Prije svega namjera ove teme/price nije da bi ikoga omalovazila ili povrijedila, ova prica je skupo placeno iskustvo i samim time smatram da je korisno podjeliti ju s vama kako nebi jos netko zavrsio tako skupi tecaj...
Prije otprilike 3 mjeseca bio sam na putu, kad sam od Vrbovca dosao do Grobnika (nakon dosta voznje prvi put da smo stali na semaforu), iz motora se cuo zvuk koji se nije trebao cuti, nesto kao fuckanje/zujanje proporcionalno okretajima, naravno na visim okretajima sto zbog velike brzine rotacije sto zbog buke taj zvuk se nije cuo. Ugasio sam motor i tijekom razmisljanja shvatio sam da je najjednostavnije otici do staze i probat saznati neku kvalitetniju informaciju, no kad sam upalio motor zvuka nije bilo...stali smo na OMV Vrata Jadrana i zvuk se opet cuo, poceo sam biti malo nervozan pa sam motor 'divljacki isturirao', taj dan vise nije bilo zvuka.
Slijedeci dan se pojavio, pa bi nestao i tako je bilo par dana sve dok nije prestao nestajati, tad sam shvatio da 'se nece sam izlijeciti' pa sam zvao neke frendove da bi saznao tko to moze pogledati.
Susreo sam se s dvoje ljudi koji su kasnije se ispostavilo dali prilicno tocnu informaciju, a to je da problem ne zvuci kao nesto alarmantno i da slobodno vozim sve dok se ne pogorsa, bilo je jos nekih nagadjanja, ali sve u svemu nebitno. Proveli smo jos par dana u Istri zajeno sa zvukom, vratili se doma i tad sam poceo traziti najbolje za sebe i motor. Od vise meni jako dragih ljudi sam dobio istu informaciju, ''odi kod D...'', to sam naravno i poslusao jer motor je prilicno novi i prije nije bilo nikakvih problema pa nisam ni znao nekog drugog, a kako su svi pricali dobre price o tom majstoru zvao sam ga. Majstor mi je prvo rekao da je u guzvi i specificirao tocan datum kad da dovezem motor, bilo je to ako se dobro sjecam 17.05 u utorak. Datum je kasnije pomaknut za dva dana i motor je kod njega ostavljen u cetvrtak. Kako je covijek toliko precizno odredjivao vrijeme dolaska, bio sam uvjeren da za par dana putujem doma.
/sad krece zanimljiviji dio/
Covijek je radio, ali prilicno sporim tempom, 24.05 mi je istekla registracija, pricekao sam jos par dana i dosao kod njega, objasnio mu da imam 15 dana da ga registriram ili cu ga morati odjaviti (uzeo sam tablicu) na sto mi je on rekao da najbolje da ga odjavim, mislio sam da se sali jer ipak je bilo jos desetak dana lufta...kako se majstor nije javljao isao sam na policiju gdje sam dobio informaciju da nemam brige do mjesec dana, zvao sam majstora i objasnio mu tu situaciju kao i da moram na fucking operaciju i da sad kad vec nije gotov neka si rasporedi vrijeme, al da ja poslije operacije dolazim...tad sam i saznao da on sumnja na dva lezaja od balansa i da on misli da je to uzrok zvuka, rekao sam super i da neka ih mijenja, a na sto je on rekao da je to relativno mali trosak i da vjerojatno nece trebati otvoriti citavu masinu...sretan sam otisao na operaciju koja je dobro prosla i za dva tjedna sam navratio do majstora, motor je bio u stanju skinutih poklopaca i to je to...majstor mi je posteno ponudio da probam rotirati lezaj i da osjetim da zapinje u jednoj tocci, to je bilo doista tako, osjetilo se malo struganja, kako su lezaji bili 300kn odmah sam pristao na izmjenu, majstor mi je rekao da se onda cujemo oko toga da ih on narucuje, rekao sam mu da ih odma naruci i da se nemamo sto cuti, to je bilo negdje sredinom lipnja. Par tjedana nakon toga sam bio tako drzak pa ga opet pitao kako stvari napreduju i dobio odgovor da su lezajevi dosli i da je on sad narucio brtve koje se cekaju (kad je skidao dekle nije se sjetio naruciti odmah brtve, ok mozemo pretpostaviti da nije znao da li ce jos nesto trebati pa nije htio dva puta zvati da ne radi sebi trosak), uz to na moje pitanje kad bi to moglo biti gotovo majstor se prilicno uzrujao jer kao to je kvar koji u sezoni nitko nebi rjesavao i da moram biti strpljiv i ne navaljivati...to je moram priznati i mene malo naljutilo..kako se servis nije blizio kraju ponovo sam isao u policiju moliti da mi ne salju kaznu, dobio sam razne komentare tipa daj mi broj od tog (brzog) majstora, super kaj ti je motor star tri godine i tak, no dobio sam i rok 01.07...
majstor se nije javljao i ja sam odlucio poduzeti neke korake, zvao sam ga, maltene molio, zvali su ga i neki drugi ljudi i informacija je bila da daje sve od sebe da to bude sto prije gotovo, 01.07 je prosao...cura je isla s knjizicama i tablicom u policiju odjaviti motor jer nas je vise bilo sram, na salteru je bila druga teta i rekla da ona koja salje kazne ide na godisnji i da imamo jos dva tjedna...rezervirao sam autoprikolicu za utorak 12.07 jer sam se u petak cuo s majstorom kad mi je rekao da radi uzurbano na motoru i kad me zadnji put povrijedio rekavsi da ON NE VOLI DA GA SE POZURUJE i da ce motor biti u ponedjeljak...u ponedjeljak sam ga ponovo zvao i rekao mi je da nece stici i da racunam za utorak, tad sam vise toliko propucao da se nisam ni uzrujavao...u utorak ujutro sam dobio SMS (valjda da ne trosi mobitel) da nogu doci po motor sa 2450kn.
Dosao sam i motor je bio spreman, tu nemam sto za prigovoriti cak su i gume bile provjerene i dopumpane.
da zbrojimo sad sve:
Majstor je promjenio dva lezaja za 300kn, bacio moje novo ulje i filter za koji sam mu naglasio da ima samo 700-800km, stavio novo ulje i filter, ocistio zracni filter, postelao ventile, u medjuvremenu smo saznali da je uzrok problema (tj zvuka) stator alternatora , al posto puni akumulator onda je zasad problem samo zvuk i vrlo slabo punjenje na ler gasu, tako da se s tim mogu voziti. Lezajevi kao takvi su mozda (jebi ga ja cak i jako vjerujem) mogli jos godinama raditi svoj posao jer mozda je bas neka smet upala u njih, mozda bi ulje to protjeralo za par min, mozda bi zaglavili, a mozda ih nikad nebi trebalo pipnuti...
Uglavnom uzeo sam motor napokon nakon 8 i pol tjedana i sa apsolutno istim zvukom i bez 2450kn sretan otisao na registraciju.
Ponovo napominjem da majstora za nista ne optuzujem (jednimo mu jako zamjeram vrijeme jer mislim da to nije posao za 8 i pol tjedana, ali to je samo moje misljenje), on je svoje odradio posteno, vise zamjeram sebi sve to jer mislim da se nisam dobro postavio u svemu tome...no skole se placaju...
Puno sam toga napisao no nadam se da ce nekom to pomoci...