toscana. I tu su se varijante vrtile gotovo do zadnjeg dana. Brod iz Zadra je otpao zbog ukupne cijene puta, jer kad se zbroji cijena karte za oboje plus motor, pa još doda put do Zadra, ispadne  da možemo komtno prespavat negdje i ostat dan više. Do Toscane je samo kakvih 500km, tako da pada definitivna odluka da idemo na šest dana, i autoputom tamo i nazad.

Stvari se kopliciraju na proljeće kad smo odlučili da ćemo se ženiti u sedmom mjesecu, pa smo putovanje preimenovali u bračno  :mrgreen:, a onda sam pred sam put ja postao tehnološki višak i završio na birou. Sreća naša da smo novce imali spremene već prije, a osim toga ako sad ne odemo (na bračno  :mrgreen: ) teško da ćemo kasnije.
   Kako se bližio dan polaska tako smo sve manje bili spremni. Nedavno oženjeni, sad s milijun obaveza, nikako da odvojimo vrijeme i da se na miru spremimo. Uspio sam jedino u zadnji čas par dana prije polaska odvesti motor na servis. Na kraju se svelo da smo se pakirali u subotu do kasno navečer, odnosno tik prije polaska. Vremenska prognoza nije bila obećavajuća, ali isto tako niti za tjedan poslije (da podsjetim ja sam nezaposlen, a draga ima dva tjedna godišnjeg  :mrgreen: ), tako da je odluka da definitivno krećemo prema planu.

Svanuo je dan polaska. 06.09. Klasične nervoze prije puta nije bilo, jer kako prvi put krećemo iz vlastitog doma više smo bili orjentirani za sve pospremiti, zatvoriti plin, iskopčati aparate i sl. Naravno da se planirani polazak od 8.00 sati pomakao na prihvatljivih 9.00.  :mrgreen:
Odmah u Rupi na pumpi punimo rezervar do vrha zadnjim jeftinim benzinom. Do Trsta vozim normalnom cestom, a onda se uključujemo na autoput. Vrijeme je idealno za vožnju, sunce i ne pretoplo. Prvi put stajemo dvadesetak minuta za odmor na pumpi oko Portogruara. Odlučili smo da ćemo stajat svakih cca 140 km, odnosno polovice puta koliko nam dozvoljava jedan puni rezrevoar. 280 km, koliko mogu prijeći s jednim punjenjem je na ovom motoru ipak prevelik zalogaj za naše "pozadine".  :mrgreen:
Oko Venecije smo očekivali klasičnu gužvu, ali to je ovaj put izostalo obzirom da na našem putu nije bilo međunaplata, nego smo od Trsta do odredišta platili odjednom.
Sljedeće stajanje i tankanje goriva je bilo poslije Padove. Cijeli dio od prije Venecije pa do iza Padove je autoput s tri trake, što na ionako divljim talijanskim autocestama znači pravi Texas.

Nakon Padove plan je stati nakratko u Ferrari. Nedjelja poodne je tako da na na ulicama i prilaznim cestama nema pretjerano puno vozila. Centar smo našli bez problema, te parkirali motor na mjesu označenom za motocikle i skutere, kakva su u Italiji sasvim normalna stvar i ne naplaćuju se.
Ferrrara je inače glavni grad pokrajine u regiji Emilia-Romagna. Smatra se da je nastala vjerovatno u 7.st. prije Krista na mjestu rimskoga Foruma Alienija smještenog uz jedan od kanala rijeke Po. Prvi put se spominje 753. godine, a od 774. do 986,  godine nalazi se u posjedu papa. Sveučilište je osnovano 1391. godine, a u 15. i 16. stoljeću bila je važno kulturno središte talijanske renesanse. U II. Svjetskom ratu je preživjela velika oštećenja, jer je tvornica gume bila cilj njemačkog bombardiranja.
« Zadnja izmjena: 12. Listopad 2010, 22:19:28 SM Blade »
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

Odg: odosmo mi na bračno.... :)
« Odgovori #1 : 10. Listopad 2010, 19:33:43 »

Stari, renesansni dio grada se od 1995. godine nalazi na UNESCO-om popisu svjetske baštine. Grad je još uvijek okružen s 9 kilometara gradskih zidina izrađenih u  15. i 16. stoljeću. Zajedno s zidinama u gradu Lucca, su najbolje očuvane renesansne zidine.
U starom dijelu grada se također nalazi Zamak obitelji d`Este. Četvrtasti zamak je i najvažnija građevina, a ima četiri tornja, izgrađen je od opeke, i okružen opkopom s mutnon vodom ne baš primamljive zelene boje. Zanimljivo je da je cijeli grad, poslije se ispostavilo i gotovo cijela Toscana, izgrađen od opeke. To je materijal kojeg je očito bili u izobilju. Čak su i stupovi napravljeni od opeka posebnog kružnog oblika.
   U blizini zamka je i katedrala sv. Jurja, Kampanil (samostalni zvonik), te sveučilište kojeg su u svoje doba pohađali Nikola Kopernik i Paracelsus.
   Zanimljivost Ferrare je također da ni jedan tako mali grad nema toliki broj broj palača.

U Ferrari se vrijeme počelo malo kvariti. Ipak odlučujemo da ne ne navlačimo kišnjake, nego nastavljamo ovako dalje, pa do kud ide ide. Za čas smo ponovo na autoputu, a ubrzo stižemo do Bologne, u koju ne ulazimo nego ju obilazimo autoputem. Na tom dijelu smo morali biti oprezni jer je puno izlaza i skretanja, pa ima minimalno četiri a često i više traka.

Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #2 : 10. Listopad 2010, 19:36:22 »

Nakon Bologne ravnica se pomalo mijenja u brežuljke, a već su se dobrano navukli i kišni oblaci. Opet stajemo na pumpi za kratki odmor i gledamo u sad već kišnu zavijesu, koja se pomiče zapadno i zaobilazi nas. Ipak smo nastavili bez preoblačenja, ali nakon desetak kilometara vidim da nećemo proći bez kiše. Naravno da u tom dijelu nije bilo niti jedne pumpe, a kišne kapi su već počele padati. Kako su na tom potezu česti tuneli, zaustavljamo se u jednom od njih, i na mjestu predviđenom za zaustavljanje vozila u kvaru navlačimo kišne kombinezone. Vrlo zanimljiv doživljaj. Auti i kamioni voze 100 ili više kilometara na sat i stvaraju takav propuh, da sve što nije teže od 2kg ili vezano leti, tako da smo na svaki dio opreme morali posebno paziti. Na kraju se isplatilo jer čim smo izašli iz tunela dočekao nas je takav pljusak da bi bili mori do kože za manje od minute. Moram priznat da je i vožnja po takvom pljusku, talijanskom divljem prometu, i asfaltu prema kojem je asfalt na našim autocestama kao da ste na Grobniku, vrlo uzbudljiva. Kad tome dodamo i dilatacije na vijaduktima koje sve strše po par centimetara, mom oduševljenju nije bilo kraja.
Pljusak je još pojačao, tako da na prvoj pumpi stajemo da pričekam da se vrijeme malo smiri.
Na pumpi nam drušvo pravi jedan par na Monsteru - oboje u trapericama i niskim tenisicama, cura naravno i super plitkim, tako da su joj leđa gola, bez pojasa i mokri do kože. Ako se pitate, da, bili su iskvarcani. Očito je to bitnije od zaštite.

Kad se vrijeme malo smirilo, nastavljamo dalje. Nešto prije Firenze vijeme se potpuno smirilo i počinje sijati sunce. Naravno da pod kišnjacima u takvim uvijetima prelazimo na lagano pirjanje, ali ipak ne želim stati do sljedeće pumpe, a i cilj, odnosno Montecatini Terme, nisu daleko. Na pumpi skidamo kišnjake, točimo gorivo, a nakon dva kilometra već smo pred ciljem. Nakon naplatnih kućica palim navigaciju i ukucavam adresu smještaja. Cijenu autoputa nisam zapamtio, znam samo da nije posebno jeftina.
   Smještaj, odnosno Casu Fedora nalazimo od prve, kao da nas je netko navodio.  :mrgreen:
Mi spadamo u onaj dio moto putnika koji vole ponešto uštedjeti i rezervirati smještaj unaprijed. Tako da nas je noćenje s doručkom u Casi Fedora ispalo 25 eura po osobi. Sam smještaj je desetak minuta pješke od centra, a i motor je bio na privatnom ograđenom parkingu.
   Nakon što smo se sjestili u sobu, malo osvježili išli smo prošetati do grada. Grad je poznat po lječilišnom turizmu, odnosno termalnim izvorima. Također zbog svog položaj gotovo točno na pola puta između Firenze, Pise i Siene, polazišna je točka mnogim organiziranim turama po Toscani. Pretpostavlja se da je cijela regija bila vjerovatno naseljena još od doba paleolitika. Grad se spominje od 13. stoljeća, a baš zbog svog položaja, često je viđao ratove. Lječilište se izgradilo 1530. godine, a ime u ovom obliku grad je dobio početkom dvadesetog stoljeća.
   Kako je bilo taman povečerje, grad je bio prepun turista i to mahom starije životne dobi, tako da smo se osjećali kao da smo sami nas dvoje snizili prosjek godina za 5-10 godina. Napravili smo krug centrom koji je šetališna zona, te vratili u sobu. Bilo nam je dosta, te smo imali namjeru odmoriti se, ali svirka iz obližnjeg hotela nam to nije dala do kasno u noć.

Obzirom da smo na bračnom putovanju, odlučili smo da se ne ustajemo prije 8 sati. Otišli smo na droučak koji je na našu žalost bio tipičan talijanski - fete kruha na komad (3 za svakog), feta nekog kruha bez soli, šalica bijele kave, dva maslaca i dvije marmelade po osobi, jedan kroasan i sok. Nakon lanjskog đira po Austriji i Njemačkoj, naučeni smo na više, odnosno raznovrsnije. Jednim dijelom je to malo razočaranje nadoknađivao vlasnik, koji nam je svako jutro davao kakve korisne savijete. Rekli smo mu da je naš plan posjetiti grad Luccu i Pisu, a on nam je savjetovao da posjetimo i Pesciu, odnosno Pinokijev park, a da iz Lucce prema Pisi idemo jednom lokanom cestom, koja je lijepa za pogledati. I bi tako.  :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #3 : 10. Listopad 2010, 19:38:28 »

Pinokija je napisao Carlo Collodi, a njemu u čast su 1950. napravili i tematski park. Kad smo vidjeli cijenu ulaznice od 11 eura, malo smo se dvoumili. Ipak, na bračnom smo putovanju, pa idemo pogledati. Na kraju smo smo zaključili da ne bi ništa propustili da nismo išli. Jedino smo našli Fatinu kuću.  :mrgreen: Park ko park. Ima staza koja ima postaje na kojima se kronološki prati priča Pinokija, a za svaki dio je napravljena neko obilježje koje označava taj dio priče.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #4 : 10. Listopad 2010, 19:40:28 »

Nakon parka nastavljamo običnom cestom prema Lucci. Cesta je ravna, ali kako je cijeli taj kraj dosta naseljen pa razlike od mjesta do mjesta vidite samo po tabli koja označava ime, nemamo baš neki tempo vožnje. Česti su i semafori. Dolazimo u grad i odmah krećemo prema samom centru, odnosno starom dijelu grada koji okružuju dobro očuvane zidine. Parkiramo motor na samom ulazu u pješačku zonu.
   Grad je smješten na rijeci Serchio, glavni je grad istoimene pokrajine, a osnovali su ga Etrušćani. 180.g pr. Kr., postaje rimska kolonija, a 56.pr.Kr. u njemu je sklopljen sporazum u kojemu je potvrđena nadmoć prvog rimsko trijumvirata između Cezara, Pompeja i Krasa. Tjekom duge povijesti, grad je često mijenjao tip uređenja kao i vlast, a zanimljivo je da je do Francuske revolucije uspjela zadržati svoju neovisnost, pa se na zastavi grada kao i na zastavi grada Dubrovnika nalazio natpis Libertas. Lucca je bila drugi po veličin grad-država, odmah nakon Venecije.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #5 : 10. Listopad 2010, 19:42:20 »

Osim po svojim zidinama koje su sad šetnica, grad je poznad i po mnogim drugim znamenitostima: Piazza dell`Anfiteatro na kojoj se mogu vidjeti ostaci amfiteatra,  Torre Guinigi na čijem vrhu raste stablo, brojnim bazilikama (neke iz 8. stoljeća), katedrali, svjetskom festivalu stripa koji se održava od 1966. godine i muzeju s jednom od najbogatijih svjetskih kolekcija stripa. Također, rodno je mjesto Giacoma Puccinija, a dio svog izbjeglištva u njemu je proveo i Dante. Mene su oduševile zidine koje su u svom gornjem dijelu široke dvadesetak metara, a u donjem skoro još toliko, te su prepune hodnika u unutrašnjosti. Također su kao i većina građevina izrađene od cigle. Pitam se koliko milijardi cigala je trebalo ugraditi da se naprave.  :mrgreen:

Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #6 : 10. Listopad 2010, 19:43:31 »

....
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #7 : 10. Listopad 2010, 19:47:13 »

Nakon Lucce nastavljamo preko San Giuliano Terma i malog prijevoja prema Pisi. Prijevoja u biti i nema jer pri vrhu cesta ulazi u tunel dug 1km, i izlazi s druge strane. Prije same Pise cesta u dužini nekoliko kilometara prolazi prekrasnim drvoredom, kojeg zbog nedostatka mjesta za zaustavljanje nismo uspjeli slikati.

Parkirali smo blizu centra, ali smo kasnije shvatili da smo mogli i bliže. Tu je turizam puno više razvijen ali i razvikan. Turista ima valjda "milijardu", standova s đinđama isto toliko, a prvi put na ovom putu smo ovdje vidjeli i crnce sa standardnom ponudom "iz ruke", međutim očito im unutar zidina i aokoliš kosog tornja ne dozvoljavaju, jer ih tamo nema. Pisa me malo razočarala, jer osim "triptiha" kosog tornja, katedrale i krstionice sa zelenom travicom koji kao da su nacrtani, drugo kao da ni ne postoji. Probali smo proć drugim uličicama, kao da ste u drugom svijetu - nema nikoga!

Pisa je glavni grad istoimene provincije, još od 5.st.pr. Kr. Bila važna etrušćanska luka, 313. godine dobija svoju biskupiju, a u srednjem vijeku postaje jednim od najbogatijih talijanskih gradova-država. Od 14.st. diktirala je trgovinu sredozemljem, a iz tog vremena bogatstva svjedoči kompleks Katedralnog trga. Osim po Katedralnom trgu, Pisa je poznata po sveučilištu posvećenom znanosti iz 12.st, kojega je pohađao mještanin Galileo Galilei, te po mnogim ostalim znamenitostima, koje često nisu na meti turista, a zbog manjka vremena nisu beile niti na našem putu. U dvadesetom stoljeću usljed taloženja mulja i izmještanja ušća rijeke Arno, luka potpuno nestaje, a Pisa postaje turistički i sveučilišni centar.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #8 : 10. Listopad 2010, 19:49:43 »

Najprije smo se naravno poslikali i "pogurali" kosi toranj, a onda smo otišli kupiti karte za njegov obilazak. Tu smo se opet namalo iznenadili, naime pet ostalih lokaliteta (katedrala, krstionica, muzeji,..) možete obići, ovisno o količini za cijenu od 2 do 15 eura, dok se samo za kosi toranj plaća također 15 eura! Pritom, za ostalo možete dobiti popust ako ste u grupi, dok za toranj cijena ostaje ista. Pozitivno je to što ne morate stajat u redu, nego kad kupite kartu dobijete točno vrijema kad počinje obilazak, a ruksake morate odložiti besplatno u garderobu. Mi smo još kupili kartu za obilazak katedrale (2 eura). Dok smo čekali vrijeme obilaska, napravili smo đir uz zidine i okolnim uličicama. Već je bilo prilično toplo, a nas je spašavala činjenica da smo odlučili danas ići u trapericama.
   Kad smo se krenuli penjati na toranj, malo smo bili zbunjeni, obzirom da se penje po stepenicama koje idu uokolo tornja, a kako isti visi tako vas ovino o srtani tornja na kojoj se nalazite vuče ili u lijevu ili u desnu stranu.  :mrgreen: na pola puta su nas izvukli na terasu da se mimoiđemo s grupom koja se spuštala, i onda nastavak do vrha. Red slikanja kod zvona, pa red na vrhu, i za cca petnaestak minuta čuvari viču "ajmo dole, dole". Cijela tura je trajala nepunih pola sata i za to vam sa smiješkom uzmu 15 eura! U Dubrovniku je ulaznica na zidine oko 100kn i nitko vas nikud ne tjera, ako hoćete i cijeli dan biti gore. Najbolji su isti kad dođu kod nas i onda se žale kako je sve skupo.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #9 : 10. Listopad 2010, 19:52:03 »

Nakon tornja posjetili smo i katedralu, nakon koje smo pojeli u McDonald`su, te požurili natrag prema Termama, jer je počeo padati mrak, a i umor je napravio svoje. Išli smo običnom cestom, što ne bi bio nikakav problem, da to područje nije gusto naseljeno pa je i promet gust. Jedva smo dočekali krevet.
   Prvotni plan je bio da sutra natovarimo prtljagu na motor, razgledamo Firenzu i odmah nastavimo dalje, međutim zbog loše prognoze odlučujemo ostat još jedan dan , te se iz Firenze vraćati, pa ovisno o prognozi planirati za dalje.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #10 : 10. Listopad 2010, 19:54:53 »

`Oće ili neće

Ujutro se budimo , najprije prognoza, pa pogled van. Oblačno je ali ne pada. Prognoza najavljuje kišicu. Spustili smo se na doručak, pa ćemo punog želuca odlučit što ćemo. Naravno opet nas je jedva dočekao vlasnik od kojeg smo saznali da mu kćer vozi novu Multistradu, a sin je nekad vozio autoutrke.  :mrgreen: on nam savjetuje, da ako nismo sigurni idemo vlakom, koji staje u samom centru Firenze. I bi tako.  :mrgreen:
   Povratna karta stoji 7 eura, a vožnja u jednom smjeru traje sat vremena. Mislili smo da ćemo biti jedini turisti u vlaku, što se pokazalo kao krivo jer je u vlaku bilo najmanje polovica turista. Sjeli smo do nekog ruskog bračnog para, a do nas je bio bračni par njemaca s dvoje djece.
   Nakon sat vremena ugodnog drmusanja, stigli smo u Firenzu. Na info punktu kupujemo plan grada i krećemo u obilazak. Poslije će se pokazati kao nemilosrdni, jer smo prošli gotovo sve bitne lokalitete.
   Najprije smo pogledali Fortezzu da Basso, glavno mjesto izložbi i skupova u Firenzi, izgrađenoj u 16-om stoljeću, kojom dominiraju moćni bastioni. Nikad nije napadnuta, tako da je do dana današnjeg ostala netaknuta. Nastavljamo do crkve Sv. Marka koja je sada muzej, pa preko istoimenog trga, do trga Santissima Annunziata-e na kojem je između ostalog nacionalni arheološki muzej. Zatim smo posjetili trg Piazza del Duomo ili Katedralni trg.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #11 : 10. Listopad 2010, 19:57:41 »

Odlučili smo katedralu posjetiti popodne jer je red za ulaz u crkvu i zvonik bio poprilično velik. Sljedeći je na redu bio jedinstveni Ponte Vecchio (Stari most) preko rijek Arno. Sagrađen je u 14. st. na mjestu starijeg etrušćanskog mosta, a obilježava ga mnoštvo trgovina, odnosno većinom zlatarnica izgrađenih po rubovima. To je jedini most koji je preživio drugi svjetski rat netaknut. Obilazak nas dalje vodi do palače Piti koja je također muzej u kojem se nalaze mnoga važna djela renesanse.
Odlučili smo poslušati savijet vlasnika našeg pansiona, koji nam je rekao da u muzeje ne ulazimo, osim ako ne želimo spavati u Firenzi. Naime, Firenza je puna zanimljivosti i dosta je velika, te bi obilazak svake znamenitosti zahtijevao boravak od minimalno 7 dana, a i udarac na novčanik bi bio velik. Obzirom da smo mi tu samo jedan dan, nema smisla bacati novce da protutnjimo muzejima i kažemo "bili smo tu",  a da u biti nismo ništa pogledali kako spada.

Sad je beć bilo vrijema ručka, pa smo stai u jednoj pizzeriji nešto pojest. Cijene su bile prihvatljive, ali nas je odbijao mali prostor. To se pokazalo krivim, jer je u biti većina prostora u unutrašnjosti zgrade i nutarnjem dvorištu. Ja sam pojeo naravno pizzu, a moja draga se odlučila za raviole sa sirom, koji je nisu posebno oduševili.
Nismo dugo dužili sa ručkom jer nas je čekao nastavak obilaska. Sljedila je Piazzale Michelangelo, trg s kojeg se pruža prekrasan pogleda na rijeku Arno i grad, te trg i istoimena crkva Sv. Križa u kojoj su sahranjeni Michelangelo, Galileo Galilei, te Machiavelli.
Posebno je impozantna palača Vecchio (odnosno stara vijećnica) u kojoj se nalazi kopija Michelangelovog Davida, a odmah do se nalazi "Neptunova fontana" koja još uvijek radi na stari rimski vodovod.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #12 : 10. Listopad 2010, 19:59:55 »

Prošli smo uz muzej Bargello u kojem se čuvaju originalna remekdjela Michelangela, Donatella i drugih. Tu smo također bacili pogled samo kroz prozore sa ulice.

Ponovo smo došli do katedrale, i sad je red za posjet tornju bio značajno manji, pa smo se odlučili popest. U crkvu nismo ulazili, jer nakon što smo ih posjetili nekoliko zadnih dana, postanu vam sve iste. Pa kad onda morate još platiti ulaz 6-8 eura, na brzinu postanete manji vjernici. Firentinska katedrala (Santa Maria del Fiore) je duga 153, a visoka 116 metara, te je četvrta najveća crkva u Europi. Gradila se pude 173 godine, a posvetio ju je papa Eugen VI. 1436g. Ispred crkve se nalazi krstionica sv. Ivana Krstitelja koja ima korjene još iz 5.st. a u ovakvom obliku je izgrađena u 12-om. Ima troja vrata, svaka remekdjelo: Južna - s kvadratima koji predstavljaju scene iz života Ivana Krstitelja, Sjeverna - inspirirana Južnima ima scene iz novog zavijeta, te najslavnija Istočna ili Rajska vrata - najbogatija i najurešenija, smatraju se prvim djelom Renesanse.
Platili smo ulaz te se krenuli penjat uskim stubištem. Kako je to jedini put na vrh, svako toliko su nastajali zastoji jer se je trebalo mimoići s ljudima koji silaze. U jednom dijelu smo prošli po balkonu s unutarnje strane kupole promjera 42,21m, te se ponovo vratili u još uže i strmije stube i hodnike. U nekoliko navrata smo pomislili da će prifaliti zraka koliko je zagušljivo od gužve bilo. Na vrhu smo se poslikali, pogledali grad na sve strane jer pogled seže i dalje od granica grada, te se istim putem vratili dole. Ovaj put nas nitko nije tjerao dole.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #13 : 10. Listopad 2010, 20:01:57 »

Prošli smo još uz crkve San Lorenzo i Santa Maria del Fiore, te se vratili na željeznički kolodvor. Na trgu Kolodvora (Piazza della Stazione) je glavna točka transporta jer se tu križa željeznica s cijelim autobusnim i tramvajskim prometom. Sam kolodvor je remekdjelo Racionalizma, a godišnje ga koristi 59.000.000 ljudi! 
Taman smo ulovili vlak u 18 sati za povratak u Montecatini. Sd smo potrefili moderni (bar za naše prilike  :mrgreen: ) vlak, čiji je putnički prostor na dvije etaže, a vozio je većinom brzinom oko 125, a najviše 134km/h.  :mrgreen: nisam pitao da li je bio nagibni.  :mrgreen:

U 19 sati smo stigli u Montecatini terme, napravili đir po mjestu, kupili nešto suvenira i jedva dočekali tuš i krevet.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #14 : 10. Listopad 2010, 20:05:41 »

Vratila se prijateljica

Ujutro buđenje koje nije obećavalo. Kiša pada. Ne pada, nego lijeva. Ne da nam se ni dignut iz kreveta, nego palimo televizor i čekamo prognozu, a ona kaže promjenjivo. Po situaciji vani ne bi se reklo da je imalo promjenjivo. Spustili smo se na doručak, a nakon njega lagano popakirali stvari. Pljusak je i dalje bio jak, tako da nije imalo smisla micati se bilo kamo. Oko 10 sati pljusak se pretvara u laganu kišicu, te se odlučujemo na polazak. Odmah smo navukli kišne kombinezone i lagano krenuli po ionako klizavim lokalmim cestama.
   Prvo odredište je simpatični gradić San Gimignano, a put nas do njega vodi preko Empolia, Castelfiorentina i Certalda. Kako su talijani savijseni pri postavljanju putokaza, kao i prilikom održavanja cesta (često su linije izlizane da se skoro ni ne vide), na više raskrižja smo prolazili naslijepo, da bi nakon nekog vremena na putokazu koji tada već uopće ne treba dobi potvrdu odabranog pravca. Bila je to prva zanimljiva i lijepa cesta, koju je jedino kiša kvarila. Negdje oko Certalda je kiša potpuno stala, a čak je i zasjalo sunce. Posebno lijepa je bila cesta između Certalda i San Gimignana, koja vodi obroncima brežuljaka. Da se približavamo odredištu shvatili smo izdaleka po brojnim tornjevima koji su glavno obilježje ovog gradića.
   Obzirom da smo na motoru, parking nije bilo teško pronaći. Parkirali smo na samom ulazu u staru jezgru (promet unutar jezgre je zabranjen, osim za male autobuse javnog prijevoza), i odmah skinuli kišnjake. Međutim čim smo to napravili, kiša je opet počela. Napravili smo đir do centralno trga (trga katedrale, kao i u većini mjesta), a onda se morali skloniti pod jednu prilično veliku voltu, pod kojom je zaklon našao i veliki dio turista koji je bilo zaista mnogo.  San Gimignano je osnovan u 3.st. pr. Kr. Kao etrušćansko selo, a prvi zapisi ga spominju u 10.st. kada je prihvatio ime biskupa Svetog Geminianusa, koji ga je obranio od Atilinih Huna. U srednjem vijeku je bio postaja na hodočasničkom putu prema Rimu. U njemu je rođena Sveta Fina poznatija kao Serafina, a od njene smrti taj dan je gradski blagdan, te njena kuća glavno svetište. U 13.st. grad je ugostio Dantea, a razvija se sve do 1348. godine, kad ga je poharala kuga. Nakon toga postaje drugorazredni grad, sve do 19.st. kad je razvitkom turizma prepoznat kao vrijedna destinacija.
   Nakon otprilike sat vremena odlučujemo da ćemo se ipak prošetati po kiši, jer su nas "pozadine" počele boljeti od sjedenja na kamenu. Kupili smo čak još jedan kišobran, da bi nakon pola sata opet zasjalo sunce, koje nas je sad pratilo do kraja dana.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #15 : 10. Listopad 2010, 20:08:47 »

Posjetili smo muzej u kojem se nalaze vrijedni eksponati vezani za liturgijsko slavlje, većina mahom iz 13. i 14. st., te katedralu Santa Maria Asunta, unutar koje se nalaze mnoge prekrasne freske. Tako se s lijeve strane nalaze prizori iz Starog zavijeta, a s desne iz Novog.
   Prošetali smo još i glavnim ulicama, koje su kao i zgrade napravljene kompletno od cigle. Želudac se počeo javljati pa smo odlučili pojesti naravno pizzuu jednoj pizzerii, skoro pa u samom centru. Naravno nakon što smo provjerili cijene, a čak ni za naše prilike i obzirom na mjesto nisu bile velike - pizza 7, a 4 dcl Coca-Cole 3 eura. Puno jeftinije ne bi prošli niti kod nas.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #16 : 10. Listopad 2010, 20:11:04 »

Također je zanimljivo kako je San Gimignano jedan od rijetkih gradova koji je uspio sačuvati toliki broj tornjeva -njih čak četrnaest!  :mrgreen: ne znamo kako druge turiste, ali nas je grad oduševio.
Na putu prema motoru primjetili smo veliku gužvu ispred jedne slastičarnice, a kad smo se približili otkrili smo i razlog - dotična slastičarnica i/ili njezina ekipa je bila dijelom ekipe koja je dvije godine zaredom osvojila titulu svjetskog prvaka u spravljanju sladoleda! Kako smo netom prije ručali, jednostavno nismo imali mjesta gdje još smjestiti sladoled, a žurilo nam se i u Siennu.

Do Poggibonsia vozimo običnom cestom, a onda se uljučujemo na brzu i besplatnu cestu za Siennu. Kasnije smo zaključili da je razlika između talijanskih autocesta i brzih cesta samo u cijeni i održavanju, jer promet se odvija jednako brzo, jedino svako toliko naletite na prilične udarne rupe (procjena dubine po osjetu udarca je da su bar 3-5 cm duboke), a kako mena zaustavnog traka, osjećate se kao borci ovog-ili-onog-fighta u kavezu.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #17 : 10. Listopad 2010, 20:13:30 »

U Sienni nas putokazi vode do centra, a stajemo tek kad nam rampa ili pješačka zona ne da bliže cenrtu. Ovdje nas je to zeznulo jer je pješačka zona prilično velika.
   Siena je grad iznimno bogate kulturne prošlosti, a pod zaštitom je UNESCO-a kao kulturno dobro čovječanstva. Osnovali su je naravno Etrušćani između 900-te i 400-te g.pr.Kr., a prosperirala tek kad su putevi lombardskih sjevernih teritorija i Rima skrenuti preko Siene. Tada Siena postaje važna stanica hodočasnika na putu u Rim. Također, poznato je i Siensko sveučilište, osnovano još 1203.g.
Mi smo se prošetali starim djelom grada,a cilj su nam bili Piazza del Campo i katedrala. Oboje je dovršeno u 12.st. Piazza del Campo je centralni trg u obliku školjke i po nekima najljepši javni prostor Europe. Na njemu se nalazi Gradska vijećnica i 102m visok Torre del Mangia, a zidovi fontane koja se također nalazi na njemu, su ukrašeni alegorijskim reljefima Gospe. Kao i na većini Toskanskih trgova, koji su doduše svi prilično nagnuti, i ovdje se može vidjeti mnoštvo ljudi kakosjedi na podu trga, pa smo i mi malo sjeli i "prodivanili".  :mrgreen:

Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #18 : 10. Listopad 2010, 20:15:04 »

Nastavili smo do obližnje katedrale, koja je veliki primjer talijanske romaničko-gotičke arhitekture. Posebna je po tome što joj je os u smjeru sjever-jug, umjesto uobičajene istok-zapad. Razlog je u tome što je trebala biti najveća na svijetu, ali je nestalo novaca kad je dovršen poprečni dio koji je tada pretvoren u glavni "brod".

U nju također nismo ulazili, a osim ulaznica od 7 eura, razlog je bio u tome što se već pomalo mračilo, a mi smo još trebali naći sobu. Vratili smo se do motora, usput kupili nešto za pojest, i krenuli u potragu. Imali smo par adresa zapisanih i potražili ih uz pomoć GPS-a. Kod prve nas je ženska odbila jer kao nema mjesta, kod druge nam je rečena sta stvar iako je parking bio skroz prazan a svi prozori na kući zatvoreni. Malo mi je bila frka jer je rezerva počela blinkati, ali našli smo automatsku pumpu i natankali gorivo.
Na putu prema trećoj smo već počeli snimat hotele, a kako su lokacije bile na različitim krajevima, više nismo imali pojma jesmo li u blizini centra ili u prigradu. Na trećoj adresi opet ista stvar. Ženska je kao zvala neku svoju frendicu da provjeri ima li ona mjesta, ali smo i čuli da joj govori neka se ne brine da će nam reći da nema. Tu su nas uputili na neki B&B 100 m dalje, i tamo smo usopjeli unajmiti sobu.
Zanimljivo je da su nas svi oni prije pitali da li smo rezervirali, a ja sam naravno sedam dana prije poslao upite na njihove adrese, na koje oni uredno nisu odgovorili, i sad se pravili da nisu ništa dobili. Paštari.
Soba nije bila bog zna što. U stambenoj zgradi od par stanova izgrađene sobe. Naša je za wc doslovno imala željezni kontejner veličine 1x2m, koji je netko nakeljio u sobu, a stil je bio orijentalni. Malo me brinuo motor koji je bio parkiran na ulici. Stavio sam ga skroz do ulaza, a obzirom da je 50m dalje bio hotel nadao sam se da neće netko prčkati. Kad smo legli i nadali se odmoru, onda je tek krenulo. Na katu iznad nas netko je imao ili veselicu ili žestoku svađu. Non stop se čula neka vika i premještanje ili rušenje nekog namještaja. Možda su ljudi preuređivali stan. U jedan u noći. Nisam ni mirno ni puno spavao i jedva smo dočekali jutro.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #19 : 10. Listopad 2010, 20:16:26 »

Jutro je napokon svanulo vedro. Otišli smo do marketa kupiti kruh i šunku za sendviče i doručak, te u miru pojeli. Tek tad smo shvatili da smo bili udaljeni svega 200m od mjesta gdje smo jučer parkirali motor kad smo išli razgledavati staru jezgru. Odmah nam je bilo lakše što smo samo za noćenje platili 30 eura bez doručka.
   Popakirali smo stvari na motor i opet brzom cestom pravac Perugia. Cesta je ok, ali dojam možda popravlja to što je lijep i sunčan dan. Nešto prije Perugie prelazimo iz Toscane u Umbriu, koje je Perugia glavni i najveći grad. Putokazi su nas razvozali prilaznim cesticama, a onda smo se počeli penjati prema centru koji se smjestio na brdu, a i oblježje grada je da je visinska razlika između pojedinih dijelova i 250m. Obzirom da se nalazi na izrazito pomičnom tlu, grad je tjekom povijesti zahvatilo više potresa. Perugia je jedan od najstarijih gradova na tlu današnje Italije
   Parkirali smo u blizini centra i prošetali se do katedrale San Lorenzo iz 12.st., ispred koje je trg Piazza IV Novembre i fontana Maggiore. Odmah preko puta je vijećnica Palazo dei Priori. Nismo se puno zadržavali samo smo u jednom kafiću popili kavuu jednom od mnogobrojnih aromatiziranih okusa.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #20 : 10. Listopad 2010, 20:19:20 »

Nastavljamo prema današnjem glavnom cilju Assisiu. Iako se nismo previše informirali o njemu, nekako nas je ipak nešto vuklo tamo i nismo mogli ga dočekati. Jedino što smo znali da od tamo potječe Franjo Asiški.
Assisi je od Perugie udaljen tek tridesetak kilometara, a smješten je na manjoj planini Asi po kojoj je dobio ime. Najpoznatiji je kao rodno mjesto sv. Franje koji je 1208.g. osnovao franjevački red, i po sv. Klari, osnivačici reda Klarisa. Počeci naseljavanja se spominju već oko 1000 g.pr.Kr., a grad su pogodila dva jaka potresa 1997.g.

Već na desetak kilometara od grada ostali smo zadivljeni ljepotom koju je uspio sačuvati i/ili obnoviti. Također smo primjetili kako je grad prilično izdužen. Kad smo se približili putevi su se djelili, a mi se "odokativnom metodom" odlučili i dovezli do istočnog ulaza, na kojem smo i parkirali. I ovdje ima turista "na kamione", ali grad svejedno odiše nekom mirnoćom. Odmah nakon ulaza se nalazi crkva Sv. Klare. Mi nastavljamo šetanje uličicama jednom ljepšom od druge. Poviše grada dominira tvrđava Rocca Magiore. U samom centru, na trgu Piazza del Comune (nekad rimskom forumu) nalazi se crkva Santa Maria Maggiore, i lijepa fontana iz 1762 g. Crkva je preuređena iz Minervinog hrama, te je uz sam trg, jedan od rimskih spomenika. Nastavljamo do katedrale San Rufino, izgrađene preko rimske cisterne. U noj se može ući i u muzej-katakombe, koji smo i mi posjetili. Vraćamo se do centra i svakom korakom smo sve oduševljeniji kako se grad uspio očuvati u tolikoj mjeri. Čak ga i zidine još štite.  Kao i većina ostalih, i on je izgrađen sav od cigle, a unutar zidina živi čak 6 od 25 tisuća stanovnika. Također nam je bilo zanimljivo kako se ovdje nigdje ne naplaćuje nikakav ulaz, osim u poneki muzej. Očito je to zbog zaštitnika sv. Franje i Klare, koji su poznati po nesebičnom davanju, te bi se to kosilo s njihovim načelima.Definitivno smo zaključili da ćemo se ponovo vratiti bar na jedan ili dava, ali cijela dana.

Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #21 : 10. Listopad 2010, 20:20:41 »

....
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #22 : 10. Listopad 2010, 20:22:15 »

Već smo imali namjeru otići, kad smo prilikom kupovine suvenira shvatili da najbitnije nismo posjetili - crkvu Sv. Franje. Sjeli smo na otor i odvezli se dio puta, a onda smo nastavili pješke, što se opet pokazalo dugo, pogotovo jer je sunce bilo jako, a mi kompletno u kožnim kombinezonima. Crkva je dio UNESCO-ve baštine od 2000.g., a podjeljena je na Gornu i Donju crkvu, koje su u u istoj zgradi ali na dva "kata". Ima oblik dvostrukog "tau" (tau je inače specifični oblik raspela i simbol sv. Franje) i puna je fresaka. Donja crkva je izgrađena u samo dvije godine, što je izniman uspjeh čak i za današnje vrijeme.
Mi smo zbog toga što tada nismo znali, posjetili samo Donju. Kad smo ušli mislili smo da smo u glavnom brodu, ali prije nego li smo došli do oltara, s lijeve strane se smo vidjeli da crkva ima još jedan dio, i to s oltarom sv. Franje, koji je točno iznad njegovog groba. U njega je svetac premješten 1230.g., a putem stepenica u rubu crkve moguće je spustiti se u kriptu i pomoliti se na samom grobu, što smo mi i učinili. Kripta je obnovljena i otvorena za posjetitelje 1932.g. zadržali smo se kratko još u crkvi i krenuli prema motoru.

Iz poštovanja prema grobu, slike iz crkve nemamo...
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #23 : 10. Listopad 2010, 20:24:53 »

Odmah u prvom mjestu smo stali pojest hamburger i malo odmoriti noge od hodanja, a onda ne štedeći tempo krenuli u pravcu Ravene. Cilj nam je stići do mjesta Bagno di Romagna, i tamo naći mjesto za prespavati. U jednom djelu smo sustigli tamne oblake, pa smo na prvoj pumpi stali dotankati gorivo i obući kišne kombinezone. To se pokazalo kao pogodak jer je nakom par kilometara počela padati kiša. Kiša je ubrzo i stala, ali je kolnik bio dobrano mokar, pa su i auti dizali vodu u zrak. Dobro da smo stavili kišnjake. Ova brza cesta glavni je pravac između Perugie, odnosno Rima i Ravene. Promet dosta gust, ali je krajolik lijep, a cesta vodi kroz planine pa se dosta i uspinje. Nešto prije vrha uspona najprije se promet spaja u jednu traku, a onda cijeli promet staje. Najprije mirno stojimo, ali nakon što smo vidjeli da nema nekih značajnih pomaka, ubacujemo se u lijevu traku na kojij se kao izvode radovi i vozimo. Nakon otprilike 5 kilometara takve vožnje, dolazimo i do uzroka gužve: na suprotnom traku su odlučili srušiti i zamjeniti most, pa je kompletan promet preusmjeren na jedan trak našeg smjera i propušta se naizmjenično. Super, uštedjeli smo si dobrih sat vremena. Kolona je i u suprotnom smjeru bila duga bar 5-6 km.

Ubrzo stižemo u Bagno di Romagna (naravno da izlaz nije radio nego smo morali na prvi sljedeći, pa se vraćat), palimo gps i ukucavamo adresu pansiona. Gps nas vodi par kilometara u brdo i stižemo do nekog agroturizma. Već smo pomislili da ćemo završiti negdje u dubokoj šumi. Pitamo za smještaj, ali nam kažu da su puni. Nismo ni sumnjali koliko djece je bilo u blagovaonici. Preporučili su nam također agroturizam nekoliko kilometara dalje. Malo smo bili u strahu da nećemo uspjet ništa nać jer je već padala noć, a i sam spomen agroturizma mi je unesao strah od moguće cijene.
Ipak smo imali sreće, jer su imali slobodnih mjesta, a i cijena od 28 eura po osobi je bila ok. Soba je bila najbolja do sad. Očito nam prelazi u naviku da zadnju noć na putu spavamo u najboljoj sobi. Prije spavanja smo popili pivu i pojeli kolač u restoranu, a zaspali smo valjda već na putu prema krevetu.  :mrgreen:

zanimljiv nam je bio crtež na zidu sobe, ne toliko zbog crteža nego zbog toga kad je napravljen. naime, napravljen je na dan našeg vjenčanja, istina 2004.godine, ali od svih soba mi pogodimo ovu. :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #24 : 10. Listopad 2010, 20:26:19 »

Dome, slatki dome

Ujutro smo se probudili, pojeli tipičan talijanski doručak (više volimo austrijske  :mrgreen: ), i krenuli. Vrijeme je oblačno, a već nakom par kilometara opet pravovremeno navlačimo kišnjake. Put nas vodi lokalnim cestama preko Sante Sofie, Roce, Forlia, do Imole. Kišica nas prati cijelo vrijeme. U Forliu stajemo u Pam-u kupiti sendviče i sok, pa nastavljamo. Namjera je bila posjetiti stazu Formule jedan Enzo e Dino Ferrari, ali naravno da se i to djelom izjalovilo. Naime, na stazi se održavao neki sajam, pa se ulaz na samu stazu naplaćivao 10 eura po osobi. Pokušali smo pitati da bi se na stazi samo poslikali, no kako nam nisu dozvolili morali smo se zadovoljiti slikanjem sa tribinama. Kako je kiša i dalje padala, odustali smo od posjeta centru Imole i tvrđavi Roccao Sforzesca.

Malo smo se nećkali da li ći preko Ravene i uz more do Choggie i Venezie, što je bio prvotni plan, ali zbog kiše smo i od toga odustali. Počeo nam je faliti i, još uvijek friški, dom, ali nije nam se dalo voziti nekim cesticama po kiši. Kasnije će se pokazati da smo možda krivo odlučili. Hvatamo se autoputa i samo gas.
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #25 : 10. Listopad 2010, 20:28:39 »

Oko Bologne je opet mala gužva, a nedugo nakon što smo je prošli, oblaci su se potpuno razišlii zasjalo je sunce. Na pumpi se zaustavljamo odmoriti i skinuti kišnjake, jer smo se počeli lagano kuhgat u njima. Jedan Red Bull, čokoladica i opet pičimo. Promet na autocesti je gust i prilično iritantan, obzirom da se često događa da desna traka ide brže od preticajne. U čemu je stvar? U tome da zadnji šleper iz kolone od njih tridesetak, koj ivozi 93km/h odluči pretjecat cijelu kolonu koja vozi 90 km/h. I onda to traje kilometrima.

Uz jedno stajanje poslije Venezie, dolazimo do Palmanove gdje smo napravili đir po Outlet Village-u, ali nismo ništa pametno našli. Opet autoput (Imola-Palmanova 16 eura) prema Trstu, i tankanje tik prije Trsta. Nadao sam se da će izdržati bez tankanja do Slovenije, ali nije išlo.

Od Trsta do doma dobro poznata cesta, prođena nebrojeno puta. Doma smo u 21 sat. Lijepo je i doma. Na kraju je ispalo da smo mogli preko Ravene pa uz obalu, ali bi onda došli debelo kasnije. Nije nam žao, jer ćemo ostaviti za sljedeći put kad budemo ponovo išli za Assisi.

Što reći za kraj? Di mi prođemo motorom tu pada kiša...  :mrgreen:  šala, ali uz dozu istine..
Bračno putovanje na motoru - neki će reći "bez veze", nama je bilo baš lijepo.
Ukupno pređeno 1513 kilometara motorom i još 100km vlakom  :mrgreen:. Vidili puno ljepih stvari i nešto manje lijepih cesta nego inače, ali kako je takav bio i plan, nismo se žalili. Kiša je padala ali bismo odmah potpisali da ako mora padat, da ovako bude uvijek, jer nas za glavno nije omela. Tank torba-ruksak iz Lidl-a se pokazao kao pun pogodak, jer se lagano pričvrćuje na rezervoar ili pretvara u prilično velik ruksak.

Sad kad smo se odmorili, možemo opet negdje. Lijepo je putovati  :mrgreen:

p.s. dugujem plan puta, i sliku drvoreda prije pise (skinuta s neta) :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

gino_du

• **
  • Vozi: Fz6 S2 i Z750 07.
« Odgovori #26 : 10. Listopad 2010, 22:27:13 »

Lijepa put, svaka cast! :palacgore: Zbilja si sve detaljno opisao... ja iskreno nisam sve niti citao, ali mojoj se curi svidjelo ona bi da odemo tako na neku inozemnu turu... jedino sto mene plasi je bracno putovanje  :D :D
Evidentirano

SM Blade

« Odgovori #27 : 10. Listopad 2010, 22:29:10 »

pred dve godine sam išao na đir onako... i onda sam poršao pored par zanimljivih stvari da nisam pogledao, jer nisam znao.... os tad - ko japanski turist - 100 strana vodiča i dva aparata... :LOL:

a ššto se tiče bračnog - žena htjela na maldive, a ja joj rekao ako se hoćeš do tamo vozit na motoru, nema beda!.... :LOL:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

vladof

• Vozi: quad
« Odgovori #28 : 10. Listopad 2010, 22:34:24 »

krasno  :palacgore:
Evidentirano
Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne: svemir i ljudska glupost
samo što za svemir još nismo sigurni !

bullitt

• Vozi: ne vozi
« Odgovori #29 : 10. Listopad 2010, 23:06:12 »

Čestitke mladencima :zelje: :mrgreen: i jako dobar putopis,vidi se da ste uživali.,zavidan entuzijazam za opise i povijest :palacgore:
Evidentirano
Citat: rednyaW - 02. Studeni 2010, 09:40:39
ko ne padne... ne trudi se dovoljno.. ko se ne trudi... pickica je...

Dawg

• **
  • Spol: Ženski
  • Vozi: Rola: Pilotira...
« Odgovori #30 : 10. Listopad 2010, 23:46:12 »

Krasan đir i poučan putopis :palacgore:

Otkud ona PG majica (prePWC)?  :misli:
Evidentirano
Grrrrrrl power!
Super je što toliko ljudi ima troznamenkasti IQ, jedini je problem što imaju decimalni zarez nakon prve znamenke.

SM Blade

« Odgovori #31 : 11. Listopad 2010, 03:13:44 »

Krasan đir i poučan putopis :palacgore:

Otkud ona PG majica (prePWC)?  :misli:

gss  :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

SM Blade

« Odgovori #32 : 11. Listopad 2010, 07:18:39 »

Čestitke mladencima :zelje: :mrgreen: i jako dobar putopis,vidi se da ste uživali.,zavidan entuzijazam za opise i povijest :palacgore:

a kad već idemo onda kad nešto vidimo volimo i znat ponešto o tome, a ne samo "vidit i a što je to".....uglavnom sami sebi glumimo vodiča.. :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

kubik

• Vozi: Bicikl na zadnjem i TeTejca
« Odgovori #33 : 11. Listopad 2010, 08:07:42 »

Svaka čast  :palacgore:
Evidentirano
"Moj tata je govorio da je u životu najvažnija jedna stvar, a to su dvije stvari: red, rad i disciplina"  :mrgreen:
"Auspuh iz dva u jedan u NISTA! :mrgreen:"

Dylan

• Vozi: Kawasaki ER 5
« Odgovori #34 : 11. Listopad 2010, 09:05:17 »

Odlično! :palacgore:
Evidentirano
...mi trkači... :)

Dawg

• **
« Odgovori #35 : 11. Listopad 2010, 10:15:13 »

gss  :mrgreen:

Ah, jasnije, nikako te nisam mogla svrstati među "letače" pa se zabrinuh za mentalno zdravlje. Onda smo se vidjeli u Roču i Raspadalici, ja sam bila "sonda"  :mrgreen:
Evidentirano
Grrrrrrl power!
Super je što toliko ljudi ima troznamenkasti IQ, jedini je problem što imaju decimalni zarez nakon prve znamenke.

SM Blade

« Odgovori #36 : 11. Listopad 2010, 10:21:24 »

nismo, odnosno trebali smo, jer sam trebao bit dežuran, a onda mi nešto uletilo pa sam našao zamjenu.... majcu sam ipak dobio... :mrgreen:

oćeš reć da sam pretežak za letača?! :LOL:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

Dawg

• **
« Odgovori #37 : 11. Listopad 2010, 10:23:19 »

oćeš reć da sam pretežak za letača?! :LOL:

Ma kakvi, srednja "klasa"...nekima treba tandem pa lete ;) :mrgreen:
Evidentirano
Grrrrrrl power!

SM Blade

« Odgovori #38 : 11. Listopad 2010, 10:30:01 »

i ja sam stanica rijeka..tako da na raspadalici teško..
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

Plavi Ledolomac

• **
  • Vozi: BMW F800 GS
« Odgovori #39 : 11. Listopad 2010, 15:09:00 »

Krasno putovanje! A Assisi je zakon! Bravo!  :palacgore:
Evidentirano
.:*~*:._.:*~*:._.:*~*:.lol.:*~*:._.:*~*:._.:*~*:.

SM Blade

« Odgovori #40 : 11. Listopad 2010, 15:45:46 »

tvoj đir je bio u prvotnom planu za prvi dan puta... a onda smo okrenuli pa je postao zadnji i otpao dio uz obalu...nadm se taj dio ponovit... :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

picasso

• **
  • Vozi: versys
« Odgovori #41 : 11. Listopad 2010, 20:23:16 »

super super u svakom slucaju bolje napisano nego moje
i ljepo odrediste

sta za rec jebenica
Evidentirano
TRAZIM POSAO radnog iskustva sa bravarijom, cnc strojevima, kucni i uredski namjestaj izrada i mont. elektromehanicar po struci...

jedimaster

• Vozi: Kiticu u cvijeću
« Odgovori #42 : 11. Listopad 2010, 20:28:04 »

Na slikama di se jadan SM trudio slikati prirodu , zgrade , znamenitosti  4-5 klikova a di mu je žena od 40-80!!!

:lolcry:

đubrad...forumaška...nastrana :rofl:

Evidentirano
www.apertemedia.hr/
Izrada web stranica , naljepnice za gospodarska vozila , tisak svih veličina , grafička priprema , rokovnici , kalendari , majice , trakice...

SM Blade

« Odgovori #43 : 11. Listopad 2010, 20:46:12 »

a o komentarima da ni ne pričamo!  :LOL: :LOL:

najprije pogledaju ime autora, ona eventualno listaju (ne nužno i čitaju), a po ženi  - udri!  :LOL: :LOL:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

zvjerko rider

• *
  • Vozi: Aprilia
« Odgovori #44 : 11. Listopad 2010, 21:54:20 »

Uvijek volim pročitati dobar report s nekog puta. Stvarno je gušt zapisati i podijeliti s ljudima tako dobre đireve. Svaka čast.
Evidentirano

smarty

• Vozi: FZ6 S2 N '07
« Odgovori #45 : 15. Listopad 2010, 11:42:37 »

Krasno, idilično čak  :palacgore: SM-ač  :palacgore:

Sad kad smo se odmorili, možemo opet negdje. Lijepo je putovati  :mrgreen:

Na Korziku. Sad nije bračno putovanje, pa mogu s vama  8)

:palacgore:

Evidentirano
www.young-4ever.org
Ne cveta cveće ni u naše preduzeće.
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje"  N.T

SM Blade

Odg: bili mi na bračnom.... :) - Toscana - Umbria
« Odgovori #46 : 15. Listopad 2010, 12:11:32 »

ljudi smo, dogovorit ćemo se... :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

forgas

• **
  • Vozi: KLE500
« Odgovori #47 : 15. Listopad 2010, 17:03:09 »

Super putovanje i super si opisa.
Dođe mi da se oženim.
.
.
.
.
Al' brzo me prođe  :mrgreen:
Evidentirano

boomer1309

• **
  • Vozi: versys
« Odgovori #48 : 18. Listopad 2010, 00:33:27 »

sta za rec jebenica

potpuno se slažem - jebenica!  :palacgore: :palacgore: :palacgore:
bravo, svaka čast  :palacgore:
Evidentirano
aa?

SM Blade

« Odgovori #49 : 18. Listopad 2010, 13:04:32 »

troškovi:
3 noći x 25 eura/osobi
1 noć x 30 eura/osobi
1 noć x 28 eura/osobi

+ benzin - nisam skupljao i zbrajao
+ đeparac (ulaznice, hrana, suveniri)

= cca 600-650 eura ukupno
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

Plavi Ledolomac

• **
  • Vozi: BMW F800 GS
« Odgovori #50 : 19. Listopad 2010, 09:19:56 »

troškovi:
3 noći x 25 eura/osobi
1 noć x 30 eura/osobi
1 noć x 28 eura/osobi

+ benzin - nisam skupljao i zbrajao
+ đeparac (ulaznice, hrana, suveniri)

= cca 600-650 eura ukupno

Svaka čast, ja sam potrošio 700 € u 5 dana  :mrgreen: Doduše, na SVE: spavanje, hranu, benzin, autocestu i poklone.
Evidentirano
.:*~*:._.:*~*:._.:*~*:.lol.:*~*:._.:*~*:._.:*~*:.

SM Blade

« Odgovori #51 : 19. Listopad 2010, 14:32:47 »

da, i autocesta je u tome....mislim oko 40 eura u svim smjerovima  :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

alfred stokes

• Vozi: Kymco B&W 125
« Odgovori #52 : 29. Listopad 2010, 11:03:54 »

Veri veri najs...mi lajk  :palacgore:
Evidentirano

SM Blade

« Odgovori #53 : 29. Listopad 2010, 14:13:19 »

neće nam smetat ako ponovite istu rutu... :mrgreen:
Evidentirano
nemoš j.bat a da ne uđe

majle

• **
  • Vozi: Stroma tu i tamo...
« Odgovori #54 : 29. Listopad 2010, 15:52:54 »

veri gud SM Oštrice !!!  :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
 Str: 1 2 3 [Sve]   Gore

Stranica je generirana za 0.262 sekundi uz 15 upita.