Prije cca 3 godine sam otišao u TRCZ koji prodaje vozila od firmi pa i MUP-a. Bilo je Yamaha 125, jedan KLE s kojim je poginuo policajac i tri BMW 850, što me i zanimalo. Motori razbijeni temeljito, nakon toga očerupani bitni i skupi dijelovi, početna cijena 2-3000 kn. Kako sam mislio da mi prijatelj doveze takvog iz njemačke, uzme tablice i odjavi ga tamo, a ja šarafam i kemijam ovdje, odem na licitaciju, uplatim 200 kn jamčevine, jedanput podignem i odustanem. Prodani za 14-20000 kn, uglavnom jednom liku. Ovo pričam zbog stanja motorra koje sam vidio, uglavnom niti jebi niti kući vozi, ako nemaš drugog za dijelove.
Pored toga, svi koji se vozimo viđamo policijske K 100 , 1000 ili 1100 iz devedesetih. Zašto bi Mup ostavljao stare rage a prodavao novija godišta s malom kilometražom. Po meni ,jer se nije isplatio popravak.
Inače, pričao sam s više policajaca koji voze službene motore, ovi s kojima sam ja pričao voze motore na servis kod Tomića. Vjerujem da se servisi odrađuju profesionalno, ako je riknulo npr. kvačilo, injektor ili motronic moraš ga zamjeniti, nema toga na Jakuševcu pa da mehaničari kemijaju s polovnim dijelovima, ili riskira stalan posao kako bi ostavio stari uljni ili zračni filter, a novi uzeo sebi. Ne isplati se.
Jedan policajac mi je rekao da "njegov" R 900 "uzme" i 10-11 l/100, što me iznenadilo jer je moj (bez navodnika) 1100 rs daleko ispod toga. Objasnio mi je da npr u turističkoj sezoni puno voze kratke relacije kad su gužve i nezgode (po zaustavnom traku tamo -ovamo) uz česta kočenja i ubrzavanja, pa tako 200 i više km/dan , a kad ide na servis u ZG ,200 km/h autoputem, pa tako sat, sat i pol.
Svi smo mi različiti vozači, pa tako i policajci, neki ga hebu i uši zavrću, drugi voze kao da imaju još 6 godina kredita za njega, ali vjerujem da svi paze da je tehnički ispravan, zbog sebe ako ništa drugo.
Ja osobno ne bih uzeo policijski, poštarski, city ex-ov ili sličan motor (osim sheme s bratom blizancem iz njemačke), jer su to:
1. istrošeni, prodaju se jer nije rentabilno ulagati, ili
[/b]2. razbijeni , pa tko zna kako "sređeni" isključivo za daljnju prodaju
Da ne bude sve crno s MUP-ovim vozilima, zadnjih godina uzimaju ih na leasing (automobile, za motore neznam), kad istekne prodaju se , pa tako imate Oktaviju sa stvarnih 10000 km, nikad oštećenu. Vozio npr. načelnik koji ne stanuje daleko.
I ja kao i većina vas plaćam kazne, nisam u policiji, ali mislim da nije fer popljuvati, na kraju krajeva kolege bajkere, jer tko zna koliko dugo je motor radio na mjestu, prije nego je izjurio na cestu u Lučkom. Boxeru je dovoljno par minuta, taman dok završim cigaretu, obučem jaknu , stavim rukavice, kacigu i lupim nogom u obje gume.
Ovo je samo moje mišljenje, pozdrav svima.