Evo da i ja rečem neku o toj temi ....
- imam iskustva sa spavanjima po kampovima ali i po pansionima-hostelima-hotelima, isključivo po zapadnoj Evropi i Sakndinaviji (ukupno 44 noći u šatoru, 5 u čvrstim objektima u posljednjih 5-6 godina). Prosječna cijena spavanja po kampovima je
17,11 €/noć, u pansionima itd.
49 €/noć. Najskuplji kamp u kojem sam ikada spavao je koštao 27 €/noć (za 2 osobe i motor). Tako jeftino nisam nikad uspio spavati ispod čvrtog krova. To sve govorim za 2 osobe, 1 šator i 1 motor.
- kampiranje mi daje veliku dozu
slobode - možeš kampirati gdje i kada hoćeš. Rijetko koji kamp traži rezervaciju unaprijed (iako i toga ima) dok ako želiš spavati po pansionima/hostelima i sl., posebno ako se radi o nekoj rivjeri ili 'rivjeri', nema šanse da nešto ubodeš bez rezervacije. U zapadnoj Evropi se još uvijek gaji kultura kampiranja (za razliku od istočne ili bivše istočne Evrope gdje se to jako zanemaruje) i kampovi su sve bolji i bolji, ponegdje sa gotovo nezamislivim luksuzom. Ja volim imati okvirni plan puta, ali ako negdje želim stati i 'izgubiti' neko vrijeme te poremetiti dnevni plan, kampiranje mi to dopušta, dok rezervacija ne.
- iako sam kao stari ljubitelj kampiranja (kao klinac-izviđač) pomalo skeptično počeo ponovno kampirati prije 10-tak godina, nakon što sam kupio jako dobru opremu za kampiranje (šator, vreće, samonapuhavajuće termo-ležaljke) shvatio sam da novcem koji uštediš kampiranjem možeš kupiti najskuplju moguću opremu za kampiranje - i još uvijek ti se (novčano) isplati.
-
mane kampiranja (podizanje i spremanje šatora po kiši) jednostavno 'preskačem' spavanjem u čvrstom objektu, ako je moguće. Dakle, kad negdje stignem a mokro je ili sam mokar, stisnem zube, otvorim novčanik i potražim pansion te, ako imam sreće, spavam ispod suhog krova. A ako ne, kažem 'j**i ga' i guslam dalje, mokar .... no i to je čar motociklizma za koju sam se opredjelio, ne?
- argumenti o
težini opreme ti ne stoje - ako kupiš pravu opremu, težina je nebitna. Meni šator za 2 osobe, vreće za spavanje (ljetne) i termo ležaljke teže manje od 5 kg, što, ako dobro rasporediš po kuferima, top-caseu i/ili tank-bagu, ne utječe bitno na težište motora. Ne bitnije od klope, vode ili ostale obleke. A da zauzima mjesta, to je točno, taj argumenat uvažavam.
Vojo