Vidite ovako!
Postoje dva principa rada quickshiftera.Prvi koji na trenutak(0.3-0.6s)prekida varnicu na svecicama prilikom saltanja i drugi koji na trenutak prekida ubrizgavanje goriva na brizgaljkama prilikom saltanja.U zavisnosti od generacije motora(karburator,ubrizgavanje,elektronika) postoje prosti,laki za samoizradu ali na nekim motorima novije generacije nije moguce bez dodatne elektronike.Ako posedujete PC V ili PC III (power commander) oni prekidaju ubrizgavanje goriva te ako imate motore sa dva reda brizgaljki onda je uz PC potreban secondary ignition modul koji ce na punom gasu prekidati ubrizgavanje na gornjim brizgaljkama ili dodatna elektronika koja ce prekidati varnicu prilikom saltanja.Ako imate motor sa jednim redom brizgaljki onda je dovoljan samo PC +quick shifter.Nemojte zaboraviti da quick shifter za PC III spaja krajeve zice koja izlazi iz njega a za PC V pekida prolaz struje kroz njega prilikom saltanja,tako da da oni ne odgovaraju jedni za druge tj.quick shifter od PC III ne odgovara na PC V i obratno.Ako nemate PC ili imate motor sa karburatorom onda je jedini nacin za quick shifter prekidanje varnice na svecici a tu je za novije motore potrebna elektronika koja u zavisnosti od koncepta prekida signal sa nekog od senzora ili direktno na bobinama svecica.Kod starijih motora moguce je quick shifter prekidac direktno povezati sa crvenim prekidacem za gasenje motora i da to radi dobro ali samo kod starih motora!Postoji dosta proizvodjaca ove opreme ali je tesko naci ceo komplet prekidac+elekrtonika+poluge ispod 400 eura.E jos tip,Push ili pull(pritisak ili zatezanje).U zavisnosti gde je prva brzina,gore ili dole i konstrukcije poluga menjaca bira se tip tako da kad se salta u visu brzinu poluga na kojoj je montiran prekidac treba da trpi pritisak ili zatezanje .Inace je odlicna stvar,puno se komfornije vozi na stazi gde prakticno naj vise i treba ili na trkama ubrzanja gde je nezamenljiv.Ja vozim gsx r1000 k9 i imam quick shifter + elektroniku za varnicu od "dinojet-a" i sa nastavcima za menjac me je kostala oko 410 eura u Madjarskoj bez ugradnje posto sam je sam ugradio.Jos da dodam da za elektroniku za varnicu od dinojeta odgovara samo prekidac za PC III!Ima dosta kombinacija zato obratite paznju,nije tako jednostavno!