Posto sam vidio da vecina ima neke nedoumice oko gaziranja motora odlucio sam napisati par korisnih savjeta. Kap koja je prelila cacu je bilo objaljivanje savjeta u Jutarnjem. Savjeti su dobro napisani i sa zeljom da pomogu, ali sa par gresaka. (zbilja mi nije zelja nekog popljuvat, jer cijenim trud, osim mozda urednika Galića te pomocnika Juričko sa koima cu se jos cuti)
Kako sam vec prije rekao, savjet je lako dati, ali treba iza njega stajati.
Ovi moji savjeti bazirati ce se na teoriji Zasto-Zato kako bi dobili na ozbiljnosti, a svima vama pruzili sansu ospravanja istih.
Posto o bilo kojoj tehnickoj tematici nastoim procitati sto vise tako je i tu slucaj. Jedni od najboljih savjeta tj. savjeta
bez greske su na nasoj stranici
http://www.motori.hr/Gara_iranje_motora_pred_zimu_stari_lanak__614.htmlali savjeti nisu dovoljno detaljni i ne zadiru dublje u povrsinu

Vrlo kvalitetni savjeti koje moram spomenuti i zbog kojih nisam moga napisati svoje jer bi bili cisti plagijat su na
http://www.motocikli.com/motori/tehnika-djelovi-servisi/priprema-motora-za-zimski-san.htmlali imaju male greske.
Gdje se slazemo.
Rezervoar mora biti pun, kak bi se izbjeglo stvaranje hrdje u unutrasnjosti.
U gorivo se dodaju stabilizatori zato sto je gorivo mjesavina heptana i izooktana. Heptan je sklon detonaciji (oktanska vrijednost 0), a izooktan je vrlo otporan na detnaciju (oktanska vjednost 100) te razlicito hlape. Svi oni savjeti oko voznje su ok i to je najbolje rijesenje jer vise nista ne morate radit.
Moj savjet je malo drukciji u nedostku stabilizatra.
Vec kod traktora sam naucio kako ide konzerviranje, 90% goriva 10% antikorozivnog ulja (prije INA-ANTOKOSING-K) u masinu antikorozivno odgovarajuce gradacije pustis da se zagrije, ugasis i moze stajati mjesecima.
Znaci ja koristim dvotaktol, ali motor ne palim na dvotaktol i u proljece to gorivo izvucem te ga potrosim u kosilici, a u motor stavim novo. Ili jednostavno ne stavljam nista, ali gorivo u proljece izvadim iz rezervoara.
Drugo gdje se slazemo, a to je svjecica van i malo WD-a unutra ili posebnog sredstva anticorit(fora od vanbrodskih).
Gadno se ne slazemo jer se spominje sipanje obicnog ulja, to ni govora jer ce doci do zapeknuca karika. Umjesto obicnog malo se stavi dvotaktol (izgara bez pepelno i cuva klipneprstenove).
Ja znam da se neki vec bune tko ce to raditi, ali moram skreuti pozornost da tu opisujem onako kako se treba, a ne kako se nekom da ili neda.
Sve otvore na motoru zacepite, nema ih puno, usis i ispuh kako ne bi ulazila nepotrebna vlaga.
Motor podignite na stendere i ispustite tlak za pola. Tako ce te rasteretiti napetost u gumi, a ako nemate stendere podignite vrijednost preko 3 bara te napunite gume dusikom. To radite kako bi izbjegli da se guma ulegne na jednom mjestu te tako postane neupotebljiva (dusik ima puno manje toplinsko sirenje i skupljanje).