Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2 3 ... 5  Sve   Dolje

Autor Tema: Hibridni ili elktricni motori?  (Posjeta: 3455 )

Rex Zac

• *
  • Spol: Muški
  • Vozi: Pegaso Trail
Hibridni ili elktricni motori?
« : 19. Ožujak 2008, 13:10:32 »

Evo malo gledam kako ovaj benzin poskupljuje i sve si mislim kako zadnji dani otkucavaju osobnim automobilima, posto voznja njima postaje skuplja i skuplja .. uskoro i neisplativa s obzirom na standard kojim zivimo.
Kako svugdje, a polako, ali jako polako i u hrvatsku dolaze hibridni automobili, a osobno se nadam da ce uskoro i elektricni (ali ne oni sto ne mogu uzbrdo, nego oni koji su po performansama isti ili slicni benzincima).
Samim time si malo razmisljam, dali postoji kakva najava, neki test - ili nesto u razvoju i za motore?
Vjerojatno nece biti hibridni posto na motor ne stane elektricni i benzinski motor.. al, ko zna..

p.s. ovim postom ne komentiram da je voznja motorom pre skupa/pre jeftina or whatever, nego me cisto zanima dali razvoj motocikala evoulira vec sada u tom, novom smjeru.
Evidentirano

tommo21

• **
  • Vozi: KTM...al na nožni pogon..
Odg: Hibridni ili elktricni motori?
« Odgovori #1 : 19. Ožujak 2008, 13:28:57 »

Jesi čuo za Vectrixov Superbike..on je na struju, tj. električni..ide ispod 12 sec na 402 m..
Mana mu je što je potpuno tih..
Mislim da je to veliki napredak, ali još uvijek su cijene prevelike za motore pogonjene hibridnim pogonom..
Inače, motor po meni dost dobro izgleda..
E, da cijena mu je cca 55000,00 eura..i čeka se 200 predbilježbi da se otpočne s proizvodnjom..
Evidentirano
"Today a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration. That we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves." - Third Eye

tommo21

• **
« Odgovori #2 : 19. Ožujak 2008, 13:36:12 »

Evo još par slika..
Evidentirano
"Today a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration. That we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves." - Third Eye

tommo21

• **
« Odgovori #3 : 19. Ožujak 2008, 13:38:57 »

Shebao sam se..evo ponovo
Evidentirano

Icek

« Odgovori #4 : 19. Ožujak 2008, 13:54:06 »

Šta nema neki Piaggov MP3 neki hibridni pogon ? znači struja do 60 km/h a poslije benzina.

Autonomina punog akumulatora nekih 100km,sasvim dosta za grad i to 2,3 dana...

Puni se kad kočiš,puni se kad voziš na benzina  m možeš ga uštekati u struju

HyS - Hybrid Scooter
Evidentirano

tommo21

• **
« Odgovori #5 : 19. Ožujak 2008, 14:04:46 »

Vjerujem da hibridni pogoni imaju itekaku budućnost..
Cijene goriva stalno rastu, a tu imamo i efekt staklenika..vrijeme je da se nešto učini po pitanju globalnog zatopljenja..
Vidite kako je u auto svijetu prodaja takvih modela u uzlaznoj putanji..
Uzmimo za primjer Toyotin Prius, koji ima kombinaciju elektro i benzinskog motora..auto ima sve više poklonika..
Kad bi se u svijetu počelo održavati neko natjecanje na motorima s hibridnim pogonom, vjerujem
da bi to populariziralo proizvodnju i kupovinu hibridnih dvotočkaša..
Evidentirano

-VeX-

• **
  • Vozi: ER6N crni
« Odgovori #6 : 19. Ožujak 2008, 14:24:28 »

Vjerujem da hibridni pogoni imaju itekaku budućnost..
Cijene goriva stalno rastu, a tu imamo i efekt staklenika..vrijeme je da se nešto učini po pitanju globalnog zatopljenja..
Vidite kako je u auto svijetu prodaja takvih modela u uzlaznoj putanji..
Uzmimo za primjer Toyotin Prius, koji ima kombinaciju elektro i benzinskog motora..auto ima sve više poklonika..
Kad bi se u svijetu počelo održavati neko natjecanje na motorima s hibridnim pogonom, vjerujem
da bi to populariziralo proizvodnju i kupovinu hibridnih dvotočkaša..

A paljenje smjese pomocu lasera? Ono sto sam uspio shvatit iz te nove tehnologije je da se moze smanjit potrosnja benz. motora do 60% jer se moze odredit gdje tocno laser pali smjesu i bla bla. Ako je to istina onda ova elektro benz. kombinacija je gotovo nepotrebna.  :misli:

tommo21

• **
« Odgovori #7 : 19. Ožujak 2008, 14:33:37 »

Elektro i elektro-benzin komb. motora prvenstveno se rade da se smanji emisija štetnih plinova..
Iako bitna, mislim da je potrošnja goriva tu u drugom planu..barem što se tiče proizvođača..
Čuj, u pravilu su ti motori na hibridni pogon skuplji, pa već tu gubimo taj dio novca koji bi na "normalnim" motorima potrošili na benzin..to što uštedimo na benzinu potrošili smo u startu kod kupnje hibrida..
Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #8 : 19. Ožujak 2008, 14:41:21 »

Elektro i elektro-benzin komb. motora prvenstveno se rade da se smanji emisija štetnih plinova..
Iako bitna, mislim da je potrošnja goriva tu u drugom planu..barem što se tiče proizvođača..
Čuj, u pravilu su ti motori na hibridni pogon skuplji, pa već tu gubimo taj dio novca koji bi na "normalnim" motorima potrošili na benzin..to što uštedimo na benzinu potrošili smo u startu kod kupnje hibrida..

:misli:
Nije da sam neki strucnjak u tom podrucju ali smanjenje stetnih plinova kod ovakvog hibrida se dobiva samo zbog manje potrosnje.
Odnosno benzinski motor je isti samo sto nekad radi nekad ne. Znaci sveskupa izgleda kao da vozilo prosjecno manje trosi a s time i prosjecno manje zagadjuje.
Ali smanjenjem same potrosnje, odnosno jednostavno davanja manje kolicine smjese za isti rad, se isto tako smanjuje zagadjivanje ako se ne varam.
Mislim, mozda pricam sad gluposti al tako mi je nekako logicno.

tommo21

• **
« Odgovori #9 : 19. Ožujak 2008, 14:53:05 »

To je točno što kažeš..

Al ovakva budućnost s ovakvim motorom poput Vectrixa je jako svijetla..naravno ako će i cijena biti normalnija..
Motor mi se svidio na prvi pogled..

Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #10 : 19. Ožujak 2008, 15:07:51 »

Al ovakva budućnost s ovakvim motorom poput Vectrixa je jako svijetla..naravno ako će i cijena biti normalnija..
Motor mi se svidio na prvi pogled..

Nisam pretjerano upucen u taj Vectrix projekt ali ako sam dobro shvatio to je potpuno elektrican motor na baterije ne?
Pitanje je kakve baterije? Jer da se masovno prijedje na takav elektricni pogon prvo je potrebna prilagodba. Jer niti ima dobvoljno elektrana za to niti ima dovoljno materijala za sve baterije koje su potrebne za takav masovan prelazak.
Prije bih reko da ce proc ona ideja motora na komprimirani zrak...

Ante250

• **
  • Vozi: MZ ETZ 250 makina
« Odgovori #11 : 19. Ožujak 2008, 15:51:48 »

definitivno el.motori su vrlo skora budučnost samo je pitanje vremena kada če se dati zeleno svjetlo za njihov puni razvoj i masovnu proizvodnju,a to sve ovisi o kretanju cjena nafte koje su svakim danom sve veče i veče :?
Evidentirano

Rex Zac

• *
  • Vozi: Pegaso Trail
« Odgovori #12 : 19. Ožujak 2008, 16:43:56 »

cijena hybrida je tolika iz jednostavnog razloga, nisu usli u masovnu proizvodnju + do nedavno je bio problem baterije tj. akumulatori koji mogu izdrzati toliko. koliko sam ja upucen materjal nije problem vec pocetak te masovne proizvodnje dok je automobilska industrija jos uvjek jaka - ali po meni sada drasticno pada - barem kod onih (kupaca) koji misle par godina u buducnost.
sto se cijene tice, mislim da je slicna stvar kao i prije sa benzinac/dizelas.
dizelasi su kostali oko 20k - 25k skuplje i isplatili bi se za 10-15 godina, a ista stvar je i sa hybridima.. i ja sam prvi koji bi kupio motor za toliko povisenu cifru, jer u tome je buducnost..
sto se tice sto je netko gore spomenuo lasersko paljenje, nekako sumnjam da je ta tehnologija dosla na vrijeme jer je cinjenica da nafte jednostavno nestaje i da je to razlog poskupljenja.
Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #13 : 19. Ožujak 2008, 16:54:22 »

cijena hybrida je tolika iz jednostavnog razloga, nisu usli u masovnu proizvodnju + do nedavno je bio problem baterije tj. akumulatori koji mogu izdrzati toliko. koliko sam ja upucen materjal nije problem vec pocetak te masovne proizvodnje dok je automobilska industrija jos uvjek jaka - ali po meni sada drasticno pada - barem kod onih (kupaca) koji misle par godina u buducnost.
sto se cijene tice, mislim da je slicna stvar kao i prije sa benzinac/dizelas.
dizelasi su kostali oko 20k - 25k skuplje i isplatili bi se za 10-15 godina, a ista stvar je i sa hybridima.. i ja sam prvi koji bi kupio motor za toliko povisenu cifru, jer u tome je buducnost..
sto se tice sto je netko gore spomenuo lasersko paljenje, nekako sumnjam da je ta tehnologija dosla na vrijeme jer je cinjenica da nafte jednostavno nestaje i da je to razlog poskupljenja.

IMO nafte ne nedostaje (ima je jos za cca 50 godina), dok plina ima jos za cca 100 godina.
I ne znam na koje tocno baterije mislis ali ako se govori o Li-Polymer ili Li-Ion onda nema dovoljno materijala da bi se proizvela dovoljna kolicina baterija za prelazak vozil na to. S tim da nije problem samo nafta vec je veci problem zagadjenje i efekt staklenika.
Btw jos i danas se grade nove elektrane na plin i naftu.

Naravno u recimo 20 godina se razviju nekakve baterije na bakterije, secer ili kojekakve druge gluposti koje bi onda omogucile takav prelazak.

Icek

« Odgovori #14 : 19. Ožujak 2008, 16:56:31 »

Ovo sa laseriskim paljenjem smjese je  :palacgore:

Skombinirajte takav motor zajedno sa pomocnim elektricnim za po gradu i imate veliku uštedu

Ja kad za nekih 5 god budem uzimao auto debelo ću razmišlati o hibridu.

Veliki produžni i navali narode...
Evidentirano

Fenring

• **
  • Vozi: R1200S
« Odgovori #15 : 19. Ožujak 2008, 17:01:33 »

Hibridni pogon ostvaruje uštedu zato što benzinski/dizel motor kad puni baterije radi u efikasnijem području okretaja, a kad se vozilo kreće iz mjesta onda se koristi elektromotor, koji je na gotovo svim okretajima mnogo efikasniji od motora na unutarnje sagorijevanje. Npr. u gradskoj vožnji se najviše goriva potroši kod stajanja i kretanja iz mjesta, jer motor radi vrlo neefikasno na niskim okretajima, a samo da bi pokrenuo vozilo.

Ja ipak navijam za ful električna vozila, jer bi se električna energija uzimala iz el.mreže, a u elektranama je efikasnost prozvodnje struje puno veća nego kod malih generatora, pa je i samo zagađenje manje. Osim toga performanse električnog motora su neusporedivo bolje od motora na unutarnje sagorijevanje.

Samo jedan problem treba riješiti: efikasno skladištenje električne energije. Tehnologija akumulatora se preslao razvija, što je direktna posljedica pristupačnosti i male cijene nafte.
Evidentirano
Fenring
'07 BMW R1200S /w ABS, Öhlins, heated grips

mv_agusta

• Vozi: nexus500
« Odgovori #16 : 19. Ožujak 2008, 18:06:54 »

gledao sam negdje test priusa koji bi trebao po papirima troši oko 5L pa nisu ga mogli nikako spustit ispod 6-7L, tako da ti hibridni su samo neko navođenje ljudi na budalaštine jer je to čista komercijalizacija neke tkz. ekologije, mislim koliki je postotak u zagađivanu imaju motori, ni auti nemaju prevelik jer je dokazano da krave kad prde zagađuju 10 puta više od prosječnog auta, ma to su gluposti i gorivo je skupo zato što one budale ratuju a ne zato što ga ima manje i manje... :misli: :D
Evidentirano
Ride Hard, Ride Free
Volim Ducati, makar i pokvaren u garaži

nixy

• **
  • Vozi: aprilia pegaso 650
« Odgovori #17 : 19. Ožujak 2008, 18:16:07 »

Hibridni pogon ostvaruje uštedu zato što benzinski/dizel motor kad puni baterije radi u efikasnijem području okretaja, a kad se vozilo kreće iz mjesta onda se koristi elektromotor, koji je na gotovo svim okretajima mnogo efikasniji od motora na unutarnje sagorijevanje. Npr. u gradskoj vožnji se najviše goriva potroši kod stajanja i kretanja iz mjesta, jer motor radi vrlo neefikasno na niskim okretajima, a samo da bi pokrenuo vozilo.

Ja ipak navijam za ful električna vozila, jer bi se električna energija uzimala iz el.mreže, a u elektranama je efikasnost prozvodnje struje puno veća nego kod malih generatora, pa je i samo zagađenje manje. Osim toga performanse električnog motora su neusporedivo bolje od motora na unutarnje sagorijevanje.

Samo jedan problem treba riješiti: efikasno skladištenje električne energije. Tehnologija akumulatora se preslao razvija, što je direktna posljedica pristupačnosti i male cijene nafte.

upravo tako :palacgore: :palacgore:

a te price da nema nafte :D :D :D mislim stvarno... nemojte pusit te fore.. sve je to politika... i propaganda....  nafte ima plina ima... plin se proizvodi... puno je jednostavnije prilagodot npr benz motor da se vozi na plin .. kad ga vec ima... ali onda niko nije zaradija.... osim onih sto ugradjuju plin :mrgreen: :mrgreen:

zato se uvode nove stvari koje se masno naplacuju ... a mi i dalje pusimo fore ekologija ovo ono... npr svi proizvodjaći automobila morat ce smanjit emisiju co2 po broju automobila... zato i razvijaju svi te hibride jer ce sa njima spustat prosjek pa ce naprimjer prius izbacivat 60g/100km co2 dok ce supra izbacivat 140 i u prosjeku ce bit 100....

a ako naprimjer neki proizvodjač ima prosjek manji od zadanog... naprimjer ako cijela VAG grupa ima prosjek 90g/100km a dozvoljeno je 100g oni ce taj ostatak prodat npr. PSA koncernu koji ce moc sad imat 110 g/100km -naravno za isti broj automobila.... tako da je zagadjenje u skoro pa isto samo sto se nagradjuju oni koji manje oneciscuju a kaznjavaju oni koji vise... i sad je sve stvar ekonomista da kazu-vise nam se isplati ulagat u novu tehnologiju ili vise nam se isplati "kupovat" oneciscenje

ista stvar je i sa drzavama... tako npr kina sigurno nece razvijat neku tehnologiju prociscavanja ili tako nesto nego ce jednostavno kupovat zagadjenje...

europa si je u biti napravila medvjedju uslugu kad  su poceli forsirat tu ekologiju jer su svu industriju potjerali... az agadjenje globalno je isto...

jos jedno pa da zavrsim vec sam i sebi dosadan... kad bi se kompletan ljudski rod ovog momenta izbrisa sa lica zemlje i nestalo sve sto je covjek stvorija svi zagadjivaci i industrija , koncentracija c02 u atmosferi bi se smanjila za cca 1%

CroKick

• Tudum
  • Vozi: AR
« Odgovori #18 : 19. Ožujak 2008, 18:31:04 »

a te price da nema nafte :D :D :D mislim stvarno... nemojte pusit te fore.. sve je to politika... i propaganda....  nafte ima plina ima... plin se proizvodi... puno je jednostavnije prilagodot npr benz motor da se vozi na plin .. kad ga vec ima... ali onda niko nije zaradija.... osim onih sto ugradjuju plin :mrgreen: :mrgreen:

zato se uvode nove stvari koje se masno naplacuju ... a mi i dalje pusimo fore ekologija ovo ono... npr svi proizvodjaći automobila morat ce smanjit emisiju co2 po broju automobila... zato i razvijaju svi te hibride jer ce sa njima spustat prosjek pa ce naprimjer prius izbacivat 60g/100km co2 dok ce supra izbacivat 140 i u prosjeku ce bit 100....

a ako naprimjer neki proizvodjač ima prosjek manji od zadanog... naprimjer ako cijela VAG grupa ima prosjek 90g/100km a dozvoljeno je 100g oni ce taj ostatak prodat npr. PSA koncernu koji ce moc sad imat 110 g/100km -naravno za isti broj automobila.... tako da je zagadjenje u skoro pa isto samo sto se nagradjuju oni koji manje oneciscuju a kaznjavaju oni koji vise... i sad je sve stvar ekonomista da kazu-vise nam se isplati ulagat u novu tehnologiju ili vise nam se isplati "kupovat" oneciscenje

ista stvar je i sa drzavama... tako npr kina sigurno nece razvijat neku tehnologiju prociscavanja ili tako nesto nego ce jednostavno kupovat zagadjenje...

europa si je u biti napravila medvjedju uslugu kad  su poceli forsirat tu ekologiju jer su svu industriju potjerali... az agadjenje globalno je isto...

jos jedno pa da zavrsim vec sam i sebi dosadan... kad bi se kompletan ljudski rod ovog momenta izbrisa sa lica zemlje i nestalo sve sto je covjek stvorija svi zagadjivaci i industrija , koncentracija c02 u atmosferi bi se smanjila za cca 1%

od kud ti ovo podebljano?
Evidentirano
MK "Zle Majke"

Brasbeard

• **
  • Vozi: Chem/oil tanker
« Odgovori #19 : 19. Ožujak 2008, 19:12:39 »

kad bi se kompletan ljudski rod ovog momenta izbrisa sa lica zemlje i nestalo sve sto je covjek stvorija svi zagadjivaci i industrija , koncentracija c02 u atmosferi bi se smanjila za cca 1%
Due to human activities such as the combustion of fossil fuels and deforestation, the concentration of atmospheric carbon dioxide has increased by about 35% since the beginning of the age of industrialization. In 1999, 2,244,804,000 metric tons of CO2 were produced in the U.S. as a result of electric energy generation.
Evidentirano
"The poet's eyes suddenly gleamed."
http://www.rirock.com/
www.bandalopovska.hr

CroKick

• Tudum
  • Vozi: AR
« Odgovori #20 : 19. Ožujak 2008, 19:13:31 »

Due to human activities such as the combustion of fossil fuels and deforestation, the concentration of atmospheric carbon dioxide has increased by about 35% since the beginning of the age of industrialization. In 1999, 2,244,804,000 metric tons of CO2 were produced in the U.S. as a result of electric energy generation.

ne, on će ti to pojasnit da krave više prde nego nekad
Evidentirano
MK "Zle Majke"

nixy

• **
« Odgovori #21 : 19. Ožujak 2008, 20:35:20 »

ne, on će ti to pojasnit da krave više prde nego nekad

ha ha ha  to nam je prica profesor katalinic sa beckog fakulteta na kolegiju automatizacija...
a predavanja su se sastojala najmanje od automatizacije jer je uglavnom bilo rijeci i o tom drugom...

uglavnom  tip je reka da je sva ta prica o ekologiji malo prenapuhana ....

tip ima nekih 4 h.c.doktorata  branko katalinić...provjeri malo po netu...

Brasbeard

• **
« Odgovori #22 : 19. Ožujak 2008, 20:43:27 »

Ma da je i dobitnik 3 nobelove nagrade ta izjava mu ne stoji.
Evidentirano
www.bandalopovska.hr

nixy

• **
« Odgovori #23 : 19. Ožujak 2008, 20:53:59 »

Ma da je i dobitnik 3 nobelove nagrade ta izjava mu ne stoji.
gle mozda smo se ja i ti krivo razumjeli.... koncentracija ugljicnog dioksida se mjenja sinusoidalno sa periodom ponavljanja (neznam tocno ali naprimjer 10 tisuća godina) i mi se trenutno nalazimo na dnu te sinusoide... e sad ljudski rod je utjeca u toj mjeri da se povećao co2 za 1 posto... nemojte me krivo shvatit ja san za ekologiju i sve to samo bi htio reci da je ipak to sve malo napuhano pogotovo stvar sa naftom sto i je tema ove "teme"..

79 je bila naftna kriza pa je barel bio 100 $ pa se opet to sve malo smirilo...

neznam ja mislim da ce nafta opet pojeftinit cim se amerikanci povuku iz iraka.... 

Brasbeard

• **
« Odgovori #24 : 19. Ožujak 2008, 21:22:58 »

Podatak kojeg sam ja našal je 35%. Količina CO2, kao i temp su se mijenjale kroz povijest, ali trenutno je 27% viša nego bilo kad u posljednjih 650000 godina. Znanstveni konsenzus o tom pitanju postoji.
  Koji je onda drugi izvor CO2, nema toliko aktivnih vulkana, pomora fitoplanktona, taj co2 je od nekud moral doć, nemože se samo pojavit.
  Ovo za naftu se slažemo.
Evidentirano
www.bandalopovska.hr
 Str: [1] 2 3 ... 5  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.174 sekundi uz 15 upita.