Odlično! Pretekli ste nas za par tjedana.
Možda nama bude još malo užarenije...
Evo mene zanima
Koju GPS kartu imaš? Ok je?
evo ovako je najbezbolnije i bez pomoci "my frendova".
Trebas ulazne papire za motor. Oni sa sastoje iz 3 djela koji se nalaze na dva A4 papira.
Odes na sluzbenu stranicu Marokanske Carinarnice
http://www.douane.gov.ma/web/guest/d16ter/#http://www.douane.gov.ma/d16ter/formAT.jsfi ispunis formular na njoj.
Ako ti ne ide francuski, evo objasnjenja kolege bajkera na engleskom.
http://www.morocco-knowledgebase.net/forum/showthread.php?t=73&highlight=import+formsKad ispunis sve detalje, kliknes next i isprintas ta 2komada A4 papira.
dobro pazi da podaci koje upisujes budu savrseno tocni jer u suprotnom mozes imati podosta problema.
Prvi papir potpisi, a na drugom imas dva djela. Oba takodjer potpisi.
Sto se tice motora, sad su papiri spremni.
Prilikom kupnje karata za trajekt, idi u neki od kioska i kupi kartu kod ovlastenog dilera. Lokalce koji te hvataju po cesti otkantaj.
Kod kupnje karata u nekom od biroa trazi ulazne i izlazne formulare za turisticki posjet Maroku. To su 2 papira, A6 formata.
Na jednom pise exit, zelene je boje, a na drugom entry, bijele boje.
Ispunis podatke onako kako su navedeni u putovnici. Na izlaznom formularu jos trebas staviti registraciju.
Sad je sve spremno za ulazak. Na granici, na prvoj kucici dajes putovnice i ulazne papire za turisticki posjet Maroku. Pripazi da ti se u svaku putovnicu upise broj koji dodjeljuje njihova policija. Ako ga ne upisu inzistiraj na tom broju.Kasnije ce te u nekim hotelima ili kampovima traziti taj broj zbog prijave.
Kad je to gotovo, ides do druge kucice gdje dajes putovnicu vlasnika vozila, prometnu dozvolu, zeleni karton i ona dva A4 papira koja si isprintao. Te papire od motora ce ti policajac ovjeriti, ispisati, postambiljati i onaj prvi na kojem je samo jedan dokumenat, zadrzat ce za sebe.
Tebi ce vratiti onaj drugi papir na kojem su tvoja dva potpisa i tvoje dokumente.
Nastavljas dalje sa tim do slijedeceg policajca koji stoji na cesti i dajes mu putovnicu i drugi A4 papir u koji on opet nesto upisuje, udara stambilj i to je to. Sad si slobodan za ulaz.
Kod izlaska iz zemlje, procedura je ista, samo sto ovaj puta dajes papirice za odjavu posjetitelja , onaj zeleni s pocetka price, i dajes taj drugi A4 papir koji ti je ostao od motora. Na taj papir , cajac opet nesto pise, i podrapa ga na pola. gornja polovica ostaje njemu, a donja ostaje tebi.
Tu prica zavrsava i slobodan si izaci.
Kod ulaska i izlaska napast ce te hrpa dilera sa tim papiricima, s pitanjima jesi li prvi put u Maroku. Svima kaze da nisi i da imas sve spremno. Ja sam papire drzao vidljive u tank torbi u onoj foliji gdje stoji karta pa cim su to vidjeli odustajali su.
Glede GPS-a, imao sam na raspolaganju Garmina i Vivaxa. Garminova standardno dobra, povremeno promasi za koju cesticu koje nema, no nista strasno. Garminovu kartu nemam jer mi ga je posudio kolega za ovu avanturu.
Za Vivaxa sam se obratio Mireo centru kako bih kupio kartu Maroka, no nisu odgovorili niti na jedan moj mail. Prilicno neozbiljna firma sto se mene tice iako imaju fantasticne karte. Mrzim haljkavost pa cu ubuduce piratlukom
Na tog istog Vivaxa instalirao sam i iGO i napucao nekakvu kartu koju sam nasao na netu. Pokazala se odlicna.Cak detaljnija od garminove. kombinacija ta dva uredjaja je davala odlicne rezultate.
Takodjer, isprintao sam si kartu Maroka u slucaju da elektronika podivlja.
Ako trebas nesto od ovoga mogu ti poslati na mail, ili na pp.