nije ti to 7-8 sati, jer je od Ljubljane po avtoputu do Palerma neto vie od 1600km u jednu stranu, ta znači barem 2 dana putovanja (jer ne moe to u 1 danu prevozit), pa tako jo 2 dana za nazad i ostane ti 4 dana na Siciliji umjesto 6 !
I jo ima tu troak guma za 3000km, to se pozna, a da ne govorim o benzinu i hrpi novca za avtoput.
Al opet nije mi jasno kako s trajektom brze dodjes, kad vozi cca 20h pa to opet gubis cijeli dan + onaj dan kad si krenuo od kuce, opet ti dodje 2 dana.
ovo za gume jos i stoji...autoput ne znam koliki je (iz iskustva, trst -venezia 5.6 eura a to je 145km , venezia -milano 13 eura, to je 260km)racunajuci po tome iznosi cca 20 eura za 400km
Pa evo male ekspretize

kombinacija 1.
ljubljana - palermo- ljubljana(3200km):
cca160 eura za autoput, vozis tdm (kao ja

) znaci trosi ti 5,5 l na 100km , litra u italiji je cca 1,17 eura , znaci treba ti 176 litara, sto iznosi oko 206 eura , spavanje 60 eura, hrana - kupuj u ducanu al racunam ajde 20 eura x2 sveukupno 40 eura. Kad se sve zbroji iznosi 466, zaokruzimo na 470 eura.
kombinacija2.
ljubljana-livorno-ljubljana (1200km)+ trajekt:
60 eura autoput, 66 litara benzina = 78 eura, da si kupis malo za pojest 10 eura + nazad 10 = 20 eura, e sad bio sam na stranici od trajekta, da uzmes bez kabine, samo sjedalo znaci najeftinija varijanta (ne mozes uzet kombinaciju "setat cu se po palubi 20h") to ti iznosi 282 eura, sveukupno iznosi 440 eura. (tu ne racunam da trebas kupiti nesto na trajektu za pojest i popit, jer ne znam cijene, mada opet iz osobnog iskustva znam da se cijene krecu kao one na kopnu samo pomnozi sa 2 ili 3

)
Ovo je sve otprilike, al eto ispada da ti je trosak prakticki isti

a pazi ovo, uzmes kombinaciju 1, ali vozis se lokalnim cestama, isto ce ti trebati 2 dana, malo vise ces mozda potrositi na benzin al onda nema stavke od 160 eura za cestarine, pa su troskovi oko 300 eura

) a i mozes se kasnije pohvaliti da si vidio cijelu italiju. Kupi si knjizicu od lonely planet-a za italiju (siciliju) + kartu italije sa kartama gradova.
Si citao na onom linku sto je onaj tip s multistradom pisao, da ponovo putuje na siciliju da nikad vise ne bi odabrao trajekt.
pazi mozes ti napraviti megamix, odes tamo trajektom a vratis se cestom ili obrnuto