Nedavno sam bio u središnjoj Istri u posjetu sinu, pa sam, temeljit kakav jesam (da ne kažem sitničav

) iskoristio priliku i posjetio pavlinski samostan u Svetom Petru u Šumi da vidim repliku ikone blažene Gospe Čestohovske koja se tamo nalazi. Za tu sliku vezana je jedna zanimljivost: na Badnjak 1721. oci pavlini su na licu Gospe zamjetili suze i od tada je ta crkva cilj hodočasnika koji se pred ikonom mole za ozdravljenje.

A onda sam, ne budi lijen, otišao i u Lepoglavu da vidim i drugu ikonu Gospe koja stoji na oltaru crkve Svete Marije. Nažalost, kako se crkva upravo restaurira, nisam mogao doći do oltara, pa sam je uslikao iz daljine, a smetele su mi i skele postavljene u crkvi. U toj crkvi je postavljena izložba o životu i djelu kardinala Stepinca, pa je i to interesantno pogledati.

Zanimljiv je i kip Djevice Marije koji se nosi u procesijama:

Ispred crkve nalazi se kip kardinala mučenika,

a iza zidine Lepice sa stražarnicama iz kojih su stražari sumnjičavo posmatrali crnog bikera koji se motao okolo i pokušavao ući u crkvu. Kad bih mogao zaviriti u hard njihovoh računala, vjerojatno bih našao puno bolje slike sebe i svog motora od ovih koje ja slikam