nije da mi nešto pretjerano treba, ali daj mi recite koji brushevi su bolji .... gravitacioni, oni što posudicu s bojom imaju gore .... ili ovi vakuumski što posudicu s bojom imaju ispod ?
gravitacioni
vakuumski
U principu, svaki ima svoju primjenu.
Brushevi se dijele na
Bottom feed, side feed i gravity feed.
Gravity feed - to su brushevi koji imaju posudu sa bojom na gornjoj strani - najbolja opcija za airbrush jer za fino farbanje gdje ti je potrebno napraviti neke fine poslove, je dovoljno svega 2-3 kapi boje. Kod gravity feed airbrusha posude za boju su uglavnom malog kapaciteta, ali to je uglavnom i više nego je potrebno... Boja se slijeva preko igle i dizne , zato se i zove gravitacijski.On je bolji za fine radove ne jer je lakši nego jer je manji , pa onda je i ugodniji rad sa njim, lakše je manervrirati i špricati kad treba neki fini rad.
Bottom feed - prilikom prolaska zraka pored/preko dizne, stvara se podtlak, pa se boja iz posude preko slamčice izvlači na vrh dizne i raspršuje. Dobrri su zato što je ta bočica koja se nalazi dolje najčešće puno većeg kapaciteta pa su pogodni za špricanje na veće površine - farbanje jednobojno, lakiranje i slično. Najčešće su dizne većeg promjera, jer su i takvi brushevi namjenjeni nešto grubljim poslovima(ali nije pravilo)
Side Feed - varijacija bottom feeda - ista stvar samo je lulica sa strane tijela airbrusha.
Isto tako, podjela je na Single action i Dual action
Single action - pritiskom na gumb, zrak počne izlazit, povuče boju , dizna se prije toga podesi na koji nivo želimo i tako šprica - to je ovaj sa drugog linka koji si postavio
Dual action - pritiskom na gumb puštamo zrak, ali boja ne izlazi van dok povlačenjem tog gumba(trigger) ne povučemo iglu prema nazad, napravimo otvor između igle i dizne , i onda taj zrak povuče boju. Što više iglu povučemo iza, veći je otvor, više boje izlazi, veći je mlaz.
Da sumiram, ako trebate airbrush, gledajte da je dual action, gravity feed. Dizna između 0.2 i 0.3. Tko nije previše zahtjevan, ima nekoliko best buy brusheva, npr sparmax - cca 30-40$. Za one koji trebaju neke kvalitetnije brusheve, ipak će morati odvojiti podosta više.
Ako gledate nešto za farbanje većih površina, onda klasični pištolj, gravity feed ili bottom feed svejedno, mada sam ja sebi radje uzeo gravity feed.
šta mislite o ovom dođe 600kn i može koristiti sve vrste otapala
http://i54.tinypic.com/1h6oi9.jpg
Vega 600, Dual ac., bottom feed. Nije loše, ako ti se ne da zavrkavati sa ebayem ili naručivanjem izvana, ali ja bi išao na gravity feed. Za početak će ti vjerojatno biti zadovoljavajuće, a i rezervnih dijelova ima kod nas za kupiti.