Nakon utrke u Novoj Rači malo sam analizirao situaciju i došao do zaključka da nešto ne štima.Utrke oldtimera barem u najjačim klasama prešle su iz revijalnog rundanja u žestoku borbu za bodove i vremena.Nažalost pravilnik to ne prati a posljedice su sve veća zaobilaženja pravilnika i sve veća opasnost na stazama i stazicama.Verifikacija motora je smiješna.Prolaze motori novijih godišta,većih kubikaža i još puno sitnih prevarica.Posljedice?Usporedimo,1985 godine Božo Janežić osvaja prvenstvo Juge u superbikeu na Suzukiju rg500 sa vremenom kruga na grobniku 1.47.xx.U oldtimerima g.Emil Mokrovščak radi to vrijeme na Kawasakiju z 1000 iz 197xgodine,ja idem 1.49,x na gs 1000 iz 79godine!U Oroslavlju lani Biščan je na starom boldoru jurio čini mi se 3ili 4 sekunde sporije os Saše Kranjeca na k-5(ako se ne varam)Nova Rača,ako izuzmemo Opeta koji je extra klasa vozio 29,xsec krug ostali vozači supermota su bili na 31-33sec po krugu a oldtimeri klasa 6 i 7 nas čini mi se 9 od 35 do 38 sec po krugu!E sada usporedite motore onda i danas i motore koji se danas voze u disciplini oldtimera.Pojačavaju se mašine,režu se rame i na to se meću bremze i ovjes iz prošlog stoljeća,pa ti sada juri.Najgore je kaj se juri,samo pitanje je kada će netko ostati freska na zidu crkve u Bjelovaru ili nekoj sličnoj utrci.Naravno,da o tome nitko ne razmišlja kod nas ali vani postoji klasa koja se zove Klassic specijal i ona dozvoljava montiranje kvalitetnog ovjesa i kočnica na stare motore-doduše pod uvjetom da su postojali u ono doba pa makar i na gp motorima,ali je i godina dignuta na 84.Dizanje kubikaže i varanje na godinama modela,npr z 1000a1,do a4 pa modeli J,R ili gpz1100 ne prolaze.Karburatori su takodje limitirani veličinom itd,itd. Kod nas bi prošlo da u starog Guzzija staviš novu mašinu jer je izvana ista,a usis kojebe,nema veze dal je ajnšpric,flahšiberi ili membrane(koda to ima veze).Kako buš stal i kak buš kroz zavoj nema veze,ili staviš piggy back ohlinse iz 2007 i recimo plutajući 320(tko to još mjeri)brembo disk i stvar riješena,a ostale budale nek se voze na onome kaj imaju,ko im kriv kad čitaju pravilnik.U Novoj Rači je to sve nekima prošlo!I još nešto.U Alpe Adria prvenstvu boduju se države i rangira se njihov poredak.U bodovanje brzinskog moto sporta spadaju klase 125sp i gp 600,1000ss,sbk,sst te oldtimeri gp 500,classic i classic special.Dakle pripadamo brzinskom moto sportu.U lijepoj našoj šipak.Prvenstvo klubova elita posebno a stare kante za sebe i za zabavu po vašarima.Posljedica,tko od eventualnih sponzora ima za motiv dodati kakvu pinkicu u naš proračun za sezonu,nitko naravno osim ako nisi baš s nekim prijatelj.Moje mišljenje tu treba korijenito nešto mijenjati,a vaše? Ispričavam se gore imenovanoj gospodi nisam ih prozvao već samo upotrijebio za usporedbu da bi se bolje shvatilo koliko se brzo juri u tim klasama. Žao mi je,izuzetno mi je žao što moram to napisati jer je domaćin u NR ostavio zaista lijepi dojam na mene,ali još jedanput se pitam dali je jurnjava izmedju zidova i kozjim stazicama širine 2,5m prava stvar za motosport?Ok nemamo staze osim grobnika,nemamo love za voziti po Italiji i Madjarskoj,pa moramo voziti gdje nas puste,ali gospodo pravilnike treba onda prilagoditi tome i držati ih se a isto tako treba uzeti u obzir i neke specifičnosti,Npr može li se u NR zagrijati guma za utrku sa 1 krugom zagrijavanja ako je staza dugačka 700m?ima još ali kasnije