Nije bas home made, al je testirano u garazi

Dakle, moment kljuc iz LIDL-a, raspona skale od 42-210Nm....
Malo sam ubijao vrijeme i fiksirao kljuc u skripac i opterecivao ga utezima koje sam nadobudno u mladosti kupio kako bi izgradio muskulaturu. Od muskulature nista, al evo prve primjene utega...Sila puta krak - kako to vec ide...?
Rucka kljuca je zericu preko 40cm mjereno od centra prihvata alata do kraja rucke. Ja sam odmjerio 40cm i tu spagom opterecivao kljuc utezima (vjesao ih na kljuc) i formulom kg/2/1,2 kako bi dobio omjer isti kao da sam imao rucku dugu 1m gledao kako se kljuc ponasa. Mjerio sam od 1,5kgm do 12kgm. Konstantno je kljuc pokazivao 4% fulavanja i to na nacin da je feder kljuca preslab, odnosno, kad bi kljuc podesio na 5kgm, on bi stezao 4% slabije. Te mjere sam dobio u rasponu od 2kgm do 12kgm. Preko toga nisam mjerio jer mi ne trebaju takve vrijednosti, a ispod toga sam isao do 1kgm. Vec na 1,5kgm je fulavanje kljuca 11% i to na nacin da bi stegnuo toliko jace pa sam zakljucio da je prihvatljivo precizan od 2kgm na vise.
Kako sam rihtao kljuc ako mu je skala od 4,3kgm? Tako da sam odbrojavao zareze na rucki kad sam ju odpustao (preko mjere) i nakon toga zategao na mjeru koju sam mjerio.
Zakljucak:
kljuc je sasvim upotrebljiv od 20Nm na vise. Cak i od 15Nm-20Nm ako se uzme tolerancija od 10% sto iskreno necu prakticirat ako bas ne bude velika potreba.
Kljuc sam platio (prije vise od godinu dana, ali i sad je vjerujem slicna cijena) oko 160kn.
Formula mjerenja je bila slijedeca:
10kgm se mjeri tako da se na 40cm poluge (mjereno od sredine prihvata alata) objesi 4,17kg, a kljuc je fiksiran vodoravno u skripcu.
P.S.
zeljno iscekujem amenovanje Strasila jer inace cu posumnjat u svoje metode