Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [Sve]   Dolje

Autor Tema: Eprom  (Posjeta: 1029 )

33

• Spol: Muški
  • Vozi: Dream masinu (savrsenstvo bez mane)
Eprom
« : 18. Studeni 2006, 20:34:31 »

Molim nekoga da mi odgovori sta je taj EPROM u svezi sa motorima,naravno.
Guglanje mi ne daje prave rezultate.
Hvala dobroj dusi i piva u Birtiji   :palacgore:
Evidentirano
http://veit-beck.com/  
 www. fodi.frubar.net (upload fotke bez problema)     No more speed,Last car to pass -got a thing that's called Radar Love - We've got a light in the sky - the road has got me hypnotized - And I'm speedin' into a new sunrise - Piši me vrit!

Sledgehammer

• Gost
Odg: Eprom
« Odgovori #1 : 18. Studeni 2006, 20:44:15 »

Okvirno, mogu reći samo da je EEPROM jedan čip, koji u sebi pohranjuje sve bitne podatke za rad motora motocikla (pretpaljenje, kut paljenja, bogatstvo smjese...), i usporediv je sa BIOS-om kod računala.

Preprogramiranjem tog čipa može se mijenjati parametre rada motora, a time i performansi motocikla u cjelini.

Ima pametnijih od mene za to, pa neka se uključe, ja sam to samo malo okvirno...  :wink: :wink: :wink:
Evidentirano

Medo

• Vozi: Bi ja al mi zabranili
« Odgovori #2 : 18. Studeni 2006, 20:44:44 »

A šta je G pack?
Evidentirano

33

« Odgovori #3 : 18. Studeni 2006, 20:50:38 »

Hvala,Sledge. To sam i mislio s obzirom da je to skracenica koja se odnosi na kompjutere. Pivu ti nebrem dati jer bi to bilo kao pokusaj mita. No mozda ipak.
Medo,ak je to kviz, ulazem kviska.
Evidentirano
 www. fodi.frubar.net (upload fotke bez problema)     No more speed,Last car to pass -got a thing that's called Radar Love - We've got a light in the sky - the road has got me hypnotized - And I'm speedin' into a new sunrise - Piši me vrit!

Sledgehammer

• Gost
« Odgovori #4 : 18. Studeni 2006, 21:02:40 »

A šta je G pack?

Znam za G-točku  :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: ,

ali za G-Pack ne znam...  :neznam: :neznam: :neznam:
Evidentirano

Karabaja

• Vozi: Ne.
« Odgovori #5 : 18. Studeni 2006, 21:17:04 »

EPROM- Erasable Programmable ROM, ukratko memorija u koju se "može pisati i brisati", ali brisati se može izlaganjem memorije npr UV zračenju.
EEPROM (Electricaly Erasable Programmable ROM)se može brisati električkim putem.

Znači promijeniš nešto u toj memoriji i dobiješ 100 konja....  :mrgreen:
Evidentirano
www.tomos-riders.com
U mojih 112 dana, 2 sata i 19 min online klip u mom avataru je napravio 27 118 392 gore-dolje... (Sad je već i malo više, al tko će to opet računati)

33

« Odgovori #6 : 18. Studeni 2006, 21:40:07 »

EPROM- Erasable Programmable ROM, ukratko memorija u koju se "može pisati i brisati", ali brisati se može izlaganjem memorije npr UV zračenju.
EEPROM (Electricaly Erasable Programmable ROM)se može brisati električkim putem.

Znači promijeniš nešto u toj memoriji i dobiješ 100 konja....  :mrgreen:

Fala,sinek. To se pise vu knjigaj. Mene zanima ak je to dobro za motore,kuliko konja se more deti kaj je jos dobro za zdravje masine. I kuliko to kosta i de se nabavlja i takse sitnice.
Sikak fala na trudu.
Evidentirano

Sledgehammer

• Gost
« Odgovori #7 : 18. Studeni 2006, 22:20:36 »

Svakako reprogramiranje čipa uzmi krajnje ozbiljno! U svakom slučaju, ostavi taj posao samo provjerenima i licenciranim profićima, odjebi sve spike tipa "frend & škvadra rade jeftilen na dvorištu..."... Naravno, ukoliko to uopće moraš raditi...

Svaki motor ima svoju konstrukcijsku toleranciju, koju se može "načeti" sa određenom mjerom pojačavanja snage, kompresije, temperature itd... ali je malo njih koji to znaju napraviti na način da bude što bezbolnije po motor. Mnogi idu samo sirovo u glavu, bez pitanja koliko će te unazaditi u kvaliteti i dugovječnosti stroja.

Pitaj se vrijedi li taj "dobitak" čip-tuninga moguće štete na motoru i njegovoj elektronici?
Evidentirano

33

« Odgovori #8 : 18. Studeni 2006, 22:42:43 »

Svakako reprogramiranje čipa uzmi krajnje ozbiljno! U svakom slučaju, ostavi taj posao samo provjerenima i licenciranim profićima, odjebi sve spike tipa "frend & škvadra rade jeftilen na dvorištu..."... Naravno, ukoliko to uopće moraš raditi...

Svaki motor ima svoju konstrukcijsku toleranciju, koju se može "načeti" sa određenom mjerom pojačavanja snage, kompresije, temperature itd... ali je malo njih koji to znaju napraviti na način da bude što bezbolnije po motor. Mnogi idu samo sirovo u glavu, bez pitanja koliko će te unazaditi u kvaliteti i dugovječnosti stroja.

Pitaj se vrijedi li taj "dobitak" čip-tuninga moguće štete na motoru i njegovoj elektronici?

[/quote]

Radi se o tome da u moje vrijeme nije bilo cipova i moram se informirati.
No najvaznije je da pise u oglasu da makina koja ima 120 KS zahvaljujuci EPROMU sad ima 140 KS.  Da li je to prednost,to sam htel cuti ili da to preskocim u oglasima. Meni osobno,koji nisam te struke,je to tera inkognita iliti nemam pojma a to je neprihvatljivo  a povrh svega stetno.
Evidentirano

markookram

• Vozi: soft enduro sa hard motorom
« Odgovori #9 : 18. Studeni 2006, 22:45:41 »

mislim da to nikako nije prednost
to ti medju ostalim govori o nacinu voznje vlasnika
Evidentirano
potrošač je koproizvođač

svemir u glavi

33

« Odgovori #10 : 18. Studeni 2006, 22:50:42 »

mislim da to nikako nije prednost
to ti medju ostalim govori o nacinu voznje vlasnika

OK
A oni sa tzv. Power Comanderom.   To nije tak lose ili   :misli:
Evidentirano

Sledgehammer

• Gost
« Odgovori #11 : 18. Studeni 2006, 22:51:58 »

Oprosti, ali ja ne kužim razliku između 120 i 140 konja...

Znam da ima ljudi koji se u to kuže, koji se bave trkama i kojemu je svaka konjska snaga i svaki kilogram manje od velike važnosti, kao što je to, npr. naš Saša. Ali koliko njih se ovdje zna voziti tako kao on? I kome to još treba osim njemu?

Ali ne kužim čemu se sa time opterećuju ljudi koji su daleko od toga da znaju što napraviti i sa 120 konja, ali su sami sebe uvjerili da se bez tih 20 dodatnih konja, koji više znače egu nego samom motoru, ne može više kretati po bijelom svijetu... a takvih sam upoznao komada nekoliko. Svojim znanjem vožnje i stilom vožnje vrlo vjerojatno bi se mogli zadovoljiti i sa duplo manje konja, ali onda počne brijačina i rođo ne popušta... ili 140 ili smrt! Nema drugog izlaza... Chill out!

33, ovo se tebe ne tiče, ali slobodno razmisliš i o toj priči. Ljudi se ufuraju u tu priču, misle da su time dobili puno, a na kraju im se samo ljudi smiju iza leđa, jer znaju da tip brije o spikama kojima nije dorastao... Uglavnom, pitanje je jedno jedino: treba li ti to? Onako, iskreno?
Evidentirano

kruntas

• Vozi: Hornet 600
« Odgovori #12 : 18. Studeni 2006, 22:59:51 »

Radi se o tome da u moje vrijeme nije bilo cipova i moram se informirati.
No najvaznije je da pise u oglasu da makina koja ima 120 KS zahvaljujuci EPROMU sad ima 140 KS.  Da li je to prednost,to sam htel cuti ili da to preskocim u oglasima. Meni osobno,koji nisam te struke,je to tera inkognita iliti nemam pojma a to je neprihvatljivo  a povrh svega stetno.
Kao sto markookram kaze nije prednost. Vjerojatno bi i sami proizvodaci motora promjenili parametre u EEPROM-u da bi dobili vecu snagu bez posljedica na motor. Povecanje snage koje rade raznorazni fuseri kod nas ima za posljedicu skracenje zivota motora. Renomirani tuneri su posebna prica i oni su vise iznimka koja potvrduje pravilo.
Proizvodaci su prilikom konstruiranja motora uzeli u obzir sve parametre kao sto su performanse, pouzdanost, upravljivost, trajnost...i sigurno bi i oni digli snagu motora da to nema posljedica.

Na tvojem mjestu ja bih to jednostavno preskocio, jer vlasnik koji chip-tuningom podize snagu vrlo vjerojatno i to povecanje  pokusava iskoristiti tjerajuci motor ili auto u crveno i to poprilicno cesto.  Nije vrijedno riskirati tesko zaradeni ili ustedjeni novac mozebitnom kupnjom macka u vreci.
Evidentirano

33

« Odgovori #13 : 18. Studeni 2006, 23:02:40 »

Oprosti,gazda,ali komadas krivo drvo.
Ja citam lijepo oglase o makinama i vidim to u oglasu i velim da li je to dobro ili nije.
Eto mi netko rece da nije a ti mi ne rece nista.
Oprosti,ako mozes.
Evidentirano

kruntas

« Odgovori #14 : 18. Studeni 2006, 23:06:13 »

Ja citam lijepo oglase o makinama i vidim to u oglasu i velim da li je to dobro ili nije.
Oprosti,ako mozes.
Oprosteno. Sve pet.  :mrgreen:
Evidentirano

33

« Odgovori #15 : 18. Studeni 2006, 23:10:55 »

Oprosteno. Sve pet.  :mrgreen:

Nejde to tebi nego Sledgu.
Ti si mi rekao lijepo svoje misljenje o TEMI a postovani Sledg da sta ce meni konji vrani.
Tebi hvala.
Evidentirano

kruntas

« Odgovori #16 : 18. Studeni 2006, 23:15:32 »

Ti si mi rekao lijepo svoje misljenje o TEMI a postovani Sledg da sta ce meni konji vrani.
Tebi hvala.
Opet nema na cemu.
Mislil sam...post bez citata...odmah ispod moga...pa valjda ide meni.  :mrgreen:
Malo sam usporen danas...juzina...posel....  :wink:
Evidentirano

33

« Odgovori #17 : 18. Studeni 2006, 23:17:32 »

Opet nema na cemu.
Mislil sam...post bez citata...odmah ispod moga...pa valjda ide meni.  :mrgreen:
Malo sam usporen danas...juzina...posel....  :wink:

Medjimurci su navek bili dobri radniki.......   :mrgreen:
Evidentirano

BikesRule

• Banned
  • **
  • Vozi: Zakaparen Shiver 750
« Odgovori #18 : 19. Studeni 2006, 09:25:57 »

Povecanje snage koje rade raznorazni fuseri kod nas ima za posljedicu skracenje zivota motora.
Proizvodaci su prilikom konstruiranja motora uzeli u obzir sve parametre kao sto su performanse, pouzdanost, upravljivost, trajnost...i sigurno bi i oni digli snagu motora da to nema posljedica.

I moje mišljenje je da su motor nekog automobila ili motocikla ipak dovršili inžinjeri koji su daleko iznad tih fušera. Svaki parametar koji navodiš performans, pouzdanost, upravljivost, trajnost i dodao bih pouzdanost je debelo i višestruko proračunat. Kad bi se ta snaga mogla toliko podići samo jednostavnim programiranjem bez ikakvih posljedica za neki od navedenih parametara ili više njih proizvođači bi to jednostavno učinili i prodavali vozila skuplje zbog povećane snage motora.

Tak da nemojte dati prčkati po agregatu nekome ko je napravio kabel, skinue software s net-a i sad je "profi tuner"  :palacgore:
Evidentirano
Burn rubber, not you soul!
 Dajem besplatne poduke vožnje po zadnjem kotaču  :palacgore:

zvonko situm

• bRz,bRRži,Mamojebac
« Odgovori #19 : 19. Studeni 2006, 09:27:55 »

Znam za G-točku  :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: :LOL: ,

ali za G-Pack ne znam...  :neznam: :neznam: :neznam:
G-Pack.... to je paket G točki... :misli:
Evidentirano
ŠILE- VINKOVCI ....brži sam i od sebe !!!

zvonko situm

• bRz,bRRži,Mamojebac
« Odgovori #20 : 19. Studeni 2006, 09:33:40 »

Medjimurci su navek bili dobri radniki.......   :mrgreen:
...u vinogradu !
Evidentirano
ŠILE- VINKOVCI ....brži sam i od sebe !!!

BikesRule

• Banned
  • **
  • Vozi: Zakaparen Shiver 750
« Odgovori #21 : 19. Studeni 2006, 09:34:09 »

A šta je G pack?

G-pack ti je elektronički modul za tunning motocikala. Otpoji se CDI te se jedna strana istog ukopča na CDI a druga strana na kabel koji je originalno išao na CDI. Navodno drastično povečava odgovor motora u nižim i srednjim okretajima te se većinom radi za R motore. Mislim da i za velike R-ove skida blokadu na 299 kmh.

Treba paziti jer se krivotvore tako da imaš jeftinijih verzija i neke rade lošije i nisu kompleksne kao original a neke nemaju ništa unutra nego samo proveden kabel. Tako da s ovom zadnjom krivotvorinom jedino produžiš povezivanje CDI-a i ostalog, znači obična prevara  :palacdolje:

To je to  :palacgore:
Evidentirano
Burn rubber, not you soul!
 Dajem besplatne poduke vožnje po zadnjem kotaču  :palacgore:

Sledgehammer

• Gost
« Odgovori #22 : 19. Studeni 2006, 10:04:26 »

Oprosti,ako mozes.

Kako navodiš da to ide mene, moram reći da baš nisam skoro ništa skužio od onoga što si ovdje napisao...

Ako misliš da li je takav tuning dobar ili nije, onda ću ti i reći: NIJE! Jer da je već bi i oni bedaki u tvornici napravili to isto. A smatram da inženjeri u tvornici znaju i više i bolje od onih koji bi, više na psihologiji nego na efektima i kvaliteti, zarađivali lovu...
Evidentirano

Sledgehammer

• Gost
« Odgovori #23 : 19. Studeni 2006, 10:07:54 »

Tebi hvala.

Rekoh da to ne ide tebe, nego više pitam općenito... koliko ti u praksi znači razlika između 120 i 140 konja?  :misli: :misli: :misli:

Vjeruj mi da imalo pošten odgovor nemaš. Imaš samo želju, jer bi ti to, čak i da je 20 konja više, više značilo egu nego motociklu.

Ukratko, ako nisi trkač koji se natječe sa tim motociklom, to ti realno ne treba. Osim ako nemaš preveč love, pa te boli kita za skraćenje životnog vijeka tvog motocikla. Ali ako imaš love, kupi si motocikl koji ima i ne 140, nego i 180 konja ako treba. Pa mirnije spavaš.
Evidentirano

Medo

• Vozi: Bi ja al mi zabranili
« Odgovori #24 : 19. Studeni 2006, 10:43:59 »

Nitko ne navodi kako su proizvođači ograničeni EKO normama i iz toga razloga razno raznim napravama prigušuju motore. A i današnji novi motori najčešće rade na malo siromašnijim smjesama na nižim brojevima okretaja baš zbog tih EKO normi. Pa sada jel bolje da motor radi tvornički sa siromašnom smjesom (veća toplinska opterećenja) ili da se to sve lijepo mapira pomoću PCIII (ili nečega drugoga) i da to bude kak spada. Kod mapiranja ne mislim na izmjenu ispuha i usisa već samo na stavljanje PCIII na sersku konfiguraciju motora.
Evidentirano

kruntas

« Odgovori #25 : 19. Studeni 2006, 11:04:45 »

Nitko ne navodi kako su proizvođači ograničeni EKO normama i iz toga razloga razno raznim napravama prigušuju motore. A i današnji novi motori najčešće rade na malo siromašnijim smjesama na nižim brojevima okretaja baš zbog tih EKO normi. Pa sada jel bolje da motor radi tvornički sa siromašnom smjesom (veća toplinska opterećenja) ili da se to sve lijepo mapira pomoću PCIII (ili nečega drugoga) i da to bude kak spada. Kod mapiranja ne mislim na izmjenu ispuha i usisa već samo na stavljanje PCIII na sersku konfiguraciju motora.
Ovo sto si rekao stoji, samo kod nas nema renomiranih tunera koji bi znali podesiti pravilno te parametre koji su priguseni zbog EKO normi. Vecina kod nas ide samo na sirovo povecanje snage naustrub pouzdanosti i slicnog da ne ponavljam. Renomirani tuneri obicno znaju biti povezani s proizvodacima tako da imaju direktne informacije koji su parametri i EEPROM-u priguseni, i kako ih vratiti da budu onakvi kakvi mogu biti. Obicno se radi o ekipama koje se bave natjecanjima pa im opet nije bitno previse trajnost motora vec performanse na stazi.
Nasi nazovi tuneri ne mogu se ubrojiti u tu klasu. To su vecinom fuseri koji mogu samo zeznuti vlasnika motora.

Evo primjer, nije motor, nego auto, ali princip je slican. Prijatelj ima Hondu Civic karavan, s dieselskim motorom, te napravio chip-tuning cime je dobio kako kaze 10 KS i ful drugacije ponasanje automobila. Nakon samo pola godine otkazao je turbo punjac koji je morao bit zamjenjen, a popravak nije bio jeftin. Naravno da i on snosi krivicu zbog toga jer je uopce isao na taj tuning. I sada kada je sve slozio kako mora biti nema sanse da dira tvornicki podesen automobil, naucio je na svojoj greski koju je skupo platio.

2 Medo:
nemoj misliti da idem kontra tebe, samo iznosim stajaliste da je ipak bolje ostaviti motor kakav jest, nabavka after-market auspuha i slicnog u to ne ubrajam, nego prckati po EEPROM-u i tako unistiti motor, jedino ako netko ima para i boli ga dzon.
Ekipu koja se profesionalno bavi trkama ne ubrajam u njih.

Evidentirano

J.U.R.C.A

• **
  • Vozi: Kawasaki Z1000@Ninja prednji i zadnji ovjes
« Odgovori #26 : 19. Studeni 2006, 11:13:38 »

Ovo sto si rekao stoji, samo kod nas nema renomiranih tunera koji bi znali podesiti pravilno te parametre koji su priguseni zbog EKO normi. Vecina kod nas ide samo na sirovo povecanje snage naustrub pouzdanosti i slicnog da ne ponavljam. Renomirani tuneri obicno znaju biti povezani s proizvodacima tako da imaju direktne informacije koji su parametri i EEPROM-u priguseni, i kako ih vratiti da budu onakvi kakvi mogu biti. Obicno se radi o ekipama koje se bave natjecanjima pa im opet nije bitno previse trajnost motora vec performanse na stazi.
Nasi nazovi tuneri ne mogu se ubrojiti u tu klasu. To su vecinom fuseri koji mogu samo zeznuti vlasnika motora.

Evo primjer, nije motor, nego auto, ali princip je slican. Prijatelj ima Hondu Civic karavan, s dieselskim motorom, te napravio chip-tuning cime je dobio kako kaze 10 KS i ful drugacije ponasanje automobila. Nakon samo pola godine otkazao je turbo punjac koji je morao bit zamjenjen, a popravak nije bio jeftin. Naravno da i on snosi krivicu zbog toga jer je uopce isao na taj tuning. I sada kada je sve slozio kako mora biti nema sanse da dira tvornicki podesen automobil, naucio je na svojoj greski koju je skupo platio.

2 Medo:
nemoj misliti da idem kontra tebe, samo iznosim stajaliste da je ipak bolje ostaviti motor kakav jest, nabavka after-market auspuha i slicnog u to ne ubrajam, nego prckati po EEPROM-u i tako unistiti motor, jedino ako netko ima para i boli ga dzon.
Ekipu koja se profesionalno bavi trkama ne ubrajam u njih.

Stavljanje aftermarket spuha bez remapa posotjeceg ecu-a je kao po tebi dobro??????
izjava dana....

bravo sjedni 5 :palacgore:
Evidentirano
Horse power is selling the motorcycles,torque wins the races

kruntas

« Odgovori #27 : 19. Studeni 2006, 11:31:58 »

Stavljanje aftermarket spuha bez remapa posotjeceg ecu-a je kao po tebi dobro??????
izjava dana....
bravo sjedni 5 :palacgore:
Ali vjerojatno remapiranjem ECU-a ne dignes snagu kao u primjeru koji je 33 nasao u oglasui:''120 KS zahvaljujuci EPROMU sad ima 140 KS''. Na to sam ciljao!  :mrgreen:
Zahvaljujem na petici, vidim da se trud isplati.  :palacgore:
Evidentirano

33

« Odgovori #28 : 19. Studeni 2006, 11:45:25 »

Ako rezimiram,dolazim do toga da ljudi koji imaju taj cip sigurno ne voze lagano,vec dapace sportski i da ustvari njima treba jaca masina a posto je ona skuplja,moraju slabijoj (jeftinijoj) povecat snagu (sto je jeftinije,pogotovu ak ga onda proda prije velikih ostecenja usljed prenaprezanja).
Dakle nije bas pozeljno kupovat takav rabljeni uradak(za nas "obicne" Birtija Racere).
Sa druge strane dobar after auspuh nije na odmet?!
Hvala na odgovorima.
Evidentirano

J.U.R.C.A

• **
  • Vozi: Kawasaki Z1000@Ninja prednji i zadnji ovjes
« Odgovori #29 : 19. Studeni 2006, 11:52:52 »

Ali vjerojatno remapiranjem ECU-a ne dignes snagu kao u primjeru koji je 33 nasao u oglasui:''120 KS zahvaljujuci EPROMU sad ima 140 KS''. Na to sam ciljao!  :mrgreen:
Zahvaljujem na petici, vidim da se trud isplati.  :palacgore:

pa normalno da dignes snagu...ali ne skodi masini

zasto?
benzin sluzi i kao vrsta nutarnjeg hladenja prilikom ispiranja cilindara.....
e sad nije isto za primjer na trecini gasa dao ti njemu 2 zrna benzina i vrtio ga na 8000 okretaja ili mu dao 4 zrna benzina i na isto gasa ga vozio i na isto okretaja...

uglavnom ako je sve pravilno radeno i u pravilnoj ustanovi posljedice jedino mogu biti pozitivne bilo na stranu performansi,bilo na stranu dugovjecnosti motora..

kao sto je zvonko situm napisao..

Stay tuned  :palacgore:
Evidentirano
Horse power is selling the motorcycles,torque wins the races
 Str: 1 2 [Sve]   Gore

Stranica je generirana za 0.199 sekundi uz 15 upita.