Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3  Sve   Dolje

Autor Tema: Putovanje po kiši ili koliko dobro gume drže...  (Posjeta: 3790 )

voca

• *
  • Spol: Muški
  • Vozi: GSX 750 R
Putovanje po kiši ili koliko dobro gume drže...
« : 24. Kolovoz 2006, 18:40:00 »

Zdravo.
Išao sam prošle sedmice na odmor u Makarsku sa djevojkom. Kiša nas je prala 200 km po najvećim krivinama od Glamoča do Makarske. Kad sam došao bio sam uništen.
Najveći problem kod vožnje po kiši mi je bio oslećaj plivanja prednjeg točka iako nije bilo na cesti previše vode ( krvine sa nagibom, otiče) a gume su relativno dobre ( relativno = D208 potrošene 50%) kao i ovjes koji je bio podešen za vožnju u dvoje i po suhom je radio prelijepo, neutralno i bez ljuljanja. Nikako nisam uspio da steknem sigurnost u prednji kraj i da se upustim u iole odlučnije nagibe. Bilo je kao po jajima ili kao kad početnik prvi put sjedne na motor i boji se nageti, pa makar i minimalno.
E sad, pitanje je sledeće : koliko slobodno vozite po kiši u odnosu na vožnju po suhom? Ili, da li je taj moj osjećaj plivanja bio samo prividan a u stvari rezerve sigurnosti je bilo još?
Volio bih čuti odgovore iskusnijih putnika, koji su više vozili po kiši.
Evidentirano
Samo nebo je granica.

Pudla

• Vozi: BMW F 800 GS, BMW R 12000 GS
Odg: Putovanje po kiši ili koliko dobro gume drže...
« Odgovori #1 : 24. Kolovoz 2006, 19:04:17 »

Pazim da ništa ne radim naglo, znači nema oštrih kočenja, naglih ubrzanja, prestizanja u krivinama i sličnih stvari koje se rade na suhom. (Sad kad me dušebrižnici dohvate  :jesus:  ) Pazim na crte, pogotovo na debele, kao što su pješački prijelazi i slično.

To ti onda ispadne negdje 60-70% od normalnog, kako kaže Nikša. Uglavnom, bitno je ne razbiti se.  :palacgore:

Ne znam kamo si točno išao, ali magistrala nije obična cesta kada je mokra. Prije par godina sam spustio nogu u Stonu kada sam izlazio na mokru magstralu i čizma mi se poskliznula tako da sam zamalo ljosnuo.  :mrgreen:

Nije baš ugodno, ali ako putuješ moraš se pomirti s time.

clox

• Vozi: Tenere Picasso, DT domaći trobojni, TW
« Odgovori #2 : 24. Kolovoz 2006, 19:25:25 »

Zdravo.
Volio bih čuti odgovore ...

ovisi gdje i kakva je kisa
u gradu i 50% sporije, pogotovo kad tek pocne
ako je cesta losija, sklona sljunku i sl. recimo 70%
kad sam se vracao iz Du, nedjelja prije 10 dana,
nekih 10-15 km je bio pljusak sa 10cm blatne vode na cesti,
sleperi koji te zaliju vodom i zaslijepe na 5 sekundi... vozio sam
20-30km/h
kad se kisa normalizirala, na prekrasnoj cesti prema Kninu i Gracacu
vozio sam isto kao i po suhom
dosta ovisi i o raspolozenju
:)

fredi

• Vozi: GSF (genuine suzuki fan )
« Odgovori #3 : 24. Kolovoz 2006, 20:55:23 »

Vozim ko po jajima,i nemogu se opustit,pogotovo me strah jačih zavoja i bojim se jače nagnut.
U biti mrzim kišu :mrgreen:
Evidentirano
everybody needs suzuki sometimes

brum

• **
  • Vozi: Auto i bicikl
« Odgovori #4 : 24. Kolovoz 2006, 20:56:20 »

Evo upravo se vratio s jedne kraće vožnje (220 km) i taman sam Vas htio pitati isto ovo pitanje. Vozio sam se s ženom malo po Banovini i taman krenuli iz Kostajnice preko Sunje u Sisak, a ono otvorili nebo...

Prvo tuča, pa onda kišurina i to kakva, po cesti potoci vode, blata, šljunka. E sad, motor ima dobre gume a mi dobre kišnjake i rukavice, nema stajanja. Zbog ogromne količine vode po kiši vozio sam vrlo polako, a par pokušaja naginjanja u zavojima, ispalo je dosta neslavno zbog nevidljivog šljunka pod slojem vode. Kada smo se spustili na ravničarski dio ceste, više nije bilo toliko šljunka i pijeska, ali dok god je bio debeli sloj vode, nikako se nisam sigurno osjećao u zavojima. Predpostavljam da sigurnost dolazi s iskustvom, ali do sada nisam imao toliki grč pri vožnji po kiši. Vozio sam sporije, ali sam vozio.

Znači, problema u naginjanju zavojima po kiši ne bi smjelo biti, gume bi morale imati dovoljno gripa. Stvar je u meni i iskustvu.

Kiša nas je ispratilo skroz do Siska, nekih 50-ak km, i dalje sunce kao da se nije nebo ni otvaralo.
Evidentirano
bruum, bruuum, bruuuum!!!!

Pudla

« Odgovori #5 : 24. Kolovoz 2006, 21:15:20 »

U svom prethodnom postu nisam mislio na "ekstremnu" kišu. Naravno kada pada tako jako da se cesta ne vidi od kiše, da je sve puno pijeska, vožnja se IMHO svodi na preživljavanje. Mora se dalje, ali stvarno super oprezno. Zadnji put sam na takve uvjete naišao ovo ljeto u Francuskoj, pisao sam i na forumu malo o tome. Ukratko, auti su odustajali od vožnje, kiša je lijevala, lagano se mračilo pa je vidljivost bila slaba. Mi smo se sa dva motora "prikrpali" iza dva automobila i držali smo ih se dok najgore nije prošlo.

Ukratko, ako je vrijeme super loše, onda treba voziti super oprezno. Znate kak se kaže: "Better safe than sorry".

Uglavnom, moje je mišljenje da tempo po kiši određuje hrpa faktora kao što su: stanje ceste, dan/sumrak/mrak, umor,.... Bitno je ne precijeniti svoje mogućnosti.

brum

• **
  • Vozi: Auto i bicikl
« Odgovori #6 : 24. Kolovoz 2006, 21:18:47 »

A ja si još mislim zašto auti stoje pod drvećem i čekaju  :misli:, čak je baja ostavio frezu s prikolicom nasred ceste i pobjego pod hrast, a nas dvoje se vozimo kao u barci podno Velebita  :(
Evidentirano
bruum, bruuum, bruuuum!!!!

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #7 : 24. Kolovoz 2006, 21:22:30 »

E sad, pitanje je sledeće : koliko slobodno vozite po kiši u odnosu na vožnju po suhom? Ili, da li je taj moj osjećaj plivanja bio samo prividan a u stvari rezerve sigurnosti je bilo još?
Volio bih čuti odgovore iskusnijih putnika, koji su više vozili po kiši.

Ja sam se kroz godine navikao na kišu i vozim dosta slobodno, iako
ne kao po suhom, no nemam nekog "straha". Mene više smeta to
navlačenje kišnjaka i slično  :palacgore: Plivanje je teško generalizirati,
ovisi o previše čimbenika, od placeba do guma  :mrgreen:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

Wind Fucker

• "TASMANISKA NEMAN"
  • **
  • Vozi: UN - djetu i pravi se važan (nevidljiv) :)
  • Lokacija: odlicna,parcela 1/1,struja,voda,telefon,odlicni susjedi,pogodno za mlade parove !!!
« Odgovori #8 : 24. Kolovoz 2006, 21:27:59 »

voznja pod kisnim uvjetima se razlikuje u tome jeli kisa pala malo tako da je samo razmazala ulje i razne masnoce ili je okrenija veliki pljusak koji je opra cestu.......
Evidentirano
....::::Mlatimudan s Pedigreom::::....

JoKe1311

• **
  • Vozi: patike NIKE i Ray Ban cvike
« Odgovori #9 : 24. Kolovoz 2006, 21:35:53 »

Vozim ko po jajima,i nemogu se opustit,pogotovo me strah jačih zavoja i bojim se jače nagnut.
U biti mrzim kišu :mrgreen:
Točno ovako i 50% sporije-Napomena:uvik imam dobre gume
Evidentirano
Powered by Dalmacija              MK VETERANI SPLIT

Webfreak

• **
  • Vozi: Pegaso 650 IE
« Odgovori #10 : 24. Kolovoz 2006, 22:57:12 »

Vjerovatno nisam toliko iskusan kao ostatak ekipe, ali ove godine kad smo išli na more, pralo nas je od Gračaca do Obrovca po najvećim krivinama. Puuuno opreznije na kočnici i na šaltanju, da nebi bilo plesanja i sve kak dečki kažu ko po jajima. Al mislim da to sve zavisi od guma, al opet nemožeš se vozit kao po suhom.
Evidentirano

voca

• *
  • Vozi: GSX 750 R
« Odgovori #11 : 24. Kolovoz 2006, 23:06:39 »

... pa onda kišurina i to kakva, po cesti potoci vode, blata, šljunka. E sad, motor ima dobre gume a mi dobre kišnjake i rukavice, nema stajanja. Zbog ogromne količine vode po kiši vozio sam vrlo polako, a par pokušaja naginjanja u zavojima, ispalo je dosta neslavno zbog nevidljivog šljunka pod slojem vode. Kada smo se spustili na ravničarski dio ceste, više nije bilo toliko šljunka i pijeska, ali dok god je bio debeli sloj vode, nikako se nisam sigurno osjećao u zavojima. Predpostavljam da sigurnost dolazi s iskustvom, ali do sada nisam imao toliki grč pri vožnji po kiši. Vozio sam sporije, ali sam vozio.
Preslikana situacija. Bila je nedjelja 13.08.2006., ako se ko sjeća kiše tog dana u okolici Makarske i Splita.

Pazim da ništa ne radim naglo, znači nema oštrih kočenja, naglih ubrzanja, prestizanja u krivinama i sličnih stvari koje se rade na suhom. (Sad kad me dušebrižnici dohvate  :jesus:  ) Pazim na crte, pogotovo na debele, kao što su pješački prijelazi i slično.

Ne znam kamo si točno išao, ali magistrala nije obična cesta kada je mokra.

Sve je to tako. Magistrala je bila mačiji kašalj. Problem je bio dio od BL do magistrale, Manjača, Mliništa, Glamoč, Livno ( posebno između Glamoča i Livna, imao sam osjećaj da nosim motor, djevojku i stvari na leđima), Aržano, Brela. Od Aržana je počeo smak svijeta. Kao reli Pariz-Dakar.
U svakom slučaju, čim pređem iz vertikalnog položaja u nagim pa i minimalan, kao da guma mrdne van putanje pola ili 1 cm. A kad sam prošao tu dionicu u povratku po suvom išao sam skoro do ruba zadnje gume. Sad, da li je to do iskustva ili do tehnike, ne znam. Pretpostavio sam čak da je toliko nekvalitetan asfalt da se uklizao i da to zbog čega guma mrdne, ustvari je nailazak na uklizanije djelove.
Nije mi prvi put da vozim po kiši, ali ovo mi je bilo mučno.
Evidentirano
Samo nebo je granica.

Pudla

« Odgovori #12 : 25. Kolovoz 2006, 18:16:00 »

Preslikana situacija. Bila je nedjelja 13.08.2006., ako se ko sjeća kiše tog dana u okolici Makarske i Splita.

...

U svakom slučaju, čim pređem iz vertikalnog položaja u nagim pa i minimalan, kao da guma mrdne van putanje pola ili 1 cm. A kad sam prošao tu dionicu u povratku po suvom išao sam skoro do ruba zadnje gume. Sad, da li je to do iskustva ili do tehnike, ne znam. Pretpostavio sam čak da je toliko nekvalitetan asfalt da se uklizao i da to zbog čega guma mrdne, ustvari je nailazak na uklizanije djelove.

Taj dan smo Ivan (vecicrnogorac) i ja šibali iz Podgorice prema NP Biogradsko jezero. Kiša je jako padala, a veliki dio puta je po glavnoj cesti Pg-Bg, tako da ni gužve nije falilo.  8)

Moje skromno mišljenje je da ponašanje koje si opisao nije normalno. Znam, jako sam pametan.  :misli: Meni se to ne događa, tu i tamo se malo poskliznem po mokrom.

Enduro fan

• MX Racing
  • **
  • Vozi: Yamahu & KTM
« Odgovori #13 : 25. Kolovoz 2006, 18:30:09 »

ja jedva cekam da mi kiša napravi blata.. :mrgreen:
Evidentirano
GOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZoltanBB

• **
  • Vozi: KTM 990S
« Odgovori #14 : 25. Kolovoz 2006, 22:19:45 »

Sve je to tako. Magistrala je bila mačiji kašalj. Problem je bio dio od BL do magistrale, Manjača, Mliništa, Glamoč, Livno ( posebno između Glamoča i Livna, imao sam osjećaj da nosim motor, djevojku i stvari na leđima), Aržano, Brela. Od Aržana je počeo smak svijeta. Kao reli Pariz-Dakar.
Nije mi prvi put da vozim po kiši, ali ovo mi je bilo mučno.

Ne znam kako ostatak ekipe vozi no ja sve zavoje vozim iskljucivo pod gasom a kad je kisa, obicno sporije ulazim a ostatak zavoja lagano ubrzavam (ako vec treba doci do klizanja, neka onda to bude prvo straznji kotac).

Sto se tvog iskustva tice, mislim da si dobro procijenio - asfalt u juznoj Dalmaciji je koma a voznja po mokrom asfaltu skoro da slici voznji na ledu.
Evidentirano
Zoltan | Varazdin

linza

• Vozi: Varadero
« Odgovori #15 : 28. Kolovoz 2006, 12:23:15 »

Po ravnom se vozim koliko ide i molim boga da mi nitko ne izleti na cestu. Kod preticanja pazim na prelazak preko zebre i ostalih svjetlecih simbola,  otpustim gas u tom momentu. Zavoje rijesavam malo sporije nego inace.

Za kisne i zimske uvjete jako je bitan asfalt. Oni svjetklasni samo nas zovu da se druzimo u ispruzenom stavu sa njim.  :palacdolje:

Cestu mozete u bilo kojem trenutku isprobati nogom. Dovoljni je da malo spustite nogu i da osjetite kakav je asfalt, da li je malo sklizak ili jako.
Evidentirano
Svakim danom sve sam blizi vretenastoj ribi

clox

• Vozi: Tenere Picasso, DT domaći trobojni, TW
« Odgovori #16 : 28. Kolovoz 2006, 12:54:06 »

Cestu mozete u bilo kojem trenutku isprobati nogom. Dovoljni je da malo spustite nogu i da osjetite kakav je asfalt, da li je malo sklizak ili jako.

ma to me samo bezveze splasi :)

veliki

• **
  • Vozi: ABC 3-TEC, beverly 250
« Odgovori #17 : 28. Kolovoz 2006, 13:12:38 »

gad demet.. :palacdolje:
Meni je kiša največi strah,,zato se i ne usudim na daleko putovanje da me ne čopi to zlo.
 :x
Evidentirano
Ne vozite brzo, da nebi živjeli kratko

ZoltanBB

• **
  • Vozi: KTM 990S
« Odgovori #18 : 28. Kolovoz 2006, 13:17:49 »

Meni je kiša največi strah,,zato se i ne usudim na daleko putovanje da me ne čopi to zlo.

Probaj lokalno voziti po kisi - stvarno nije tako strasno a tebi se biti jos bolje zbog zastite koju nudi skuter.
Evidentirano
Zoltan | Varazdin

Pudla

« Odgovori #19 : 28. Kolovoz 2006, 13:27:37 »

Nema razloga odustajati od dalekih putovanja zbog kiše, IMHO. Nakon što se prvi put propeljaš po kiši vidijet ćeš da nije toliko strašno.   :palacgore:

veliki

• **
« Odgovori #20 : 28. Kolovoz 2006, 13:29:17 »

Znači moram probat i kupit kišno odjelo. koliko košta kišno??i one zaštite za koljena kaj se samo  navuku na traperice?
Evidentirano

Pudla

« Odgovori #21 : 28. Kolovoz 2006, 13:33:42 »

Znači moram probat i kupit kišno odjelo. koliko košta kišno??i one zaštite za koljena kaj se samo  navuku na traperice?

Evo pa vidi otprilike cijene, možeš malo searchati po forumu, raspravljalo se dosta o kišnjacima, npr. jednodjelni/dvodjelni i sl.

http://www.louis.de/_20cc26d3122872a22da3bbc7b4e063e92b/shop/shop_dispatch.php?grwgr=140&article_context=list&menu_rubrik=1

speed attack

• Šverc commerce
  • Vozi: šaRRafe
« Odgovori #22 : 28. Kolovoz 2006, 13:35:57 »

http://www.louis.de/_20cc26d3122872a22da3bbc7b4e063e92b/shop/shop_dispatch.php?article_context=list&wgr=813

Evidentirano
prodajem kucu u srcu hrvatskog zagoRja
nije hitno, al je povoljno )))

veliki

• **
« Odgovori #23 : 28. Kolovoz 2006, 13:42:30 »

Ja neznam kome se isplati do luisa samo po kišno odjelo u grijače koljena..
To ću ja kupit kod nas negdje.. :wink:
Evidentirano

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #24 : 28. Kolovoz 2006, 13:56:08 »

Ja neznam kome se isplati do luisa samo po kišno odjelo u grijače koljena..
To ću ja kupit kod nas negdje.. :wink:

Imaš u Superbike-u u VŽ Louisovih kišnjaka.
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!
 Str: [1] 2 3  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.182 sekundi uz 15 upita.