Kao prvo vrijedi pravilo kao i za sve dosta stare motore,nemoj se ograničiti samo na ta dva modela ako želiš R-ove,nego si odredi svotu koju možeš potrošiti i idi gledaj sve što se nudi za to i uzmi pravog znalca sa sobom,te kupi onaj model i firmu koju ćeš naći u najboljem stanju jer je već to ko mali dobitak na lutriji ali budi svjestan da su svi stariji ionako precijenjeni (za samo 1000-1500 eura više možeš naći dosta noviji R a to su dva svijeta) i lagati će ti na sve strane jer puno kupaca baš i nemaju i toga su svjesni.
Vozio sam oba (ko ne vjeruje mogu na PP imena vlasnika pa neka sam provjeri),istina puno puno više km sa R1 2003 (isti model ko i 2002) nego sa Mille 2000g.(sad neznam jeli Mille 2000 i 2002 jesu isti modeli),no ja čim sam napravio 5km sa Aprilijom sam ju vratio prijatelju jer mi po ničem nije bila posebna a po ubrzanju tek malo bolja od R6 koju sam onda imao,iako po osjećaju je išla bolje ali kad sam vidio brzinomjer i činjenicu da u pojedinim brzinama ide sporije nego R6 nije mi se nimalo dopalo za 400 ccm više,istina da nisam naviknut na 2 cilindra a to je drugi svijet kad cijeli život voziš samo 4cil.,a o izgledu i ukusima nećemo jer to svatko za sebe mora znati ima puno ljepših motora iz onog vremena ako je to kriterij.
Dok R1 ukratko rečeno je strašno lijep za voziti,em ima snage,em mu je upravljivost jako poboljšana u odnosu na stariji model (2000/2001) a mane osim da si stalno u prekršaju s brzinom za mene nema i ima produžene intervale održavanja u odnosu na Aprilju,ulje svakih 10000km,svječice svakih 20000km,a ventili tek svakih 40000km.