pa ak si koristio i ak ti se loše pokazao onda bi bilo lijepo od tebe da "popljuješ", al laprdat bezveze, to ko da bi ja sad koji također nisam to koristio krenio pljuvat po tome ili govorit da je odlično a zapravo serem u prazno...
Nisam koristio niti necu

Ajde da malo pojasnim situaciju, sa strucne strane. Naime ja drzim katedru Tehnike motornih vozila i Tehnologije odrzavanja vozila i nista ne radim nego po cijele dane laprdam o motorima

( cim ovo napisaem idem tusiti i muciti mlade narastaje mehanicara sve o uljima )
O uljima opcenitoUlja zauzimaju vrlo važno mjesto među naftnim derivatima i zbog takve pozicije pojavile su se neke institucije koje su to stavile pod svoju kontrolu. Nabrojimo neke;
ACEA (Association des Constructeures Europeens de l¨Automobile)
CCMC (Committee of Common Market Automobile Constructors)
API ( American Petroleum Institute )
- dobivanje ulja
Osnova svakog motornog ulja koje dominantno određuje njegovu kvalitetu je BAZNO ULJE.
Bazno ulje se moze dobiti na tri osnovna nacina i tako razlikujemo:
1. Rafinate
2. Hidrokrekirano ili MC ( moleculary converted ) ili NT ( New Technology ) ulje
3. Sintetički ugljikovodik ili PAO ( poli-alfa-olefinsko) ulje
No bazna ulja ne mogu udovoljiti zahtjevima proizvođača motora i stoga se oplemenjuju aditivima
Aditivi za motorna ulja
Ovisno o vrsti i CIJENI ulja, u bazna ulja se dodaje oko 1-25% aditiva
Imamo;
DETERGENTI - održavaju površine čistim i sprečavaju taloženje, neutraliziraju kisele produkte izgaranja
DISPERGENTI - raspršuju nečistoću i sprečavaju taloženje nečistoća
EP DODATCI - smanjuju trenje i štite metalne površine od trošenja, sprečavaju dodir metala sa metalom
ADITIVI ZA ZAŠTITU OD KOROZIJE - stvaraju zaštitni film i neutraliziraju kiseline
ADITIVI KOJI SMANJUJU TRENJE - apsorbiraju aktivne tvari i time smanjuju koeficijent trenja
POBOLJŠIVAČI VISKOZITETA - smanjuju pad viskoziteta usljed povećanja temperature ( to nama na enduru posebno bitno

)
POBOLJŠIVAČI TOČKE TEČENJA - omogućuju protočnost ulja i na niskim temperaturama
ADITIVI PROTIV STARENJA - tzv. antioksidanti
ADITIVI ZA SPREČAVANJE PJENUŠANJA - sprečavaju stvaranje pjena mijenjajući površinsku napetost ulja
Eeeee sad kad smo malo naucili o uljima red je da to sve smiksamo u jedno ulje

i dodamo motorkote

Znaci ono sto znamo sigurno odabirom neadekvatnog ulja mozemo imati gubitke uslijed trenja u motoru i to:
kod benzinskih motora;
- pod punim opterecenjem 3-5%
- kod srednjeg opterećenja 11-18%
kod Diesel motora;
- pod punim opterećenjem 7-9%
- kod srednjeg opterećenja 13-14%
Zasto vam sve to pisem, zato sto MOTORKOTE to zbilja POBOLJSAVA
Zbilja, zbilja ce doci do povecanja i snage motora za nesto malo

Pa se onda mozete zapitati zasto sam protiv

( ili zasto je struka protiv )
Odgovor je vrlo jednostavan: kvari ostala svojstva

Laicki, zena vam neda i vi joj date aditiv, sad vam daje super ste zadovoljni, ali daje i cijeloj ulici

( dobili ste sto ste htjeli, ali po koju cijenu )
Savjet; bolje kupiti, kvalitetnije ulje renomiranog proizvdjaca ( oni su vjerujte mi SVE to isprobali ) i češće ga mijenjati nego sipati aditive