Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3  Sve   Dolje

Autor Tema: Švedska 2011.  (Posjeta: 3724 )

vojo

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: BMW R850R - ex K-100RT; ex R-45; ex R-51/3
Švedska 2011.
« : 29. Prosinac 2010, 14:11:18 »

Iduće godine planiram napraviti đir do Stockholma. Plan mi je ići (opet) kroz Dansku do Frederikshavna pa trajektom do Göteborga, pa onda presjeći do Stockholma, razgledati grad par dana, pa se spustiti dolje niz istočnu baltičku obalu Švedske do Karlskrone pa ili trajektom do Gdinje i put doma, ili cestom do Malmö-a pa mostom u Kopenhagen (tamo mi se jako sviđalo pa bih ponovo išao), pa opet cestom (i malo trajetkom) u Njemačku i put doma.

Zanima me za ovaj 'švedski' dio, da li je netko bio u tim krajevima pa da ima korisne savjete gdje ići, što pogledati, na što obratiti posebnu pažnju, kako što se tiče vožnje tako i razgledavanja, spavanja itd.  :misli:

Unaprijed hvala,

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
Odg: Švedska 2011.
« Odgovori #1 : 29. Prosinac 2010, 14:20:34 »

Iduće godine planiram napraviti đir do Stockholma. Plan mi je ići (opet) kroz Dansku do Frederikshavna pa trajektom do Göteborga, pa onda presjeći do Stockholma, razgledati grad par dana, pa se spustiti dolje niz istočnu baltičku obalu Švedske do Karlskrone pa ili trajektom do Gdinje i put doma, ili cestom do Malmö-a pa mostom u Kopenhagen (tamo mi se jako sviđalo pa bih ponovo išao), pa opet cestom (i malo trajetkom) u Njemačku i put doma.

Zanima me za ovaj 'švedski' dio, da li je netko bio u tim krajevima pa da ima korisne savjete gdje ići, što pogledati, na što obratiti posebnu pažnju, kako što se tiče vožnje tako i razgledavanja, spavanja itd.  :misli:

Unaprijed hvala,

Vojo

Jesam ja, jednom autom i jednom motorom ( doduše davno, 1999 ), taj
južni dio Švedske i nije nešto posebno zanimljiva priroda, jedino gradovi,
koga to zanima... Što se tiče spavanja, nemam pojma, tamo mi je 70%
rodbine. :mrgreen: No u svakom slučaju, na tom relativno velikom području
puno se zanimljivog uvijek nađe...
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

fudo-lacki

• *
  • Vozi: Suzuki Intruder 700ccm
« Odgovori #2 : 03. Siječanj 2011, 06:11:50 »

Isao sam u maju 2010 na motoru i mogu reci da mi se svidio gradic Falkoping ali jezera su fakat preljepa.
Isao sam od treleburga malmo gotemborg jankoping i drugom stranom od jankopinga do malma i treleborga.

Imao sam namjeru ici i vise gore al buduci da sam isao u doba kad su evropom harale poplave, i velike hladnoce nisam se usudio.
Vozeci prema pragu imao sam temperature od 1c

Sto se tice prenocista fakat neznam, gdje god da nadzes kraj vode prenociste kraj jezera ubodeno je pravo mijesto.

Svedi cak i u tim hladnim danima svi na jezerima.
Kod jankopinga ima jedno veliko jezero i preljepo je. :palacgore:
Evidentirano
sve motordzije su supci,
jebo ih caca motorski,
ako se ljutis
osinucu te intruderom.
ha ha ha

boomer1309

• **
  • Vozi: versys
« Odgovori #3 : 11. Siječanj 2011, 21:50:27 »

Vojo, baš te privlače ti sjeverni krajevi  :mrgreen: znam, i nas isto. Nažalost neću biti prekoristan s informacijama ... prošli smo dio od Stockholma do Kopenhagena onako napamet ... bezveze ... kako nas je cesta vodila... nismo imali neki plan, a nismo ni surfali internetom prije da bi se informirali.  Spavali smo u Jonkoppingu - prekrasan kamp gotovo na obali jezera (ne sjećam se imena ali ga mogu naći na google maps  :mrgreen:)... cijena je tad bila oko 25 eura (ujedno najskuplji kamp na cijelom putovanju).
Uglavnom, jedan lik koji je tad živio gore savjetovao nam je da koristimo lokalne ceste jer idu pored jezera i priroda je prekrasna - složili bi se s tim ... i zbog toga što na tim cestama nema murije ... ima kamera, ali s obzirom da si na motoru to i nije tako bitno.
Mi nismo nikakve jurilice, baš suprotno, ali asfalt im je toliko dobar da se tu i tamo poželiš opustiti malo više.
Ceste i autoputevi (ako se žuriš) - za strance besplatni  :palacgore:
Naišli smo i na trajekt tamo gdje je cesta došla do nekog jezera - i trajekt je bio besplatan, a vožnja kratka i ugodna  :palacgore:
Temperatura po noći krajem 8. mjeseca - niska!!! Vjerujem da je početkom ljeta toplije.
Dojmovi skroz pozitivni ... iako da sutra idemo tamo, potrudili bi se malo i prosurfati u potrazi za sadržajima ... ili vjerojatno opet ne bi  :mrgreen:
Evidentirano
aa?

vojo

• **
« Odgovori #4 : 20. Srpanj 2011, 07:29:51 »

Evo konačno objavljujem kratki izvještaj sa mog ovoljetnog putovanja u Švedsku.

Kao i obično prvo malo statistike - na putovanju smo bili 15 punih dana, napravili smo ukupno 4673 km (plus putovanje vlakom do Berlina), spavali smo ukupno 12 noći (samo) po kampovima, a ostalo u vlaku i na brodu.

Itinerer je otprilike izgledao ovako:

S vremenom smo imali dosta sreće što potvrđuje tvrdnje da po u Skandinaviji bolje putovati motorom u lipnju nego srpnju. Kiša nas je močila drugi dan na putu od Berlina do luke Sassnitz na otoku Rügen. Nakon toga je padala samo dva puta noću dok smo spavali (to je poseban doživljaj - kiša u šatoru - kojeg preporučam svakom tko nije probao) te jedan mali ljetni pljusak na povratku, opet u Njemačkoj. Ostalo je bilo suho, podosta toplo (u Stockholmu čak 28°C), a zadnji dan u Švedskoj i kroz cijelu Dansku nas je pratila neka naoblaka i magla, kadkad i prohladna, ali srećom bez padalina.
Ne znam koliko ima smisla opisivati dan po dan putovanja. Sve je vidljivo iz plana tj. itinerera puta. Ukratko dojmovi su slijedeći:

Što se Švedske tiče, najviše me impresionirala divna priroda, onako, vidi se da je zemlja velika i prostrana i da u njoj živi malo ljudi. Ceste su duge i ravne, a priroda su ili nepregledne šume ili obrađena polja. Čovjek ima dojam da su svaki komadić zemlje koji se može obraditi - obradili. Valjda livada koje se ne koristi ima samo u kampovima!

Ceste su lijepe. Održavane, sa jako malo rupa ili pukotina. Ceste drugog ili trećeg reda (po kojima ja najviše volim putovati) se održavaju na neobičan način - rupe ili pukotine zalijevaju nekakvim bitumenom a onda preko njega sam nasipavaju pijesak, bez valjka i slično. Dio pjeska se zalijepi i ispuni rupu, a ostatak sama vozila izguraju na rub ceste. Vrlo je nezgodno voziti po tome jer je boja toga pjeska (šljunka) ista kao i boja ceste i jednostavno se ne vidi - samo se osjeti. Prilikom tih radova ceste su uredno označene da ima šodera na njima, ali to baš i ne pomaže u pipanju gdje voziti a da ne ideš po pjesku. Inače, posebno za nas u Primorju koji smo navikli na naše grote i kamenje, stjene i kamenje u Švedskoj su vrlo neobični - velike, teške gromade, najčešće okrugle, ali tamne, kao da su (a možda i jesu?) od granita, izgledaju jako trdo, nerazbijivo. Plaže su uglavnom pješčane (pa pomješane sa tim ogromnim 'oblucima' kamenja), more je hladno, neprozirno i smeđe. Sve skupa djeluje dosta hladno i neprijatno (posebno za nas iz Primorja) i ustvari kao da nema razlike između mora i stotina jezera. Za nas koji su navikli na bistro more gdje se vidi dno i temperatura za kupanje ne pada ispod 22°C to je sve skupa vrlo neobično.

Stockholm je priča za sebe. Kao miljunski grad odskače sasvim od odtatka zemlje koju sam vidio, nešto slično kao Danska i Kopenhagen. Stokholm je miljunski grad, i to se vidi i osjeti i po ničemo nije različit od ostalih gradova kojima se broj stanovnika mjeri miljunima. Meni lično se to ne sviđa, znam da je to posebni štimung i način života, ali ja nekako ne mogu uživat u tome. Posebno ne znam što gledati u takvom gradu kada dođeš na neko kratko vrijeme (par dana) u posjetu. Juriti po muzejima mi je dosadno jer kad vidiš 10-20 muzeja bilo gdje, svi mi postaju isti. Ja uživam u arhitekturi (zgradama, cestama i msotovima), ali i to dosadi. Čovjek bi ustvari trebao imati dovoljno vremena da sjedi na klupama po gradu, ili po kafićima i restoranima, pa dam malo upije tu živost velegrada. Ovako uletiš u tu gužvu i ustvari ne znaš što biš ....
Epitet Venecije sjevera stvarno zaslužuje jer gdje god se okreneš je voda (more ili jezero), mostovi, barke, brodovi. To stvarno daje poseban ugođaj gradu.
U gradu nisam pronašao mnogo mjesta za parkiranje motora (označena sa MC) i podosta sam parkirano 'na slijepo', ali vrlo nerado, bojeći se neke kombinacije lisica + astronomskih kazni. No kad sam ispipao gdje su parkirna mjesta odjednom sam prestao biti Balkanac ....

Kultura vožnje je nešto što me (uvijek ponovno) fascinira u Skandnaviji. To je nešto nevjerojatno i stalno razbijam glavu kako to uspjevaju postići. Ispred jedne samoposluge u jednom no-name gradu, na putu za Stockholm, videći hrvatsku registraciju na motoru prišao nam je jedan naš čovjek koji živi u Švedskoj može se reći oduvijek. U kraćem razgovoru smo se dotakli i kazni za brzu vožnju. Misleći da smo mi neki pravi bajkeri na jurilici (a ne 'GP-bajkeri' - GP = Gerijatrija + Penzionerski), upozorio nas je da su kazne velike. Nije spominjao cifre no kaže da je policija posebno osjetljiva na prekoračenja malih brzina (50 u gradu, 30 uz škole i sl.) i da tada kažnjavaju drakonski za par km prekoračenja, dok za prekoračenja kod velikih brzina znaju progledati kroz prste (vjerojatno za isti postotak prekoračenja).

Želim istaknuti činjenicu o njihovoj kulturi vožnje ali i kako je lako uklopiti se u nju. Kada je ograničenje na 70, 50 ili na 30, ili bilo koje drugo, svi, ali SVI smanje brzinu na ograničenu, i onda je lako voziti tako sporo. Ne osječaš se blesavo. Nije kao kod nas, da kad voziš na pr. 60 u naseljenom mjestu da nekog ne pokupiš, neki te pretisžu sa 80 ili 100, a ti se osjećaš ko zadnji majmun ....
Inače i poštivanje ostalih propisa je besprijekorno (to sve govorim za promet van Stockholma) i nevjerojatno, i stranac se lako uklopi u to i počinje brzo uživati. Najveći problem je prilikom povratka na Balkan, ostaneš zapanjen već u Sloveniji .... a ja mislio da su oni kulturni vozači!

Kampovi su na visini, jako skupi, uostalom kao i sve ostalo. Kampiranje je u modi pa kampova ima mnogo, uglavnom (rekao bih 90%) ispunjeni kamperima i kamp-prikolicama, dok nas 'šatoraša' ima jako malo, tu i tamo neki bajker, pa oni 'mali' bajkeri (biciklisti) pa familije sa djecom .... Kampovi su besprijekorno uređeni, ovisno o broju zvijezdica, naravno, iako cijena ne odražava kvalitetu. No sve u svemu ne može se faliti tamo (kao u Italiji ili Španjolskoj, na primjer).
Iznenadili smo se kako je hrana skupa - mislim na hranu u samoposlugama gdje smo se mi hranili. Navikli na Aldi u Njemačkoj (a ni Aldi u Danskoj nije daleko po cijenama) ovdje smo ostali zapanjeni kako je sve znatno skuplje. Uopće ne razumijem zašto se turisti bune kad dođu u Hrvatsku - pa kod nas je sve znatno jeftinije - od samoposluge do restorana ....  :sad:

----

Da zaključim - izlet/putovanje u Švedsku je bilo jako lijepo i preporučujem ga svakome tko ima vremena i novaca za to. Zemlja kao priroda je prelijepa, Stockholm stvarno s ponosom nosi pridjev 'Venecije sjevera', grad je prekrasan iako mene neodoljivo podsjeća (osim mora i kanala) na Beč, na veći Zagreb ili, zašto ne, na još veću Rijeku. Te klasične građevine daju poseban pečat gradu ....

More, kupanje i slično zaboravite (osim u bazenima), uživanje u moru se zaustavlja na plaži i pogledu na more.

Negativna strana izleta je skupoća na koju nisam bio pripremljen, ali zato me kultura vožnje, na koju sam bio pripremljen, ponovno iznenadila ekstremno visokom razinom. Ceste su super na svim razinama i vožnja njima je prava uživancija.

Sve u svemu vrlo ugodno, prijatno i zabavno.

I da, koga zanima, sve nas je to koštalo ukupno 1500 eura. Od toga polovica otpada na ono što ja nazivam 'putovanjem' - benzin (ukupno 325 eura) koji je u Švedskoj dosta skup, nešto kao u Njemačkoj (a u te dvije zemlje sam napravio 3000 km) te posebno vlak (216,50 eura) i dva trajekta (do i od Švedske, ukupno oko 210 eura). Na klopu smo, po običaju, najmanje potrošili (manje od 10%), a na (skupe) kampove tj. spavanje oko 25% cifre.

Slike ću pripremiti pa objaviti naknadno.

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

smarty

• Vozi: FZ6 S2 N '07
« Odgovori #5 : 20. Srpanj 2011, 17:14:06 »

:palacgore:

U isčekivanju slika  :smiley:
Evidentirano
www.young-4ever.org
Ne cveta cveće ni u naše preduzeće.
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje"  N.T

vladof

• Vozi: quad
« Odgovori #6 : 20. Srpanj 2011, 18:29:46 »

Iscrpno napisano, još samo slike i čista petica.  :palacgore:
Evidentirano
Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne: svemir i ljudska glupost
samo što za svemir još nismo sigurni !

max23pig

• *
  • Vozi: KAWASAKI ZR-7S
« Odgovori #7 : 20. Srpanj 2011, 21:04:55 »

odlićn00!!  napisano,,  :mrgreen:   ,, Jel može  objašnjenje ovokg  puta sa vlakom do Berlina.. di se ukrcat i kako do karte... 
Evidentirano

vojo

• **
« Odgovori #8 : 21. Srpanj 2011, 07:00:07 »

odlićn00!! napisano, Jel može objašnjenje ovokg puta sa vlakom do Berlina.. di se ukrcat i kako do karte...

Max, ovako - stvar je vrlo jednostavna.

Njemačke željeznice (DB - Deutsche Bundesbahn, ali ne samo one), imaju cijeli sistem linija 'DB-Autozug' tj. auto-vlaka. Ideja je ta da se na posebne vagone krcaju vozila (motori i auti) a sa njima idu putnički vagoni (spavaća kola, od kušeta za 5 osoba do onih za 2 osobe) gdje se voze putnici-vozači. Tako da se uglavnom preko noći prebaciš za jedno 1200-1500 km.

Nezgodno je to što to uglavnom poslužuje pravce koje su interesantni Njemcima (tj. sjever-jug) odnosno kako najbrže do toplih mora (Francuske, Italije i Jadrana). Nama najbliže ukrcajno-iskrcajno stanice su Trst i Villach (2006. i 2007. je bila i Rijeka).

Za put do Skandinavije najinteresntnije su linije Trst/Villach-Hamburg ili Trst/Villach-Berlin. Od Hamburga do danske granice ima jedno 150-160 km.

Karte se kupuju preko interneta, a inače sve što te zanima možeš naći na:

http://www.dbautozug.de/site/dbautozug/en/booking/find__book/find__book.html

Kupovina karata:
https://buchung.dbautozug.de/book/1.asp?aa=1&l=GB

Evo i par slika od ovogodišnjeg putovanja vlakom, da stekneš 'osjećaj za filing' ....

Pošto je ove godine radi nevremena DB-Autozug iznimno kasnio tj. nije stigao na ukrcaj do Trsta (u polasku iz Njemačke) svi oni koji su se namjeravali ukrcati u Trstu bili su prisiljeni dovoziti do Villacha (vlak koji kreće od Trsta je isti koji prolazi kroz Villach gdje se 'dokrcava' i piči direktno za Berlin), tako da se u Villachu skupilo lijepo mnoštvo dvotočkaša ....

Čekanje u redu za ukrcaj u specijalne vagone

Čekanje u vagonima da te rasporede gdje će te vezati

I ja strpljivo čekam na svoj red

Spavanje u kušetima - gornji kat

Čekanje na iskrcaj u Berlinu

Još smo vezani, čekamo da nas osoblje odveže pa da krenemo. Osoblje DB-Autozuga je jako izvježbano za vezivanje motora tako da nema opasnosti da se motor prevrne. Svatko mora sâm postaviti vezice gdje će se užad fiksirati za motor tako da oni ne budu krivi, a za motore sa velikim vizirima dobivaš posebne vezice da i to fiksiraš da jaki naleti vjetra (posebno od mimoilazećih vlakova) ne bi to istrgnuli.

I prvi su krenuli ....

Evo, to je ukratko, ako još nešto nije jasno ....

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

vojo

• **
« Odgovori #9 : 21. Srpanj 2011, 07:25:29 »

I da, zaboravio sam spomenuti cijene - taj auto-vlak je dosta skup .... iako je sve relativno. Ako ideš na dugi put zgodno je da krećeš od točke koja je 1300 km udaljena od polazišta preko noći i to odmoran i naspavan. Za one koji to odovze u jednom ili dva dana, vlak je samo relativna prednost, a za mene kojem treba za to 3 ili 4 dana (ne samo vožnje nego guštiranja u vožnji) i kad pri tome imam pobrojane dane godišnjeg odmora, takav 'skok' jako puno znači.

Ove godine kada sam išao u Švedsku ja sam 48 sati nakon što sam krenuo na put iz Krka/Rijeke već bio u Švedskoj, u luci Trelleborg.  :palacgore:

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

vojo

• **
« Odgovori #10 : 21. Srpanj 2011, 10:14:16 »

Evo malo slikica ....

O putovanju auto-vlakom sam već postao slike, pa idemo dalje.

Njemačka je poznata po tome da nas ne voli  :(  kada dolazimo u nju vlakom - ovo je četvrti puta da se iskrcavamo iz vlaka u Nj. i četvrti puta da nas kiša pere .... no mi se nismo dali, kad je bilo vrijeme za odmor i marendu, mi smo se odmarali i marendali, čak i pod kišom ....

Radi kiše kroz Njemačku od Berlina do luke Sassnitz nismo stigli na vrijeme na popodnevni trajekt za Švedsku pa smo se morali zadovoljiti sa noćnom vožnjom (od 22.30 - 03.00). Ovdje čekamo ukrcaj oko 22.00 navečer (sunce još nije zašlo!)

Kako smo imali dosta vremena do polaska noćnog trajekta, razgledali smo gradić/luku Sassnitz na otoku Rügen. Za nas koje posebno zanima vojna tehnika za istaknuti je podmornicu-muzej vezanu u samoj luci Sassnitz (to je inače više ribarska luka, trajekti za Švedsku kreću iz nove luke Neu Mukran oko 6 km južno od Sassnitza). Radi se o poslijeratnoj britanskoj podmornici 'HMS Otus' koju je moguće razgledati. Mi smo, nažalost (ili na nečiju sreću) zakasnili.

Kako nam je falilo sna nakon samo 2-3 ure spavanja po klupama na noćnom trajektu, morali smo to putem nadoknaditi. Evo me kako spavam na plaži, negdje oko Simrisa. Plaže su im inače puste, posebno rano ujutro. Temperatura oko 14°C, i mora i zraka ....

Prije Karlskrone, cilja prvog dana vožnje u Švedskoj, posjetili smo otok Hasslö (povezan mostićem), a na putu do tamo pogledali i Hjortahammar, nešto kao Stonhenge, ali kažu da se radi o groblju iz željeznog doba ....

nastavit će se, naravno ....

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

vojo

• **
« Odgovori #11 : 21. Srpanj 2011, 13:46:35 »

Na putu za Stockholm ....
Karlskrona je jedan divan gradić tj. grad (32.000 stanovnika), a posebno su dojmljive male obiteljske kuće na periferiji grada. Mi smo spavali u kampu na jednom od poluotoka gdje leži grad baš na noć kada se u Švedskoj slavi 'Midsummer' (ne znam kako to oni kažu) ali prvi dan ljeta (21. lipnja), kojeg oni, koliko sam shvatio, slave prvi slijedeći vikend. U petak svatko ko može (a imam osjećaj da svi mogu!) ide u neki kamp (u prirodu) i tu se noć slavi. Radi toga su cijene u kampovima paprene (samo tu noć, od petka na subotu).
Iduće jutro, kada smo se odjavljivali, oko 9.30 sati, na recepciji su nam rekli da se to jutro iz kampa odjavilo već oko 250 kampera! Pretposavljam da su radi toga slavlja tolike zastave u gradu ....

Ceste su na putu za Stockholm bile nekakve 'motorways', uglavnom sa tri trake, ali se po dvje trake izmjenjuju u oba smjera, po 1, 2 ili najviše 3 km.
Cese su, kao asfalt, savršene, ali su me malo smetale ograde - odbojnici su vrlo rijetki (radi rđanja?) a umjesto toga imaju stupiće sa isprepletenim čeličnim sajlama. I to ne samo na rubovima ceste već i između traka iz suprotnih smjerova. Mene ti stupići i sajle iritiraju i stalno mi pada na pamet što bi bilo kad bi recimo pao, kako bi se 'omotao' oko stupića ili 'ovjesio' o sajle ....

Inače, uredno je označeno koliko traju pojedine dionice (sa jednom ili dvije trake), te kada će završiti pojedina dionica .... ne trebam ni napominjati da kada vide ovaj znak kao na slici (dakle, još 400 m) oni prestaju preticati, bez obzira na zvjer koju voze! Čudni ljudi, a imaju još 400 m ....

Koliko sam vidio, u tjedan dana boravka u Švedskoj, jako su zaljubljeni u oldtajmere i na cesti se sretne svašta.

Tipičan švedski krajolik istočne baltičke obale.

Slika boje mora, a i jezera, svugdje gdje sam došao do mora. Nije mi jasno zašto je more tako mutno i zeleno-smeđe. Za Stockholm mi je jasno jer je to velegrad, i luka i sl. ali sve ovo okolo, na desetine kilometara od naseljenih mjesta ....?

.... nastavit će se ....  8)

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

vlais ng

• **
  • Vozi: GP 800
« Odgovori #12 : 21. Srpanj 2011, 16:51:55 »

Nisam znao za vlak,da vozi na toj relaciji.
Korisna informacija....zeljno ocekujemo nastavak,,
Evidentirano
Hrvatski narod ima dvije mane.
Brzo zaboravlja i lako oprasta.......

max23pig

• *
« Odgovori #13 : 21. Srpanj 2011, 21:20:23 »

Max, ovako - stvar je vrlo jednostavna.

Njemačke željeznice (DB - Deutsche Bundesbahn, ali ne samo one), imaju cijeli sistem linija 'DB-Autozug' tj. auto-vlaka. Ideja je ta da se na posebne vagone krcaju vozila (motori i auti) a sa njima idu putnički vagoni (spavaća kola, od kušeta za 5 osoba do onih za 2 osobe) gdje se voze putnici-vozači. Tako da se uglavnom preko noći prebaciš za jedno 1200-1500 km.

Nezgodno je to što to uglavnom poslužuje pravce koje su interesantni Njemcima (tj. sjever-jug) odnosno kako najbrže do toplih mora (Francuske, Italije i Jadrana). Nama najbliže ukrcajno-iskrcajno stanice su Trst i Villach (2006. i 2007. je bila i Rijeka).

Za put do Skandinavije najinteresntnije su linije Trst/Villach-Hamburg ili Trst/Villach-Berlin. Od Hamburga do danske granice ima jedno 150-160 km.

Karte se kupuju preko interneta, a inače sve što te zanima možeš naći na:

http://www.dbautozug.de/site/dbautozug/en/booking/find__book/find__book.html

Kupovina karata:
https://buchung.dbautozug.de/book/1.asp?aa=1&l=GB

Evo i par slika od ovogodišnjeg putovanja vlakom, da stekneš 'osjećaj za filing' ....

Pošto je ove godine radi nevremena DB-Autozug iznimno kasnio tj. nije stigao na ukrcaj do Trsta (u polasku iz Njemačke) svi oni koji su se namjeravali ukrcati u Trstu bili su prisiljeni dovoziti do Villacha (vlak koji kreće od Trsta je isti koji prolazi kroz Villach gdje se 'dokrcava' i piči direktno za Berlin), tako da se u Villachu skupilo lijepo mnoštvo dvotočkaša ....

Čekanje u redu za ukrcaj u specijalne vagone

Čekanje u vagonima da te rasporede gdje će te vezati

I ja strpljivo čekam na svoj red

Spavanje u kušetima - gornji kat

Čekanje na iskrcaj u Berlinu

Još smo vezani, čekamo da nas osoblje odveže pa da krenemo. Osoblje DB-Autozuga je jako izvježbano za vezivanje motora tako da nema opasnosti da se motor prevrne. Svatko mora sâm postaviti vezice gdje će se užad fiksirati za motor tako da oni ne budu krivi, a za motore sa velikim vizirima dobivaš posebne vezice da i to fiksiraš da jaki naleti vjetra (posebno od mimoilazećih vlakova) ne bi to istrgnuli.

I prvi su krenuli ....

Evo, to je ukratko, ako još nešto nije jasno ....

Vojo

hvala na odgovoru...  :mrgreen:   
  Evo mi se jako sviđa. i slazem se sa vama , staviš bike na vlak ti zalegneš .. ono te prebaci  0k0 1300 km.. dalje ujutro krenes  u daljne pohode k cilju .. :LOL: :LOL:
Evidentirano

max23pig

• *
« Odgovori #14 : 21. Srpanj 2011, 21:26:34 »

Vidim da ste malo zalegli na plaži da odmorite.. 8)   pa pitanje .. jel  tamo dozvoljene kampiranje na divlje.. tipa ono malo se povucem sa ceste bacim vrecu  za spavanje i odspavam 6 sati.. ujutro krenem dalje...  :021:   
Evidentirano

vojo

• **
« Odgovori #15 : 22. Srpanj 2011, 08:21:27 »

Vidim da ste malo zalegli na plaži da odmorite.. 8)   pa pitanje .. jel  tamo dozvoljene kampiranje na divlje.. tipa ono malo se povucem sa ceste bacim vrecu  za spavanje i odspavam 6 sati.. ujutro krenem dalje...  :021:

Max,

ne znam je li dozvoljeno, mislim da nije (u pravom smislu kampiranja), iako, s obzirom na temperaturu ne vjerujem da netko može raditi problema ako se zavučeš u deku ili vreću.

No s obzirom koliko je to prostranstvo i koliko malo ljudi ima, ne vjerujem da te netko niti slučajno može pronaći da bi ti pravio problema.
Mi smo namjerno legli baš na 'legalnom' mjestu - bilo je označeno kao plaža (strand) i bilo je parkiralište itd., ali ta 2-3 sata što smo tamo bili nije se pojavio nitko (barem mi tako mislimo), ili barem nitko tko bi postavljao pitanja ....

Ja sam lično protiv divljeg kampiranja, ponavviše radi (moje) higijene, a za tih 20-30 eura što platimo za spavanje mislim da je šteta odreći se grijane kupaonice i toplog tuša .... :D

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

vojo

• **
« Odgovori #16 : 22. Srpanj 2011, 13:18:22 »

Od Stockholma sam izabrao samo par tipičnih slika da vas ne zadavim sa građevinama, muzejima, crkvama i sl.
Evo za početak, čim smo se uparkirali (na divljaka) promet su zaustavili murjaci da naprave mjesta nekim političarima (meni su se činili kao neki šeici). Ja naravno slikao dvokotačnu konjicu (još uvijek radim kolekciju lijepih slika BMW-jaca, što ću, to mi je ostalo od malih nogu  :? ) i poslije kad gledam vidim ne samo da to šareno što murja vozi nije boxer neko 'obični' K-1200, već i da ga vozi murjakinja  :police: !

Tipična gužva radnim danom (u vrijeme rada muzeja) na mostu između Gamla Stana (starog grada) i Södermalma

Slična gužva pola sata kasnije u starom gradu, Gamla Stanu

Kada smo mi bili u Stockholmu bilo je jako toplo, na jednom od displeja u gradu je pisalo 28°C iako se nama činilo i više. No, da je bilo toplo, vidi se i po tome što su mnogi uživali na suncu, čak i na običnoj gradskoj (ili lučkoj) rivi.

Jedna tipična slika grada

Grad na vodi, doslovno ....

I zabavni parkovi su na vodi ....

Pred-večernja siesta u starom gradu ....

.... nastavit će se ....

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

Dylan

• Vozi: Kawasaki ER 5
« Odgovori #17 : 26. Srpanj 2011, 07:04:33 »

U cijeloj Skandinaviji , baltičkim zemljama i Velikoj Britaniji na snazi je zakon koji spada u tzv. običajno pravo, a zove se "Pravo svakog čovjeka (Everyman's right odnosno allemansrätten) koji između ostalog svakome dozvoljava da prespava jednu do dvije noći na javnim površinama, na stotinjak metara udaljen od ceste, pa čak i na privatnom zemljištu ukoliko to nije jasno zabranjeno, i, poželjno je, uz pristanak vlasnika. Taj zakon svakome dozvoljava i plovidbu i ribolov na moru i najvećim jezerima te branje bobica (borovnica) i gljiva te uglavnom zabranjuje paljenje otvorene vatre.

Uglavnom, zbog velikih nenaseljenih i nekultiviranih prostranstava, sjevernjaci su daleko liberalniji što se tiče boravka u prirodi nego prenaseljena Zapadna Europa ili naša okolina. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_to_roam
Evidentirano
...mi trkači... :)

biker4life

• Vozi: '03 180 SP; '06 FZ1 S
« Odgovori #18 : 26. Srpanj 2011, 22:46:18 »

Vrlo zanimljivo! :)

vojo

• **
« Odgovori #19 : 27. Srpanj 2011, 06:55:38 »

Kamenje i stjenje u Švedskoj je posebno, barem za nas u Primorju koji smo navikli na bijele vapnenačke 'grote'. U Švedskoje je većina crvenkasto smeđe-boje, djeluju strašno tvrdo, poput granita, a onda kad vidite ovako 'plitki' tunel kao na ovoj slici, postane vam jasno da ono i jest tvrdo!

Kako me je 'Boomer1309' savjetovao krajem prošle godine, planirao sam spavati u Jönköpingu i posjetiti otok Visingso na jezeru Vättern. Međutim, pratilo nas je ružno vrijeme, sve od polaska iz Örebra, pa je vožnja do otoka ostala samo plan jer nije imalo smisla ići na otok radi vožnje u magli. Na slikama su tipičan izgled ceste toga dana kao i put koja vodi do trajekta za Visingso u mjestu Gränna.

U Švedskoj jako vole kipove, svakakve. Ima i neobičnih privremenih kipova, poput ovog u Örebru, napravljenog od drvenih daščica. Ne znam koji je bio povod.

Za one koji se još uvijek nećkaju u vezi kampiranja - izgled sanitarnog čvora u jednom kampu sa 4 zvijezdice. Grijano i klimatizirano, lagana muzika .... da se pose..š od muke što tako nešto nemaš i doma!

U Švedskoj ima jako mnogo vrana (ili ja mislim da su to vrane). Čak i u gradovima (poput Göteborga) vrane caruju gradom, a jedva se tu i tamo nađe neki golub!
U kampu u Örebru dovoljno do na trenutak ostaviš klopu nečuvanu na otvorenom, evo njih na gozbi!

Ovogodišnji posjet Švedskoj smo završili prelaskom trajektom na najsjeverniji dio Danske, u Frederikshavn. Mogli smo birati trajekt (to je velika prednost putovanja motorom) i odabrali smo najbrži (trajekt 'Stena Carisma', i najskuplji - gotovo 150 eura za motor i 2 osobe!) koji vozi brzinom od 38 milja, a putovanje traje samo 2 sata. Cijena je paprena, ali je doživljaj poseban i nije nam bilo žao. Ovdje na slici smo se tek ukrcali i morali smo sâmi fiksirati motor, kao po običaju ....

- nastavit ću -

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

boomer1309

• **
  • Vozi: versys
« Odgovori #20 : 28. Srpanj 2011, 09:27:29 »

Njemačka je poznata po tome da nas ne voli  :(  kada dolazimo u nju vlakom - ovo je četvrti puta da se iskrcavamo iz vlaka u Nj. i četvrti puta da nas kiša pere .... no mi se nismo dali, kad je bilo vrijeme za odmor i marendu, mi smo se odmarali i marendali, čak i pod kišom ....

Pravi Bajkeri, nema šta  :palacgore:

i
nače super trip ... nekako sam preskočio ovu temu misleći da je stara :oops:   Super odrađeno, jako lijepe slike, totalno mame. Nisam imao pojma da i za Švedsku vrijedi ova sloboda o kojoj Dylan piše. Mislio sam da je to slučaj samo u Norveškoj. Iako kampovi su im (kao i većina toga) u besprijekornom stanju i bilo bi šteta propustiti sve higijenske "povlastice" koje nude. Sjećam se još s našeg izleta da sam se u kampu u Jonkoppingu tuširao dobrih pol sata (nimalo ekološki, ako pitaš Šveđane  :mrgreen:   ), ali s obzirom na njihovu hladniju klimu i izuzetno čiste kabine s muzikom, ekologija je bila zadnja stvar na koju sam tad mislio.Bravo za put i volju za pisanjem putopisa. Sve bitne informacije si iznio  :palacgore:
Evidentirano
aa?

vojo

• **
« Odgovori #21 : 28. Srpanj 2011, 12:39:55 »

Boomer1309, hvala na pohvalama .... Dylan, hvala na dopunama.

Evo da zaključim prikaz našeg putovanja jer bi inače mogao u nedogled. Pošto imam dobar i praktičan digitalni aparat, a k tome je i moja žena slikala sa svojim, skupilo se preko 4000 fotografija i skoro sat vremena filmova. Ja bih mnogo toga htio prikazati ali jednostavno nema mjesta, a i da ne davim ....

Dakle, došavši na evropsko 'kopno' tj u Dansku, počeo je put do doma dug 2.300 km (od Frederikshavna na najsjevernijoj točki Danske do Krka, uz malo 'šaranja' do Celja ima točno 2.314 km). Za to nam je trebalo 6 dana (5 spavanja), uz naš uobičajeni 'GP-bajkerski' tempo ....

Po iskrcaju sa 'express' trajekta iz Göteborga ukampirali smo se u dolaznoj luci u Danskoj, Frederikshavn. Kamp u tom gradiću je neobičan po tome što su parcele ograđene živicom pa imate vrlo ugodan dojam privatnosti i uopće nemate filig koliki je kamp i koliko u njemu ljudi i kampera ima.

Danska kao takva nas je opet očarala - svaka čast Švedskoj, ali Danska je zakon za nas. Obala uz kamp u Frederikshavnu je čarobna, mirna, spokojna, čovjek se osjeća kao Sidarta. I to usprkos lošem (oblačnom) vremenu. Po noći je čak i kiša padala, ali je ujutro, začudo, sve bilo suho.

Pogled na tipičan danski pejsaž - slikano sa trajektića kod mjesta Hals, istočno od Aalborga (mi smo sistematski zaobilazili velike gradove, radi gužve).

Kroz Dansku i Njemačku smo gledali proći rutom po kojoj još nismo išli u prethodnim putovanjima. No radi brzine ipak smo Kielski kanal prešli preko mosta (a ne trajekta) kod Albersdorfa. Prelazak tog kanala je uvijek doživljaj, šteta što nikad ne potrefimo neki veliki brod u kanalu ....

Još jedan doživljej vrijedan 7,50 eura je prelaz rijeke Elbe trajektom kod Glückstadta, nekih 20-30 km zapadno od Hamburga. Pošto smo odlučili zaobići Hamburg, a željeli smo proći Glückstadt (= sretni grad, grad sreće), iskoristili smo priliku za prebaciti se preko jaaaaaako široke Elbe na drugu stranu. Ima 5 trajekata koji voze non stop, bila je i kolona, ali ne za nas motoriste.

Kakva bi to bila Njemačka da nas ne smoči barem jednom - tu nas je uhavtio jedan pravi ljetni prolom oblaka, i mi smo se, kao u dobrim starim vremenima (kada nije bilo Goretexa i kišnih odijela) sklonili ispod nekog nadvožnjaka dok nije prošlo ....

Posljednje spavanje u kampu smo napravili na samom jugu Njemačke, tamo gdje već 'zadire' u Austriju (gdje je onaj po zlu poznati Hitlerov Berhtesgarden). Mjesto se zove Taching am See i nalazi se uz jedno od dva jezera koja su jako čista i topla. Ljudi se masovno kupaju (kažu da je voda bila 22°C) ali nas je odbijalo to što se ne vidi dno (malim 'kontinentalce' da se ne uvrede, ali mi Primorci ne znamo plivati bez da vidimo dno - kad se dno ne vidi, plivamo natrag na obalu). Jako lijepo, mirno mjesto, ljudi veseli i ljubazni, nema gužve, sve nekako onako, Autrijski. Jedino ime jednog od dva jezera je malo nezgodno - Waginger See ....

Na povratku iz Celja (direktno preko Trebnja i Kočevja) smo konačno potrefili da je ribogojilište u Brodu na Kupi otvoreno pa smo to iskoristili da kupimo svježe (tek ubijene!) šarane. To nam se rjetko desi jer uvijek prolazimo onuda ili prerano ili prekasno .... S nama je od Celja išao i zet sa GS-om.

I to je to. Poz svima i veselo do iduće godine i idućeg 'velikog' putovanja.  8)

Vojo
Evidentirano
Vrag zel i fugu ....

Dylan

• Vozi: Kawasaki ER 5
« Odgovori #22 : 28. Srpanj 2011, 12:55:04 »

Sad je čas da vas i ja pohvalim! :D Jako zanimljiv putopis, pun dobrih informacija i lijepih slika. Putujete onako kako bih i ja volio: lokalnim cestama, polako, bez žurbe, natanane... :palacgore:
Evidentirano
...mi trkači... :)

Savle

• **
  • Vozi: ..Kawasaki ER-5..
« Odgovori #23 : 29. Srpanj 2011, 15:21:45 »

..putopis za 10+..tako se putuje i upija cijeli put.. :palacgore: :palacgore: ..
Evidentirano
..ljubav je kao kad se ukakaš u gaće..nitko to ne primjeti ali ti to osjetiš..

darkovsky

• Vozi: GSX 1400
« Odgovori #24 : 30. Srpanj 2011, 17:08:37 »

Super! Thnx na tipu za DB vlak, super stvar  :) Na vašem mjestu, radije bih isplanirao i povratak vlakom, pa se zadržao više dana u Švedskoj- ali to sam samo ja :) Jeste billi sami u couchettima ili?
 Str: [1] 2 3  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.235 sekundi uz 16 upita.