Mikuni BST
Ovako ćemo; ovo nisu upute, ovo je način na koji sam ja napravio stvar prema uputama drugih, dosta pametnijih...... Na određenom motoru. Štoviše, na jednom vrlo posebnom komadu usrane Austrijske isprike za vozilo. Ja sam kreten koji nema pojma o mehanici, karburaciji, fizikalnim svojstvima tvari, SI sustavu. Sve što pročitate ovdje je krivo ili najvjerojatnije krivo. Samo mali djelovi mogu biti točni, ali vjerojatno nisu. Ako vas ova tema potakne na bilo što osim na veliku nuždu, boli me kifla, sve poduzimate na vlastitu odgovornost i nemojte meni poslje ciju-ciju.....

Ako se upustite u neki poduhvat vezan za karbove, bit će mi drago da vam prosljedim broj od g. Strašila ili od g. Čmelara kako bi slagali vaša sranja, naravno za razumnu naknadu u eurima. Nemojte slučajno mene zvat ili mi slat poruke preko foruma ili bilo kojeg drugog medija uključujući i poznatog Brace sa zagrebačke Šalate. Isto tako, ako vam motor poslje bilo kakvog poduhvata vezanog uz karbove ne radi kako treba, zaboli me. Šta ste prčkali? Ko vas je tjero, sunce vam blesavo??
Također, ovo nije moj tekst, ovo je prevod teksta sa Advrider-a, autor je laramie, kako bi Jolly rekao, stari oronuli narančasti vehabija. Hvala mu na trudu! I njega isto zaboli ako se vi uvalite u probleme zbog ove teme. I on isto kaže da ovo nisu upute već čista forumska zajebancija.
Počnimo.
Imate KTM? Ako nemate, blago vama, ignorirajte temu i produžite dalje.
Ako imate, onda vam je karb zadnja stvar na svijetu........imate vi i ozbiljnijih problema.....

Skinite sic.
Skinite tank.
To valjda možete......

Karb se nalazi između airboxa i glave motora.
S lijeve strane motora (lijeva strana motora je ona na koju vam visi lijeva noga kad sjedite na motoru) do karba vode dvije sajle. Vezicama su pričvršćene na glavnu gredu rame. Precvikajte vezice.
S lijeve bočne strane karba uočiti će te mjesto gdje sajla čoka ulazi u tijelo karba. Matica koja se ušarafljuje u tijelo karba je plastična na nekim modelima. Ključ 12. Vrlo je malo mjesta za pristup toj matici dok su spojene gas sajle ali može se, ne otpuštajte još gas sajle. Malo otpustite plastičnu maticu i prstima polako otšarafite te polako izvucite ravno prema van. Uočiti će te klipić koji je zakačen na sajlu. U ovom trenutku možete povući čok polugicu na volanu, tako će klipić biti povučen u ležište na unutarnjoj strani plastične matice i neće vam nigdje zbrisati.
Otiđite s druge strane motora. Ako smo do sad bili s lijeve strane, sad od vas tražim da odete na desnu. Tam di je ona ručka koja se okreće. Ona koju nikad niste imali muda odvrnut do kraja.
Gas sajlu fiksiranom na volanu drži kučište. Odšarafite dva šarafa tamo. Mala gedorica 10. Razdvojite kučište i malo ga promotrite, ako je potrebno vratite ga kako je bilo i pokušajte shvatiti kako funkcionira. Primijetiti će te da se sajle drže zajedno zbog odlivene izbočine i odgovarajuče udubine na suprotnim bužirima. Sve to zajedno paše u kučište u određenom položaju. Promotrite kako su sajle spojene na ručku, obratite pažnju koja ide gdje. Malo se posvetite tome......
Odspojite sajle od ručke.
Vratite se na lijevu stranu motora. Tam di vam visi ona noga.

Otpustite šelne na prirubnicama.
Nađite mjesto na karbu gdje se maticama učvršćuju metalni završeci bužira gas sajli. Ključ 10. Malo je zajebano jer nema baš mjesta ali karb možete malo nakrenuti u prirubnicama pa bi vam moglo biti malo lakše, na svakom bužiru su po dvije matice. Na onoj sajli koja gleda prema prednjem kraju motora dovoljno je samo otpustiti matice i izvući bužir iz ležišta. Na onoj sajli koja gleda prema zadnjem kraju motora potrebno je potpuno skinuti donju maticu, nema prostora, malo će te se izjebat ali samo polako i uspjet će te. Uspjelo bi i trogodišnje dijete pa će te i vi.........valjda. Odspojite sajle i od zakretne poluge na tijelu karba, ne znam kak se to zove na hrvatski ali onaj dio koji se pomiče kad dodate gas.....

Kad ste skinuli obje sajle stavite ih sastrane.
Vrijeme je da iščupamo to smeće van.
Nađite mjesto gdje se zadnji koš veže na ramu. Dva šarafa, imbusi 6 ili 7, možda čak i 8, ne sjećam se sad....
Otpustite ta dva imbusa, izvadite ih i lagano zadnji koš povucite prema nazad i pritisnite prema dolje. Polagano, možete ga pomaknuti samo nekoliko cm, to vam je dovoljno, nemojte dalje da ne počupate instalaciju.
Skinite prirubnicu između airbox-a i karba. Polako, prstićima pipkajte, nemojte je probit nečime ili je rastezat. Samo polako, mic po mic......
Ako ste teški papak onda vam je na karb spojen i EPC ventil. Neda mi se objašnjavat kaj je to ali ako vam je to spojeno papak ste, pregrizite i pomirite se s tim. Da bi odspojili EPC sve što morate je skinuti crnu cijev koja je na vrhu karba i rupu koja ostane na karbu začepiti. Nekakvim čepom, ili epoxijem....ili bilo čime što će pouzdano ostati na motoru i neće puštati zrak unutra.
Također, s lijeve strane karba (no, tam di je noga...) imate TPS senzor. Pratite žice i odspojite ga. Možda će te trebati mali šarafciger kako bi razdvojili strane konektora. Ne drkajte puno po TPS senzoru, pogotovo ne po mjestu gdje žice ulaze u tijelo senzora na karbu, oće puknut tu....
Sa gornje strane karba prolaze dvije cijevi koje se spajaju na ramu, crna je odušak mašine, a tanja – prozirna je iberlauf. Odspojite obje kako bi imali još više prostora.
Izvucite karb iz prirubnice koja povezuje karb i glavu motora i izvucite karb iz rame......................taaadaaaa......
Napravili ste sranje. Karb je vani. Ko bu ga sad vratio unutra? Ha?? Jeste malo razmislili o tome? A? Niste, jel?? E pa ja neću. Pa najbolje odma zovite majstora, nemojte ni počinjat cvilit tu po forumu......
Ako ste pratili redosljed radnji vaš problem bi trebao izgledati ovako:

Dosta za danas, nastavak slijedi i neće biti lijepo. Niti ugodno. Kažem vam, bolje odma zovite majstora, ionako ste se dovoljno duboko zakopali s pizdarijama s foruma.....
I još jedna stvar, ako netko od lokalnih majstora ima ili će imati primjedbu, neka
ne postavi pitanje očekujući da ću ja odgovoriti na njega. Neću, jer najvjerojatnije ne znam. Ako ima primjedbu neka odma napiše i drugačiji/ispravniji način, neka napiše kako stvari funkcioniraju, neka napiše kako on to radi.......bilo što. Samo neka ne ostane na primjedbi. Pliz.
M.