Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Dolje

Autor Tema: ZAŠTO šire felge ?  (Posjeta: 3941 )

vaad

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: CBR1000RR/KTM990ADV
Odg: ZAŠTO šire felge ?
« Odgovori #100 : 29. Prosinac 2011, 20:59:40 »

Mislim da se interkacija gume i asfalta u ovoj diskusiji banalizirala do bola i svela isključivo na trenje mirovanja.
Čak se i tu provlači jedna pogreška a gdje se zanemaruje sama bit trenja jer je iz same definicije trenja (-sila koja se suprotstavlja relativnom kretanju ČVRSTIH tijela u kontaktu) vidljivo da se ono može tek svojim malim dijelom koristiti za tumačenje fizikalnih događanja u toj interakciji.
Dakle gumu ne možemo promatrati kao čvrsto tijelo (a definicija trenja govori da se radi o čvrstom tijelu) a sve zaključke svesti na "trenje ne ovisi o površini". Slažem se da trenje ne ovisi o površini, no uz trenje mi padaju još najmanje tri fizikalne pojave od kojih bi mogao zavisiti "grip" a u kojima igra ulogu površina gume.
1. Adhezija-ima je, mora je biti kao i svugdje
2. "Sidrenje" gume- pri tome mislim na integralno malen volumen gume koji obavija integralno malen "vršak" asfalta a kontakt je ostvaren isključivo fizičkim dodirom
3. Djelovanje tlačnih sila na prednjoj strani kontaktne površine a vlačnih na stražnjoj strani a opet preko sila i površine dobijemo neke tlakove ili naprezanja kako nas volja

Nisam fizičar i gore su samo moja razmišljanja no siguran sam da svesti odnos gume i asfalta samo na trenje je potpuno krivi pristup
Evidentirano

papillon

• Ostao sam uvijek isti
  • Vozi: honda cbx 550 F1
« Odgovori #101 : 29. Prosinac 2011, 21:57:06 »

Još stavite ocjene iz fizike u 4-tom srednje i sve je jasno :mrgreen:
Šira felga - nekad sinonim i pojava - danas šminka,bahaćenje i jedan izuzetak ima automobila kojem stvarno tvorničke felge i gume stoje isto kao na sisatoj i zgodnoj ženi - noge obujma čačkalice..
Evidentirano
"Ne pišaj mi iza leđa i ne govori mi da pada kiša''    "CALIMERO"   Jedan je Agostini,
Jedan je Fangio,Ostali su proizvod tehničke evolucije.
'' Apartmane i sobe s kupatilom; cijena po masi i dužini osobe ''

r4ptor

• **
  • Vozi: dt125
« Odgovori #102 : 29. Prosinac 2011, 22:11:51 »

Mislim da se interkacija gume i asfalta u ovoj diskusiji banalizirala do bola i svela isključivo na trenje mirovanja.
Čak se i tu provlači jedna pogreška a gdje se zanemaruje sama bit trenja jer je iz same definicije trenja (-sila koja se suprotstavlja relativnom kretanju ČVRSTIH tijela u kontaktu) vidljivo da se ono može tek svojim malim dijelom koristiti za tumačenje fizikalnih događanja u toj interakciji.
Dakle gumu ne možemo promatrati kao čvrsto tijelo (a definicija trenja govori da se radi o čvrstom tijelu) a sve zaključke svesti na "trenje ne ovisi o površini". Slažem se da trenje ne ovisi o površini, no uz trenje mi padaju još najmanje tri fizikalne pojave od kojih bi mogao zavisiti "grip" a u kojima igra ulogu površina gume.
1. Adhezija-ima je, mora je biti kao i svugdje
2. "Sidrenje" gume- pri tome mislim na integralno malen volumen gume koji obavija integralno malen "vršak" asfalta a kontakt je ostvaren isključivo fizičkim dodirom
3. Djelovanje tlačnih sila na prednjoj strani kontaktne površine a vlačnih na stražnjoj strani a opet preko sila i površine dobijemo neke tlakove ili naprezanja kako nas volja

Nisam fizičar i gore su samo moja razmišljanja no siguran sam da svesti odnos gume i asfalta samo na trenje je potpuno krivi pristup

upravo to  :palacgore:
Evidentirano

grgaSH

• Vozi: vril
« Odgovori #103 : 30. Prosinac 2011, 02:29:39 »

:?

2010 Camaro ss Supercharged 24 inch Asanti ELT Forgiato wheels rims AF142 2 piece 3 piece rims
Evidentirano

CeLeRitAs

• **
  • Vozi: i zagađuje_=)
« Odgovori #104 : 02. Siječanj 2012, 02:29:30 »

Kako brutalan auto. Strahota :0648:
Evidentirano
Your achievements will never disappear and will always be in memory of over one million people in the world.There is nothing better than to be loved as you are, so now it's be strong and we each go your way and your message.

You will be always in my heart.

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #105 : 02. Siječanj 2012, 10:28:14 »

da rezimiram - u novoj godini :mrgreen:

na motoru šire gume se stavljaju isključivo iz 2 razloga:

a)da se poveća širina gaznog sloja kod drag motocikala (šira "šlapa" znači manje šlajdranja)
b)iz estetskih razloga, kad je ciklistika i tako nebitna u odnosu na izgled (široka "šlapa" daje podsvjesno dojam da je motor pun snage pa mu treba tolika guma)
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

bole

• Međimurac
  • Vozi: Z900
« Odgovori #106 : 02. Siječanj 2012, 11:26:24 »

ovi camaro stvarno ima slape, a visina ko japanke  :mrgreen: kako uopce felge trpe te udarce kad gume uopce nema visinu....
Evidentirano

OldBoy

• Vozi: yamaha FZR1000
« Odgovori #107 : 02. Siječanj 2012, 23:29:18 »

da rezimiram - u novoj godini :mrgreen:

na motoru šire gume se stavljaju isključivo iz 2 razloga:

a)da se poveća širina gaznog sloja kod drag motocikala (šira "šlapa" znači manje šlajdranja)
b)iz estetskih razloga, kad je ciklistika i tako nebitna u odnosu na izgled (široka "šlapa" daje podsvjesno dojam da je motor pun snage pa mu treba tolika guma)

...mudro si izdvojio dio problema koji je jednostavo objašnjiv: širina pneumatika (naplatka) na motorima  :wink:.
      Ostaje i dalje pitanje za širinu guma i felgi na autima: zašto tvornički prilično široke (npr. na Mercedesu SLu) mjenjamo sa još širima i niskoprofilnijima. Da li se time poboljšavaju vozna svojstva (kočenje, ubrzavanje,zavoji)?
Evidentirano
Some people call me the space cowboy,
Some other call me the gangster of love...

jolly the roger

« Odgovori #108 : 02. Siječanj 2012, 23:39:58 »

...mudro si izdvojio dio problema koji je jednostavo objašnjiv: širina pneumatika (naplatka) na motorima  :wink:.
      Ostaje i dalje pitanje za širinu guma i felgi na autima: zašto tvornički prilično široke (npr. na Mercedesu SLu) mjenjamo sa još širima i niskoprofilnijima. Da li se time poboljšavaju vozna svojstva (kočenje, ubrzavanje,zavoji)?

rekao bih da je to i dalje pod b) u večini slučajeva

na trkama (cestovnima, asfaltnima) se vrlo često ograničava najmanji dozvoljeni promjer kotača, tako da  se za neznatno povečanje snage prije ide na nižu gumu neg na širu. i zbog snižavanja težišta vozila, i zbog smanjenja promjera kotača ( manje zamašne mase, veća obodna sila itd)
tek u drugom koraku se ide na proširivanje gazne površine
Evidentirano

OldBoy

« Odgovori #109 : 02. Siječanj 2012, 23:46:00 »

...nisu to samo tehnički opisivi razlozi, ima tu i natruha seljo-tuninga  :mrgreen:...
Evidentirano

kirian

• *
« Odgovori #110 : 04. Ožujak 2012, 22:42:41 »

Ne pišem često, ali moram jednostavno bar par riječi napisati, jer sam ostao zapanjen količinom kvalitetnog zanja, i nekvalitetnog prepucavanja... Može moje stajalište? Ma da, evo, mi koji nismo imali fiziku u srednjoj školi...

Da, stavio sam širu gumu na auto nego je bila serijska. Serijska guma je bila 195/45r16 i ja ju zamijenio gumom 205/40r17. Zašto? Zato jer mi guma serijskih dimenzija nije stala na felgu koju sam si zamislio na autu. Vrlo jednostavan odgovor. Rezervna dimenzija mi je 185/60r14 i vožnja na tim gumama je čisti idiotizam. Previsoke, premekane, uvijaju se pod autom, klize.... ma sve uzasno. Draže su mi moje 17" felge i moje gy f1 gume, draze od svega... RAZLOG: čisto iz užitka

Drugi primjer: Na motoru imam gume 150/60r16 i 120/80r16 i u velikoj sam napasti da predjem na 17"... Zašto? Jednostavno: zato jer je ponuda guma nemjerljivo veća i bolja, samim time je i cijena bolja (zakon ponude i potražnje). +17" felga je šira i ljepša. Nisam toliki znalac da mjerim kolko bude mi ta guma donesla minus stotinki na grobniku, al, ionak mislim da nemam motor da nekom opravdavam i polemiziram svoje odluke već da uživam.

LP
Evidentirano

mbalunovic

• **
« Odgovori #111 : 11. Ožujak 2012, 19:52:37 »

17" felga na motoru ne mora biti sira, odaberes koja ti pase i to je to.
ako oces ostat na 120 i 150 ide 3,25 i 4" sirine ak se ne varam za prvu, za drugu sam 100% siguran
Evidentirano
Jesu 2 kotaca al samo jedan zivot, zato svaki dan zivite kao da je zadnji

mbalunovic

• **
« Odgovori #112 : 12. Ožujak 2012, 15:14:30 »

sila trenje kotrljanja nije samo funkcija koeficijenta puta sila okomita na tangentu krivulje po kojoj klizi telo, nego i jos par koeficijenata.
sama sila trenja koja se racuna ovako prosto je samo kada kotac klizi, a opet koeficijent trenja je manji i do 3 puta pri klizanju nego pri statickom trenju tj dok se jos "ne odlepe" dvije porvrsine.

za trenje kotrljanja (i ako je pravilnije reci otpor kotrljanja je bitna i sirina, jer je to otpor deformacije podloge (tako ide izvod)
a preko jednostavne matematike se sve prenosi na gumu jer se kod vozila ona deformira a ne asfalt. pa sto se vise gume deformira to je veci otpor,
znaci nizi tlak veci otpor, veci tlak ( u pneumatiku) manji otpor. jer dodje do manje deformacije i nema veze s gaznom povrsinom, i cilj nam je da sila trenja kotrljanja bude sto manja a sila trenja (statickog i klizanja) bude sto veca!

preko teorije a i praksa pokazuje da bi vozilo najbolje islo s najuzim gumama mogucim i (najtanjim profilom za vozila na 3 i vise kotaca, a za motore guma odgovarajuceg oblika za naginjanje ovisno o motoru) ravnoj cesti (apsolutno tj bez valova) znaci u sustini samo sloj gume bez zraka (u slucaju motora felga oblika koji nam je potreban i samo sloj gume preko nje)  te ne bi doslo do valjanja gume i sl. apsolutno najmanja sila otpora trenja kotrljanja a trenje staticko ko i izmedju drugih guma-asfalta
(ovo naravno nije prakticno iz prostog razloga da ne postoji tolko ravna cesta da nam nisu potrebna amortizaciona svojstva neke gume jer prosto felga ne stigne da se pomeri gore dole te nema kontakta)

1.) sire gume se stavljaju kad je pritisak prevelik na jedinicnu povrsinu usled tezine vozila, te se povecava da ne bi bio prevelik, te od same tezine da razori gumu i dok stoji. te se to dovodi do nekog maximalnog pritiska.
2.) sire se gume stavljaju jer nam vozilo (bilo 2, ili 4 kotaca) previse grije i trosi:
      - trosenje se moze resiti na dva nacina- punom gumom, kao kod kartinga, te nas to ne zamara previse. vazno     nam je samo da se ne pregreva, ili sirenjem do mere da se smanji sila po jedinici povrsine tolko da se guma jedva trosi, jedino su tu potrebne veoma mekane gume (mislim na smesu ne tlak u njima) da bi i dalje lovile dovoljno put jer se one mnogo vise hlade.
3.) stavljaju se sire felge da bi vanjski promjer ostao isti, a guma imala manji omjer sirina/visina profila
4.) i naravno famozni COOL faktor koji u glavnom presudi svaki razum.

Evidentirano

ljacmi

• **
  • Vozi: RSVR, Ktm exc525, , TDM850
« Odgovori #113 : 12. Ožujak 2012, 16:28:49 »

sila trenje kotrljanja nije samo funkcija koeficijenta puta sila okomita na tangentu krivulje po kojoj klizi telo, nego i jos par koeficijenata.
sama sila trenja koja se racuna ovako prosto je samo kada kotac klizi, a opet koeficijent trenja je manji i do 3 puta pri klizanju nego pri statickom trenju tj dok se jos "ne odlepe" dvije porvrsine.

za trenje kotrljanja (i ako je pravilnije reci otpor kotrljanja je bitna i sirina, jer je to otpor deformacije podloge (tako ide izvod)
a preko jednostavne matematike se sve prenosi na gumu jer se kod vozila ona deformira a ne asfalt. pa sto se vise gume deformira to je veci otpor,
znaci nizi tlak veci otpor, veci tlak ( u pneumatiku) manji otpor. jer dodje do manje deformacije i nema veze s gaznom povrsinom, i cilj nam je da sila trenja kotrljanja bude sto manja a sila trenja (statickog i klizanja) bude sto veca!

preko teorije a i praksa pokazuje da bi vozilo najbolje islo s najuzim gumama mogucim i (najtanjim profilom za vozila na 3 i vise kotaca, a za motore guma odgovarajuceg oblika za naginjanje ovisno o motoru) ravnoj cesti (apsolutno tj bez valova) znaci u sustini samo sloj gume bez zraka (u slucaju motora felga oblika koji nam je potreban i samo sloj gume preko nje)  te ne bi doslo do valjanja gume i sl. apsolutno najmanja sila otpora trenja kotrljanja a trenje staticko ko i izmedju drugih guma-asfalta
(ovo naravno nije prakticno iz prostog razloga da ne postoji tolko ravna cesta da nam nisu potrebna amortizaciona svojstva neke gume jer prosto felga ne stigne da se pomeri gore dole te nema kontakta)

1.) sire gume se stavljaju kad je pritisak prevelik na jedinicnu povrsinu usled tezine vozila, te se povecava da ne bi bio prevelik, te od same tezine da razori gumu i dok stoji. te se to dovodi do nekog maximalnog pritiska.
2.) sire se gume stavljaju jer nam vozilo (bilo 2, ili 4 kotaca) previse grije i trosi:
      - trosenje se moze resiti na dva nacina- punom gumom, kao kod kartinga, te nas to ne zamara previse. vazno     nam je samo da se ne pregreva, ili sirenjem do mere da se smanji sila po jedinici povrsine tolko da se guma jedva trosi, jedino su tu potrebne veoma mekane gume (mislim na smesu ne tlak u njima) da bi i dalje lovile dovoljno put jer se one mnogo vise hlade.
3.) stavljaju se sire felge da bi vanjski promjer ostao isti, a guma imala manji omjer sirina/visina profila
4.) i naravno famozni COOL faktor koji u glavnom presudi svaki razum.

Kako misliš punom gumom :misli:
Evidentirano

mbalunovic

• **
« Odgovori #114 : 12. Ožujak 2012, 17:45:53 »

kao karting
Evidentirano

OldBoy

« Odgovori #115 : 12. Ožujak 2012, 18:14:46 »

kao karting

...ti se zajebavaš? Da li si vidio gumu od kartinga odvojenu od felge?
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #116 : 12. Ožujak 2012, 18:24:08 »

...ti se zajebavaš? Da li si vidio gumu od kartinga odvojenu od felge?
a mogao si ga pustit još malo, taman se počeo zakopavat :mrgreen:
Evidentirano

OldBoy

« Odgovori #117 : 12. Ožujak 2012, 18:31:04 »

a mogao si ga pustit još malo, taman se počeo zakopavat :mrgreen:

...bolje ovako, potecijal je  :palacgore:. Da se prejako zakopao, pobjegao bi zauvijek. Znaš da nam takvi uvijek fale  :wink:
Evidentirano

ljacmi

• **
  • Vozi: RSVR, Ktm exc525, , TDM850
« Odgovori #118 : 12. Ožujak 2012, 19:15:30 »

kao karting

Čini mi se da si sve ovo kaj si napisao par postova prije  copy pastao, a i da nisi nikad vidio gumu od kartinga :palacgore:
Eventualno ak ne misliš na neke gume kod viličara :D
Evidentirano

mbalunovic

• **
« Odgovori #119 : 12. Ožujak 2012, 19:38:07 »

ja sam imao negde punu gumu s malog kartonga starog. al hvatate se za smjesne stvari. nisam nista kopirao.. vazno je da svi znate da serete po drugima....
Evidentirano

OldBoy

« Odgovori #120 : 12. Ožujak 2012, 19:59:51 »

@mbalunovic: sinek, niko ne sere po tebi. Došel si nam pojasnit stvari navodeći primjere koje NIKADA nisi vidio izbliza. I sad se ljutiš  :misli:. Mojne, sve 5  :palacgore:. Zaboravili budemo nebitno i zapamtili da karting ima pune gume  :wink: :mrgreen:
Evidentirano

mbalunovic

• **
« Odgovori #121 : 12. Ožujak 2012, 20:20:17 »

oke onda zanemarite dio sa to da karting ima gume i di to navodim kao primjer.
ako oces ostakog tog mogu postaviti izvode. i sto se tice trenja kotrljanja nije niko pisao. sem blizu toga u prvom postu na ovoj strani.
Evidentirano

OldBoy

« Odgovori #122 : 12. Ožujak 2012, 20:30:06 »

oke onda zanemarite dio sa to da karting ima gume i di to navodim kao primjer.
ako oces ostakog tog mogu postaviti izvode. i sto se tice trenja kotrljanja nije niko pisao. sem blizu toga u prvom postu na ovoj strani.

...ajde, nastavi. Ako misliš stavljati matematičke ili fizikalne izvode, budi što detaljniji i iscrpniji, jer ovdje ima dosta onih koji teško shvaćaju  :palacgore:
Evidentirano

GENESIS_R1

• **
  • Vozi: nIS NEVOZI ZBOG SVERCERA!
« Odgovori #123 : 12. Ožujak 2012, 20:45:27 »

O temi..  :wink: Po meni je bolji nacin strech jer sirina moze ostati ista a vizualno dobivamo dojam napetosti i sirine jedino je mana to sto ide sira felga sto zbog tezine rezultira vecim opterecenjem na gibljivim dijelovima,potrosnja itd.. Ali zato izgleda..  :slinavac:
Evidentirano
:mrgreen:  "Usamljeni jahac"

bendix

• Janjepolagač
  • **
  • Vozi: Miško
« Odgovori #124 : 12. Ožujak 2012, 22:13:54 »

dobro da je razlucena dinamika (kinematika) i statika
samo mala napomena
otpori gibanja kod vozila rastu kvadratno s povecanjem brzine
dok potrebna snaga za to savladat raste na kub
sigurno vam auto ne trosi jednako na autoputu na 120 i 170km/h.
ni ne moze jer otpor pri brzini 170 km/h je otprilike duplo veci nego pri 120 km/h.
pri tom ne igra samo otpor zraka, puno igra i otpor trenju kotrljanja.
sto je guma sira, otpor trenju kotrljanja je veci.
Evidentirano
Chuck Norris jedini može eksat iz pipe
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Gore

Stranica je generirana za 0.149 sekundi uz 15 upita.