Evo mojih iskustava
Evo ti samo nekoliko natuknica na koje obrati pažnju kod putovanja u Maroko:
1. Ako ideš trajektom preko Gibraltara karte za trajekt se mogu nabaviti na benziskim pumpama. Tako ćeš izbjeći nepotrebno čekanje u luci.
Uoceno, rijeseno. Nema guzve, samo upadas na trajekt. tnx.
2. Ako imaš vremena, posjeti Gibraltar prije odlaska u Maroko. Nezaboravno iskustvo s obzirom da je još uvijek pod UK.
Zanimljivo mjesto. Place se u Gibraltarskim funtama. ali brate skupo mjesto kao da teku zlatne rijeke. Kod Morrisona konzerva graha 50 kuna. Ma reko, jebite se, odosmo u Lidl u Spanjolsku
Inace, voze desnom stranom, a ja se pripremio na lijevu
3. Spremi se na dobro čekanje prilikom ulaska u Maroko. Mi smo uz "pomoć" lokalnog zaposlenika Ministarstva turizma prošli za "samo" 2 sata.
Odlucio sam samostalno rijesavati sve papire. Pokazalo se kao dobitna kombinacija jer smo granicu presli za kakvih 15 minuta. Vise sam vremena potrosio da odjebem one "my frendove" koji su me opsjedali na granici
4. Kod ulaska u Maroko dobro pazi ako imaš suvozačicu. Bez obzira na to da Maroko ide brzo prema naprijed, još uvijek imaju averziju prema preemancipiranim
ženama.
Nismo imali nikakvih problema. Stovise, iskustva sa Marokancima su super pozitivna, a uz zenin tecan spanjolski i engleski + moj engleski i nabadanje francuskog svuda smo upoznavali hrpu zanimljivih ljudi.
5. Na graničnom prijelazu rade ti nove papire za motor, čak i zelenu kartu koja vrijedi samo kod njih. Prije izlaska iz Maroka moraš ju vratiti jer inače ti motor ostaje
kod njih.
Postoji vrlo lagana procedura za sve papire, ako koga bude zanimalo, pojasnit cu detaljno.
6. Motor ne ostavljati nigdje, gdje ga ne vidiš. Može ti se vrlo lako desiti da od motora ne nađeš ni "m".
Vecinom je makina bila uz nas, ili u kampu ili u hotelskoj sobi. Da dobro sam napisao

7. Bez obzira što su ti rekli o Casablanci, ne vrijedi posjeta. Ima puno ljepših i atraktivnijih mjesta koje možeš posjetiti.
Istina. Smrdljiv i totalno nezanimljiv grad.Pun smeca. Posjetili smo ga na povratku iz Merzouga pustinje, preko Col du tichka pa na zapadnu obalu.
8. Imaj cijelo vrijeme boravka u Maroku na umu to da nisi u Europi i da tamo nema baš nekoga tko ti može pomoći. Oprez nije na odmet. Pa čak i imati telefonski broj
Hrvatske ambasade ili veleposlanstva u Maroku u mobitelu. Zlu ne trebalo.
Sretno!
Srecom, nije mi trebala pomoc, no nisam stekao dojam da sam prepusten sam sebi. Svakih cca 100 km je policijski checkpoint i na svakom moras stati. Policajci su susretljivi, pricaju engleski i na sve nase upite su imali rijesenje. U svakom mjestu , cak i najmanjem selu imas alata, mehanicara i svakakvih usluga.
U svakom slucaju, imamo kompletno pozitivna iskustva. Tnx.