Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 4  Sve   Dolje

Autor Tema: Ajdmo zajedno dovršiti pravilnik i savjete za grupnu vožnju.  (Posjeta: 4967 )

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
  • Spol: Muški
  • Vozi: Suzuki

Kako ste mi svi skupa pomogli da usavršim članak o pripremi motora za zimu, vjerujem da mi i u ovom članku vaše iskustvo može dobro doći.
Dakle, napravio sma onaj pravilnik o kojem smo pričali ovdje. Nije baš kratki, ali vjerujem da pokriva sve. Kad se svi ispucate sa kritikama, savjetima i promjenama, objavit ću ga i na stranici.

Dakle :
NASLOV : "Organizirani izleti i vožnja u skupini."

UVOD : Za ovu godinu planiramo dosta zajedničkih druženja na motorima. Neka od tih druženja su planirani kao kratki izleti, no neka bi trebala biti zajednička višednevna putovanja po Hrvatskoj, a nadamo se i van Hrvatske. Da bi to druženje bilo sretno, treba pripaziti na mnoge stvari. Prvenstveno da bi se izbjeglo ono najgore, nesreća. U ovom tekstu ćemo osim toga, posvetiti malo vremena i samoj organizaciji jer rijetke su one skupine koje krenu i stignu zajedno na cilj.

ČLANAK : Krenimo sa organiziranjem zajedničke vožnje. Da bi vožnja protekla bez nesuglasica i da bi se svi u grupi pohvatali, potrebno je postaviti nekakva pravila. Jasno nam je da svako pravilo malo steže onu slobodu koju bikeri imaju kad su na dva kotača, ali možda bolje malo pripazit na neke stvari nego skupljat dijelove po cesti.

1. Mjesto i vrijeme okupljanja.
Mjesto okupljanja nije problem odrediti, ali vrijeme poneki zeznu. Iz prakse znamo da je najbolje odrediti termin sastajanja i termin polaska. U glavnom smo termin sastajanja planirali u nekom poznatom kafiću. Ljudima damo 30 minuta da se skupe i da popiju kavu u miru. Nakon pola sata, slijedi polazak. Neki su znali pričekati na naplatnim kučicama. Nije problem, samo neka tamo u određeno vrijeme budu spremni za polazak.

2. Budite kompletno spremni za vožnju.
Pod tim kompletni, prvenstveno mislimo, imajte pune spremnike goriva. Nema goreg nego kad se krene, da pojedinci moraju zastat na tankanju. Stvarno nepotrebno i ne previše fer prema ostalim koji su spremni. Mislimo da ovdje ne trebamo pisati o tome da dan prije polaska malo prekontrolirate motocikl. Pogotovo ako se radi o višednevnom izletu ili putovanju. Zbog nekih sitnica mogla bi cijela skupina zastat, a sve možete riješiti preventivno.

3. Još jedan detalj.
Da bi se neke stvari ubrzale, pripremite sitan novac u pristupačnim džepovima kako vam se ne bi desilo da na naplatnim morate silaziti sa motora, skidat ruksak i tražiti novce. Stvarno nema smisla.

4. Dogovori pred polazak.
Kad se skupi cijela skupina, obavezno se dogovorite točno kojom rutom se ide, koje su stanke i gdje se tanka. Također nije loše odrediti kojim će se tempom voziti. U skupini zna biti bržih vozača sa bržim motorima i onih sporijih sa sporijim. U koliko se nekim pojedincima ne da voziti laganim ritmom kako bi svi bili na okupu, najbolje da se formiraju dvije skupine. Ona brža i ona sporija. Ono što je bitno, to je da se dogovore neke točke gdje se čeka ili krajnja točka gdje se dolazi. Za obje skupine predlažemo da se na čelo stavi iskusan vozač i vozač koji drži kontinuirani tempo. Pod kontinuiranim tempom mislim vožnju sa gasom i abgasom bez pretjeranih ubrzanja i kočenja. Na taj način će oni možda i malo sporiji nakon svakog zavoja moći malo stisnut jače gas i nadoknadit grupu.
Iza tog, nazovimo ga, vođe puta, bilo bi najbolje staviti najsporijeg vozača jer će tako vođa uvijek u retrovizoru imati u vidu je li mu ritam prebrz ili prespor. Ujedno će se na taj način i skupina držati na okupu. Ono o čemu morate razmišljati je da je za vožnju u grupi najbitnije da se na cilj stigne sretno i grupno.

Sad kad ste sve fino isplanirali, kad ste odredili kojim putem se ide i kad ste odredili gdje su stanke, možemo krenuti na put i malo se pozabavit sa sigurnom vožnjom.

1. Kod vožnje u grupi, pazite na razmak. Pokušajte držati vozača ispred sebe na dovoljnoj udaljenosti da bez obzira na nagli pokret koji taj vozač izvede, uvijek imate vremena odreagirati. U koliko svi vozači u skupini paze na pravila sigurne vožnje u grupi, onaj vozač ispred ima puno manje posla sa praćenjem situacije. Prvenstveno zato što ako ima povjerenja u onoga iza, ne mora o njemu misliti. Ako se taj vozač iza stalno vrti negdje oko zadnjeg kotača, nema teorije da skidate pogled sa retrovizora i time smanjite opreznost prema onome što se dešava ispred.

2. Preticanje je jako bitno. Najvažnije je da preticanja nema. Za tim nema potrebe jer se ljudi voze u skupini, nije bitno tko je iza koga. Takve situacije uvijek dovedu do neželjenih posljedica. Odaberite gdje ćete se voziti u skupini i tu poziciju zadržite do kraja. U koliko vam nečija vožnja ne paše, preteći ga probajte na slijedeći način. Približite vozaču ispred sebe i trubom mu signalizirajte. Na taj način će taj vozač obratiti pozornost na vas. Kad i prolazite kraj vozača ispred, pokušajte to napraviti u preticajnom traku bez obzira na to što možda i ima mjesta u voznom traku. Vozač mora imati kompletan vozni trak na raspolaganju kako bi mogao izbjegavat bilo kakve situacije.

3. Cik-cak vožnja. Takav naćin vožnje se najviše prakticira na autoputu. U prijevodu to znaći da prvi vozač vozi na lijevoj (vanjskoj) strani prometnog traka. Drugi na desnoj (unutarjnjoj), treći na lijevoj itd. Na taj način i ako se skupina vozi na manjem prostoru sa manjim međusobnim razmakom, ipak ostavljate sebi i drugima mogućnost da i u koliko neko brzopleto odreagirat imate dovoljno mjesta za manevriranje.
Cik-cak vožnja će vam ujedno i omogučiti bolju preglednost situacije ispred vas. Nije preporučljivo gledati fokusirano samo u vozačevo štop-svjetlo. Puno prije ćete odreagirati ako vidite što se dešava ispred.

4. Obavještavanje vozača ispred. Pošto onaj koji je na vrhu kolone, taj najbolje i prvi vidi bilo kakvu zapreku. Savjetujemo da taj vođa puta kada se nađe u takvoj situaciji, odmah digne podigne jednu ruku i time upozori sve one iza. Na tu reakciju, svi bi odmah trebali pustiti gas i pripremit se na bilo kakvu situaciju.

5. Svjetlosna signalizacija. Makar naravno savjetujemo upotrebu žmigavaca i kad se vozite sami, u skupini bi vam to trebalo biti pod obavezno. Vožnja pod svjetlima bi također trebala biti obavezna kao i to da ona duga svjetla ostavite ugašena. U skupini vam nije potrebno da vas vozač ispred toliko dobro vidi. Ako se pridržavate pravila, sigurno će taj vozač znati gdje ste. Jedini vozač koji bi i po danu mogao imati duga svjetla upaljena, to je onaj koji vodi kolonu, makar u koliko je putna brzina primjerena i kontinuirana, nema razloga za time.

6. Pretjecanje drugih vozila i ulazak grupe u kolonu vozila. Tu bi mogli pisati jako puno jer i sami imamo loših iskustva sa time. Čak je jedno takvo loše iskustvo dovelo do pada. Kada vozač ispred odluči preteći neko vozilo, nemojte odmah dati gas i krenuti za njime. Pustite da odradi prelaženje do kraja. Krenite tek kad vidite da je između vozila koje je prešao i vozila na koje je opet naišao, ostavio dovoljno mjesta. Dajte mu mogućnost manevriranja. U praksi se pokazalo najboljim da ostavite uvijek jedno vozilo između vas i onoga ispred. U koliko se tako postavite, nemojte opet niti krenuti čim taj vozač počne preticati slijedeći auto. Može se desiti da krenete, a da se vozač ispred predomisli i vrati na mjesto koje ste si vi zamislili za sebe. Može se svašta desiti. Još ako se treći vozač postavi isto, naći čete se u vrlo nezgodnoj situaciji. Ponekad se vozač ispred, da bi vam napravio mjesta, pomakne malo desno unutra između vozila. Upravo si na taj način oduzme prostor i ako vozilo ispred njega počne kočiti, vozač nema kamo i pad mu je zagarantiran. Upravo sam na taj način pao i ja osobno. Nas trojica smo se našli u koloni vozila. Ja sam u jednom trenutku odlučio preći jedno vozilo, a u suprotnoj traci je dolazio autobus. Uredno sam se lagano uvukao između dva vozila ali ipak na vanjskoj strani. Pošto je to vozilo ispred počelo kočiti odlučio sam se za prelaženje, međutim u retrovizoru sam ugledao prijatelja koji mi je bio na kotaču. Da bi mu napravio mjesta da ne bubne u autobus, pomaknuo sam se u desno. Sve bi bilo super da vozilo ispred nije počelo naglije kočiti. Prijatelj je imao mjesta za preći jer se nalazio tamo gdje sam trebao biti ja, a meni je preostalo samo da ili udarim u vozilo ili da pritisnem kočnicu malo jače i prebacim se preko prednjeg kotača. Sva sreća što je brzina nakon kočenja bila već dovoljno mala. Kad sam motor i prebacio preko sebe, pao sam tako da je oštećenje na meni i na motoru bilo neznatno. Mislim da to govori dovoljno da se na taj detalj treba posebno pripaziti. Dakle, dajte čovjeku ispred dovoljno mjesta. U koliko nakon par prelaženja vidite da se kolona udaljila od vas, ne brinite, ako voze po dogovoru, dakle nekim kontinuitetom, neće vam uz malo jače ubrzanje iz zavoja, biti problem uhvatit ih. Bolje to nego da stišćete gas tamo gdje ne treba.

7. Zaustavljanje na predviđenim mjestima i čekanje.
Jedan bitan detalj da bi svi ostali na okupu. U glavnom se planiraju stanke na benzinskim crpkama na ne većim udaljenostima od 150 Km. No taj razmak od pumpe do pumpe bi trebao odrediti onaj kojemu motor najviše troši, tj. onaj koji može najmanje kilometara prevaliti sa jednim tankom. Uobičajne stanke su 20-30 minuta koliko je potrebno da cijela grupa natanka i obavi što obavit mora. Za tih 20 minuta stanke i oni najsporiji i oni koji su zastali u koloni, nema šanse da ne dođu. Na 150 km 20 minuta se nadoknađuje koliko god spori bili. U koliko vam se nešto desilo i odustanete od putovanja ili naglo promijenite nekakvu odluku, stanite pošaljite poruku ostatku grupe da vas ne čekaju uzaludno i da idete svojim putem. Također u koliko vođa puta odluči promijeniti mjesto zaustavljanja zbog nekog razloga (ne radi benzinska, ne radi restoran ili sl.) obavezno neka stane i pošalje SMS onima iza kako bi znali gdje je nova stanka. N taj način ćete sigurno ostati u skupini i neće biti hvatanja.

Evo, to je u biti to. Možda se čini puno, ali ako se svega gore navedenoga pridržavate, vjerujemo da će vam zajedničko putovanje proteći sretno, a u konačnici čete stići najbrže i najsigurnije.
Evidentirano

Eustahije

• Vozi: :(
Ajdmo zajedno dovršiti pravilnik i savjete za grupnu vožnju.
« Odgovori #1 : 24. Siječanj 2005, 20:19:13 »

Sve ovo što si naveo, nekako dolazi samo po sebi, logično...
Mislim da se nema ništa posebno za dodati, možda samo napomenuti da se ne treba držati vozača ispred sebe ko pijan plota, odnosno da ne treba buljiti isključivo u njegovo štop-svjetlo, nego da treba pratiti situaciju i cestu ispred njega. Meni se osobno (doduše, uglavnom u autu) znalo dogoditi da se tako na kratko zaboravim i samo pratim štop-svjetla auta ispred sebe. Na motoru je ipak malo drugačije, ali ako se baš vozi neka monotona dionica, misli lako odlutaju...
Evidentirano
Očajnički tražim motor. Mora biti odličan i jeftin. Ponude na PM :)

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
« Odgovori #2 : 24. Siječanj 2005, 20:20:54 »

Zato sam i pisao o cik-cak vožni, sad ću dodat da je cik-cak vožnja dobra i zbog bolje preglednosti jer osim štop svjetla vozača ispred, bolje vidite i kompletnu situaciju koja se događa pred vama :)
A ovo da sve to dolazi samo po sebi. Kad bi ti znal da nekim ljudima treba crtat većinu napisanog, ne bi vjeroval.
Evidentirano

Anonymous

• Gost
« Odgovori #3 : 24. Siječanj 2005, 20:29:51 »

Ja bih jos dodao i da zadnji u grupi bude strateski postavljen, odnosno dobar vozac.
Evidentirano

tomee

• BANMAHER
  • Vozi: Kredenc koji vleče frižider
« Odgovori #4 : 24. Siječanj 2005, 20:32:05 »

a zašto?
Evidentirano

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
« Odgovori #5 : 24. Siječanj 2005, 20:37:10 »

O tome smo dosta diskutirali i zakljucak je da se tesko nadje netko iskusan koji bi se zrtvovao i ostao na zacelju kolone i bio uskracen za neki period stanke. Zato bi u glavnom losiji vozaci trebali biti u prednjem dijelu kolone.
Evidentirano

tomee

• BANMAHER
« Odgovori #6 : 24. Siječanj 2005, 20:39:53 »

mislim da se previše brinete. mogu sporiji stić na stajankama a ak  i ne stignu postoje mobiteli
Evidentirano

Bizon

• **
« Odgovori #7 : 24. Siječanj 2005, 21:17:50 »

Zadnji u grupi treba biti iskusniji da može pomoći nekom kome se dogodi neko sr...e, prilikom vožnje na autoputu zauzima traku da svi odjednom mogu obići...
Evidentirano
RC17
There are no stupid questions.
Just stupid people.

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
« Odgovori #8 : 24. Siječanj 2005, 21:19:13 »

Vidiš nije loše.
Evidentirano

tomee

• BANMAHER
« Odgovori #9 : 24. Siječanj 2005, 21:24:32 »

ok
Evidentirano

Bizon

• **
« Odgovori #10 : 24. Siječanj 2005, 21:42:32 »

Citat: tomee
mislim da se previše brinete. mogu sporiji stić na stajankama a ak  i ne stignu postoje mobiteli

Sve je to točno, ali to onda gubi smisao grupne vožnje. Ako ideš sa svojim moto klubom negdje organizirano ili samo na čevape nekakve i dogovoriš se za grupnu vožnju onda se ide zajedno, a ne prva grupa R-ovi 1000, druga grupa R-ovi 600, talijani posebno, enduro i customi idu zajedno jer nisu šminkeri, stari krame idu zadnje da ih se ne vidi... karikiram ali išli smo žena i ja 150 km iza skutera na kojem su bili kum i kuma. Najveća brzina 72 km/h. Poludio sam, ali ako smo se dogovorili ići zajedno, onda je skupa i u dobru i u zlu.
Evidentirano
RC17
There are no stupid questions.
Just stupid people.

Alera Dugi

• Vozi: KTM LC4 transformer
« Odgovori #11 : 24. Siječanj 2005, 21:50:13 »

...u dobru i zlu...
To je ok ako su grupe manje (5-10) ljudi, ali sta kad se pojavi 30 motora?
Mislim da je takvu grupu bolje isjeci na vise manjih. Tesko je uskladiti toliko ljudi.
Evidentirano
Nema Beda

tomee

• BANMAHER
« Odgovori #12 : 24. Siječanj 2005, 21:51:23 »

teško da bu nas se skupilo do dubrovnika 30 motora :|
Evidentirano

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
« Odgovori #13 : 24. Siječanj 2005, 21:53:04 »

Zato se svi trebaju striktno drzati pravila. Ne kazem da se svi moraju voziti u grupi. neki mogu malo dati gasa i izdvojit se. To se u pravilu uvijek desava i to nije nista lose. Opet u toj brzoj grupi treba znati kako se voziti. ono sto je najbitnije to su ona cekanja. Ako grupa od 10 ljudi dodje na benzinsku. Njima treba 20 minuta da natankaju, plate i pripreme se za voznju. Toliko od prilike mogu kasniti oni najsporiji na tih 150 km. E sad ako ovi brzi malo pricekaju, nebu im nijedna dlaka pala s glave. Stvar je u tome jel se ide negdje grupno ili se ide pa se vidimo gdje se dogovorimo.
Evidentirano

Alera Dugi

• Vozi: KTM LC4 transformer
« Odgovori #14 : 24. Siječanj 2005, 21:54:12 »

Citat: tomee
teško da bu nas se skupilo do dubrovnika 30 motora :|

...da, ali na neki kraci izlet hoce!  :cool:

Ima 1200 prijavljenih ljudi ovdje! :wink:
Evidentirano
Nema Beda

tomee

• BANMAHER
« Odgovori #15 : 24. Siječanj 2005, 21:58:43 »

to da :wink:
Evidentirano

erik

• **
« Odgovori #16 : 24. Siječanj 2005, 22:11:50 »

moje mišljenje je da su neka pravila potrebna,ako idemo zajedno onda je red da se vozimo skupa.  Ne vidim čemu takva frka oko brzine, zar ima netko da nemože vozit molo brže od auta??????????? Mi sa R-ovima bumo malo polakše i svi CIJELI I SRETNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Evidentirano

Vedran

« Odgovori #17 : 24. Siječanj 2005, 23:41:30 »

ja mislim da u grupi koja ide nekamo ... bilo kamo... nebi smjelo biti više od 7 max 10 motora, bez obzira dal se na to putovanje dogovorilo 30 ili više motora, trebaju se napravit manje grupe, jer 30 motora u jednoj koloni je previše... makar sumljam da bu se 30 motora dogovorilo da krenu u isto vrijeme na isto mjesto...
...ali ako i krenu trebau prvo krenut 10 motora, pa onda malo kasnije pak 10, pa opet malo kasnije 10... itd. i to u recimo razmaku 3-4 minute...
...svako ima svoj stil vožnje i taj ne paše svakom...nemojte me krivo shvatit...ne mislim na brzinu nego na odluke koje se odvijaju u toku, recimo preticanje, na nekim mjestima bi ja pretekao auto a na tim neko drugi nebi.... ulazak u zavoj...neko malo brže neko koči i ide sporijom brzinom...
...recimo kad sam se vračao s Banditom s Paga, vozili smo po hladnoj vlažnoj cesti, pošto je njegov SV dva cilindra na ubgasu puno jače usporava nego moj fazer pa sam morao znati puno prije zavoja spuštati brzinu da nemoram kočit, a recimo neko se tak uspaniči i stisne bremznu malo ja sam več na knap.... i tak

nije lako putovat u grupi s ljudima s kojima se nisi vozio i neznaš kak oni se voze i kak reagiraju... itd...

e jesam se raspiso...uglavnom znate kaj sam htio reči  :mrgreen:
Evidentirano
gaće
mit bremsenstreifen

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
« Odgovori #18 : 25. Siječanj 2005, 07:30:00 »

Znamo znamo, baš je iz tih razloga koje si pisao, najbitniji razmak između motora, pa makar on bio i preko 20 metara.
Evidentirano

Eustahije

• Vozi: :(
« Odgovori #19 : 25. Siječanj 2005, 07:39:21 »

Mudro zboriš, Vedrane.
Mogli bi dogovoriti i neke kratke trening-vožnjice, npr. od Pita do Samobora, pa onda malo po autoputu ili obilaznici (npr. Jankomir - Zaprešić), čisto da se ljudi priviknu na vožnju u grupi, da ne ostane sve puko teoretiziranje. Pa onda, nakon vožnje ukratko prodiskutirati što nekome nije jasno.
Evidentirano
Očajnički tražim motor. Mora biti odličan i jeftin. Ponude na PM :)

linza

• Vozi: Varadero
« Odgovori #20 : 25. Siječanj 2005, 07:50:15 »

Ja se slazem sa svim sto ste napisali
Evidentirano
Svakim danom sve sam blizi vretenastoj ribi

Saša 69

• motori.hr
  • Administrator
« Odgovori #21 : 25. Siječanj 2005, 08:54:54 »

Citat: linza
Ja se slazem sa svim sto ste napisali

Da, ti kao vuk samotnjak se sla~es sa svime sto smo napisali  :mrgreen:
Evidentirano

linza

• Vozi: Varadero
« Odgovori #22 : 25. Siječanj 2005, 09:00:45 »

:cool:
Evidentirano
Svakim danom sve sam blizi vretenastoj ribi

vlucic

• Forumski Grobnik
  • Vozi: Kawasaki KLV
« Odgovori #23 : 25. Siječanj 2005, 09:42:01 »

Ja se apsolutno slazem sa svim sto su Sasa i ostali napisali.

Po meni, uvijek ce biti onih kojima je grupno vozanej sporo, ali onda neka ti vozaci ne idu s grupom. Grupa ih moze obavijestiti koja je ruta, gdje su pauze, pa neka nam se djelomicno ili nikako ne pridruzi, ali ja ne bi forsao grupu radi jednog ili par njih kojima friski vozaci idu presporo.

Sto se tice ovih pravila, vecina vas smatra da je nepotrebno napisati sad tu neka pravila, ali vodite racuna da cemo ove sezone imati puno ljudi koji se do sada nisu vozili u grupi i ne znaju pravila osim ako nisu procitali clanak na stranici i tim ljudima trebaju ovi savjeti (nisu to samo pravila).

Ja medju prvima ne mogu reci da sam se s ikim osim s Freshmanom vozio u grupi, i njemu svaka cast jer smo poslozili pricu do detalja (uzelo nam 2 maila i 5 minuta dogovora), pa je voznja bila gust. Da se nismo dogovorili mozda bi ja radio kojesta.

I na samom kraju, ljubazno molim da me se predbiljezi za zadnje mjesto u koloni, najradije lovim grupu - malo ju pustim pa malo stizem...
Evidentirano

berislavv

• Mister motori.hr forum 2008.
  • Vozi: Honda CB1300A
« Odgovori #24 : 25. Siječanj 2005, 09:55:00 »

Ja se nisam nikada vozio u grupi  :mrgreen:
A imat cete me sigurno kao gnjavatora sa sobom plus jos na staroj ragi dakle problemi su tu odmah  :D

Budem si isprintao pravila pa cu to nauciti napamet.
Evidentirano
Proud to be velika škemba® & mala sisa
ja sam debela BeRRta
 Str: [1] 2 3 4  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.114 sekundi uz 16 upita.