Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [3] 4 5 ... 23   Dolje

Autor Tema: Zima, hladnoća - do koje granice ići?  (Posjeta: 13179 )

biker4life

• Moderator
  • Spol: Muški
  • Vozi: '03 180 SP; '06 FZ1 S
Odg: Zima, hladnoća - do koje granice ići?
« Odgovori #50 : 23. Studeni 2010, 20:03:21 »

Inace, obzirom da i vozim motor i skuter, mogu u par crtica to dvoje usporediti u zimskim uvijetima. :palacgore:

Za pocetak da napomenem, ipak se radi o jednom sportskom skuteru, kojem su u prvom planu performanse i zabava (180ccm, 2T, 116 kg), a tek onda udobnost, pa i to treba imati na umu. :wink:

Također, sa (ovim) skuterom sam presao preko 25 t km, a sa trenutnim motorom malo manje od 40 t km, samim time, vozio sam ih u svim mogucim uvijetima.

Uglavnom, motoru (XTX) u zimskim bljuzgavo-mokrim uvijetima ide u prilog stabilnost i bolja ciklistika, kocnice i opcenito "pregled situacije" (tipican za SM motocikle), kao i zastita leđa od prljavstine sa ceste (konkretno - u odnosu na Runner, model '97.-'05.). Na motoru imam zamjenski PUIG vizir, međutim, on konkretniju primjenu ima na otvorenoj cesti, gdje mi se cini da s njime imam manji otpor vjetra na kacigu. Agregat grije noge, sto nije lose u zimskim uvijetima. Od opreme koja je na motociklu a donekle stiti vozaca imam jos i handguardse, koji ipak nesto (ne bas previse) i zastite ruke od hladnog vjetra. Međutim, mislim da na motociklu treba imati ful opremu, ako ne ce ili biti zima, ili cete biti mokri/prljavi, sto i nije zgodno u every-day voznji.

Skuter - noge, prsa, pa i ruke su potpuno zasticene, a i otpor vjetra na kacigi je manji. Leđa na Runneru su cesto prljava, cak i sa originalnim nosacem tablice, jedino sto pomaze je originalni dodatak blatobranu za zimske uvijete ili kufer. Ipak, Runner je puno prakticniji i zahtijeva manje vodo-vjetro nepropusne opreme (cizme i goretex hlace nisu nuzne), a odvod toplog zraka sa prostora hladnjaka prolazi tocno pored nogu vozaca, sto pri brzinama do 50 km/h (grad, tj. sporije gradske prometnice) dobro dođe.

Sve u svemu, skuter jest prakticniji za every-day, ali ipak sve zavisi od situacije. O tome smo pak dosta pricali u temi "Skuter vs. motor", pa nebih ovdje. :wink:

strasilo

• šafran
  • Vozi: egzotičnu Suzu i najbržeg pocketa u Požegi
« Odgovori #51 : 23. Studeni 2010, 20:03:36 »

Ništa nije besmisleno, možda tebe ne zanima, ali sigurno postoji netko koga itekako zanimaju savjeti o pripreme za vožnju na dva kotača po izrazito hladnom vremenu. Ja bi bio sretan da me neko u to uputio prije godinu dana.  

trebaš se toplo obući ....  :LOL: :LOL:
Evidentirano
Teško onom koji mora nekog drugog da unizi, da bi se on sam izdigao ili bolje rečeno da bi imao iluziju da se izdigao.

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

BM0021

• **
  • Vozi: Bulldog; TAS 1.6D
« Odgovori #52 : 23. Studeni 2010, 20:07:07 »

Ja sam se najhladnije vozio na -7, da je bilo ugodno nije, niti malo al isao sam po novi skuter pa nisam imao zivaca cekat topliji dan. Inace se vozim iskljucivo za gušt tako da se nemam namjeru sad više vozit ako bude ispod nekih +10, to mi je neka psihološka granica... Inace sama temp mi nije tolko presudna kolko suha cesta i sunce, sigurno ce do proljeca uletit koji đir makar do stubaka na kavu, prošle god smo se 26.12. vozali.
Evidentirano

Over G

• *
  • Vozi: cbr600f, pežojčić sf2
« Odgovori #53 : 23. Studeni 2010, 20:08:59 »

trebaš se toplo obući ....  :LOL: :LOL:

sad si sve rekao  :LOL:   pa i za šetnju po zimi se trebaš toplo obući, ali ne trebaš na sebe metati tzv. funkcijsku osjeću...  nadam se da se sad kužimo??   :misli:
Evidentirano

DonLC

• **
  • Vozi: Xciting 300Ri New -- Bijelo Krmche
« Odgovori #54 : 23. Studeni 2010, 20:13:06 »

Inace, obzirom da i vozim motor i skuter, mogu u par crtica to dvoje usporediti u zimskim uvijetima. :palacgore:

Za pocetak da napomenem, ipak se radi o jednom sportskom skuteru, kojem su u prvom planu performanse i zabava (180ccm, 2T, 116 kg), a tek onda udobnost, pa i to treba imati na umu. :wink:

Također, sa (ovim) skuterom sam presao preko 25 t km, a sa trenutnim motorom malo manje od 40 t km, samim time, vozio sam ih u svim mogucim uvijetima.

Uglavnom, motoru (XTX) u zimskim bljuzgavo-mokrim uvijetima ide u prilog stabilnost i bolja ciklistika, kocnice i opcenito "pregled situacije" (tipican za SM motocikle), kao i zastita leđa od prljavstine sa ceste (konkretno - u odnosu na Runner, model '97.-'05.). Na motoru imam zamjenski PUIG vizir, međutim, on konkretniju primjenu ima na otvorenoj cesti, gdje mi se cini da s njime imam manji otpor vjetra na kacigu. Agregat grije noge, sto nije lose u zimskim uvijetima. Od opreme koja je na motociklu a donekle stiti vozaca imam jos i handguardse, koji ipak nesto (ne bas previse) i zastite ruke od hladnog vjetra. Međutim, mislim da na motociklu treba imati ful opremu, ako ne ce ili biti zima, ili cete biti mokri/prljavi, sto i nije zgodno u every-day voznji.

Skuter - noge, prsa, pa i ruke su potpuno zasticene, a i otpor vjetra na kacigi je manji. Leđa na Runneru su cesto prljava, cak i sa originalnim nosacem tablice, jedino sto pomaze je originalni dodatak blatobranu za zimske uvijete ili kufer. Ipak, Runner je puno prakticniji i zahtijeva manje vodo-vjetro nepropusne opreme (cizme i goretex hlace nisu nuzne), a odvod toplog zraka sa prostora hladnjaka prolazi tocno pored nogu vozaca, sto pri brzinama do 50 km/h (grad, tj. sporije gradske prometnice) dobro dođe.

Sve u svemu, skuter jest prakticniji za every-day, ali ipak sve zavisi od situacije. O tome smo pak dosta pricali u temi "Skuter vs. motor", pa nebih ovdje. :wink:

Super ti to opisao.
Meni ovo krmche što vozim definitvno pruža jako dobru zaštitu od vjetra za cijeli dio od vrata naniže i zbog širokog prednjeg kraja i zbog dobrog vjetrobrana. Jedino gdje ga neću voziti je kada pada kiša, to pak po toj hladnoći ne želi prakticirati i riskirati. Jednom sam vozio na 10c po kiši i to od Pazina do Zg, ali naravno 10c je bilo nakon Ri pa do Zga, i iskreno, ni h od hladnoće..  :palacgore:
Ali mislim da ga više baš i neću moć 130/140 kmh voziti po Slavonskoj kada bude hladno jer će se on sam zalediti.  :mrgreen: I da, on u sebi ima još uvijek original tekućinu za hlađenje.. Da li je potrebno mijenjati ju sa antifrizom ili je to samo po sebi dovoljno sigurno do zaleđivanja? :shock:
Evidentirano
Sunt pueri pueri, pueri puerilia tractant.

strasilo

• šafran
« Odgovori #55 : 23. Studeni 2010, 20:13:32 »

sad si sve rekao  :LOL:   pa i za šetnju po zimi se trebaš toplo obući, ali ne trebaš na sebe metati tzv. funkcijsku osjeću...  nadam se da se sad kužimo??   :misli:

Kad ideš na skijanje, oblačiš zimsku SKIJAŠKU opremu .... kad ideš na (zimsko) planinarenje, oblačiš zimsku PLANINARSKU opremu, ... kad ideš ITD .... kad se ideš po hladnom voziti na motoru, oblačiš toplu (zimsku) MOTO opremu ...  :palacgore:

ne kužim šta nije jasno ...  :misli:
Evidentirano
Teško onom koji mora nekog drugog da unizi, da bi se on sam izdigao ili bolje rečeno da bi imao iluziju da se izdigao.

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

biker4life

• Moderator
« Odgovori #56 : 23. Studeni 2010, 20:16:43 »

... I da, on u sebi ima još uvijek original tekućinu za hlađenje.. Da li je potrebno mijenjati ju sa antifrizom ili je to samo po sebi dovoljno sigurno do zaleđivanja? :shock:

Pa pogledaj u servisnu sto pise, ili provjeri sa onim tko ti odrzava skuter (sto je tocno trenutno unutra - obicna destilirana voda ili kakav antifriz).

Inace, osobno (i skuter i motor) koristim Motul Moto Cool. :palacgore:

Over G

• *
« Odgovori #57 : 23. Studeni 2010, 20:18:59 »

Kad ideš na skijanje, oblačiš zimsku SKIJAŠKU opremu .... kad ideš na (zimsko) planinarenje, oblačiš zimsku PLANINARSKU opremu, ... kad ideš ITD .... kad se ideš po hladnom voziti na motoru, oblačiš toplu (zimsku) MOTO opremu ...  :palacgore:

ne kužim šta nije jasno ...  :misli:

Frende, sve je jasno....     ALI...   možda ima ljudi koji misle da će im obična zimska jakna biti dovoljna ili da im duge gaće (termo) neće trebati...  e na to sam mislio...  nisu se svi rodili sa znanjem...  zato je bolje pitati, a ne praviti se pametan....
Evidentirano

strasilo

• šafran
« Odgovori #58 : 23. Studeni 2010, 20:34:41 »

Frende, sve je jasno....     ALI...   možda ima ljudi koji misle da će im obična zimska jakna biti dovoljna ili da im duge gaće (termo) neće trebati...  e na to sam mislio...  nisu se svi rodili sa znanjem...  zato je bolje pitati, a ne praviti se pametan....

Pa možda i dobro misle.. ;)

Nije svakome isto hladno, ne voli svatko isto zimu, ne voli se svatko uopće voziti kad je hladno ... Nešto što je meni dovoljno za obući, tebi je možda premalo, a možda i previše... I onda ti ja kažem da obučeš "tu i tu" jaknu i "te i te" hlače, a ti meni kažeš da nisam normalan jer ćeš se smrznuti u tome, a ovaj drugi kaže da nisam normalan jer će se on u tome "skuhati" ... A samo zato jer nas ima različitih .. ;)
Evidentirano

KING RR

• Vozi: stRReetfighteRR fRRom Akashi
« Odgovori #59 : 23. Studeni 2010, 20:36:03 »

:LOL: :LOL: :LOL:
Evidentirano
Kad sam bio mlad mislio sam da je novac najvažnija stvar u životu.. sad kad sam ostario znam da jest !!

Over G

• *
« Odgovori #60 : 23. Studeni 2010, 20:47:17 »

@strasilo

ne mislim uopće polemizirati, čovjek je lijepo pitao i ostali smo mu rekli svoja iskustva...  forum je da se družimo, razmjenjujemo mišljenja i iskustva i da si na taj pomažemo...  ili sam ja sve to pogrešno shvatio?...  :palacgore: 
Evidentirano

DonLC

• **
« Odgovori #61 : 23. Studeni 2010, 20:52:23 »

Strasilo... chill out!  :mrgreen:

Jedva čekam isprobati tu windstopper podkapu i rukavice... samo da nema kiše ujutro... :LOL:
I da, onaj dodatak što ide na vizir za antifog je prejeban stvar.. nema teoretske šanse da mi se zamagli vizir koliko god puhao u kacigu! :palacgore:
Evidentirano

biker4life

• Moderator
« Odgovori #62 : 23. Studeni 2010, 20:55:21 »

Strasilo... chill out!  :mrgreen:

Jedva čekam isprobati tu windstopper podkapu i rukavice... samo da nema kiše ujutro... :LOL:
I da, onaj dodatak što ide na vizir za antifog je prejeban stvar.. nema teoretske šanse da mi se zamagli vizir koliko god puhao u kacigu! :palacgore:

Ja sam se preporodio, voznja za hladnijih dana je postala puno laksa i ugodnija. :palacgore:

Over G

• *
« Odgovori #63 : 23. Studeni 2010, 21:00:08 »

zanima me kak' će ti rukavice služiti, ipak su prsti na rukama najizloženiji...  jel' pod ovim boldanim misliš na pin-lock?
Evidentirano

strasilo

• šafran
« Odgovori #64 : 23. Studeni 2010, 21:04:29 »

@strasilo

ne mislim uopće polemizirati, čovjek je lijepo pitao i ostali smo mu rekli svoja iskustva...  forum je da se družimo, razmjenjujemo mišljenja i iskustva i da si na taj pomažemo...  ili sam ja sve to pogrešno shvatio?...  :palacgore:  

nisi pogrešno shvatio ... ;)

ali na neka pitanja je jako teško odgovoriti... prosto graniči sa nemogućim !?!? :neznam:

Ovo što mjestimično svjetluca po jakni je led .... i ovo je bilo na nešto toplijoj temperaturi nego ono prethodno ... a više mi je bilo zima.... a bio sam "toplije" obučen ...  :misli:  :shock:

A ovo na kacigi je također led.... ;)

i nema bolje zaštite protiv magljenja od PINLOCKA (e ovo ti je konkretan odgovor, jer ga ima) ... nikakvi premazi, pomadice, maramice, sprayevi, hračci i ina ostala sranja su bukvalno sranja naspram pinlocka...  :palacgore:
Evidentirano

Over G

• *
« Odgovori #65 : 23. Studeni 2010, 21:17:44 »

pa nema čovjeka kome u takvim uvjetima ne bi bilo očajno hladno, barem ga ja ne poznam....  nitko nikome ne može dati konkretne odgovore, ali možemo razmjeniti iskustva u generalnom smislu. meni je npr. puno pomoglo kad sam skužio da mi je efikasnije obući lagani windstoper i ispod majicu dugih rukava, nego metati silne debele džempere kroz koje bi me hladni zrak samo propuhao. razumiješ što hoću reći...  što se tiče pin-locka, potpuno se slažem, nema boljeg i efikasnijeg sistema za sprečavanje magljenja.
Evidentirano

DonLC

• **
« Odgovori #66 : 23. Studeni 2010, 21:32:00 »

Strašilo, dobar si.... Mogao si to odmah prikazati, a ne povlačiti replike na svaki post!  :wink:

Biker4life, je mislim na pinlock... uzeo ga kod Šepiča, zbilja odličan izum protiv tih problema. :palacgore:

Sve se zamagli, ali ovaj dio NIKAKO!!  8)

Slijedeće što me možda malkice brine su noge, tj. stopala.. Ali ipak imam te čizmetine sa patentom i čičkom, a i stoje iza široke plastike tako da valjda nebi trebalo hladiti previše za tih 15min :)
Evidentirano

biker4life

• Moderator
« Odgovori #67 : 23. Studeni 2010, 22:00:31 »

Strašilo, dobar si.... Mogao si to odmah prikazati, a ne povlačiti replike na svaki post!  :wink:

Biker4life, je mislim na pinlock... uzeo ga kod Šepiča, zbilja odličan izum protiv tih problema. :palacgore:

Sve se zamagli, ali ovaj dio NIKAKO!!  8)

Slijedeće što me možda malkice brine su noge, tj. stopala.. Ali ipak imam te čizmetine sa patentom i čičkom, a i stoje iza široke plastike tako da valjda nebi trebalo hladiti previše za tih 15min :)

Clan "Over G" te pitao za pinlock, ne ja. :wink: :mrgreen:

Ja sam zadovoljan sa svojim trenutnim izborom, Nolan N103 sa tvornickim antifog vizirom, nikada me nije iznevjerio. :palacgore:

Sto se stopala tice, neznam o kakvim cizmamamo ovdje govorimo, ali danas je izbor golem u najmanju ruku - moze se naci i funkcionalne (vodo-vjetro nepropusne) ali i oku ugodne modele koji nece biti prenapadni na "normalnu" garderobu.

Glede zastite za koljena - preporucam grijace istih, jednostavno se stavljaju i skidaju, a griju odlicno.
Ja imam IXS-ove, slicne ovima: http://www.motobencony.com/upload/proizvodi/99373_436Z5284-003.jpg

Međutim, malo se udaljavamo od naslova, i sve vise pricamo o opremi, a za to ipak imamo poseban podforum. :wink:

DonLC

• **
« Odgovori #68 : 23. Studeni 2010, 23:22:33 »

Puležan moj, alora ti te kapiši še parlo istrian?  :mrgreen:

Imam od SIDI čizme: http://www.motooprema.hr/?racing/57/vertigo-air/vertigo-air i uglavnom ne osjećam nikakvu hladnoću.. Što se tiče kiše, onda od Pazina do Zg su mi prokisle.. :?

Ništa, evo za sutra najavljuju li-la vrijeme.. paaa, vidjet ćemo..  :palacgore:
Evidentirano

vladof

• Vozi: quad
« Odgovori #69 : 23. Studeni 2010, 23:43:09 »

evo jedne zimske,ali samo do ducana
Evidentirano
Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne: svemir i ljudska glupost
samo što za svemir još nismo sigurni !

BIKERZZR1400

• Vozi: KAWASAKI ZZR 1400
« Odgovori #70 : 24. Studeni 2010, 00:17:29 »

Do -15,ali naravno po suhoj cesti. :mrgreen:
Evidentirano

Biker686

• **
  • Vozi: Malaguti F15 FireFox
« Odgovori #71 : 24. Studeni 2010, 07:13:15 »

oko -5 mi je ajmo rec neki rekord al to je bio nekaj hitno za zbavit  :mrgreen:  inace se vozim do nekih +1 makar mi je i to mucenje pogotovo ak nekam dalje treba otic.. al da se ima novaca za pravu zimsku opremu vozil bi se ja bez greske!  :palacgore: a to bum moral ocito pricekat da fax zavrsim..  :D
Evidentirano

johnny the boy

• Gost
« Odgovori #72 : 24. Studeni 2010, 08:25:00 »

maxi sa dekicom ide dok god nema snijega na cesti ... i kako je već rečeno oko 0 temp i do pola sata vožnje ...
isprobano ... x9 i tucano urbano legcover ...
Evidentirano

BIKERZZR1400

• Vozi: KAWASAKI ZZR 1400
« Odgovori #73 : 24. Studeni 2010, 09:13:39 »

Samo Gore-Tex i problema nema.
Evidentirano

milanche

• Vozi: skoro svaki dan...
« Odgovori #74 : 24. Studeni 2010, 14:04:43 »

Ja vozim 365 dana u godini,ali doslovce,toplo hladno kiša minus plus svaki dan gdje god moram ući odem,imam svu moguću opremu i ne smeta mi ništa od vremenskih neprilika...  :)
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 23   Gore

Stranica je generirana za 0.165 sekundi uz 15 upita.