pa glupo je reć da na primjer na10000 ide 100km/h
a na 5000 ide onda 50km/h kad u pravilu nemože nikak da bude
jel moj motor razvija najveću snagu i moment na nekih 8700 okretaja a svi okretaji preko tog ne donose nikakvu snagu nego se mašina samo dere,tak da nemože bit da na pola okretaja ide u pola sporije
kod nekih motora na 5000 okretaja(primjer) se razvija 70 posto snage a kod nekih 30 nije nikakvo pravilo jel su tu i odnosi u mjenjaču itd itd
ali dobro kad stane ova kiša izmjerit ću opet svih 6 brzina pa će mo raspravljat
kad može neko napisat 50 stranica o bilo čemu valjda možemo i mi 5 
...hm...

U pravu si što se snage i momenta tiče, no ne i brzine. Brzina ne ovisi o momentu već o momentu ovisi promjena brzine u vremenu (akceleracjia, deceleracija), a snaga je varijabla koja se ne mjeri več računa

. Brzina ovisi isključivo o broju okretaja motora i prijenosnom omjeru i točna je tvrdnja da ako na 10000 okr ide 100, tada će na 5000 okr u istom stupnju prijenosa ići 50 km/h. To je nešto što nema veze s deranjem i glasanjem mašine već s prijenosnim omjerom. Ne znam jesi li primjetio, mašina se dere, okretaji rastu znatno sporije, ali kako god oni rastu dolazi i do promjene brzine. Nikada se ne desi da rastu okretaji, a brzina ostaje ista. Ako rastu okretaji, a brzina ostaje ista, onda mjenjamo kuplung jer dolazi do proklizavanja lamela. To je fizika koju ne možemo mjenjati jer je čitava koncepcija prijenosa podređena tome i to je normalno. U prilog tome idu i oni dijagrami koje proizvođač daje, a odnose se na brzinu gibanja vozila u odnosu na stupanj prijenosa i broju okretaja (nemrem naći neku sliku da priložim ali ako nađem stavim) Tamo su te linije pravci različito polegnuti. Kada bi brzina gibanja motora na 10000okr bila 120, a na 5000okr 50, tada te linije ne bi bili pravci već neke exp krivulje što je nemoguče postići jer je radijus zupčanika u getribi konstantan a ne promjenjiv. Sorry, ali tako je kako sam ti napisao.
Ako ti se motor vrti u prazno, povečava okretaje pri konstantnoj brzini, bojim se da češ morati promjeniti kuplung (lamele) ili popusti malo tu sajlu