Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3  Sve   Dolje

Autor Tema: MOTOSPORT NEKAD...  (Posjeta: 2226 )

motoklasik

• *
  • Spol: Muški
MOTOSPORT NEKAD...
« : 07. Veljača 2012, 20:19:37 »

Evo da postavim ovde i ove stare fotografije.
Trke su se ranije vozile po mnogim gradovima (bivse SFRJ), uz veliki broj gledalaca.
Mnogi mladji motoristi ni ne slute da je i ova riva sluzila kao trkacka staza...

(kliknuti na sliku za povecanje):

Evidentirano

Shepa

• Vozi: GS500 K1
Odg: MOTOSPORT NEKAD...
« Odgovori #1 : 07. Veljača 2012, 20:27:49 »

Mislim da je Joke stavlja neke slične, netko iz obitelji (mislim dida) mu je sudjelova u tim trkama.
 :misli:
Evidentirano
"Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantisiliogogogoch" is the name of a town in North Wales.
The name translates as "The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St. Tysilio's of the red cave".

strasilo

• šafran
  • Vozi: egzotičnu Suzu i najbržeg pocketa u Požegi
« Odgovori #2 : 07. Veljača 2012, 20:27:56 »

ima već nekoliko sličnih tema...  :palacgore: :palacgore:

ali ako baš želiš imati "svoju" ... samo daj ...  :wink:
Evidentirano
Teško onom koji mora nekog drugog da unizi, da bi se on sam izdigao ili bolje rečeno da bi imao iluziju da se izdigao.

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

frog

• **
  • Vozi: Suzuki naRRavno
« Odgovori #3 : 08. Veljača 2012, 09:07:19 »

Uvazeni kolega Stras ,nenađoh ni ja slicnih tema al nebitno ......
Evo i mi smo u posjedu STARIH slika naseg moto kluba Sremac Vinkovci iz davnih vremena i Gradskih utrka u Vinkovcima ...
Evidentirano
Samo laganini
www.Mk-Vinkovci.com

frog

• **
« Odgovori #4 : 08. Veljača 2012, 09:16:29 »

U samom centru je bio START i vozilo se gradskim ulicama .....
Po pricama djedova nekih nasih clanova MK Sremac je bio dosta uspjesan u tadasnjoj Jugi i imao dosta vozaca ....
A kao sto je vec napisao Motoklasik ,cijelom duzinom staze, ulice su bile pune gledatelja.....

Evidentirano
Samo laganini
www.Mk-Vinkovci.com

motoklasik

• *
« Odgovori #5 : 08. Veljača 2012, 15:07:54 »

Trazio sam dugo slicnu temu, ali nisam nasao.
Forum je veliki i obiman, mozda nisam bio dovoljno uporan.
Nije neophodno da imam "svoju" temu u vezi "pozutelih fotografija", prebacite u neku odgovarajucu, vec zapocetu ranije.
Evidentirano

Ogi

• Vozi: starudije
« Odgovori #6 : 08. Veljača 2012, 17:44:09 »

Trazio sam dugo slicnu temu, ali nisam nasao.
Forum je veliki i obiman, mozda nisam bio dovoljno uporan.
Nije neophodno da imam "svoju" temu u vezi "pozutelih fotografija", prebacite u neku odgovarajucu, vec zapocetu ranije.

A kaj je ovo?

http://www.motori.hr/forum/index.php/topic,94284.350.html

jedva  15-tak stranica slika ima
Evidentirano

motoklasik

• *
« Odgovori #7 : 08. Veljača 2012, 20:32:25 »

Da, pregledao sam svih 15 stranica i nema ni jedne slike sa sportskog dogadjaja pre 2000.godine.
Sve su to slike sa aktuelnog prvenstva Hrvatske u klasi oldtajmera.
To nema nikakve veze sa dogadjajima u moto-sportu od pre vise desetina godina i bilo bi smesno da se to mesa u istoj temi.

Jedna stvar je istorija moto sporta, a druga stvar su izvestaji sa aktuelnih moto takmicenja.
Evidentirano

motoklasik

• *
« Odgovori #8 : 09. Veljača 2012, 01:57:26 »

Silvio Habat (br.1) i Ivan Sola (br.10), na trci na Miseluku, u Novom Sadu:

Evidentirano

frog

• **
« Odgovori #9 : 09. Veljača 2012, 08:45:55 »

Da, pregledao sam svih 15 stranica i nema ni jedne slike sa sportskog dogadjaja pre 2000.godine.
Sve su to slike sa aktuelnog prvenstva Hrvatske u klasi oldtajmera.
To nema nikakve veze sa dogadjajima u moto-sportu od pre vise desetina godina i bilo bi smesno da se to mesa u istoj temi.

Jedna stvar je istorija moto sporta, a druga stvar su izvestaji sa aktuelnih moto takmicenja.

Upravo tako  :palacgore:

Ovdije se ipak radi o slikama i dokumentima starim starim debelo preko 80 god.
Posto par godina vec sakupljam dokumentaciju i slike iz tog doba tj. Moto Sporta grada Vinkovaca radi ideje nekakve knjige -proslosti prema sadasnjosti .................Moto Klub Sremac---Moto Klub Vinkovci..............
Nazalost ,osobnog misljenja da je bilo sto od takvih ideja nemoguce danas odraditi.....ali bar ce ta knjiga ostati zauvijek.....gdje cemo prema sadasnjosti ugurati i nas klub koji na grbu nosi 1926.god ponosno ................

Do slika je tesko doci a ima ih , a od svega je najteze naci vremena jer ti ljudi koji su bili klinci u to doba prepricavaju to sa toliko zara(i vremena) da je to nevjerovatno ,,kao da je jucer bilo......i nisu dosadni ....iskreno

Evidentirano
Samo laganini
www.Mk-Vinkovci.com

frog

• **
« Odgovori #10 : 09. Veljača 2012, 08:53:08 »

Zapisnici interesantni iz tih vremena............
« Zadnja izmjena: 09. Veljača 2012, 09:02:38 frog »
Evidentirano
Samo laganini
www.Mk-Vinkovci.com

baxy

• Vozi: Honda cbr1000rr
« Odgovori #11 : 09. Veljača 2012, 09:22:35 »

Silvio Habat (br.1) i Ivan Sola (br.10), na trci na Miseluku, u Novom Sadu:

Na ovu utrku smo potegnuli iz Rijeke na jednom APN-u, dva pony expresa, automatic NT i jednim novijim automatikom.... putovali smo od četvrtka... :LOL: :LOL:
Evidentirano
Hoće li Bradl, Haslam ili Rossi ikada odvoziti krugove na Grobniku brže od svojih ćaća .. ??

motoklasik

• *
« Odgovori #12 : 09. Veljača 2012, 10:08:19 »

Na ovu utrku smo potegnuli iz Rijeke na jednom APN-u, dva pony expresa, automatic NT i jednim novijim automatikom.... putovali smo od četvrtka... :LOL: :LOL:

Baxy, jel se secas mozda koja je godina tacno bila?
Evidentirano

motoklasik

• *
« Odgovori #13 : 09. Veljača 2012, 10:13:18 »

Ovdije se ipak radi o slikama i dokumentima starim starim debelo preko 80 god.

Te slike i dokumenta koja ti imas su pravi dragulji.
I ja imam nesto toga, doduse iz ne tako davnog vremena, ali tu negde, izmedju cetvrt i pola veka. Uglavnom dogadjaji iz moto sporta kojih se starije generacije jos i secaju.
Evidentirano

M900

• Vozi: VELIKI BRAT VIDI...
« Odgovori #14 : 09. Veljača 2012, 10:48:56 »

već sam dosadan, al' neka...

Evidentirano
God must have been an engineer....who else would put a waste disposal unit next to a Reproduction Plant???

frog

• **
« Odgovori #15 : 09. Veljača 2012, 11:31:09 »

Te slike i dokumenta koja ti imas su pravi dragulji.
I ja imam nesto toga, doduse iz ne tako davnog vremena, ali tu negde, izmedju cetvrt i pola veka. Uglavnom dogadjaji iz moto sporta kojih se starije generacije jos i secaju.

Ima toga dosta a i jos se sakuplja...
Prelistao sam svih 12str. na vasoj stranici bas da vidim ima li nekih imena iz Bg koju su na ovim papirima....
Evidentirano
Samo laganini
www.Mk-Vinkovci.com

motoklasik

• *
« Odgovori #16 : 09. Veljača 2012, 14:02:12 »

Ima toga dosta a i jos se sakuplja...
Prelistao sam svih 12str. na vasoj stranici bas da vidim ima li nekih imena iz Bg koju su na ovim papirima....

To tvoje je bas dosta stara istorijska gradja.

Pre par dana sam u Vrscu gledao jednu sliku, smotra njihovog moto kluba iz 1930. godine, clanovi sa motorima. Kazali su mi da je gotovo nemoguce uci u trag onima koji su na slici. Pretpostavljaju da su uglavnom Nemci po nacionalnosti - tada ih je tamo bilo dosta a retko ko je posle II sv. rata ostao.

Od nasih koje sam ja poznavao a da su se bavili moto-sportom i pre II sv. rata je jedino pokojni deda Voja Ivanisevic.

Evidentirano

motoklasik

• *
« Odgovori #17 : 09. Veljača 2012, 14:06:41 »

@ M900 - ako imas podatke napisi koja je godina, gde je slikano i ko je na slici.

Ovo dole je Slavonska Pozega 1987. godine.
Na prvoj slici je start klase 80 ccm.
Na drugoj i trecoj slici je start i detalj sa trke u klasi 175 ccm.
Ni jedna ni druga klasa vise ne postoje u moto-takmicenjima...

Evidentirano

rocky6

• **
  • Vozi: Africa Twin ´99.
« Odgovori #18 : 09. Veljača 2012, 17:42:05 »

prva liga  :palacgore:

frog : gledam na onim startnim listama "MK Sremac" ime "Vinko ČIhak motocikl Sarolea 350".Jel možda imaš nekakvu fotku tog motora pa ako može stavi vamo?
hvala !

a sad pazi ovaj link!!! googlam vinko cihak i na str.30 cro ekipa,pogledajte

http://vintage-motoren.at/pdf-historisches/New-Hudson-History.pdf
« Zadnja izmjena: 09. Veljača 2012, 17:52:07 rocky6 »
Evidentirano
REMEMBER : DON˙T STEAL , THE GOVERNMENT HATE COMPETITON!

BEŠO - SB

• **
  • Vozi: Yamaha Fazer S2
« Odgovori #19 : 09. Veljača 2012, 22:16:17 »

Sljedeći link sigurno će vam pomoći pri podsječanju na moto-sport nekad,stare fotke.......

http://www.automototrke.net/forum/viewtopic.php?p=68275
Evidentirano
Darko Ćušković - BEŠO Više volim da me mrze zbog onog što jesam nego da me vole zbog onog što nisam.

motoklasik

• *
« Odgovori #20 : 09. Veljača 2012, 22:41:33 »

Branko Jelavic, iz Splita, sa takmicarskim Tomosom D-6 S:

« Zadnja izmjena: 10. Veljača 2012, 07:10:44 motoklasik »
Evidentirano

M900

« Odgovori #21 : 10. Veljača 2012, 11:08:47 »

@ M900 - ako imas podatke napisi koja je godina, gde je slikano i ko je na slici.

Ovo dole je Slavonska Pozega 1987. godine.
Na prvoj slici je start klase 80 ccm.
Na drugoj i trecoj slici je start i detalj sa trke u klasi 175 ccm.
Ni jedna ni druga klasa vise ne postoje u moto-takmicenjima...

U 80 znam broj 18 -Boško Tomeković (POT 80 samogradnja) i broj 19 Alojz Pavlič SEEL 80, broj 42 mislim da je Maruša na Kreidleru , a za ostale sam poslao mail Bošku da mi napiše one koje zna.

Što se tiče 175, to najbolje zna strašov tata jer je on sigurno u vozio toj utrci.
Evidentirano
God must have been an engineer....who else would put a waste disposal unit next to a Reproduction Plant???

motoklasik

• *
« Odgovori #22 : 10. Veljača 2012, 11:27:35 »

Što se tiče 175, to najbolje zna strašov tata jer je on sigurno u vozio toj utrci.

Klasa 175 je bila specificna i po tome sto se neko vreme primenjivao originalan recept - vozila se prepolovljena Yamaha 350.
I za divno cudo, to je funkcionisalo, na zaprepascenje stranih takmicara na medjunarodnim trkama.  :D

Pocetkom 80-ih godina bio je specijalitet da se u klasi 175 vozi takozvana polutka. Nikome u svetu to nije padalo na pamet, osim takmicarima u SFRJ, u cemu su su, opet, prednjacili ovi iz Srbije.

Na jednoj medjunarodnoj trci na Grobniku ode Stankara (Dragan Stankovic, sada predsednik MSS) u boks fabricke ekipe Yamahe da malo poprica, znao je dobro engleski, i rec po rec, Stankara kaze da nasi voze trkacku Yamahu u klasi 175 ccm.
-Koliko cilindara?
-Jedan.

Japanski mehanicar se razrogaci, kategoricno pocne da tvrdi da to ne postoji, Stankara se cudi, valjda zna sta ljudi voze i na kraju dovede Japanca u nas boks da mu Gedza (Radovan Stanojevic, sada potpredsednik Moto saveza Srbije) pokaze motor.

Gedza pocne da objasnjava, Stankara prevodi, kako je resio problem podmazivanja onog lezaja radilice kog neaktivnog kolena sa nekim usutim uljem i deklom koji je to zadihtovao odozgo (rec je o dvotaktnom motoru koji se inace podmazuje uljem iz goriva), pa onda kako je empirijskim putem (tj. iz "sto" pokusaja) dosao do tacne tezine i mesta tega za potiranje vibracija koje su se posle takvog zahvata javile... i jos kojesta.
Japanac slusa, usima ne veruje, ali sve to i vidi uzivo, motor radi, vrti se kao lud, funkcionise. Otisao je nazad mrmljajuci nesto verovatno na japanskom i trljajuci oci...

Inace, ta popularna tzv. "polutka" u klasi 175 je bila Yamaha TZ-350 kojoj je bio odstranjen jedan cilindar....

Evidentirano

M900

« Odgovori #23 : 11. Veljača 2012, 09:51:04 »

Klasa 175 je bila specificna i po tome sto se neko vreme primenjivao originalan recept - vozila se prepolovljena Yamaha 350.
I za divno cudo, to je funkcionisalo, na zaprepascenje stranih takmicara na medjunarodnim trkama.  :D

Pocetkom 80-ih godina bio je specijalitet da se u klasi 175 vozi takozvana polutka. Nikome u svetu to nije padalo na pamet, osim takmicarima u SFRJ, u cemu su su, opet, prednjacili ovi iz Srbije.

Na jednoj medjunarodnoj trci na Grobniku ode Stankara (Dragan Stankovic, sada predsednik MSS) u boks fabricke ekipe Yamahe da malo poprica, znao je dobro engleski, i rec po rec, Stankara kaze da nasi voze trkacku Yamahu u klasi 175 ccm.
-Koliko cilindara?
-Jedan.

Japanski mehanicar se razrogaci, kategoricno pocne da tvrdi da to ne postoji, Stankara se cudi, valjda zna sta ljudi voze i na kraju dovede Japanca u nas boks da mu Gedza (Radovan Stanojevic, sada potpredsednik Moto saveza Srbije) pokaze motor.

Gedza pocne da objasnjava, Stankara prevodi, kako je resio problem podmazivanja onog lezaja radilice kog neaktivnog kolena sa nekim usutim uljem i deklom koji je to zadihtovao odozgo (rec je o dvotaktnom motoru koji se inace podmazuje uljem iz goriva), pa onda kako je empirijskim putem (tj. iz "sto" pokusaja) dosao do tacne tezine i mesta tega za potiranje vibracija koje su se posle takvog zahvata javile... i jos kojesta.
Japanac slusa, usima ne veruje, ali sve to i vidi uzivo, motor radi, vrti se kao lud, funkcionise. Otisao je nazad mrmljajuci nesto verovatno na japanskom i trljajuci oci...

Inace, ta popularna tzv. "polutka" u klasi 175 je bila Yamaha TZ-350 kojoj je bio odstranjen jedan cilindar....

Ista ta receptura primjenjena je 1996-97, nesjećam se točno, na Hondi NSR 250 GP kada je Branku Ognjanoviću(švanc-švanjo) na treningu AA zaribao cilindar, a za drugo mjesto trebao je samo odvoziti utrku (Mađarska ili Slovačka ).
Naravno amputirana je klipnjača i na jednom cilindru je odvezao utrku urađeno je to na boškovu inicijativu( jer se dobro sjeća polovnjača), a kad je stvar radila, svi su se čudili k'o pura dreku... Talijani,Česi,Mađari, Austrijanci jbt, za njih je to bilo svjetsko čudo.
Ali kako se kaže pas u nuždi i muhe jede. :mrgreen:
Evidentirano

motoklasik

• *
« Odgovori #24 : 20. Veljača 2012, 17:31:25 »

Evo jos jedne ineresantne price, a neko ce na ovom forumu verovatno moci i da prokomentarise iz prve ruke:

Trka u Slavonskoj Pozegi, negde 1979.
Radovan Stanojevic (Gedza) i pok.Predrag Popovic-Draksi (poginuo na trci u Novom Sadu 2000.god.) su vozili u klasi 175 ccm, Gedza Malancu, a Draksi Yamahu.
U toj klasi vozio je i Rogulic, (kasnije predsednik Moto saveza Hrvatske), ali fabricku trkacku Yamahu 125 koja je snagom premasivala njihove motore od 175 ccm, koji su bili samo prilagodjeni za trke.

Posle trke u Pozegi, Draksi i Gedza odluce da traze otvaranje Rogulicevog motora da se dokaze da ima do 125 ccm i da ne moze da bude u klasi 175 ccm, gde inace nije bile fabrickih "specijalki". Znali su da su cilindri na toj Rogulicevoj Yamahi bili obradjeni nikasilom i da je gotovo nemoguce da neko napravi cilindar oko 2 mm veceg precnika ( da bi izisao iz klase 125 i usao u 175) i ponovo ga presvuce nikasilom, a posebno da se naprave i siri klip i nadju karike u tom fabrickom kvalitetu da bi islo onako kako je isao taj motor.

Inace, precnik klipa se znao, i posto se na hod nije moglo uticati, trazili su da se premeri precnik cilindra kada se skine glava. Ako je na fabrickim merama onda je motor u klasi 125 i treba da bude diskvalifikovan iz klase 175. Ako ima oko 2 mm vise od fabricke mere, onda prelazi 125 ccm i ostaje u konkurenciji klase 175, tj. i u generalnom plasmanu.

Napisu oni prigovor, skupe pare za taksu za otvaranje motora i procedura pocne.
Pri tome, Rogulic je imao dva isto ofarbana motora, ali taj da kazemo -regularni-je stajao u boksu jer nije bio zavrsen i ispitan do kraja (zbog pomenutih problema oko razbusivanja cilindra). Medjutim, oni doguraju onaj regularan, ovoj dvojici bude sumnjivo jer posle trke, kad motor treba da cakli od temperature, oni ga pipnu, masina hladna ko zmija. E, kad to nije proslo, u tom metezu i raspravi, doveze se motor koji je vozen...
Rogulic skine glavu, pojavi se covek sa sublerom i da im da premere, oni izmere i pokaze subler da je precnik veci od fabricke mere, sto znaci da je sve u redu, tj. ima preko 125 ccm i moze da se vozi u klasi 175 ccm.

Tek posle godinu-dve dana, na nekoj trci, takmicari iz Splita kojih je bilo dosta u to vreme, vervatno nesto kivni na Rogulica mu kazu:
"Gedja, lipo vas je izradija onaj Rogulic u Pozegi".
Gedza u cudu pita kako, sta je bilo, a oni mu objasne da su Rogulicevi mehanicari imali unapred pripremljen subler, ciji su gornji kljunovi kojima se meri unutrasnja mera, u ovom slucaju precnik cilindra, bili obruseni po nepun milimetar na oba kljuna i ako meris otvor moras da rastegnes subler jos za onoliko koliko su kljunovi obruseni i on ce pokazati za toliko vecu meru. Zato je i pokazao oko 2 mm vise. Posto veliki donji klunovi (kojima se mere spoljne mere) nisu bili dirani, sklopljen subler pokazuje nulu i nema sumnje u tacnost.

I tako im Rogulic uze titulu......

« Zadnja izmjena: 20. Veljača 2012, 17:39:59 motoklasik »
Evidentirano
 Str: [1] 2 3  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.221 sekundi uz 17 upita.