Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 4  Sve   Dolje

Autor Tema: Priprema i lakiranje plastika  (Posjeta: 1671 )

rudakc

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Aprilia RS125 Chesterfield
Priprema i lakiranje plastika
« : 12. Siječanj 2012, 17:53:09 »

Ovako, potražio sam na tražilici neku temu vezanu za pripremu plastika za lakiranje, što se sve koristi i kakav je postupak, al nisam našel nekaj baš konkretno, u zadnje vrijeme tražim po netu i čitam vezano za tu temu jer imam doma zamjenske plastike koje trebam pripremit za lakiranje i polakirat, a na netu sam našel sve živo i neživo, primeri, fileri, lak, bezbojni lak, postupci su svakakvi pa bi ja zamolil nekog iz prve ruke da mi to malo bolje pojasni  :palacgore:
Imam nekoliko konkretnih pitanja pa da krenem :
        1. Večina plastika koje imam su več ugrubo pošmirglane, bez laka i primera, sve je skinuto dole al je dosta "hrapavo" pa sam si za to uzel vodobrusni šmirgl 1000 jer mi je nekoliko ljudi tak preporučilo pa je to valjda ispravno  :mrgreen: Nakon kaj ja to pošmirglam na red ide primer, pročital sam tu na forumu da oni u spreju, renco, i nisu baš neke kvalitete pa budem to izbacil, neke preporuke molim :D postupak nanošenja primera ?
Nakon kaj sam nanesel primer, u nekim postupcima sam pročital da se to sve ponovo pobrusi vodobrusnim 500  :shock: pa se nakon toga lakira ( meni je to iskreno prilično čudno ) a negdi da se samo prelazi na lakiranje bez ikakvog brušenja :) Isto tak, jel mi treba filer ili ne ? napominjem da su to zamjenski oklopi koji budu na motoru isključivo na stazi pa ne mora biti nekaj posebno dobro ( zato ja to i radim sam  :LOL: ) i nije me sram priznat da ni neznam čemu filer služi  :jesus:

2. Rep i rezervar su ofarbani al u nekoj žblj boji koja mi nikak ne odg. pa kaj s tim ? isto sam dobil različite savjete, to očito ljudi rade kak kome paše pa valjda nebudem ni ja puno zajebo  :LOL: pošmirglati moram, no jedni govore da samo skinem lak i na to ide direktno lakiranje, primer nebude trebal, a drugi mi govore da skinem lak sve do primera i ponovo nanesem primer gore pa posle toga lakiranje  :shock:

oprostite na duljem postu, molim mudrace da ne komentiraju tipa ostavi se toga jer sam polakiral Tomos koji sam restauriral i ispal je jako dobro, bolje nego kaj sam očekival, imam onaj amaterski set za lakiranje i kompresor, ali to je ipak željezo i to nije bilo komplicirano, plastike nisam nikad radil pa vas molim za pomoć jer bi si to drage volje sam  napravil a pošto sam od nedavno nezaposlen, vremena imam dovoljno  :palacgore:

da i da pitam konkretno za boju, dvokomponentna boja ili ?

evo mislim da je tomosić ispal zadovoljavajuće  :mrgreen:
http://i42.tinypic.com/2u3wfut.jpg
Evidentirano
Aprilia RS125 Chesterfield

koki_3

• **
  • Vozi: Suzuki GSX-R 600 Srad
Odg: Priprema i lakiranje plastika
« Odgovori #1 : 12. Siječanj 2012, 18:58:28 »

1.pokitas ako imas kaj i najlakše pošmirglati s 150...ako nemas kaj onda to preskačeš
2.vodobrusni 800-1000
3. špric kit ili filer
4. vodobrusni 1000 ili više
5. lakiranje

najjeftinje je kupiti 2K boju a isto super izgleda..tu je več lak izmješan s bazom
skuplja verzija je posebno baza i posebno lak
Evidentirano
Voznja s teskim motorom je kak da ti rotweiller pusi ku**c---ljepo, ali opasno!

*PRODAJEM DJELOVE ZA APRILIU AF1/RS *

Masni

• **
« Odgovori #2 : 12. Siječanj 2012, 19:12:36 »

prvo i osnovno jakoooooo dobro očistiti plastiku prije nanošenja primera jer ti se na zmazano neče primiti. primer i to kvalitetan imaš u lučkom kod ivičeka. ja sam si sam farbal plastike na motoru prije tjedan dana i sa isto tako primitivnim amaterskim priborom kojeg bude svatko popljuval.
Dakle plastike sam očistil od boje i pošmirglal vodenim. opral sam ga dobro medicinskim benzinom i špricom nanesel primer. na jednom mjestu mi je izbijal flek ali to je zato jer nisam dobro očistio(odmastio) plastiku.
ponovio radnju i uspio. na to sam nanio prvi sloj farbe kojeg sam kupil po kodu motora, a kad se posušilo za par dana nanio sam drugi sloj. boja je na vodenoj bazi i kao takva se prodaje. lak sam kupio klasičan kojeg prodaju, dodao utvrđivač koji se mješa u omjeru 1:3. 1litra laka i 3 dcl utvrđivača. to je omjer na veliku količinu ali se prilagodi manjoj. kad sam polakiral malo sam ukakal i lagano vodenim pobrusil taj lak i ponovil uspješno. jedino kaj sam si zaboravil naljepnice prelakirat al nema veze. to ti je moje iskustvo sa lakiranjem i po meni nije neka nauka a komenara na to neče falit.
kaj se tiće šmirgla pitaj u dučanima gdje prodaju pribor i nebuš fulal jer ionak nisu skupi
pozzz

Evidentirano

deny-zg

• **
  • Vozi: lepo naš kako..majke'mi
« Odgovori #3 : 12. Siječanj 2012, 19:17:31 »

prvo i osnovno jakoooooo dobro očistiti plastiku prije nanošenja primera jer ti se na zmazano neče primiti. primer i to kvalitetan imaš u lučkom kod ivičeka. ja sam si sam farbal plastike na motoru prije tjedan dana i sa isto tako primitivnim amaterskim priborom kojeg bude svatko popljuval.
Dakle plastike sam očistil od boje i pošmirglal vodenim. opral sam ga dobro medicinskim benzinom i špricom nanesel primer. na jednom mjestu mi je izbijal flek ali to je zato jer nisam dobro očistio(odmastio) plastiku.
ponovio radnju i uspio. na to sam nanio prvi sloj farbe kojeg sam kupil po kodu motora, a kad se posušilo za par dana nanio sam drugi sloj. boja je na vodenoj bazi i kao takva se prodaje. lak sam kupio klasičan kojeg prodaju, dodao utvrđivač koji se mješa u omjeru 1:3. 1litra laka i 3 dcl utvrđivača. to je omjer na veliku količinu ali se prilagodi manjoj. kad sam polakiral malo sam ukakal i lagano vodenim pobrusil taj lak i ponovil uspješno. jedino kaj sam si zaboravil naljepnice prelakirat al nema veze. to ti je moje iskustvo sa lakiranjem i po meni nije neka nauka a komenara na to neče falit.
kaj se tiće šmirgla pitaj u dučanima gdje prodaju pribor i nebuš fulal jer ionak nisu skupi
pozzz
inace vrijeme susenja izmedju nanosenja baze ili bezbojnog laka laka je max par sati (ovisno o temp i vlagi) a ne par dana.... ako su idealni uvjeti znaci cca 20 stupnjeva i bez previse vlage nakon pola sata ,sat ides sa drugim slojem..
Evidentirano
''The reason I do it is because if you get it wrong ,It'illkill you.
If you think it's too dangerous then go home and cut your grass and leave us to it.''
Guy Martin

Masni

• **
« Odgovori #4 : 12. Siječanj 2012, 19:18:34 »

znam al ja baš nisam imal vremena pa onda se odužilo na par dana :palacgore:
Evidentirano

deny-zg

• **
« Odgovori #5 : 12. Siječanj 2012, 19:21:24 »

1.pokitas ako imas kaj i najlakše pošmirglati s 150...ako nemas kaj onda to preskačeš
2.vodobrusni 800-1000
3. špric kit ili filer
4. vodobrusni 1000 ili više
5. lakiranje

najjeftinje je kupiti 2K boju a isto super izgleda..tu je več lak izmješan s bazom
skuplja verzija je posebno baza i posebno lak
sve stoji sto si rekao jedino tocka 4.. ja ne bi isao preko 1000 na vodu jer se zna desiti da se baza pocne ljustiti kao neka folija (ako kamencic udari) ako je podloga pre glatka. Desilo se meni a i na taj podatak sam negdje davno naletio.
Evidentirano
If you think it's too dangerous then go home and cut your grass and leave us to it.''
Guy Martin

Skripter

• **
  • Vozi: Kawasaki ZX-9R
« Odgovori #6 : 12. Siječanj 2012, 19:26:27 »

sve stoji sto si rekao jedino tocka 4.. ja ne bi isao preko 1000 na vodu jer se zna desiti da se baza pocne ljustiti kao neka folija (ako kamencic udari) ako je podloga pre glatka. Desilo se meni a i na taj podatak sam negdje davno naletio.
Dosta je 800 - 1000, ostatak odradiš dobrim farbanjem i poliranjem.
Evidentirano
Bez komentara

deny-zg

• **
« Odgovori #7 : 12. Siječanj 2012, 19:27:43 »

1. Večina plastika koje imam su več ugrubo pošmirglane, bez laka i primera, sve je skinuto dole al je dosta "hrapavo" pa sam si za to uzel vodobrusni šmirgl 1000 jer mi je nekoliko ljudi tak preporučilo pa je to valjda ispravno  :mrgreen: Nakon kaj ja to pošmirglam na red ide primer, pročital sam tu na forumu da oni u spreju, renco, i nisu baš neke kvalitete pa budem to izbacil, neke preporuke molim :D postupak nanošenja primera ?
Nakon kaj sam nanesel primer, u nekim postupcima sam pročital da se to sve ponovo pobrusi vodobrusnim 500  :shock: pa se nakon toga lakira ( meni je to iskreno prilično čudno ) a negdi da se samo prelazi na lakiranje bez ikakvog brušenja :) Isto tak, jel mi treba filer ili ne ? napominjem da su to zamjenski oklopi koji budu na motoru isključivo na stazi pa ne mora biti nekaj posebno dobro ( zato ja to i radim sam  :LOL: ) i nije me sram priznat da ni neznam čemu filer služi  :jesus:
zaboravi  filere u spreju ,ok su za manje popravke ali za kompletni stranicu ili motor nije neka sreca.. a i jeftinije je kupiti kilu 2k filera nego mali sprej za cca 30-40 kuna. Nanijeti ga sa 2.0 spricom ,ne predebelo i OBAVEZNO pustiti filer preko noci ili duze (ovisno o temp) da ''odradi''. Nakon toga obavezno brusenje na vodu sa 600 ili 800 ,mozes zavrsiti sa 1000 i spremno je za lakiranje ako je podloga lijepa i ravna. Daj si truda jel je priprema najbitnija u tom poslu. Kasnije kada polakiras svaka se greska vidi (pogotovo na crnoj boji) pa ce ti biti zao sto nisi odvojio jos tih 20 min za smirglanje.
Evidentirano
Guy Martin

DAINESE

• **
  • Vozi: yamahu fz-6
« Odgovori #8 : 12. Siječanj 2012, 20:34:59 »

Ja mislim sam polakirat prednji blatobran, i nisam bas siguran da sam sve dobro skuzio, treba li
poslije filera ili ti spric-kita odmastiti ??????? Kakva je to sprica 2,0?????? :misli: :misli:
Evidentirano
Kad nemaš o čemu pričat, imaš o čemu šutit!

deny-zg

• **
« Odgovori #9 : 12. Siječanj 2012, 20:41:04 »

Ja mislim sam polakirat prednji blatobran, i nisam bas siguran da sam sve dobro skuzio, treba li
poslije filera ili ti spric-kita odmastiti ??????? Kakva je to sprica 2,0?????? :misli: :misli:
Odmastiti treba prije filera tj nakon smirglanja i svega. Plastika i opcenito svaka podloga zna biti od voskova ,pasti i razno raznih sredstava masna i to je potrebno odmastiti kako bi se filer tj boja dobro primila. Za zakve stvari se koristi antisilikon..  Mozes slobodno i nakon filera lagano prebrisati sa antisilikonom da packe od masnih prstiju obrises..
 Lakiras sa kompresorom ,dizna 2.0 se stavlja za filer a 1.4 -1.5 za lakiranje.
Evidentirano
Guy Martin

rudakc

• **
« Odgovori #10 : 12. Siječanj 2012, 22:09:22 »

ok još mi samo odgovorite kaj s ovim di mi je već boja, primer ponovo ili ne treba nakon kaj šmirglom skinem lak ?  :misli:
Evidentirano

koki_3

• **
« Odgovori #11 : 12. Siječanj 2012, 22:17:58 »

ne treba
Evidentirano

deny-zg

• **
« Odgovori #12 : 12. Siječanj 2012, 22:19:06 »

ok još mi samo odgovorite kaj s ovim di mi je već boja, primer ponovo ili ne treba nakon kaj šmirglom skinem lak ?  :misli:
ako je zdravo smirgl 240 na suho i onda 600-800 na vodu
Evidentirano
Guy Martin

Skripter

• **
« Odgovori #13 : 12. Siječanj 2012, 22:24:35 »

Nemoj slučajno primer na boju. Ima ih koji rastope boju i s*ebu povrsinu plastike.
Evidentirano
Bez komentara

rudakc

• **
« Odgovori #14 : 12. Siječanj 2012, 22:54:10 »

ma nisam ja to ni mislil tak, logično da to tak nejde, samo me zanimalo dal moram stavljat ponovo primer il ne  :mrgreen:
Evidentirano

goodie

• **
  • Vozi: GSX-R 600 SRAD
« Odgovori #15 : 15. Siječanj 2012, 22:31:44 »

Da ne otvaram novu temu, da se nadovežem na plastike.

Oklop mi zvecka i treska i jednostavno ne drži dobro (ima lufta) na par kopči i šarafa. Kad prelazim prek grba i udubina na cesti trese i lupa :( . Pretpostavljam da je popucalo.
Ima li lijeka osim varenja na mjestima di je popucalo?
Evidentirano

Phobocaster

• Vozi: Samo Hondu
« Odgovori #16 : 15. Siječanj 2012, 22:39:39 »

Da ne otvaram novu temu, da se nadovežem na plastike.

Oklop mi zvecka i treska i jednostavno ne drži dobro (ima lufta) na par kopči i šarafa. Kad prelazim prek grba i udubina na cesti trese i lupa :( . Pretpostavljam da je popucalo.
Ima li lijeka osim varenja na mjestima di je popucalo?
nemoj se ljutit šta ti to govorim ali pretpostavka je majka zajeba  :wink: skini oklope i vidi točno šta je u pitanju pa možeš i fotke stavit  :palacgore:
Evidentirano
I kill people for money... but you are my friend, I'll kill you for nothing! - extra discount for EU citizens!
18:24:45
http://www.youtube.com/watch?v=cXXJfURtQns&context=C3532269ADOEgsToPDskL9evJv0nu7y2Yc5oI8Fvg_

goodie

• **
« Odgovori #17 : 15. Siječanj 2012, 23:07:45 »

Kaj bi se ljutio...Naime, na nekim mjestima gdje neki od šarafa i kopči drže oklop imam onak lufta od 3-4 milimetra tako ga da rukom mogu pomicati a sve je stegnuto. I u vožni od vibracija i neravnina to, pretpostavljam, klampara i ruži i treska. Dakle, nekaj ne štima...
Evidentirano

Skripter

• **
« Odgovori #18 : 16. Siječanj 2012, 08:03:10 »

Kaj bi se ljutio...Naime, na nekim mjestima gdje neki od šarafa i kopči drže oklop imam onak lufta od 3-4 milimetra tako ga da rukom mogu pomicati a sve je stegnuto. I u vožni od vibracija i neravnina to, pretpostavljam, klampara i ruži i treska. Dakle, nekaj ne štima...
Smršavil ti je motor prek zime, nisi ga dosta hranil.  :LOL:
Ili ti je neko ukral podloške :misli:
Evidentirano
Bez komentara

goodie

• **
« Odgovori #19 : 16. Siječanj 2012, 08:52:18 »

Smršavil ti je motor prek zime, nisi ga dosta hranil.  :LOL:
Ili ti je neko ukral podloške :misli:

Nije to novost od zime, pola prošle sezone se tak čuje ali sam sad odlučio to riješiti  8)
Evidentirano

rudakc

• **
« Odgovori #20 : 17. Siječanj 2012, 19:13:09 »

evo radi se, da nebi bilo nismo znali  :mrgreen: kompletna priprema je gotova, nažalost bočne oklope nisam poslikal, nek vas ne zbunjuje žutilo na repu jer neznam kaj je to al nikak nejde dole, nadam se da primer, boja je skinuta jer je bil ljubičasti  8)
i da, ovo puknuto na rezervaru se već odstranjuje, puknut je na još jednom mjestu pa mi to bude majstor rešil za 50 kn  :mrgreen:
Evidentirano

koki_3

• **
« Odgovori #21 : 17. Siječanj 2012, 19:29:55 »

pa ne moras tak puno šmirglati da boju skines kak na repu :shock:
Evidentirano

rudakc

• **
« Odgovori #22 : 17. Siječanj 2012, 19:36:58 »

za rep mi je trebalo punih 20 minuta, 3-4 poteza šmirglom i išlo je dole  :LOL: to je neko strašno dobro odradil, bolje da ja to pošmirglam nego da mi odpadne boja dok polakiramo  :palacgore:
Evidentirano

mac.airbrush

• **
  • Vozi: CBR 954RR
« Odgovori #23 : 21. Siječanj 2012, 00:43:36 »

pod broj 1.prvo i osnovno nisi naveo o kojoj se plastici radi,ako su zamjenski oklopi (mislim na poliesterske) znaći oni za stazu,recimo MAC-ovi onda prvo ide u poliester filer bez ikakvog primera pa se to brusi sa papirom 150-240
             2. nakon toga ide u normalni filer koj se brusi sa 800 na vodu
             3. prebriše se sa antisilikonom
             4. lakiranje po želji  Acril ili baza

baza se lakira u bezbojni u pravilu nakon par minuta,može i duže ali nikako drugi dan, jer može doći do ljuštenja bezbojnog :palacgore:
Evidentirano
nema toga od Trsta do Graza, šta ima kod Maca...
http://www.mac-superpaint.com

rudakc

• **
« Odgovori #24 : 22. Siječanj 2012, 13:38:26 »

to su zapravo obične plastike od rs-a, samo su kupljenje u svrhu zamjenskih oklopa za stazu, makar mi nije jasno baš jer su lakši od mojih na motoru a na svim plastikama je aprilia logo i one brojke, kaj upućuje da su to obične plastike za rs  :LOL: pretpostavljam da je ona oznaka "PP" vrsta plastike  :misli:
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 4  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.156 sekundi uz 16 upita.