Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 [2]  Sve   Dolje

Autor Tema: Popravak ECU-a?  (Posjeta: 1003 )

bmw m 5

• Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
  • Moderator
  • Spol: Muški
  • Vozi: se VTR SP 01
Odg: Popravak ECU-a?
« Odgovori #25 : 01. Studeni 2011, 12:04:23 »

Na BMWovoj vrhunskoj tehologiji 70tih kod mene na K1200 '07 ECU "uči" čitav niz parametara ovisno o stilu vožnje, otvorenosti gasa u pojedinim situacijama, podešava ovisno o otvorenosti zraka (KN) ili drugog spuha. Ipak, ECU se može i resetirati tako da se iz raznih razloga taj proces "učenja" može ponavljati. Ako se može resetirati može se staviti i na drugi motor bez ikakvog problema za probu/zamjenu bez posljedica za ECU. Takav ECU sa Control Area Network BUSom se ugrađuje od 2004 na K modele a mora se priznati da je DUcati takvu tehnologiju uveo dvije godine ranije na 999.
CAN BUS je sistem umrezavanja vise ecu-a na jednom vozilu....jednostavnija je proizvodnja...manje je zica i konektora...lakse pracenje parametara..te je veca brzina odaziva...i veca kolicina informacija... 8)
Evidentirano
O&G Team

zokx

• Vozi: BMW K1200R Sport
Popravak ECU-a?
« Odgovori #26 : 01. Studeni 2011, 12:20:58 »

CAN BUS je sistem umrezavanja vise ecu-a na jednom vozilu....jednostavnija je proizvodnja...manje je zica i konektora...lakse pracenje parametara..te je veca brzina odaziva...i veca kolicina informacija... 8)

Pa to sam i rekao: "takav ECU sa CANBUSom.."
Evidentirano

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #27 : 01. Studeni 2011, 12:38:22 »

Pa to sam i rekao: "takav ECU sa CANBUSom.."
sta tvoj motor ima abs...ili tcs.. :misli: ?

jer samo u tom slucaju mozemo govoriti o can bus sustavu... :mrgreen:
Evidentirano
O&G Team

zokx

• Vozi: BMW K1200R Sport
« Odgovori #28 : 01. Studeni 2011, 13:21:16 »

sta tvoj motor ima abs...ili tcs.. :misli: ?

jer samo u tom slucaju mozemo govoriti o can bus sustavu... :mrgreen:

Što reći.. Na BMW forumima su jednom kod objašnjenja kako to radi postali ovu sliku koja najbolje objašnjava  :mrgreen:

U biti ECU (ZFE kod BMWa) u K seriji CANBUSom razgovara sa BMS-K modulom (ecu koji objedinjava killswitch, start/run switch,neutral switch.. dakle svim geberima recimo "druge razine"), I-clusterom (ECU koji objedinjava sve gebere "prve razine"-pritisak ulja, rpm.. kao i sve info sa instrument ploče, ABSom, DWA(alarmom), RDC (kontrolom pritiska u gumama, ESA modulom (kontrolom amortizera) i DTC. Konkretno moj motor ima sve navedene module osim trakcije koje tada nije bilo u opciji. Sada se i za moj motor može naknadno ugraditi za nekih 1000 eura koliko se sjećam..

Kažu da je CAN bolji zbog brzine komunikacije, modularnosti, nmogućnosti nadogradnje i dijagnostike, težine. Kažu i da se u slučaju prekida komunikacije (žice npr.) sa pojedinim modulom ZFE i dalje radi kao da je taj modul prisutan.

To je onoliko koliko općenito znam o tome..
Evidentirano

PileRR

• *
  • Vozi: S1000RR
« Odgovori #29 : 01. Studeni 2011, 13:28:05 »

zanima me dali mislis na ecu-e sa kodiranim paljenjem...jer oni dolaze u "virgin" modu...i prilikom instalacije na motor potrebno je unijeti sekvence(testerom ili pak samim kljucevima)...da bi motor upalio...ostali parametri su definirani tvornicki...i pohranjeni su u eeprom-u i kao takvi nemgu se tek tako lako reprogramirati(bez upotrebe posebnih softvera koji omogucuju ulazak u aktualnu memoriju...te njenu izmjenu)...ali opet ne znam kako moze ecu drugog motora skoditi ako se montira i proba....nema sta stradati na motoru..razni senzori...injektori...samo su izvrsioci..i svi oni rade uvijek na istoj voltazi...(12v...5v)...svima njima upravljaju releji...aktuatori...kojima pak upravljaju mase iz samoga ecu-a....ne kuzim o kojim ti ostalim kodovima pricas..ako mozes...objasni..bas me zanima... :palacgore:

da mislim na ECU na motoru sa kodiranim paljenjem
dok sam pricao o ECU sta se smije sta ne pred ocima mi je bio ECU za S1000RR-a, svi su kodirani. Da bi ga (ECU) dirao (servis izmjene uja), ista na njemu uskaldjivao (skidao blokade, blokirao ocitanje lambda senzora, zakretao/skracivao kut paljenja) ili novog ugradio potrebno je imati sve programe i kabele naravno, koje posjeduje ovlasteni servis, da.. moras ih imati sve da bi mogao rukovati sa ECU. Naravno da ne treba svaki ECU posebno mapirati, svaki je isporucen sa tvornickim postavkama.
Kodiranje je putem kljuca, da bi prebacio ECU sa motora na motor moras pobrisati kod od prvog motora i ocitati kod od drugog motora, kad vratis ECU nazad na prvi motor moras sa njega obrisati kod sa drugog motora i ucitati na njega nazad kod od prvog motora. Ta mogucnost brisanja i presnimavanja kodova je napravljena zbog ugradnje novog ECU-a, ne zbog zamjene makar privremene sa motora na motor.
Nece se dogoditi nikakvo zlo na motoru ako je privremeni ECU ispravan ali postoji mogucnost pisanja podataka jednih preko drugih, i kvar na ECU ili neispravan rad na ECU nakon privremene zamjene.
Ako je ECU pokvaren ili postoji sumnja da je pokvaren testira se na motoru, ne seli se na drugi motor jer paljenjem motora moze se poslati kriva naredba drugim sistemima, DTC, mod voznje. Nece bit nanesena steta drugom sistemu na nacin da pocne dimit ali moze poremetiti funkcioniranje koje je do malo prije bilo u redu... recimo svakim okretanjem kljuca motor starta u RACE modu umjesto RAIN modu ako je SLICK prekidac ukopcan, ili bez obzira na slick prekidac zakretanjem kljuca ne pali se mod u kojem je motor zadnje bio vozen, onda ce trebat zamijenit i ECU i DTC
dok tipkam citam da se testiranje ECU-a radi dok je na motoru.
Toliko je jasno na nekoliko mjesta napisano da se ne smije seliti sa motora na motor.

jos kazu da kad zbog zamjene ECU-a (stari za novi) najprije kopiras sve postavke i pohranis ih da ih imas sa strane ako tokom cackanja nesto shebes pa je jedina solucija obrisi sve i izadji iz sistema, znaci nema opcije ko na Power Comanderu V "joooj zaigrao sam se daj me vrati na postavke koje sam zadnje imao". Ne pise "snimi" pa kad zelis nove postavke izbrisat bit ces vracen na zadnje snimljene postavke, nego pise "napravi si kopiju podataka i spremi ju"

otpale mi ruke od tipkanja.. 
Evidentirano

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #30 : 01. Studeni 2011, 13:43:48 »

da mislim na ECU na motoru sa kodiranim paljenjem
dok sam pricao o ECU sta se smije sta ne pred ocima mi je bio ECU za S1000RR-a, svi su kodirani. Da bi ga (ECU) dirao (servis izmjene uja), ista na njemu uskaldjivao (skidao blokade, blokirao ocitanje lambda senzora, zakretao/skracivao kut paljenja) ili novog ugradio potrebno je imati sve programe i kabele naravno, koje posjeduje ovlasteni servis, da.. moras ih imati sve da bi mogao rukovati sa ECU. Naravno da ne treba svaki ECU posebno mapirati, svaki je isporucen sa tvornickim postavkama.
Kodiranje je putem kljuca, da bi prebacio ECU sa motora na motor moras pobrisati kod od prvog motora i ocitati kod od drugog motora, kad vratis ECU nazad na prvi motor moras sa njega obrisati kod sa drugog motora i ucitati na njega nazad kod od prvog motora. Ta mogucnost brisanja i presnimavanja kodova je napravljena zbog ugradnje novog ECU-a, ne zbog zamjene makar privremene sa motora na motor.
Nece se dogoditi nikakvo zlo na motoru ako je privremeni ECU ispravan ali postoji mogucnost pisanja podataka jednih preko drugih, i kvar na ECU ili neispravan rad na ECU nakon privremene zamjene.
Ako je ECU pokvaren ili postoji sumnja da je pokvaren testira se na motoru, ne seli se na drugi motor jer paljenjem motora moze se poslati kriva naredba drugim sistemima, DTC, mod voznje. Nece bit nanesena steta drugom sistemu na nacin da pocne dimit ali moze poremetiti funkcioniranje koje je do malo prije bilo u redu... recimo svakim okretanjem kljuca motor starta u RACE modu umjesto RAIN modu ako je SLICK prekidac ukopcan, ili bez obzira na slick prekidac zakretanjem kljuca ne pali se mod u kojem je motor zadnje bio vozen, onda ce trebat zamijenit i ECU i DTC
dok tipkam citam da se testiranje ECU-a radi dok je na motoru.
Toliko je jasno na nekoliko mjesta napisano da se ne smije seliti sa motora na motor.

jos kazu da kad zbog zamjene ECU-a (stari za novi) najprije kopiras sve postavke i pohranis ih da ih imas sa strane ako tokom cackanja nesto shebes pa je jedina solucija obrisi sve i izadji iz sistema, znaci nema opcije ko na Power Comanderu V "joooj zaigrao sam se daj me vrati na postavke koje sam zadnje imao". Ne pise "snimi" pa kad zelis nove postavke izbrisat bit ces vracen na zadnje snimljene postavke, nego pise "napravi si kopiju podataka i spremi ju"

otpale mi ruke od tipkanja..
koliko ja znam to je nemoguce napraviti(barem na motorima/autima  koje sam do sada radio)...nove kljuceve mozes nadodavati...ali jednom spremljeni kodovi...se ne mogu vise izbrisati....moderni immobilizeri su kriptirani 14 znamenkastim kombinacijama...kojih moze biti i vise miliona....i vrlo tesko ih je probiti....sve zavisi o marki elektronike i o proizvodjacu....mozda je danas elektronika otisla jos korak naprijed...pa se moze odgovarajucim softverom i to napraviti..ali do sada mogao samo izbrisati memoriju imobilizera u svrhu nadodavanja jos kljuceva....ali si morao imati barem jedan originalni kljuc i password code..da bi uopce mogao i zapoceti sekvencu  reprogramiranja..gdje je svako novo reprogramiranje automatski brisalo stari kod(u slucaju da se kljuc izgubi ...te je on postao neupotrebljiv u slucaju da ga netko drugi pronadje)... :?
Evidentirano
O&G Team

PileRR

• *
« Odgovori #31 : 01. Studeni 2011, 13:53:18 »

koliko ja znam to je nemoguce napraviti(barem na motorima/autima  koje sam do sada radio)...nove kljuceve mozes nadodavati...ali jednom spremljeni kodovi...se ne mogu vise izbrisati....moderni immobilizeri su kriptirani 14 znamenkastim kombinacijama...kojih moze biti i vise miliona....i vrlo tesko ih je probiti....sve zavisi o marki elektronike i o proizvodjacu....mozda je danas elektronika otisla jos korak naprijed...pa se moze odgovarajucim softverom i to napraviti..ali do sada mogao samo izbrisati memoriju imobilizera u svrhu nadodavanja jos kljuceva....ali si morao imati barem jedan originalni kljuc i password code..da bi uopce mogao i zapoceti sekvencu  reprogramiranja..gdje je svako novo reprogramiranje automatski brisalo stari kod(u slucaju da se kljuc izgubi ...te je on postao neupotrebljiv u slucaju da ga netko drugi pronadje)... :?

kad dobijem opremu koju sam narucio i programe koju narucujem sve ce receno osvanut na RR-u
Evidentirano

oracle

• PROROČICA
  • Spol: Ženski
  • Vozi: intergalaktičku SP 1
« Odgovori #32 : 01. Studeni 2011, 14:04:34 »

kad dobijem opremu koju sam narucio i programe koju narucujem sve ce receno osvanut na RR-u

hm...e moj piplić...ovo zvuči kao "dodatni posao" :mrgreen: :LOL: :LOL: :LOL:
Evidentirano
O&G Team
..." Ali ipak uz mene se može, mada je neobično.
 Sa mnom je opasno ići, ja se nikad ne umaram... "

PileRR

• *
« Odgovori #33 : 01. Studeni 2011, 15:21:17 »

hm...e moj piplić...ovo zvuči kao "dodatni posao" :mrgreen: :LOL: :LOL: :LOL:

...dodatna zabava :palacgore:... radit cu ono u cemu uzivam, za razliku od ove sugave prasine di sam sad
Evidentirano
 Str: 1 [2]  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.134 sekundi uz 15 upita.