Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2  Sve   Dolje

Autor Tema: crna mašina  (Posjeta: 1242 )

staripas

• *
  • Spol: Muški
crna mašina
« : 08. Prosinac 2011, 21:05:21 »

kako je moguće dobiti onu lijepu crnu i sjajnu farbu u koju je nekad čak i moj suzuki gsx1100 bio pofarban od guvernala do bloka motora. u originalu su čak i ispušne grane bile tako farbane. sve što sam probao je više manje mat ili općenito ružno.

http://roadmotorcycle.blogspot.com/2010/11/suzuki-gsx-1100-es-no-retro.htm

ovako nekako je valjda i moj igledao prije skoro 30 god!l
Evidentirano

bmw m 5

• Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
  • Moderator
  • Vozi: se VTR SP 01
Odg: crna mašina
« Odgovori #1 : 09. Prosinac 2011, 10:08:04 »

mislim da nije to samo tako tvornicki farbano....ili je u leguru vec dodana crna boja...ili je kasnije pri izradi dijelova masine crna boja dobivena nekim kemijskim procesom....jer kad skines recimo bocno deklo kvacila...vidjeti ces da je i unutrasnjost bloka crna.... :wink:
Evidentirano
O&G Team

staripas

• *
« Odgovori #2 : 09. Prosinac 2011, 11:39:18 »

kada bi to bilo točno , u mom slučaju, to onda znači da bi samo trebao ispolirati dekl npr. i on bi zasjao crnim sjajem. na ofucanim i ogrebanim mjestima se vidi obični bijeli aluminij. možda na kraju jednostavno sve dam popjeskariti (postakliti?) i ispolirati pa bude sve uobičajeno
Evidentirano

madass

• *
  • Vozi: nikaj (šteli bi al' nebreju)
« Odgovori #3 : 09. Prosinac 2011, 12:41:19 »

U pitanju je najvjerojatnije kataforeza (eng cataphoresis) iliti EDP painting
to je postupak bojanja materijala (željezo, gus, aluminij) uranjanjem u kadu s otopinom u kojoj je boja koja ima metalne čestice i kad se na komad koji se boji priključi - pol istosmjerne struje a u otopinu se stavi katoda i kad poteče struja čestice boje love se za materijal.Nakon toga još se to suši u peći na nekih 200 C jedno dva sata i to je onda zaštićeno od utjecaja vode, kiseline, otapala itd. Moja firma koristi usluge jedne firme iz Graza no ima toga i u nas (mislim da u Županji no ne znam kako se firma zove). nemam trenutno slike no kad ih nađem stavit ću ih nekoliko da vidite kako to izgleda na rotorima za vanbrodske motore.
Evidentirano
Woe to you, Oh Earth and Sea, for the devil sends the beast with wrath, because he knows the time is short...

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #4 : 09. Prosinac 2011, 12:42:09 »

neznam sad kakva je bila tehnologija onda...ali znam da su gsx 1100 e imali sivu masinu i kromirane auspuhe.....sa puno niklovanih detalja....isto tako su ti modeli kasnijih godina imali sve crno ukljucujuci i auspuhe...bas me zanima koja je tada tehnologija bila upotrebljavana...jedino sto sam siguran je to da danasnje crne masine nisu farbane..vec je u leguru dodana neka boja..posto se pri otvaranju takve masine vidi da su i iznutra blokovi crni...a na mjestima gdje su obradjeni za dosjede i lezajeve vidi se boja aluminija....znaci neki povrsinski sloj crne boje je ubrizgan prilikom izrade odljevaka.... :misli:
Evidentirano
O&G Team

josko

« Odgovori #5 : 09. Prosinac 2011, 12:50:01 »

a da probaš plastificirati?  :misli:
Evidentirano

madass

• *
« Odgovori #6 : 09. Prosinac 2011, 13:07:52 »

Evo pronašao sam nekakve slike, na prvoj slici je rotor od gusa prije kataforeze a na drugoj jedan od aluminija nakon
neznam sad kakva je bila tehnologija onda...ali znam da su gsx 1100 e imali sivu masinu i kromirane auspuhe.....sa puno niklovanih detalja....isto tako su ti modeli kasnijih godina imali sve crno ukljucujuci i auspuhe...bas me zanima koja je tada tehnologija bila upotrebljavana...jedino sto sam siguran je to da danasnje crne masine nisu farbane..vec je u leguru dodana neka boja..posto se pri otvaranju takve masine vidi da su i iznutra blokovi crni...a na mjestima gdje su obradjeni za dosjede i lezajeve vidi se boja aluminija....znaci neki povrsinski sloj crne boje je ubrizgan prilikom izrade odljevaka.... :misli:
[/b]s obzirom da talište aluminija iznosi oko 1000 C kakva bi to boja morala biti da se ubrizga prilikom izrade odljevaka :misli:
aluminij se nakon taljenja još nekoliko sati drži na temperaturi od 700 C radi pročišćavanja pa mislim da teorija o dodavanju boje kod taljenja ne drži vodu
Evidentirano
Woe to you, Oh Earth and Sea, for the devil sends the beast with wrath, because he knows the time is short...

Zog

• Vozi: od davnina
« Odgovori #7 : 09. Prosinac 2011, 13:56:14 »

Evo pronašao sam nekakve slike, na prvoj slici je rotor od gusa prije kataforeze a na drugoj jedan od aluminija nakon s obzirom da talište aluminija iznosi oko 1000 C kakva bi to boja morala biti da se ubrizga prilikom izrade odljevaka :misli: aluminij se nakon taljenja još nekoliko sati drži na temperaturi od 700 C radi pročišćavanja pa mislim da teorija o dodavanju boje kod taljenja ne drži vodu

Kad je materijal vruč on se uroni u staro ulje i eto ti crne boje metala(tako se dobivala crna boja na cijevima od pušaka) :wink:
Evidentirano

bmw m 5

• Moderator
« Odgovori #8 : 09. Prosinac 2011, 13:57:49 »

bruniranje.... :misli:

neznam bas...bruniranje vuce malo na plavkasto na suncu (cijevi pusaka)...
Evidentirano
O&G Team

ropee

• **
  • Vozi: 寶田岩
« Odgovori #9 : 09. Prosinac 2011, 14:08:22 »

Kataforeza, na taj način je vršena zaštita metala u autoindustriji
Evidentirano
SPOR I

M900

• Vozi: VELIKI BRAT VIDI...
« Odgovori #10 : 09. Prosinac 2011, 14:40:05 »

Liniju za kataforezu imaju u tvornici kombajna SDF u Županji i instalirali su je prije 3-4 godine

A vas zanima vjerovatno ovo (crno kromatiranje):

http://www.pes.hr/galvaniziranje/

http://www.solus.hr/galvanizacija.htm

Bilo već na forumu - http://www.motori.hr/forum/index.php?topic=191041.0

Evidentirano
God must have been an engineer....who else would put a waste disposal unit next to a Reproduction Plant???

M900

« Odgovori #11 : 09. Prosinac 2011, 18:05:05 »

Kad je materijal vruč on se uroni u staro ulje i eto ti crne boje metala(tako se dobivala crna boja na cijevima od pušaka) :wink:

Samo kod delanaca koje su se radile na crnjaka od cijevi fićinog volana, bruniranje je inače malo drugačiji postupak  :wink:
Evidentirano
God must have been an engineer....who else would put a waste disposal unit next to a Reproduction Plant???

madass

• *
« Odgovori #12 : 10. Prosinac 2011, 06:33:46 »

Liniju za kataforezu imaju u tvornici kombajna SDF u Županji i instalirali su je prije 3-4 godine

A vas zanima vjerovatno ovo (crno kromatiranje):

http://www.pes.hr/galvaniziranje/

http://www.solus.hr/galvanizacija.htm

Bilo već na forumu - http://www.motori.hr/forum/index.php?topic=191041.0

:misli: hmmm. da možda. Postoji nešto što se zove eloksiranje aluminija i može biti od bijele, plave, crvene pa sve do crne boje no prilično sam siguran da je kataforeza u pitanju jer imam baš pored sebe jedan KTM- ov agregat 300ccm koji ima deklo od al. (ispod kojeg se nalazi bendix i stator-rotor)  a koje je pofarbano kataforezom
Kataforeza, na taj način je vršena zaštita metala u autoindustriji

da, firma iz Graza radi također i šasije za Puch
« Zadnja izmjena: 10. Prosinac 2011, 06:50:43 madass »
Evidentirano

staripas

• *
« Odgovori #13 : 10. Prosinac 2011, 19:26:49 »

Hm! sad sam ipak malo pametniji. A koji od ta tri postupka daju najbolju i najljepšu površinu? Osim estetike bitna je i mehanička izdržljivost. Eloksaciju jedino poznam, ali je nju dosta lako izgrebati ili "izglancati" sa površine
Evidentirano

staripas

• *
« Odgovori #14 : 10. Prosinac 2011, 19:38:06 »

eh da, Joško kaže da bi trebao probati sa plastificiranjem. jel netko zna koliku temperaturu trpi plastificirana farba? temp. ulja može otići i preko 120 C a to znači da to može biti i temperatura bloka. to definitivno nije za glavu i cilindre a pitanje kako bi bilo na poklopcu ventila
Evidentirano

Masni

• **
« Odgovori #15 : 10. Prosinac 2011, 19:43:49 »

a da si kupite boju koja ide na aluminij i ljepo pošpricate mašini u sve 5. bar kvalitetnih boja ima danas na tržištu kolko želite. kakva plastificiranja i bedastoče.
Evidentirano

M900

« Odgovori #16 : 10. Prosinac 2011, 20:43:24 »

Hm! sad sam ipak malo pametniji. A koji od ta tri postupka daju najbolju i najljepšu površinu? Osim estetike bitna je i mehanička izdržljivost. Eloksaciju jedino poznam, ali je nju dosta lako izgrebati ili "izglancati" sa površine

Odi lijepo u PES (http://www.pes.hr/galvaniziranje/) i zamoli da ti pokažu kak' to zgledi ...

To ti je kad se skineš s rotora prema novom ZG odma prva ulica desno nakon 20 metara(prekratova) i na broju 64 s desne strane ulice.
Evidentirano

James1100

• Vozi: rolling Stone
« Odgovori #17 : 10. Prosinac 2011, 20:53:22 »

eh da, Joško kaže da bi trebao probati sa plastificiranjem. jel netko zna koliku temperaturu trpi plastificirana farba? temp. ulja može otići i preko 120 C a to znači da to može biti i temperatura bloka. to definitivno nije za glavu i cilindre a pitanje kako bi bilo na poklopcu ventila

a gle... ako se ta boja nakon nanošenja peče na 200, neznam zakaj kasnije nebi trpila 120?
Evidentirano

Zog

« Odgovori #18 : 10. Prosinac 2011, 21:56:09 »

a gle... ako se ta boja nakon nanošenja peče na 200, neznam zakaj kasnije nebi trpila 120?

Sve to stoji, ali plastificiranjem imaš lošije hlađenje. :misli:
Evidentirano

James1100

« Odgovori #19 : 10. Prosinac 2011, 22:12:58 »

Sve to stoji, ali plastificiranjem imaš lošije hlađenje. :misli:

taj detalj mi nje pao na pamet. ali, sloj je 0,2 mm, kaj to može toliko značiti?

iako, meni je značilo za uklopiti neke dijelove skupa pa sam morao brusiti plastiku  :mrgreen:
Evidentirano

Zog

« Odgovori #20 : 10. Prosinac 2011, 22:21:06 »

taj detalj mi nje pao na pamet. ali, sloj je 0,2 mm, kaj to može toliko značiti?

iako, meni je značilo za uklopiti neke dijelove skupa pa sam morao brusiti plastiku  :mrgreen:

Može, može, aluminij odlično odvodi toplinu, nije slučajno šta se stavljaju rebraste aluminijske komponente npr. u elektronici(kompjutori, i sl.), i ako se plastificira onda je to izolacija koja smanjuje učinak hlađenja. :misli:
Evidentirano

James1100

« Odgovori #21 : 10. Prosinac 2011, 22:24:23 »

vjerojatno si u pravu. sad sam se sjetio da na mom motoru samo dijelovi s rebrima nemaju farbu
Evidentirano

OldBoy

• Vozi: yamaha FZR1000
« Odgovori #22 : 11. Prosinac 2011, 09:52:04 »

...sad sam se sjetio da na mom motoru samo dijelovi s rebrima nemaju farbu

...to si dobro primjetio. Odvođenje topline isijavanjem je u teoriji i u praksi detaljno obrađeno. Više o tome bi ti mogli reći grga ili Jolly, njima je to vremenski bliže (ja sam već pomalo zaboravio  :mrgreen:)
Evidentirano
Some people call me the space cowboy,
Some other call me the gangster of love...

staripas

• *
« Odgovori #23 : 11. Prosinac 2011, 11:24:41 »

Okidoki. jebeš filozofiju. idem čim prije u Prekratovu pa mi tamo valjda budu malo razbistrili
Evidentirano

James1100

« Odgovori #24 : 11. Prosinac 2011, 14:13:32 »

...to si dobro primjetio. Odvođenje topline isijavanjem je u teoriji i u praksi detaljno obrađeno. Više o tome bi ti mogli reći grga ili Jolly, njima je to vremenski bliže (ja sam već pomalo zaboravio  :mrgreen:)

jedino me jedan detalj jebe... 

puno HD-a ima crne cilindre. jesu oni farbani ili drukčije obrađeni? pitam one koji su raskapali, ne gledali iz daljine kao ja. nisam se nikad sjetio tome posvetiti malo više pažnje
Evidentirano
 Str: [1] 2  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.133 sekundi uz 17 upita.