Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2  Sve   Dolje

Autor Tema: par pitanja offroad pocetnika  (Posjeta: 1749 )

free rider

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Berg 450 & Bertone Turbo
par pitanja offroad pocetnika
« : 12. Veljača 2011, 21:52:21 »

buduci da se mislim malo maknuti s asfalta i kupiti neki ofroad bike trebam vasu pomoc,,  zanima me sto ubuhvaca redovni servis na jednom offroad 4t motoru 450ccm, a sto se mijenja na vecim servisima i opcenito kakvi su troskovi odrzavanja i servisni intervali,, pitam u temi ktm jer ce vjerojatno to biti neki sxf450 ili neki exc,  :D

skala

• Vozi: KTM EXC 450
Odg: par pitanja offroad pocetnika
« Odgovori #1 : 13. Veljača 2011, 08:45:03 »

Prvo moraš odlučiti da li češ voziti cross ili enduro.
Prva greška je kupovina jeftinog cross motora (kojim nisu nikad vožene utrke  :LOL: ), a koji služi za enduro.
Ako misliš voziti po cross stazi kupi cross motor, ali budi spreman na pojačano održavanje. Izmjena ulja svakih 10 sati, veči servis na 50 sati, ovisi o tvojoj vožnji.
Ako se misliš voziti po šumi, obavezno enduro motor s ispravnim anlaserom. Ti motori su nešto skuplji, ali se mogu registrirati, a pošto su nešto prigušeniji od cross motora, uz redovno održavanje voze bez otvaranja 300-400 sati. Ali sve ovisi o prošlim vlasnicima.
Redovno održavanje je isto, a to je izmjena ulja svakih 10-15 sati, provjera ventila 50-ak sati, lanaci i lančanici oko 80 sati, 3-4 para guma godišnje.
Tu se još može dodati i plastike koje često pucaju kada se zaletiš u drvo ili katapultiraš motor. Nemoj zaboraviti i oko 7.000 kn za cross opremu. Možeš proči i jeftinije s opremom, ali to često više košta, jer su rengeni i magnetne rezonancije prilično skupi.
Ima jedna računica, ali je u nju uključen i sam novi motor. Znači novi motor svake 2 godine + benzin + potrošni materijal = 500 kn/vožnja

:mrgreen:
Evidentirano

Sip

• Vozi: Snove
« Odgovori #2 : 13. Veljača 2011, 09:45:10 »

buduci da se mislim malo maknuti s asfalta i kupiti neki ofroad bike trebam vasu pomoc,,  zanima me sto ubuhvaca redovni servis na jednom offroad 4t motoru 450ccm, a sto se mijenja na vecim servisima i opcenito kakvi su troskovi odrzavanja i servisni intervali,, pitam u temi ktm jer ce vjerojatno to biti neki sxf450 ili neki exc,  :D

Ja ti mogu iz prve ruke reci samo da SX i EXC samo naoko izgledaju isti, a u stvarnosti total, ali total razliciti motori :shock:

EXC puno, puno meksi motor, mekseg rada i to je za sumu zakon, a po ljigavom ili teskom terenu nezamjenjivo. Duze traje.

SX zvjer, izuzetnog ovjesa koji dopusta skokove, brutalne masine, zabavniji, ali u sumi pre zivcan ( to ako se vozis sa vecom grupom )

Od servisa ulje na 10 sati, filter, ulje u vilicama svakih 40 sati te kontrola ventila i po potrebi stelanje, plocice po potrebi, aluminijski lancanici oko 20 sati, celicni puno duze.

Kontrola i podmazivanje svega, svake nedelje :mrgreen: ( tu bude lezajeva, semeringa po potrebi )

I konkretno ja slusam masinu, ako kaze tik, tik, tik, umjesto tup, tup, tup. Ni sekundu dalje ne radi, na stol i rastavljanje :wink:
Evidentirano
ONE MAN, ONE BIKE, ONE REASON

EVERYDAY IS A RACE DAY

dugikle

• Vozi: HUSABERG FE-450
« Odgovori #3 : 13. Veljača 2011, 11:49:33 »

a jebo vas vaša objašnjenja :shock: :shock: :shock: :palacdolje: :palacdolje: :palacdolje: :palacdolje: dođe mi da odma prestanem sa endurom i počnem ponovno obilazit moto susrete :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:   ENDURO JE ZAKON  :palacgore: :palacgore: :palacgore:mjesečno minimalno soma kuna na stranu i nema beda :palacgore: samo ak bar malo znaš osnovne stvari napravit  ležajeve kotača vilice disk pločice lanac i lančanike ulje filteri bar te  sitnice a ak to misliš plačat zaboravi soma kuna bar dva mjesečno :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:
Evidentirano
Enduro tim SOFTIĆI

RUKOKAŽA  Mala Mlaka

sid

• Vozi: Kawasaki ZR 7
« Odgovori #4 : 13. Veljača 2011, 12:21:26 »

a jebo vas vaša objašnjenja :shock: :shock: :shock: :palacdolje: :palacdolje: :palacdolje: :palacdolje: dođe mi da odma prestanem sa endurom i počnem ponovno obilazit moto susrete :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:   ENDURO JE ZAKON  :palacgore: :palacgore: :palacgore:mjesečno minimalno soma kuna na stranu i nema beda :palacgore: samo ak bar malo znaš osnovne stvari napravit  ležajeve kotača vilice disk pločice lanac i lančanike ulje filteri bar te  sitnice a ak to misliš plačat zaboravi soma kuna bar dva mjesečno :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL:

ili ko SIP kupis Yamahu (svima u inat)  :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: i naucis sam sarafit,

a poslije kupis motor koji cak i vozi

:LOL:
Evidentirano
VISE RADITE A MANJE PROSVJEDUJTE Z. A
Prodajem stan u Zgb. na Sv. Duhu
KOJI QURATZ VRIJEDI PENZICIMA IC' STRAJKAT ?

Sip

« Odgovori #5 : 13. Veljača 2011, 12:57:08 »

ili ko SIP kupis Yamahu (svima u inat)  :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: i naucis sam sarafit,

a poslije kupis motor koji cak i vozi

:LOL:

Sa mog stajalista, yamahaha se pokazala izuzenom. Otklonio neke glupaste kvarove i kasnije mi pruzila sateeeee uzivanja i voznje. Napravio u nedelju servis na njoj, nakon 15 sati ulje zeleno, filter cist, cist ( nema tragova spene ili bilo cega slicnog ) Jos uvijek ide u 5. na zadnji, snaga ne pada, masina radi tup, tup. :wink:
Evidentirano

EVERYDAY IS A RACE DAY

sid

• Vozi: Kawasaki ZR 7
« Odgovori #6 : 13. Veljača 2011, 13:17:28 »

eh kaj ti je moc autosugestije

:LOL: :LOL: :LOL: :LOL:

:palacgore:
Evidentirano
VISE RADITE A MANJE PROSVJEDUJTE Z. A
Prodajem stan u Zgb. na Sv. Duhu
KOJI QURATZ VRIJEDI PENZICIMA IC' STRAJKAT ?

free rider

• **
« Odgovori #7 : 13. Veljača 2011, 17:57:39 »

a jel se moze s takvim motorom i normalno voziti na niskim i srednjim okretajima ili treba uvijek full gas da ne stane negdje usred brda,, jer dosadasnja iskustva su uglavnom sa 85 i 125ccm kroserima i tu ak nema turazu izgubi snagu i to mi se ne svidja,, kolko sati traju masine recimo neke normalne voznje,, bez nekih ludih skokova ili valjanja po blatu do sjedala,, onak cista uzivancija po prirodi da se uspije i nesto vidjeti :D

dugikle

« Odgovori #8 : 13. Veljača 2011, 18:03:32 »

a jel se moze s takvim motorom i normalno voziti na niskim i srednjim okretajima ili treba uvijek full gas da ne stane negdje usred brda,, jer dosadasnja iskustva su uglavnom sa 85 i 125ccm kroserima i tu ak nema turazu izgubi snagu i to mi se ne svidja,, kolko sati traju masine recimo neke normalne voznje,, bez nekih ludih skokova ili valjanja po blatu do sjedala,, nako cista uzivancija po prirodi da se uspije i nesto vidjeti :D
[/b]
bolje da kupiš kle 500 za takvu vožnju   :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
Enduro tim SOFTIĆI

RUKOKAŽA  Mala Mlaka

lb

• Vozi: KTM 950 Adventure
« Odgovori #9 : 13. Veljača 2011, 18:23:06 »

bolje da kupiš kle 500 za takvu vožnju   :palacgore: :palacgore: :palacgore: :palacgore:

dobro, ne bas KLE 500, ali Suzuki DRZ, Yamaha TT, Honda XR, KTM LC4 Enduro i ta klasa bi ga mozda zadovoljila...
Evidentirano
"Mene peće savjest za svakog klijenta kojem sam prodao krivi brand" (c)(tm)(r) by joke

Najprodavaniju knjigu u Hrvatskoj potpisuje Nives Celzijus. Najprodavanije motore u Hrvatskoj potpisuje Yamaha.

markookram

• Vozi: soft enduro sa hard motorom
« Odgovori #10 : 13. Veljača 2011, 18:30:35 »

bit je da treba krenuti od neceg slabijeg ... pa savladavanjem istog samoučno sve shvatiš (odnosno tek onda kužiš to što ti iskusniji govore) ...

dakle sa nekim slabijim cvajerom tesko da mozes fulati ... ili nekim 4t  koji bi te posluzio bar godinu dana bez vecih ulaganja ... do tada ces skuziti svoje potrebe ...
Evidentirano
potrošač je koproizvođač

svemir u glavi

dugikle

« Odgovori #11 : 13. Veljača 2011, 18:31:55 »

dobro, ne bas KLE 500, ali Suzuki DRZ, Yamaha TT, Honda XR, KTM LC4 Enduro i ta klasa bi ga mozda zadovoljila...

za održavanje i nabijanje puno km i radnih sati najeftiniji kle :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
Enduro tim SOFTIĆI

RUKOKAŽA  Mala Mlaka

free rider

• **
« Odgovori #12 : 13. Veljača 2011, 19:19:37 »

[/b]

dobro mozda sam to malo preblago napisal,, al sigurno da mu necu stalno vaditi mast cijeli vikend i cijelu voznju,, pa umori se covjek i treba prezivjeti poslije radni tjedan,,  mislim ja i gas stisnuti al ne mislim stalno na full gasu voziti a cvaje koje sam probal drugacije nejdu,, i tezina motora mi je bitna jer znam da ce biti padova i setnje pored motora i guranje al opet ne stalno :misli: :mrgreen:

viktor 1

• **
  • Vozi: tuono r
« Odgovori #13 : 13. Veljača 2011, 19:36:07 »

Ogromna je razlika između 85-ica ili 125-ica i 250 ili 300 !  :wink:
Ovi mali (85 i 125) stvarno ne mogu bez visokih okretaja !  :palacgore:
Od 250 na više, ima snage i previše ! Pogotovo enduro modeli !  :D
Evidentirano

snajper

• **
  • Vozi: LC8 ADV
« Odgovori #14 : 14. Veljača 2011, 09:02:18 »

a jel se moze s takvim motorom i normalno voziti na niskim i srednjim okretajima ili treba uvijek full gas da ne stane negdje usred brda,, jer dosadasnja iskustva su uglavnom sa 85 i 125ccm kroserima i tu ak nema turazu izgubi snagu i to mi se ne svidja,, kolko sati traju masine recimo neke normalne voznje,, bez nekih ludih skokova ili valjanja po blatu do sjedala,, onak cista uzivancija po prirodi da se uspije i nesto vidjeti :D

Onda kupi Quad...
Evidentirano

Sip

« Odgovori #15 : 14. Veljača 2011, 09:42:05 »

Kako je vec Viktor rekao velike su tu razlike. Svi se slazu da je 250 cvaja ludi stroj, koji cak i gorivo trosi ko 450 ( 125-ice sucu :? ) no.

Po mom, definitivno najbolji izbor EXC450. Masine u ovakvim uvjetima kako si opisao traju, zbilja oko 500 sati, a to trebas skupiti u voznjici sumom :wink:

Izrazito elasticne i nikakav full gas ne igra tu ulogu.

Problem je jedino sto su novi dosta, dosta skupi :? a polovnih dobrih skoro nema :? EXC se u RH proda u nakladi od ok 30 komada godisnje i onda polovnog mozes naci jedino kad ga gazda izrauba i proda da se neko drugi zeza sa kvarovima :?
Evidentirano

EVERYDAY IS A RACE DAY

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #16 : 14. Veljača 2011, 09:46:50 »

Kako je vec Viktor rekao velike su tu razlike. Svi se slazu da je 250 cvaja ludi stroj, koji cak i gorivo trosi ko 450 ( 125-ice sucu :? ) no.

Po mom, definitivno najbolji izbor EXC450. Masine u ovakvim uvjetima kako si opisao traju, zbilja oko 500 sati, a to trebas skupiti u voznjici sumom :wink:

Jel ne bi 2T mašine trebale biti ipak malo trajnije, barem ove od 250/300 ccm?
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

Sip

« Odgovori #17 : 14. Veljača 2011, 09:52:03 »

Jel ne bi 2T mašine trebale biti ipak malo trajnije, barem ove od 250/300 ccm?

Nevjerujem :?

ali bas si pricam sa Borom, jer on hoce uzeti jednog cvaju. Kad se malo paze, znaci ono, ugriju se pa teraju i nisko pepelna ulja kad idu, traju jako, jako dugo i popravak je punooo jeftiniji nego na cetverotaktnim :?

Klip, cilindar, klipnjaca i lezajevi i imas novi motor :shock: a kod cetverotaktnog :shock: :shock: :shock: :shock:
Evidentirano

EVERYDAY IS A RACE DAY

makazica

• Vozi: LC 4 Adventure
« Odgovori #18 : 14. Veljača 2011, 10:00:36 »

Nevjerujem :?

ali bas si pricam sa Borom, jer on hoce uzeti jednog cvaju. Kad se malo paze, znaci ono, ugriju se pa teraju i nisko pepelna ulja kad idu, traju jako, jako dugo i popravak je punooo jeftiniji nego na cetverotaktnim :?

Klip, cilindar, klipnjaca i lezajevi i imas novi motor :shock: a kod cetverotaktnog :shock: :shock: :shock: :shock:

Tako je Sipe. U cvaji je spas za nas.....još samo da se naučimo voziti....

Inače, Huso TE300 2t..... :inlove:

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #19 : 14. Veljača 2011, 10:09:46 »

Tako je Sipe. U cvaji je spas za nas.....još samo da se naučimo voziti....

A jel ima tko cvaju 200-250-300 ccm, noviji, da mogu probati?? Samo da malo ovlažim usta... :mrgreen:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

Sip

« Odgovori #20 : 14. Veljača 2011, 10:12:14 »

A jel ima tko cvaju 200-250-300 ccm, noviji, da mogu probati?? Samo da malo ovlažim usta... :mrgreen:

Pa tu na forumu jedino valjda oni brkati Licani. tome 250 i gas gas 300 :wink:
Evidentirano

EVERYDAY IS A RACE DAY

markookram

« Odgovori #21 : 14. Veljača 2011, 10:13:30 »

Compact and extra-lightweight 2-stroke engine with a displacement of 249 cc or 293.2 cc respectively, enduro-specific engine characteristics, exhaust control regulated by centrifugal force and adjustable ignition allow tuning of the engine characteristics to the needs of the rider or the terrain, robust six-speed transmission designed precisely for real enduro use, smooth hydraulic clutch, patented electric starter

znaci , motor za velike i male    :mrgreen: 8)
Evidentirano
potrošač je koproizvođač

svemir u glavi

makazica

• Vozi: LC 4 Adventure
« Odgovori #22 : 14. Veljača 2011, 10:15:36 »

Compact and extra-lightweight 2-stroke engine with a displacement of 249 cc or 293.2 cc respectively, enduro-specific engine characteristics, exhaust control regulated by centrifugal force and adjustable ignition allow tuning of the engine characteristics to the needs of the rider or the terrain, robust six-speed transmission designed precisely for real enduro use, smooth hydraulic clutch, patented electric starter

znaci , motor za velike i male    :mrgreen: 8)

:hehehe:

markookram

« Odgovori #23 : 14. Veljača 2011, 10:19:44 »

sad gledam i vidim da su na 2t stavili iza air box i filter ... jer je tak tom pijancu veci za 2,5L ... air box je siguno 10-15 cm niži nego kod fe-a ... voda ...   :?
Evidentirano
potrošač je koproizvođač

svemir u glavi

Ivanicak

• **
« Odgovori #24 : 14. Veljača 2011, 12:29:13 »

E ovdje su ti svi profesionalni vozači, niko ne vozi ispod 90% gasa, čak i kad im motor padne pa se vrti bezveze to je 90% gasa.

uglavnom, ako imaš malo znanja mehanike i osjećaja za vožnju koji god motor kupiš za početak će ti biti dobar. I sa svakim se možeš voziti polako, pa bio on neznam kolko jak.
uglavnom za potrebe vikend vozača, nečeš pogriješiti ni s KTM ni s Husabergom EXC ili FE oznake bilo koje kubikaže.

Činjenica je jedna ako ti se vozi polako možeš se voziti polako, ako ti se juri juriš.
I gore ti je Skala rekao vrlo važnu stvar a to je oprema...

Evidentirano
 Str: [1] 2  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.191 sekundi uz 16 upita.