Nemoj mi tu tak nekak... jel treba ili ne treba? Ja kažem da ne treba jer sam išao dosta puta i nitko te niše ne pita. Osim toga, putni nalog je sam po sebi bitan za policiju a ne za carinu.
Putni nalog me nikada nitko nije tražio, ali punomoć da. A izdaje ju leasing kuća na koju je auto, a ne firma koja je korisnik. (čuo sam da po novom ni to više ne treba). Tražili su me i međunarodnu vozačku, koju izdaje HAK. Na jednom povratku (iz Srbije) me nisu pustili, jer nisam imao potvrdu gdje i kod koga sam boravio dok sam bio tamo. Strašno!
Ako motor ima registraciju, samo ga prijaviš na granici. Ako nema, vadiš ATA carnet u HGK. Za carnet ne moraš imati apsolutno nikakve papire o motoru. Nitko te tamo ništa ne traži. Problem je jedino, što prilikom prelaska granice spadaš među kamione (a to zna biti jako nezgodno), makar je ATA carnet predviđen za brze prelaske granica. Carinici te svejedno tjeraju na kamionski prelaz.
Naravno, zeleni karton obavezan (za registrirana vozila)
U svakom slučaju, nema šanse da dva puta na isti način prođeš granicu. I kada misliš da imaš sve, uvijek neki novi problem. Dečki na granama imaju neiscrpan repertoar i mogućnosti da te prcaju!