dobar bit, upravo si bubnuo i ostao živ
a šta sam falio?
za nepropusan zavar (odnosno dobar zavar, kompaktan, neporozan) potrebni su dobri parametri zavarivanja, ne samo tip zaštitnog plina
i tehnologija za obojane metale. ne kažem da je sa mig loše ali tig je tig. a tig ide samo sa argonom* jer je inertan, co2 i tig ne idu jer goriš elektrodu (volfram).*miješa se i sa helijem i dušikom, ali za zavarivanje i zaštitu korjena vara najbolji je što čišći.
pitam se pitam kako su se radili aluminijski čamci i ostale nepropusne konstrukcije prije razvoja TIG postupka.
...vratimo se na pitanje štapića, jer mi je ovo sa varenjem jasno (poroznost vara i slično). Štapići NISU varenje (utaljivanje materijala) nego oblik lemljenja (ili sam krivo shvatio?) pa o mjehurićima kao uzroku poroznosti nema govora...
Ja sam uzeo paketić tih štapića ali se nisam ozbiljnije posvetio isprobavanju. Ako želiš, ustupim ti par komada pa deri....Koliko sam se uspio informirati i koliko poznajem materiju, meni to izgleda kao vrsta hard lotanja......a kad bi se upustio u izradu alu rezervoara koristio bih tig, a ne ove štapiće.........samo moje skromno mišljenje........ M.
...i ja, iz vrlo jednostavnog razloga: uskladiti elemente rezervoara je užasna jebada, pa nema svrhe riskirati njihovo spajanje neprovjerenom tehnologijom. U pitanju je par stotina sati rada...
kako su se pokazali ti štapići?za tankove i ostalo AL, ako ne želiš da curi i pušta, jedino tig / 100% Argon i to argon 5 - onaj sa 5 devetki iza 99%
@ Alera Dugi: kada prvi puta radim, puno vremena gubim u smišljanju kako nešto napraviti (valjda se razmišljanje isto računa u rad?). Sama izrada traje bitno manje, naročito kada se ispraksiraš.
za ovo što sam ja radio i što je meni trebalo se pokazalo sasvim OK ... krpao sam čak i jedan blok motora (mala pukotina istini za volju) i ne curi nakon cijele sezone vožnje ...
i koliko onda traje ? oko 10 sati ?