Imate li kakvu preporuku za vreče za spavanje, znači što manje a tople ako zatreba. Gledao sam u sportingu vreče od 350-600 kn ,ove za 600 kni nema ih što za vidjet,spremiš ih 10-tak u kofer.Dajte iz iskustva što kupiti da vrijedi a da ne bacam pare, godinama sam vukao nekakvu vreču sa sobom dok se nisam smrznuo ko pi...,pa bi sada uzeo nešto malo bolje.
Po onom sto si ti rekao tebi treba lagana vreca ili Down filling ili sinteticko punjenje. Down filling je kombinacija paperja i perja u raznim omjerima s tim da paperje dominira(u postotku ga je vise npr 80/20 %), a sinteticka vlakna su kombinacija supljih poliesterskih vlakana koja daju malu masu ali opet radi same konstrukcije vrece, punjenja i supljih vlakana dobro cuvaju temeperaturu(izoliraju). Vrece punjene perjem u pravilu su namijenjene nizim temperaturama-kad je bitna masa i volumen, pa se koriste pri niskim temp na vecim nadm. visinama, gdje je postotak vlage nizi-na mokrome ovakove vrece lose izoliraju. Sinteticke vrece se bolje ponasaju u vlaznom okruzenju-bolje izoliraju.
Kod vreca postoji temeperaturna skala-najbitnije su extremna i maksimalna temperatura. Extremna temp. je ona kod koje dolazi do pothladjivanja-slab san jelte; nakon nje dolazi prav komforna-ok spavanje za one koji nisu zimogrozni; zatim dolazi druga komforna-dobar san za zimogrozne; na kraju imamo maksimalnu temp. tj onu iznad koje ce u vreci za spavanje biti prevruce.
Ovakove dobre vrece imaju u ponudi firme koje se bave proizvodnjom alpinisticke opreme, pa ces ih i naci u takovim ducanima(npr Iglu sport). Tezina tekovih vreca se krece oko 700-injak grama ovisno o ovome sto sam ti gore napisao.
Sto se tice tih temepratura to su temp u satoru, gdje spavas u vreci na izolacijskom podmetacu obucen u dugo rublje.
@Dylan-da u vreci spavas u rublju, sa odredjenom tezinom vesa-debljina rublja(lw, mw i ew) mozes korigirati komfornu temperaturu i na taj nacin kod pada/rasta temp omogucit normalnu corku,
poz