Opet ja

Ruta koju ti je Joce ponudio gore je odlicna

Ipak bi je ja malo modificirao, i to koristeci kao ulaz onaj put koji sam prije preporucio, a kao izlaz autocesta prema beograd-zagreb...
oznacio sam na istoj karti rutu koju ja preporucavam, i stavio sam tamo nekoliko mijesta kojima bi trebalo obratiti pažnju:
1. Skopje, glavni grad, centar ekonomskog i socijalnog života. u samom gradu ima nekih stvari za posjetu, ali i okolina izobiljava ljepotama- kanjon Matka, Markovi manastir, jezero Kozjak... itd... mogucnost smještaja u samom centru grada, za oko 15 eura po osobi (pristojni hostel s 2 i 3 krevetnim sobama)
2. Kokino, megaitska observatorija, na 4-tom mjestu po važnosti u svijetu na listi NASA (posle Abu Simbel- Egipat, Stonehenge- Britanija i Angkor Wat- Kambodža). Na putu do Kokino nalazi se i prirodna banja (spa) Strnovac, a i rijeka Pcinja je odma pored banje.
3. Etno selo, mogucnost smještaja i ishrane u etno ambijentu (
www.etnoselo.com.mk)
4. Kamene lutkice (na makedonskom- Kameni kuklici), interesantni prirodni fenomen gde se nekadašnja vlkanska lava oblikovala kao svadbena povorka
5. Berovo, planinski i mali gradic, izvrsni ljudi, odlicna klopa... mogucnost smještaja za oko 20-tak eura po osobi u hotelu
6. Maleševska regija, e ovde preporucam zimsku opremu u sred ljetu, divna cesta, odlicne krivine za motocikle, predivan pogled...
7. Regija ispod planine Belasica, sela Gabrovo, Kolešino, Mokrievo, Mokrino, Smolari... divno mesto, puno sa prirodnim pojavama (vodopadi, blato, vrela... itd) sve je odlicno obelježano i sredjeno. Mogucnost smještaja u hotel/restoran Podgorski An (
www.podgorskian.com) oko 50 eura za dvokrevetna soba sa doruckom
8. Regija Krivolak, e ovde nema nicega, osim brdovite ceste. 20-tak km izmedju Radoviš i Negotino, krivina za krivinom, i ništa drugo

9. Prilep, divan grad, pun sa istorijskim znamenitostima, centar pelagonijskog regiona. U prilepu je spored mene najbolji roštilj u cijeloj makedoniji. Mogucnost smještaja- Hotel Breza (
www.breza.com.mk), blizu je centra grada, oko 15-tak eura po osobi.
10. Kruševo, rodjeni grad Tošeta Proeskog, tu je i njegov grob i njegova kuca. Kruševo je inace i revolucionarni grad i pocetkom 8-mog mjeseca cijeli grad se transformira u vremenu Kruševske Republike, kad je 1903 godine krenulo Ilindensko ustanje i kad je grad bio oslobodjen od turske imperije i ostao slobodan cijelih 10 dana .
11. Nacionalni park Galičica, divan pogled prema dviju jezera- Prespansko i Ohridsko. Kad se spustite sa Galčice u pravcu Ohrid, odma vam je tu i mijesto sv. Naum i vrela rijeke Drim. imate tu mogucnosti privatnog smještaja (oko 10 eura po osobi), onda hotelcici a i kampovi.
12. Vevčani, kad krenete iz Struge u pravcu Debar, odma nakon 5-6 km. s lijeve strane je malo selo Vevčani. Ovo selo je samo proglašena država, sa svojim pasportom i svojom valutom (ali to samo onako, radi fore) iznad sela se nalazu vrela. regija je dobro uredjena i vrijenda posjetiti. U selu se nalaze i interesantni restorancici.
13. Nacionalni park Mavrovo i Mavrovsko jezero. tu je i poznati ski centar, a cesta vozi uokolo cijelog jezera. Mogucnosti smještaja ima puno, privatni i hoteli, a možete i kampovati pored jezera.
To je zasad moj prijedlog, ali cemo sve to srijediti kad mi pošalješ detalje

Pozdrav !