Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 3 ... 5 [Sve]   Dolje

Autor Tema: Hibridni ili elktricni motori?  (Posjeta: 3455 )

Rex Zac

• *
  • Spol: Muški
  • Vozi: Pegaso Trail
Hibridni ili elktricni motori?
« : 19. Ožujak 2008, 13:10:32 »

Evo malo gledam kako ovaj benzin poskupljuje i sve si mislim kako zadnji dani otkucavaju osobnim automobilima, posto voznja njima postaje skuplja i skuplja .. uskoro i neisplativa s obzirom na standard kojim zivimo.
Kako svugdje, a polako, ali jako polako i u hrvatsku dolaze hibridni automobili, a osobno se nadam da ce uskoro i elektricni (ali ne oni sto ne mogu uzbrdo, nego oni koji su po performansama isti ili slicni benzincima).
Samim time si malo razmisljam, dali postoji kakva najava, neki test - ili nesto u razvoju i za motore?
Vjerojatno nece biti hibridni posto na motor ne stane elektricni i benzinski motor.. al, ko zna..

p.s. ovim postom ne komentiram da je voznja motorom pre skupa/pre jeftina or whatever, nego me cisto zanima dali razvoj motocikala evoulira vec sada u tom, novom smjeru.
Evidentirano

tommo21

• **
  • Vozi: KTM...al na nožni pogon..
Odg: Hibridni ili elktricni motori?
« Odgovori #1 : 19. Ožujak 2008, 13:28:57 »

Jesi čuo za Vectrixov Superbike..on je na struju, tj. električni..ide ispod 12 sec na 402 m..
Mana mu je što je potpuno tih..
Mislim da je to veliki napredak, ali još uvijek su cijene prevelike za motore pogonjene hibridnim pogonom..
Inače, motor po meni dost dobro izgleda..
E, da cijena mu je cca 55000,00 eura..i čeka se 200 predbilježbi da se otpočne s proizvodnjom..
Evidentirano
"Today a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration. That we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves." - Third Eye

tommo21

• **
« Odgovori #2 : 19. Ožujak 2008, 13:36:12 »

Evo još par slika..
Evidentirano
"Today a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration. That we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves." - Third Eye

tommo21

• **
« Odgovori #3 : 19. Ožujak 2008, 13:38:57 »

Shebao sam se..evo ponovo
Evidentirano

Icek

« Odgovori #4 : 19. Ožujak 2008, 13:54:06 »

Šta nema neki Piaggov MP3 neki hibridni pogon ? znači struja do 60 km/h a poslije benzina.

Autonomina punog akumulatora nekih 100km,sasvim dosta za grad i to 2,3 dana...

Puni se kad kočiš,puni se kad voziš na benzina  m možeš ga uštekati u struju

HyS - Hybrid Scooter
Evidentirano

tommo21

• **
« Odgovori #5 : 19. Ožujak 2008, 14:04:46 »

Vjerujem da hibridni pogoni imaju itekaku budućnost..
Cijene goriva stalno rastu, a tu imamo i efekt staklenika..vrijeme je da se nešto učini po pitanju globalnog zatopljenja..
Vidite kako je u auto svijetu prodaja takvih modela u uzlaznoj putanji..
Uzmimo za primjer Toyotin Prius, koji ima kombinaciju elektro i benzinskog motora..auto ima sve više poklonika..
Kad bi se u svijetu počelo održavati neko natjecanje na motorima s hibridnim pogonom, vjerujem
da bi to populariziralo proizvodnju i kupovinu hibridnih dvotočkaša..
Evidentirano

-VeX-

• **
  • Vozi: ER6N crni
« Odgovori #6 : 19. Ožujak 2008, 14:24:28 »

Vjerujem da hibridni pogoni imaju itekaku budućnost..
Cijene goriva stalno rastu, a tu imamo i efekt staklenika..vrijeme je da se nešto učini po pitanju globalnog zatopljenja..
Vidite kako je u auto svijetu prodaja takvih modela u uzlaznoj putanji..
Uzmimo za primjer Toyotin Prius, koji ima kombinaciju elektro i benzinskog motora..auto ima sve više poklonika..
Kad bi se u svijetu počelo održavati neko natjecanje na motorima s hibridnim pogonom, vjerujem
da bi to populariziralo proizvodnju i kupovinu hibridnih dvotočkaša..

A paljenje smjese pomocu lasera? Ono sto sam uspio shvatit iz te nove tehnologije je da se moze smanjit potrosnja benz. motora do 60% jer se moze odredit gdje tocno laser pali smjesu i bla bla. Ako je to istina onda ova elektro benz. kombinacija je gotovo nepotrebna.  :misli:

tommo21

• **
« Odgovori #7 : 19. Ožujak 2008, 14:33:37 »

Elektro i elektro-benzin komb. motora prvenstveno se rade da se smanji emisija štetnih plinova..
Iako bitna, mislim da je potrošnja goriva tu u drugom planu..barem što se tiče proizvođača..
Čuj, u pravilu su ti motori na hibridni pogon skuplji, pa već tu gubimo taj dio novca koji bi na "normalnim" motorima potrošili na benzin..to što uštedimo na benzinu potrošili smo u startu kod kupnje hibrida..
Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #8 : 19. Ožujak 2008, 14:41:21 »

Elektro i elektro-benzin komb. motora prvenstveno se rade da se smanji emisija štetnih plinova..
Iako bitna, mislim da je potrošnja goriva tu u drugom planu..barem što se tiče proizvođača..
Čuj, u pravilu su ti motori na hibridni pogon skuplji, pa već tu gubimo taj dio novca koji bi na "normalnim" motorima potrošili na benzin..to što uštedimo na benzinu potrošili smo u startu kod kupnje hibrida..

:misli:
Nije da sam neki strucnjak u tom podrucju ali smanjenje stetnih plinova kod ovakvog hibrida se dobiva samo zbog manje potrosnje.
Odnosno benzinski motor je isti samo sto nekad radi nekad ne. Znaci sveskupa izgleda kao da vozilo prosjecno manje trosi a s time i prosjecno manje zagadjuje.
Ali smanjenjem same potrosnje, odnosno jednostavno davanja manje kolicine smjese za isti rad, se isto tako smanjuje zagadjivanje ako se ne varam.
Mislim, mozda pricam sad gluposti al tako mi je nekako logicno.

tommo21

• **
« Odgovori #9 : 19. Ožujak 2008, 14:53:05 »

To je točno što kažeš..

Al ovakva budućnost s ovakvim motorom poput Vectrixa je jako svijetla..naravno ako će i cijena biti normalnija..
Motor mi se svidio na prvi pogled..

Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #10 : 19. Ožujak 2008, 15:07:51 »

Al ovakva budućnost s ovakvim motorom poput Vectrixa je jako svijetla..naravno ako će i cijena biti normalnija..
Motor mi se svidio na prvi pogled..

Nisam pretjerano upucen u taj Vectrix projekt ali ako sam dobro shvatio to je potpuno elektrican motor na baterije ne?
Pitanje je kakve baterije? Jer da se masovno prijedje na takav elektricni pogon prvo je potrebna prilagodba. Jer niti ima dobvoljno elektrana za to niti ima dovoljno materijala za sve baterije koje su potrebne za takav masovan prelazak.
Prije bih reko da ce proc ona ideja motora na komprimirani zrak...

Ante250

• **
  • Vozi: MZ ETZ 250 makina
« Odgovori #11 : 19. Ožujak 2008, 15:51:48 »

definitivno el.motori su vrlo skora budučnost samo je pitanje vremena kada če se dati zeleno svjetlo za njihov puni razvoj i masovnu proizvodnju,a to sve ovisi o kretanju cjena nafte koje su svakim danom sve veče i veče :?
Evidentirano

Rex Zac

• *
« Odgovori #12 : 19. Ožujak 2008, 16:43:56 »

cijena hybrida je tolika iz jednostavnog razloga, nisu usli u masovnu proizvodnju + do nedavno je bio problem baterije tj. akumulatori koji mogu izdrzati toliko. koliko sam ja upucen materjal nije problem vec pocetak te masovne proizvodnje dok je automobilska industrija jos uvjek jaka - ali po meni sada drasticno pada - barem kod onih (kupaca) koji misle par godina u buducnost.
sto se cijene tice, mislim da je slicna stvar kao i prije sa benzinac/dizelas.
dizelasi su kostali oko 20k - 25k skuplje i isplatili bi se za 10-15 godina, a ista stvar je i sa hybridima.. i ja sam prvi koji bi kupio motor za toliko povisenu cifru, jer u tome je buducnost..
sto se tice sto je netko gore spomenuo lasersko paljenje, nekako sumnjam da je ta tehnologija dosla na vrijeme jer je cinjenica da nafte jednostavno nestaje i da je to razlog poskupljenja.
Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #13 : 19. Ožujak 2008, 16:54:22 »

cijena hybrida je tolika iz jednostavnog razloga, nisu usli u masovnu proizvodnju + do nedavno je bio problem baterije tj. akumulatori koji mogu izdrzati toliko. koliko sam ja upucen materjal nije problem vec pocetak te masovne proizvodnje dok je automobilska industrija jos uvjek jaka - ali po meni sada drasticno pada - barem kod onih (kupaca) koji misle par godina u buducnost.
sto se cijene tice, mislim da je slicna stvar kao i prije sa benzinac/dizelas.
dizelasi su kostali oko 20k - 25k skuplje i isplatili bi se za 10-15 godina, a ista stvar je i sa hybridima.. i ja sam prvi koji bi kupio motor za toliko povisenu cifru, jer u tome je buducnost..
sto se tice sto je netko gore spomenuo lasersko paljenje, nekako sumnjam da je ta tehnologija dosla na vrijeme jer je cinjenica da nafte jednostavno nestaje i da je to razlog poskupljenja.

IMO nafte ne nedostaje (ima je jos za cca 50 godina), dok plina ima jos za cca 100 godina.
I ne znam na koje tocno baterije mislis ali ako se govori o Li-Polymer ili Li-Ion onda nema dovoljno materijala da bi se proizvela dovoljna kolicina baterija za prelazak vozil na to. S tim da nije problem samo nafta vec je veci problem zagadjenje i efekt staklenika.
Btw jos i danas se grade nove elektrane na plin i naftu.

Naravno u recimo 20 godina se razviju nekakve baterije na bakterije, secer ili kojekakve druge gluposti koje bi onda omogucile takav prelazak.

Icek

« Odgovori #14 : 19. Ožujak 2008, 16:56:31 »

Ovo sa laseriskim paljenjem smjese je  :palacgore:

Skombinirajte takav motor zajedno sa pomocnim elektricnim za po gradu i imate veliku uštedu

Ja kad za nekih 5 god budem uzimao auto debelo ću razmišlati o hibridu.

Veliki produžni i navali narode...
Evidentirano

Fenring

• **
  • Vozi: R1200S
« Odgovori #15 : 19. Ožujak 2008, 17:01:33 »

Hibridni pogon ostvaruje uštedu zato što benzinski/dizel motor kad puni baterije radi u efikasnijem području okretaja, a kad se vozilo kreće iz mjesta onda se koristi elektromotor, koji je na gotovo svim okretajima mnogo efikasniji od motora na unutarnje sagorijevanje. Npr. u gradskoj vožnji se najviše goriva potroši kod stajanja i kretanja iz mjesta, jer motor radi vrlo neefikasno na niskim okretajima, a samo da bi pokrenuo vozilo.

Ja ipak navijam za ful električna vozila, jer bi se električna energija uzimala iz el.mreže, a u elektranama je efikasnost prozvodnje struje puno veća nego kod malih generatora, pa je i samo zagađenje manje. Osim toga performanse električnog motora su neusporedivo bolje od motora na unutarnje sagorijevanje.

Samo jedan problem treba riješiti: efikasno skladištenje električne energije. Tehnologija akumulatora se preslao razvija, što je direktna posljedica pristupačnosti i male cijene nafte.
Evidentirano
Fenring
'07 BMW R1200S /w ABS, Öhlins, heated grips

mv_agusta

• Vozi: nexus500
« Odgovori #16 : 19. Ožujak 2008, 18:06:54 »

gledao sam negdje test priusa koji bi trebao po papirima troši oko 5L pa nisu ga mogli nikako spustit ispod 6-7L, tako da ti hibridni su samo neko navođenje ljudi na budalaštine jer je to čista komercijalizacija neke tkz. ekologije, mislim koliki je postotak u zagađivanu imaju motori, ni auti nemaju prevelik jer je dokazano da krave kad prde zagađuju 10 puta više od prosječnog auta, ma to su gluposti i gorivo je skupo zato što one budale ratuju a ne zato što ga ima manje i manje... :misli: :D
Evidentirano
Ride Hard, Ride Free
Volim Ducati, makar i pokvaren u garaži

nixy

• **
  • Vozi: aprilia pegaso 650
« Odgovori #17 : 19. Ožujak 2008, 18:16:07 »

Hibridni pogon ostvaruje uštedu zato što benzinski/dizel motor kad puni baterije radi u efikasnijem području okretaja, a kad se vozilo kreće iz mjesta onda se koristi elektromotor, koji je na gotovo svim okretajima mnogo efikasniji od motora na unutarnje sagorijevanje. Npr. u gradskoj vožnji se najviše goriva potroši kod stajanja i kretanja iz mjesta, jer motor radi vrlo neefikasno na niskim okretajima, a samo da bi pokrenuo vozilo.

Ja ipak navijam za ful električna vozila, jer bi se električna energija uzimala iz el.mreže, a u elektranama je efikasnost prozvodnje struje puno veća nego kod malih generatora, pa je i samo zagađenje manje. Osim toga performanse električnog motora su neusporedivo bolje od motora na unutarnje sagorijevanje.

Samo jedan problem treba riješiti: efikasno skladištenje električne energije. Tehnologija akumulatora se preslao razvija, što je direktna posljedica pristupačnosti i male cijene nafte.

upravo tako :palacgore: :palacgore:

a te price da nema nafte :D :D :D mislim stvarno... nemojte pusit te fore.. sve je to politika... i propaganda....  nafte ima plina ima... plin se proizvodi... puno je jednostavnije prilagodot npr benz motor da se vozi na plin .. kad ga vec ima... ali onda niko nije zaradija.... osim onih sto ugradjuju plin :mrgreen: :mrgreen:

zato se uvode nove stvari koje se masno naplacuju ... a mi i dalje pusimo fore ekologija ovo ono... npr svi proizvodjaći automobila morat ce smanjit emisiju co2 po broju automobila... zato i razvijaju svi te hibride jer ce sa njima spustat prosjek pa ce naprimjer prius izbacivat 60g/100km co2 dok ce supra izbacivat 140 i u prosjeku ce bit 100....

a ako naprimjer neki proizvodjač ima prosjek manji od zadanog... naprimjer ako cijela VAG grupa ima prosjek 90g/100km a dozvoljeno je 100g oni ce taj ostatak prodat npr. PSA koncernu koji ce moc sad imat 110 g/100km -naravno za isti broj automobila.... tako da je zagadjenje u skoro pa isto samo sto se nagradjuju oni koji manje oneciscuju a kaznjavaju oni koji vise... i sad je sve stvar ekonomista da kazu-vise nam se isplati ulagat u novu tehnologiju ili vise nam se isplati "kupovat" oneciscenje

ista stvar je i sa drzavama... tako npr kina sigurno nece razvijat neku tehnologiju prociscavanja ili tako nesto nego ce jednostavno kupovat zagadjenje...

europa si je u biti napravila medvjedju uslugu kad  su poceli forsirat tu ekologiju jer su svu industriju potjerali... az agadjenje globalno je isto...

jos jedno pa da zavrsim vec sam i sebi dosadan... kad bi se kompletan ljudski rod ovog momenta izbrisa sa lica zemlje i nestalo sve sto je covjek stvorija svi zagadjivaci i industrija , koncentracija c02 u atmosferi bi se smanjila za cca 1%

CroKick

• Tudum
  • Vozi: AR
« Odgovori #18 : 19. Ožujak 2008, 18:31:04 »

a te price da nema nafte :D :D :D mislim stvarno... nemojte pusit te fore.. sve je to politika... i propaganda....  nafte ima plina ima... plin se proizvodi... puno je jednostavnije prilagodot npr benz motor da se vozi na plin .. kad ga vec ima... ali onda niko nije zaradija.... osim onih sto ugradjuju plin :mrgreen: :mrgreen:

zato se uvode nove stvari koje se masno naplacuju ... a mi i dalje pusimo fore ekologija ovo ono... npr svi proizvodjaći automobila morat ce smanjit emisiju co2 po broju automobila... zato i razvijaju svi te hibride jer ce sa njima spustat prosjek pa ce naprimjer prius izbacivat 60g/100km co2 dok ce supra izbacivat 140 i u prosjeku ce bit 100....

a ako naprimjer neki proizvodjač ima prosjek manji od zadanog... naprimjer ako cijela VAG grupa ima prosjek 90g/100km a dozvoljeno je 100g oni ce taj ostatak prodat npr. PSA koncernu koji ce moc sad imat 110 g/100km -naravno za isti broj automobila.... tako da je zagadjenje u skoro pa isto samo sto se nagradjuju oni koji manje oneciscuju a kaznjavaju oni koji vise... i sad je sve stvar ekonomista da kazu-vise nam se isplati ulagat u novu tehnologiju ili vise nam se isplati "kupovat" oneciscenje

ista stvar je i sa drzavama... tako npr kina sigurno nece razvijat neku tehnologiju prociscavanja ili tako nesto nego ce jednostavno kupovat zagadjenje...

europa si je u biti napravila medvjedju uslugu kad  su poceli forsirat tu ekologiju jer su svu industriju potjerali... az agadjenje globalno je isto...

jos jedno pa da zavrsim vec sam i sebi dosadan... kad bi se kompletan ljudski rod ovog momenta izbrisa sa lica zemlje i nestalo sve sto je covjek stvorija svi zagadjivaci i industrija , koncentracija c02 u atmosferi bi se smanjila za cca 1%

od kud ti ovo podebljano?
Evidentirano
MK "Zle Majke"

Brasbeard

• **
  • Vozi: Chem/oil tanker
« Odgovori #19 : 19. Ožujak 2008, 19:12:39 »

kad bi se kompletan ljudski rod ovog momenta izbrisa sa lica zemlje i nestalo sve sto je covjek stvorija svi zagadjivaci i industrija , koncentracija c02 u atmosferi bi se smanjila za cca 1%
Due to human activities such as the combustion of fossil fuels and deforestation, the concentration of atmospheric carbon dioxide has increased by about 35% since the beginning of the age of industrialization. In 1999, 2,244,804,000 metric tons of CO2 were produced in the U.S. as a result of electric energy generation.
Evidentirano
"The poet's eyes suddenly gleamed."
http://www.rirock.com/
www.bandalopovska.hr

CroKick

• Tudum
  • Vozi: AR
« Odgovori #20 : 19. Ožujak 2008, 19:13:31 »

Due to human activities such as the combustion of fossil fuels and deforestation, the concentration of atmospheric carbon dioxide has increased by about 35% since the beginning of the age of industrialization. In 1999, 2,244,804,000 metric tons of CO2 were produced in the U.S. as a result of electric energy generation.

ne, on će ti to pojasnit da krave više prde nego nekad
Evidentirano
MK "Zle Majke"

nixy

• **
« Odgovori #21 : 19. Ožujak 2008, 20:35:20 »

ne, on će ti to pojasnit da krave više prde nego nekad

ha ha ha  to nam je prica profesor katalinic sa beckog fakulteta na kolegiju automatizacija...
a predavanja su se sastojala najmanje od automatizacije jer je uglavnom bilo rijeci i o tom drugom...

uglavnom  tip je reka da je sva ta prica o ekologiji malo prenapuhana ....

tip ima nekih 4 h.c.doktorata  branko katalinić...provjeri malo po netu...

Brasbeard

• **
« Odgovori #22 : 19. Ožujak 2008, 20:43:27 »

Ma da je i dobitnik 3 nobelove nagrade ta izjava mu ne stoji.
Evidentirano
www.bandalopovska.hr

nixy

• **
« Odgovori #23 : 19. Ožujak 2008, 20:53:59 »

Ma da je i dobitnik 3 nobelove nagrade ta izjava mu ne stoji.
gle mozda smo se ja i ti krivo razumjeli.... koncentracija ugljicnog dioksida se mjenja sinusoidalno sa periodom ponavljanja (neznam tocno ali naprimjer 10 tisuća godina) i mi se trenutno nalazimo na dnu te sinusoide... e sad ljudski rod je utjeca u toj mjeri da se povećao co2 za 1 posto... nemojte me krivo shvatit ja san za ekologiju i sve to samo bi htio reci da je ipak to sve malo napuhano pogotovo stvar sa naftom sto i je tema ove "teme"..

79 je bila naftna kriza pa je barel bio 100 $ pa se opet to sve malo smirilo...

neznam ja mislim da ce nafta opet pojeftinit cim se amerikanci povuku iz iraka.... 

Brasbeard

• **
« Odgovori #24 : 19. Ožujak 2008, 21:22:58 »

Podatak kojeg sam ja našal je 35%. Količina CO2, kao i temp su se mijenjale kroz povijest, ali trenutno je 27% viša nego bilo kad u posljednjih 650000 godina. Znanstveni konsenzus o tom pitanju postoji.
  Koji je onda drugi izvor CO2, nema toliko aktivnih vulkana, pomora fitoplanktona, taj co2 je od nekud moral doć, nemože se samo pojavit.
  Ovo za naftu se slažemo.
Evidentirano
www.bandalopovska.hr

nixy

• **
« Odgovori #25 : 19. Ožujak 2008, 21:33:20 »

Podatak kojeg sam ja našal je 35%. Količina CO2, kao i temp su se mijenjale kroz povijest, ali trenutno je 27% viša nego bilo kad u posljednjih 650000 godina. Znanstveni konsenzus o tom pitanju postoji.
  Koji je onda drugi izvor CO2, nema toliko aktivnih vulkana, pomora fitoplanktona, taj co2 je od nekud moral doć, nemože se samo pojavit.
  Ovo za naftu se slažemo.
neznam mozda san u krivu! tj mozda on zna jos nesto vise od nas a mozda i ne.. amozda su u sumi!! :D :D
navodno da se jako puno co2 oslobadja iz oceana i to zbog globalnog zatopljenja.... i to je jedan zacarani krug... bilo je potrebno samo malo globalnog zatopljenja da bi se pocelo oslobadjat co2 iz oceana i cim se taj co2 oslobodija automatski je zatopljenje bilo jos vece i jos vise se oslobodilo co2 iz oceana... itd.... 

mv_agusta

• Vozi: nexus500
« Odgovori #26 : 19. Ožujak 2008, 22:23:25 »

krave ga ispuštaju :mrgreen:
Evidentirano
Ride Hard, Ride Free
Volim Ducati, makar i pokvaren u garaži

Brasbeard

• **
« Odgovori #27 : 19. Ožujak 2008, 22:30:35 »

Ukupna količina Co2 koja se ispusti iz mora odgovara tek 25% CO2 za kojeg su "krivi" ljudi. Periodički se smanjuje i povećava za oko 2.5% i tu razliku uvjetuju klimatski faktori (el Nino, el nina). Ubiti donji slojevi oceana su bogatiji sa CO2, i stvar je u tome koliko se i kako mješaju sa površinom, da će temp poremećaji poremetiti i to, vjerojat hoće :misli:
Evidentirano
www.bandalopovska.hr

Fenring

• **
« Odgovori #28 : 20. Ožujak 2008, 00:46:38 »

neznam mozda san u krivu! tj mozda on zna jos nesto vise od nas a mozda i ne.. amozda su u sumi!! :D :D
navodno da se jako puno co2 oslobadja iz oceana i to zbog globalnog zatopljenja.... i to je jedan zacarani krug... bilo je potrebno samo malo globalnog zatopljenja da bi se pocelo oslobadjat co2 iz oceana i cim se taj co2 oslobodija automatski je zatopljenje bilo jos vece i jos vise se oslobodilo co2 iz oceana... itd.... 

Tzv. "runaway scenario", je dobar razlog zbog kojeg je važno pazit na globalno zagrijavanje. Ukratko, od početka industrijalizacije, prosječna temperatura atmosfere je porasla za cca. 0.6 stupnja i rast je sve veći zbog konstatntnog pumpanja CO2 u atmosferu. Trenutni koncenzus je da kad porast temperature prijeđe otprilike 2 stupnja dolazimo do točke bez povratka, jer će se onda pokrenuti niz prirodnih procesa koji će još više doprinositi sve većem i bržem porastu temperatura. Ispuštanje CO2 i metana koji su trenutno otopljeni u oceanima, a otapanje ledenih pokrivača direktno povećava količinu sunčeve topline koju zemlja upija, jer snijeg inače efikasno reflektira sunčevo svijetlo natrag u svemir.

Očito, 0.6 stupnja nije bogznakakav porast i to ne znači da ćemo se svi skuhat od vrućine ili morat preselit na sjever, ali npr. ima utjecaj na  stabilnost vremenskih sustava. Konkretno, kod nas se to ispoljava blagim zimama i slinavim ljetima, te raznoraznim ekstremima, kao što je npr. neki dan dnevna temp. bila skoro 20 stupnjeva, da bi drugi dan padao snijeg. Takvih ekstrema je uvijek bilo, samo će ih ubuduće biti sve više.
Evidentirano
Fenring

-VeX-

• **
« Odgovori #29 : 20. Ožujak 2008, 08:46:14 »

Ja ipak navijam za ful električna vozila, jer bi se električna energija uzimala iz el.mreže, a u elektranama je efikasnost prozvodnje struje puno veća nego kod malih generatora, pa je i samo zagađenje manje.

:misli:

Koja elektrana ne zagađuje? Sto znaci efikasnost proizvodnje stuje? Jer tu sturju (odnosno el. energiju) treba prenijet. U kojem to smislu je zagadjenje manje? Elektrane vise utjecu na svoju okolinu nego bilo sto drugo. Dobro, tu ne mislim na male protocne HE (koje jednostavno nisu ni blizu dovoljnog) al sve ostale jako utjecu na svoj okolis.
Vjetroelektrane su nesamostalne kao i solarne (iako se obje vrste razvijaju i moglo bi bit nesto od toga i to prvenstveno solarne).
Najmanje zagadjuju nuklearke kojih se pak svi boje iako ne znaju niti zasto se boje...

Al stvar prelaska na potpuno elektricna vozila je nedostatak el. energije da bi se sva takva vozila punila.

Super Jura

• Vozi: GSA, Versys
« Odgovori #30 : 20. Ožujak 2008, 10:17:32 »

Jednostavno, krave više prde nego dinosauri  :mrgreen:

A što se kvalitetnih električnih vozila tiče, njihov razvoj blokira naftni lobi koji je toliko jak da sam izabire predsjednika najjače države na svijetu koji će naravno cupkati po njihovom.

Hibridi su uvođenje električnog pogona na mala vrata, ali sa vrlo upitnom uštedom. Koštaju 50 % više od istog benzinskog, a ušteda je možda 2 l/100km. Isplativost nikada.

Zamislite sada da se svi počnemo voziti autima na vodu (koji postoje) koji bi globalni igrači pali preko noći.
I zašto bi se uopće mučili sa vožnjom na struju koju vam mogu naplatiti za razliku od vode.
Tko se pali na teorije zavjere tu ima štofa:
http://waterpoweredcar.com/stanmeyer.html
Evidentirano
Odbacivanje tuđeg stava kao apriori neispravnog je osnov demokratije, i bojim se da je promatranje tuđih gledišta kao da su legitimna, ili ne daj bože usvajanje drugačijeg stava, to jest priznavanje da je neko drugi u pravu prečica ka komunizmu, odnosno fašizmu

Fenring

• **
« Odgovori #31 : 20. Ožujak 2008, 11:20:16 »

Sto znaci efikasnost proizvodnje stuje? ...  U kojem to smislu je zagadjenje manje?

Nekakvi mehanički ili toplinski rad treba pretvoriti u el. energiju. Ta pretvorba je efikasnija u velikim postrojenjima nego u malima, jer su gubitci manji. Iskoristivost je veća. To automatski znači da je i ukupno zagađenje, kakvog god oblika, manje nego da svatko doma ima svoj generator struje.
Evidentirano
Fenring

-VeX-

• **
« Odgovori #32 : 20. Ožujak 2008, 11:37:33 »

Nekakvi mehanički ili toplinski rad treba pretvoriti u el. energiju. Ta pretvorba je efikasnija u velikim postrojenjima nego u malima, jer su gubitci manji. Iskoristivost je veća. To automatski znači da je i ukupno zagađenje, kakvog god oblika, manje nego da svatko doma ima svoj generator struje.

Daklem to ovisi o jako puno parametara tako da ovako generalno se to ne moze tvrdit. Treba i proizvedenu energiju prenijet do korisnika (ogromni gubici, a sto se vise energije hoce prenijet to su gubici veci).
Nije pitanje samo malog ili velikog generatora vec je i pitanje iskoristenja proizvedene energije.

nixy

• **
« Odgovori #33 : 20. Ožujak 2008, 11:44:51 »

A što se kvalitetnih električnih vozila tiče, njihov razvoj blokira naftni lobi koji je toliko jak da sam izabire predsjednika najjače države na svijetu koji će naravno cupkati po njihovom.

Hibridi su uvođenje električnog pogona na mala vrata, ali sa vrlo upitnom uštedom. Koštaju 50 % više od istog benzinskog, a ušteda je možda 2 l/100km. Isplativost nikada.

Zamislite sada da se svi počnemo voziti autima na vodu (koji postoje) koji bi globalni igrači pali preko noći.
I zašto bi se uopće mučili sa vožnjom na struju koju vam mogu naplatiti za razliku od vode.

nije nafta potrebna samo za vozila... nego i za druge stvari ... plastike... gume...  i razno razne druge proizvode i poluproizvode...

nafte ima ali se je vadi manje nego sto trenutno zadovoljava svjetske potrebe... a svjetske potrebe za naftom su naglo porasle kad su se indija  i kina pocela razvijat ...

zbog istog tog razloga je poskupio chelik, bakar aluminij... itd jer su kinezi i indijci razgrabili sve sto se je moglo....

svi su se smijali talijanima kad su poceli proizvodit auta od recikliranog tj. pretopljenog lima od starih automobila... a vec sad to skoro svi rade...

mi smo pred 5 godina skupili auto olupine oko mog mjesta i dosa je tip i sve pokupija i odveza u italiu .. a mi se cudili gle kako je dobar sve nam je odveza djabe... 

Rex Zac

• *
« Odgovori #34 : 21. Ožujak 2008, 10:57:12 »

nafte ima, slazem se. za 50 godina? ok.. a nakon koliko godina vise nece biti dostupan masi i obicnim ljudima?
a nakon koliko godina ce postat toliko skupo da nece biti isplativo obicnom covjeku?

ocu reci da nece svake godine biti "jos 50 godina", i vec grizemo tih "pedeset".
evo recimo.. irak je najavio da prelaze na elektricne aute, neznam tocno od koje godine, 2010, 2020, moram pitati oca, on je to procitao. mislim da je rekao da im honda razvija i proizvodi aute, bas cu ga pitati pa javim - mozda je jos netko tu to procitao.

btw. prije 10 god, benzin je kostao 6,50 kn/l.. od tada ako je i padala, to je bilo kratkorocno. stvarno sumnjam da ce ikad vise doci na tu cijenu.
Evidentirano

Ante250

• **
« Odgovori #35 : 21. Ožujak 2008, 11:03:58 »

nafte ima, slazem se. za 50 godina? ok.. a nakon koliko godina vise nece biti dostupan masi i obicnim ljudima?
a nakon koliko godina ce postat toliko skupo da nece biti isplativo obicnom covjeku?

ocu reci da nece svake godine biti "jos 50 godina", i vec grizemo tih "pedeset".
evo recimo.. irak je najavio da prelaze na elektricne aute, neznam tocno od koje godine, 2010, 2020, moram pitati oca, on je to procitao. mislim da je rekao da im honda razvija i proizvodi aute, bas cu ga pitati pa javim - mozda je jos netko tu to procitao.

btw. prije 10 god, benzin je kostao 6,50 kn/l.. od tada ako je i padala, to je bilo kratkorocno. stvarno sumnjam da ce ikad vise doci na tu cijenu.
što se tiče proizvodnje električnih automobila stvar je toliko jednostavna da boli glava što se tiče samog motora i prijenosa,jedini još mali problem ja skladištenje struje tj. baterije ali vidimo da se to iz dana u dan unaprjeđuje tako da je stvar rješena samo treba čekat zeleno svjetlo velikih naftnih kompanija koje moraju prihvatit da im biznis polako propada  :palacgore:
Evidentirano

Brasbeard

• **
« Odgovori #36 : 21. Ožujak 2008, 11:16:04 »

što se tiče proizvodnje električnih automobila stvar je toliko jednostavna da boli glava što se tiče samog motora i prijenosa,jedini još mali problem ja skladištenje struje tj. baterije ali vidimo da se to iz dana u dan unaprjeđuje tako da je stvar rješena samo treba čekat zeleno svjetlo velikih naftnih kompanija koje moraju prihvatit da im biznis polako propada  :palacgore:
Propada? Nikad nisu imali veće zarade, nema nikakve nestašice nafte, čak su u  OPECu izjavili da postoji mogućnost da smanje proizvodnju. Problem su burze, muljanja i prekupnje. Šta če bit za 50 godina :misli: mislim da će onda nafta bit najmanji problem, kako je krenulo, to bi trebalo bit i više nego dovoljno vremena da se barem u razvijenim zemljama pređe na neko drugo gorivo.
Ja se iskreno nadam da će to s naftom potrajat još neko vrijeme, trebal bi se krajem 4 ili početkom 5 ukrcat na product carriera :mrgreen: evo i ja sam postal kapitalist :(
Evidentirano
www.bandalopovska.hr

Ante250

• **
« Odgovori #37 : 21. Ožujak 2008, 11:23:52 »

Propada? Nikad nisu imali veće zarade, nema nikakve nestašice nafte, čak su u  OPECu izjavili da postoji mogućnost da smanje proizvodnju. Problem su burze, muljanja i prekupnje. Šta če bit za 50 godina :misli: mislim da će onda nafta bit najmanji problem, kako je krenulo, to bi trebalo bit i više nego dovoljno vremena da se barem u razvijenim zemljama pređe na neko drugo gorivo.
Ja se iskreno nadam da će to s naftom potrajat još neko vrijeme, trebal bi se krajem 4 ili početkom 5 ukrcat na product carriera :mrgreen: evo i ja sam postal kapitalist :(
napiso sam polako propada,što znači da če u budućnost biti sve manje i manje ljudi koji če se voziti pogotovo u siromašnijuim zemljama,s obzirom da će gorivo poskupit  :?
Evidentirano

-VeX-

• **
« Odgovori #38 : 21. Ožujak 2008, 12:00:11 »

napiso sam polako propada,što znači da če u budućnost biti sve manje i manje ljudi koji če se voziti pogotovo u siromašnijuim zemljama,s obzirom da će gorivo poskupit  :?

Nije da sam pretjerano upicen u te svari ali u principu u Zemlji ima jos ogromne kolicine nafte i plina. Pogotovo plina. Najveci problem je tu naftu izcuclat iz zemlje a da to bude sto jeftinije.
Ali ako je u zadnjih recimo 50 godina tehnologija tolko napredovala ko zna sta ce se u sljedecih recimo 20 godina dogodit. Kako na planu vadjenja nafte i plina tako i skladistenja i dobivanja  el. energije...
A i auti sve manje trose pa cak i ovi americki. Ma joj to su stvarno vec retoricka pitanja.  8)

Icek

« Odgovori #39 : 21. Ožujak 2008, 16:29:41 »

daj neka netko objasni meni kako iz vode pokretati auto ?

Elektrolizom razgrađivati vodu ? NE
To je endotermni proces koji TROŠI energiju da bi dobiili H2 i O2.

Sagorjevanje H2 i O2 doduše je egzoterman proces i oslobađa enrgiju ali manje nego što je potrošeno za elektrolizu vode.

Neki drugi način možda ???

Evidentirano

Rex Zac

• *
« Odgovori #40 : 21. Ožujak 2008, 17:00:10 »

da znamo tocan i detaljan odgovor bi si sagradili takav auto i vozili ga , sta ne?  :mrgreen:

ista stvar je i sa onim laserskim paljenjem...  cilindar - eksplozije - svijetlo.. malo je o tome tesko u detalje, al oni koji se time bave siguran sam da imaju svoje tajne.
Evidentirano

Orin

• Divovska škaRRpina iz dRRuge galaksije
  • Vozi: GeeK
« Odgovori #41 : 21. Ožujak 2008, 18:24:20 »

Elektrolizom razgrađivati vodu ? NE
To je endotermni proces koji TROŠI energiju da bi dobiili H2 i O2.

Sagorjevanje H2 i O2 doduše je egzoterman proces i oslobađa enrgiju ali manje nego što je potrošeno za elektrolizu vode.

Neki drugi način možda ???

Ali upravo je ta razlika bitna. Nitko ne razmišlja provesti energiju odnikuda, ali je u konačnici manje energije potrošeno na elektrolizu da bi imali ekološki i vrlo učinkovit sustav izgaranja, nego na crpljenje i preradu nafte, da bi ju zatim spalili ko i vodik.
Evidentirano

blizanac

• **
  • Vozi: Yamaha XJR 1300 SP
« Odgovori #42 : 21. Ožujak 2008, 20:57:40 »

Sve je to lijepo i dobro za okoliš,ali mene zanimaju cijene tih hibrida?
Upoznat sam sa okvirnim cijenama i mi obični ljudi koji donekle i marimo za okoliš to si ne možemo priuštiti,a lovatori koje boli ona stvar ne pogađa cijena naftnih derivata.
Evidentirano
FRF

Step

• *
  • Vozi: Honda
« Odgovori #43 : 22. Ožujak 2008, 10:41:44 »

evo budučnost, osim ako se umješa naftni lobi..........

Evidentirano

Super Jura

« Odgovori #44 : 22. Ožujak 2008, 15:57:31 »

Da znam napravio bi sebi (najmanje) jedan  :mrgreen:

Ima šturo objašnjenje na linku koji sam dao.
Evidentirano
Odbacivanje tuđeg stava kao apriori neispravnog je osnov demokratije, i bojim se da je promatranje tuđih gledišta kao da su legitimna, ili ne daj bože usvajanje drugačijeg stava, to jest priznavanje da je neko drugi u pravu prečica ka komunizmu, odnosno fašizmu

legajuana

• **
  • Vozi: Versulju
« Odgovori #45 : 22. Svibanj 2008, 09:48:05 »

Imam ja jedno pitanjce...

Koliko bi Vas, zamijenilo svoje bikeove za električne, uzevši u obzir da je recimo i skuplji i da nemate razgranatu mrežu ovlaštenih servisa itd.
Dakle, samo da ga kupite bez pretjerano puno razmišljanja?

mate

• Administrator
« Odgovori #46 : 22. Svibanj 2008, 09:53:35 »

A performanse?
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #47 : 22. Svibanj 2008, 09:58:49 »

Počevši od skutera, onako čisto da ga imate, za do dućana...
...pa recimo neke 125-ice...

... o pravim supersportašima ne govorim jer mislim da će za takvo nešto na elektriku trebati sigurno još 5 godina.

giantMC

• Vozi: vrlo dobro
« Odgovori #48 : 22. Svibanj 2008, 12:30:24 »

Evo malo gledam kako ovaj benzin poskupljuje i sve si mislim kako zadnji dani otkucavaju osobnim automobilima, posto voznja njima postaje skuplja i skuplja .. uskoro i neisplativa s obzirom na standard kojim zivimo.
Kako svugdje, a polako, ali jako polako i u hrvatsku dolaze hibridni automobili, a osobno se nadam da ce uskoro i elektricni (ali ne oni sto ne mogu uzbrdo, nego oni koji su po performansama isti ili slicni benzincima).
Samim time si malo razmisljam, dali postoji kakva najava, neki test - ili nesto u razvoju i za motore?
Vjerojatno nece biti hibridni posto na motor ne stane elektricni i benzinski motor.. al, ko zna..

p.s. ovim postom ne komentiram da je voznja motorom pre skupa/pre jeftina or whatever, nego me cisto zanima dali razvoj motocikala evoulira vec sada u tom, novom smjeru.

stane itekako.. jer imas elektromotora koji se montiraju na kotac, takva rjesenja postoje vec na raznim elektroautima samo neznam kak bi to bilo izvedivo na motoru, al u prinpicu stane..

ja se vec duze zajebavam izradom alternativnog pogona al nikak da kupim djelove za model i isprobam sve to, a onda u stojku staru i na probu  :mrgreen: pa nek mi neko opet veli da stojka trosi 10na100, sam bi ga pogledo sa osmjehom
Evidentirano
u upotrebi streetfighter prerada, LED lampe napred & otraga, digitalni instrumenti, slickovi sa simpatičnom šarom

http://www.youtube.com/watch?v=FesqHTQa9X8

Step

• *
  • Vozi: Honda
« Odgovori #49 : 22. Svibanj 2008, 13:10:19 »

Imam ja jedno pitanjce...

Koliko bi Vas, zamijenilo svoje bikeove za električne, uzevši u obzir da je recimo i skuplji i da nemate razgranatu mrežu ovlaštenih servisa itd.
Dakle, samo da ga kupite bez pretjerano puno razmišljanja?

mislim da če bliža budućnost biti motori na plin
Evidentirano

giantMC

« Odgovori #50 : 22. Svibanj 2008, 14:00:55 »

sto se tice elektrana najbolje je dignut nuklearke i gotova prica.. a nuclear waste najbolje zakopat na mjesecu
Evidentirano
u upotrebi streetfighter prerada, LED lampe napred & otraga, digitalni instrumenti, slickovi sa simpatičnom šarom

gastajbarter

• Vozi: ZX 12 R, Ninja 250 R
« Odgovori #51 : 22. Svibanj 2008, 14:38:32 »

gle mozda smo se ja i ti krivo razumjeli.... koncentracija ugljicnog dioksida se mjenja sinusoidalno sa periodom ponavljanja (neznam tocno ali naprimjer 10 tisuća godina) i mi se trenutno nalazimo na dnu te sinusoide... e sad ljudski rod je utjeca u toj mjeri da se povećao co2 za 1 posto... nemojte me krivo shvatit ja san za ekologiju i sve to samo bi htio reci da je ipak to sve malo napuhano pogotovo stvar sa naftom sto i je tema ove "teme"..

79 je bila naftna kriza pa je barel bio 100 $ pa se opet to sve malo smirilo...

neznam ja mislim da ce nafta opet pojeftinit cim se amerikanci povuku iz iraka.... 

Ameri su se dosad povukli samo iz Vijetnama,a nevjerujem da ce iztu gresku radit dva puta :mrgreen:

jos uvijek imaju baze u Njemackoj, italiji i japanu a II svjetski rat je poodavno gotov..nema cijena nafte veze sa Irakom
Evidentirano
U gasu je spas,a u kocnici propast

mali_zg

• *
  • Vozi: BMW K1200LT
« Odgovori #52 : 22. Svibanj 2008, 17:53:06 »

Sekujkoj sam ovde prečital. Nijesm mogel zdržati da i ja nej neke rekel.

1. Nafta je još za 50 lijet.
To je znak za uzbunu. Pa koj je to još 50 lijet. Ja bum motor vojzil još 20 lijet. Ali ak je nafte za još 50 lijet to znači da za 20 lijet bu liter benzina koštal 20 €. Za 49 lijet bu sigurne koštal 100 €/liter. Dakle benzinskim i dizel motoram se vidi kraj. Dobre i plin more pokretati motore al ni plina nije za više neg za 100 lijet. Dobre, dizelaši moreju i na ulje z repice i z kuruze. Al, k vragu, el ne vidite da su sa ta rješejnja skupa kak sam vrag. Bez veze je ve raspravljati o električnim motoram i utrkama s takvem motorem. Naravno da se još neke vrijeme bume vojzili z stari dobri oto motori. Još boume kupuvali nuove motore na benzin. Ali siguren sam da za 30 lijet neme kupuvali motore na benzin, pa ni na plin a bormec ni dizelaše. Jednostavne ne goriva v dovoljnem količinam da bi bile dostupne širokim masam.

2. Alternativa motoram z unutarnjem sagorijevajnjem za sad ne postoji. Nikakev isplativ motor na vodu, na čisti zrak il na koj-ja-znam-koj ne postoji. Kad ga bu nešći zmislil te sigurne ne napravil za se jen kumad neg bu patent prodal i ud toga bu živel kak lord i bu si kupil koj god bu štel. Usigural bu s penezi sebe i svoje nouke.

3. Struja je ipak budućnost. Proizvodi se na različite načine i njezin razvoj se stalno unaprijeđuje. Prijenos struje je ipak najjednostavnejši. Jednuga dana kad boude većina autuf i motoruf išla na struju mogel buš bilo de na parkiralištu, pred hižu, pred firmu, v javne garaže ... bilo de prikapčiti kabel i pouniti akumulator. Vrlo jednostavno ti se boude ubračunale kulike si doužen platiti za tankajnje akumulatora, odnosno ak se priključiš doma unda ti to ide na vlastit vuru.

Dakle motori s unutarnjm sagorjevanjem su utklajbali. Ja to nem osjetil na vlastite kuože al vi mlajši boute sigurne svojem noukam pripuvijedali kak se je negda na benzin vujzile. Kak su V2 motori lijepi zvuk imeli da ni jen štrument nemre tak lijepe igrati. Ja se bum z vami još 10-20 lijet vojzil na benzin a unda boudu došla neka druga vremena. Pu gasu!
Evidentirano
vojziti se al ne opasti a ak upaneš ne se stouči.

kubik

• Vozi: Bicikl na zadnjem i TeTejca
« Odgovori #53 : 22. Svibanj 2008, 18:32:44 »

Ma nafte ima u izobilju, samo je u "otoćićima" pa se ne isplati praviti bušotinu radi izvlačenja "malo" nafte. Takvih polja ima jako puno, al druga je stvar što ameri ratuju gdje god ima nafte i tamo postavljaju svoje vojne baze kako bi kontrolirali naftne koridore. Jbga dolar gubi na vrijednosti jer se kina budi pa moraju nekako kontrolirati ameri svoj opstanak.....
Evidentirano
"Moj tata je govorio da je u životu najvažnija jedna stvar, a to su dvije stvari: red, rad i disciplina"  :mrgreen:
"Auspuh iz dva u jedan u NISTA! :mrgreen:"

Icek

« Odgovori #54 : 22. Svibanj 2008, 18:49:09 »

Ma nafte ima u izobilju, samo je u "otoćićima" pa se ne isplati praviti bušotinu radi izvlačenja "malo" nafte. Takvih polja ima jako puno, al druga je stvar što ameri ratuju gdje god ima nafte i tamo postavljaju svoje vojne baze kako bi kontrolirali naftne koridore. Jbga dolar gubi na vrijednosti jer se kina budi pa moraju nekako kontrolirati ameri svoj opstanak.....

točno tako  :palacgore:
Evidentirano

Super Jura

« Odgovori #55 : 22. Svibanj 2008, 20:25:36 »

Jbga dolar gubi na vrijednosti jer se kina budi pa moraju nekako kontrolirati ameri svoj opstanak.....

...a i Kina i Indija ubrzano zamjenjuju bicikle autima, a ta 2 naroda su trećina stanovništva planete  :?
Evidentirano

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #56 : 22. Svibanj 2008, 20:50:12 »

po meni buducnost je motocikl na plin. metana/etana/propana se moze proizvest bez puno muke, stovise glavni izvor australskog, a veliki izvor kineskog zagadjenja jest bas plin zivotinjskog podrijetla (kravlji i ovcji metan/etan u australiji, odnosno svinjski metan u kini)

lako se sredi ventilacija da se izdvoji plin od zraka, i pakira se.
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

Karabaja

• Vozi: Ne.
« Odgovori #57 : 22. Svibanj 2008, 22:39:09 »

Budu još dugo klipni motori u upotrebi, struja dolazi kasnije... Čim kasnije to bolje....  :D
Evidentirano
www.tomos-riders.com
U mojih 112 dana, 2 sata i 19 min online klip u mom avataru je napravio 27 118 392 gore-dolje... (Sad je već i malo više, al tko će to opet računati)

Nji

• *
  • Vozi: yamaha xt660r
« Odgovori #58 : 22. Svibanj 2008, 22:56:23 »

ja volim benzin :mrgreen:
nećuuuuuu bez benzina!!!šmrc :cry:
Evidentirano

Brasbeard

• **
« Odgovori #59 : 23. Svibanj 2008, 01:16:59 »

Vidi ti vraga crnoga :misli:, i u bosni su našli naftu :shock:, Šeik Mujo :LOL: i ko za čudo i tamo nekakva međunarodna zajednica (čitaj amerika) vuče sve konce :?.
Evidentirano
www.bandalopovska.hr

CvJeTiC

• **
  • Vozi: BMW R 1100 GS
« Odgovori #60 : 23. Svibanj 2008, 09:32:14 »

Pogledajte si ovaj dokumentarac, ima 9 nastavaka

Sve je vec rijeseno i pogon i baterije i solarno punjenje jedini je problem naftni lobij.
Jer po dokumentarcu tvrde da sa jednim punjenjem koje traje 15 minuta (baterije je smislio neki dedek) auto moze prijeci 300 milja.
Evidentirano
Ako ne znas kuda ides, svaki put ce te tamo odvest.

giantMC

« Odgovori #61 : 23. Svibanj 2008, 11:40:48 »

pa naravno.. hehe onaj film sa stipicom galebom (steven seagal) di on na aljasci digne naftnu platformu u zrak pred kraj pa drzi govor pred novinarima na kraju i pokazuje filmic.. pa ti veli naftni lobi ubija sve alternative, ubijaju bla bla bla.. a film je snimljen '86e !!!! prije 22 godine.. (i onda kazu da glupi filmovi nemaju poantu  :LOL: a ovi na kraju umontirali prilog od zelenih)
Evidentirano

Hevinio

• **
  • Vozi: skuter na poso
« Odgovori #62 : 24. Svibanj 2008, 16:50:52 »

I(ima je jos za cca 50 godina)

prema ovome http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves
ima nafte za malo duže vrijeme, e sad to je sa prošlogodišnjom proizvodnjom, al
svejedno.

kaj se dotikuvle onog vector nekaj motora ružan je ko moje desno rame, al to sad nije bitno.
neko je bil (nisam pročital baš sve postove u ovoj temi) spomenul motor na zrak (mislim da sam
i na ovom forumu videl filmić o tim motorima) i mislim da bi to bilo najbolje još s obzirom na veličinu
motora, jedino malo zezaju tankovi za komprimirani zrak, al i to je riješivo stajanjem na kavi svakih
200 km  :mrgreen: gore se tutne mali kompresor i dok piješ ovo nabija zrak  :palacgore:
Evidentirano

BillyTheKid

• **
  • Vozi: Fazer 600 S2
« Odgovori #63 : 24. Svibanj 2008, 22:00:23 »

Izrael i Danska kreću s električnim automobilima       

Stvar je ozbiljna, za razliku od drugih sa sličnim obećanjima koje su s vremenom – isparile: Izrael će biti prva zemlja koja će se posve opremiti stanicama za punjenje i zamjenu praznih akumulatora električnih automobila.
To je rezultat trostrana ugovora između vlade Izraela potpisanog u siječnju, konzorcija Renaulta, Nissana i japanskoga NEC-a te lani osnovane tvrtke Better Place.

Izrael će izraditi pola milijuna stanica za punjenje i zamjenu akumulatora, a Nissan i Renault investirat će od 500 milijuna do milijardu dolara u tvornicu koja će proizvoditi automobile kompatibilne s izraelskim nacionalnim sustavom.

Prošle nedjelje u Tel Avivu predstavljen je i novinarima je dopušteno da iskušaju prototip elektromobila temeljena na trovolumenskoj inačici Renaultova meganea. Automobil ima vozne osobine koje se očekuju od 1,6-litrenog benzinskog, ali je nečujan i nije mu potreban mjenjač.

Slična je prezentacija potkraj ožujka bila i u Kopenhagenu, jer Danska se sa 20-50 tisuća servisnih mjesta vrlo ozbiljno približava projektu Better Place. Stajao bi otprilike koliko i benzinski, ali se već najavljuje da bi ga Izrael oslobodio svih poreza! Jeftine stanice postavljaju se razmjerno gusto jer prototip s jednim punjenjem prijeđe od 160 kilometara u gradu do 200 na otvorenoj cesti.

Shai Agassi, predsjednik tvrtke koja je postavila standarde elektromobila i nagovorila prve dvije zemlje da se opreme elektromobilskom infrastrukturom, rekao je da bi, kada bi sav Izrael prešao na elektromobile, potrošnja struje porasla samo 6 posto, uz značajne uštede i potrošača i države zbog bitno manjeg utroška nafte.

Računa se da je, po cijeni energije, prijeđeni kilometar na struju čak dvadeset puta jeftinji od onoga na naftu! U Tel Avivu objavljeno je da Shai Agassi, uspješan bivši direktor tvrtke SAP, diva u svijetu poslovnog softvera, počinje o konceptu Better Place razgovarati i s jednom zaljevskom državom, a izraelski poslovni dnevnik Globe govori da je to emirat Abu Dhabi u koji se neimenovana francuska tvrtka već upustila s milijunskim ulaganjima prije svega za vojnu i državnu infrastrukturu. (vl)
Evidentirano

Tomy B.

• **
  • Vozi: Kawasaki ĐPX 600R
« Odgovori #64 : 26. Svibanj 2008, 02:04:49 »

neću puno pametovat u ovoj temi jer nisam nekakav stručnjak na tom području, al moram napomenuti da uopće nije bitno koliko ima nafte. koliko sam ja uspio saznati auto na vodu je izumljenj davninh dana, al bilo je tu i mnogo drugih projekata koji su završili u ladicama jer su ljudi zaslužni za razvoj tih projekata jednostavno umirali i nestajali, a neki patenti su završili u rukama naftnih kompanija

nastavit ću čitati temu ali nisam sigurna da ću išta komentirati
Evidentirano
If You want to be old and wise,
You gone be young and stupid first!!!

kruns

• Vozi: paklenu mašinu
« Odgovori #65 : 26. Svibanj 2008, 07:44:03 »

malo je off topic ali vidim da se polako ekipa sa dizelima sve više vozi na (bio)dizel vlastite proizvodnje, a troškovi skoro pa nikakvi :palacgore:
uglavnom, jeftinija alternativa uvijek postoji samo ju treba prepoznati i iskoristiti :palacgore:
Evidentirano

ilegalac

• **
  • Vozi: ulješura 1100, xt600
« Odgovori #66 : 26. Svibanj 2008, 08:47:37 »

Nafte ne da ima za 50 god, nego je ima praktički beskonačno. U školi smo učili da je ona fosilno gorivo nastalo od organskog materijala bla, bla. U određenim krugovima se dobro zna da to nije istina i to više nije tajna. Nafta se zapravo stalno stvara na određenoj temperaturi i pod određenim tlakom i nastaje od minerala i vode. Što se više crpi to se ona više stvara. Ako se ne crpi, sama izbija na površinu i stvara se manje. Sad zašto je sve skuplja, valjda je to nekom u interesu.
Inače električni automobili su se proizvodili paralelno sa prvim benzincima početkom 20 st i bili su vrlo populani zbog jednostavnog održavanja i jednostavnosti. Zašto se je prešlo na benzince, valjda je i to bilo nekom u interesu.  :palacdolje:
Tehnički gledano elektromotor puno efikasnije proizvodi mehanički rad (efikasnost od gotovo 95% za veče strojeve) tih je, ne trebaju mu filteri, podmazivanje, kvačila, mjenjači, nema vibracija, potrošnih dijelova i da ne nabrajam, sa tehničke strane nije bilo logike da se potpuno prelazi na otto motor. Ali ko još u politici traži logiku  :x
Ne da mi se da sve ove tvrdnje potkrijepljujem linkovima, koga zanima nek malo potraži...
Evidentirano
U vremenu prometnog fašizma, prolazak kroz crveno postaje revolucionarni akt!

Ace

• **
  • Vozi: CB600F Hornet '07
« Odgovori #67 : 02. Listopad 2008, 14:57:45 »

Yamaha i Honda najavljuju hibridne modele za 2011. Liniju elektro pokretanih motora ce izbaciti do 2010. Raspon hibrida ce biti od 200 do 1000cc. Skuplji ce biti bez sumnje, samo je pitanje koliko?

http://www.popsci.com/cars/article/2008-09/report-honda-launch-hybrid-motorcycle-2011
Evidentirano
http://youtu.be/AxHzwWndtvk
Neki odlaze prije, neki poslje no svi odemo. Za što je srcu lijepo, ne činimo iz mržnje, ludosti, gluposti, nemara i sebičnosti. Činimo iz ljubavi.
http://youtu.be/76lWR4sTc_k

Fenring

• **
« Odgovori #68 : 02. Listopad 2008, 16:13:24 »

Nafte ne da ima za 50 god, nego je ima praktički beskonačno. U školi smo učili da je ona fosilno gorivo nastalo od organskog materijala bla, bla. U određenim krugovima se dobro zna da to nije istina i to više nije tajna. Nafta se zapravo stalno stvara na određenoj temperaturi i pod određenim tlakom i nastaje od minerala i vode. Što se više crpi to se ona više stvara. Ako se ne crpi, sama izbija na površinu i stvara se manje. Sad zašto je sve skuplja, valjda je to nekom u interesu.

Karbonati jednu fazu svog putovanja završavaju na morskom dnu. Reć da fosilno gorivo ne nastaje od organskih materijala je isto pogrešno, jer mnogi morski i kopneni organizmi znatno doprinose brzini i količini karbonata koji padnu na morsko dno, ali to je nebitno sad za ovu temu. Budući da je naš planet specifičan po tome da ima pomične kontinentalne ploče onda sav taj karbonat na morskom dnu prije ili kasnije završi negdje ispod zemljine kore i nakon 100-ina milijuna godina kroz vulkane izbija na površinu u obliku ugljik-dioksida, ili ostane zarobljeno ispod zemlje. Otprilike svakih 500 milijuna godina se "reciklira" kompletna Zemljina površina.

S obzirom da nafta nastaje, kao što si naveo, pod određenim tlakom i temperaturom, to samo po sebi znači da ne nastaje svugdje, a tamo gdje je nastala već smo je dobro posaugali. Čak i da zanemarimo utjecaj bušenja, kojim se mijenjaju uvjeti unutar bušotine, proces stvaranja nafte je relativno spor, a ovo što smo mi potrošili u zadnjih 100 godina se stvaralo valjda 100 milijuna godina.

Tak da mislim da je ta priča, da nafte ima praktički beskonačno, klasični valjak kojim netko želi stvoriti umjetni osjećaj bezbrižnosti, da bi posao mogao ići svojim uobičajenim tijekom sve dok se ne slomi potpuno, umjesto da se imamo vremena polako pripremati.
Evidentirano
Fenring

ilegalac

• **
« Odgovori #69 : 03. Listopad 2008, 09:59:06 »

Tak da mislim da je ta priča, da nafte ima praktički beskonačno, klasični valjak kojim netko želi stvoriti umjetni osjećaj bezbrižnosti, da bi posao mogao ići svojim uobičajenim tijekom sve dok se ne slomi potpuno, umjesto da se imamo vremena polako pripremati.

Ja bi među prvima kupio ful električno vozilo kad bi samo imali pristupačnu cijenu (naravno oni kineski romobilčići nisu ozbiljna vozila) zbog prednosti koje sam gore naveo.
Evo nešto zanimljivo, nije motor, ali dovoljno da razuvjeri sve one koji misle da električni pogon nema šanse:
http://www.net.hr/auti/page/2008/08/29/0365006.html
Evidentirano

baxy

• Vozi: Honda cbr1000rr
« Odgovori #70 : 03. Listopad 2008, 12:37:48 »

Stvar je nasreću još uvijek u domeni nekakvih projekata za budućnost , nadam se da me neće zakačit dok god budem mogao sjediti i vozit motor. Puno realnija opcija je nekakav plinski motor, a pelazak na hibridni ili strujni motocikl mora bitii teški teški luksuz (zbog cijene)koji sigurno još određeno vrijeme neće biti ni blizu roba za šire tržište.

Uostalom da je struja neki energent budućnosti za vozila, sigurno se nebi naveliko ukidali trolejbusi kao javni prijevoz i uveli naftaši. U Rijeci su se  gotovo sve današnje gradske linije vozile trolejbusima i pored iznimno teške konfiguracije . Isto je i sa gradovima u ravnici gdje bi ta vrsta energije bila kudikamo povoljnija.

I sad kad se vratimo na ovaj  motor koji je izložen na početku teme, pitam se našta liči.....čemu onako veliki prostor za motor, dal su baterije ogromne.....zašto mu je težište onako glupo raspoređeno....kao nekakava imitacija benzinskih motora,...šta mu je ona maska ...izgleda ko Gillera koju je vozio Lansivuori pred 50 godina 
Evidentirano
Hoće li Bradl, Haslam ili Rossi ikada odvoziti krugove na Grobniku brže od svojih ćaća .. ??

ilegalac

• **
« Odgovori #71 : 03. Listopad 2008, 13:00:16 »

Stvar je nasreću još uvijek u domeni nekakvih projekata za budućnost , nadam se da me neće zakačit dok god budem mogao sjediti i vozit motor. Puno realnija opcija je nekakav plinski motor, a pelazak na hibridni ili strujni motocikl mora bitii teški teški luksuz (zbog cijene)koji sigurno još određeno vrijeme neće biti ni blizu roba za šire tržište. 
Zašto na sreću? Sigurno uživaš u promjeni ulja, štelanju ventila, mjenjanju filtera, svijećica, brtvi, lamela od kvačila, zagrijavanju mašine, šaltanju brzina...umorio sam se od nabrajanja  :(
Da smo odrasli na elektrociklima vjerojatno bi nam sve gore navedeno bila tlaka.
Evidentirano

MA-Zvone

• Vozi: Yamaha FZ6 II
« Odgovori #72 : 03. Listopad 2008, 13:03:08 »

To što si naveo je jedan od razloga zašto volim motore  :palacgore:
Evidentirano
www.crotur.com

Turistički portal specijaliziran za Makarsku rivijeru.

ilegalac

• **
« Odgovori #73 : 03. Listopad 2008, 13:11:07 »

Ja si večinu od toga radim sam i rađe bi da ne moram. Manje šarafanja-više vožnje.
Evidentirano

buba5

• **
  • Vozi: suzuki
« Odgovori #74 : 03. Listopad 2008, 19:32:47 »

Svaka cast, struja je buducnost.
Ali kakva ce to biti voznja bez grmljavine...
Mozda ipak ne neko gorivo poput vodika, da ipak ima unutarnje sagorjevanje, veliki top, da se cuje muzika kad odvrnes...
Evidentirano

SM rules

• **
  • Vozi: sportcity 250
« Odgovori #75 : 03. Listopad 2008, 19:35:44 »

Svaka cast, struja je buducnost.
Ali kakva ce to biti voznja bez grmljavine...
Mozda ipak ne neko gorivo poput vodika, da ipak ima unutarnje sagorjevanje, veliki top, da se cuje muzika kad odvrnes...
zvučnici  :palacgore:
Evidentirano
nudim uslugu bagera za auto, motor ili skuter, primorsko goranska i okolica

PROFILER

• *
  • Vozi: R
« Odgovori #76 : 07. Listopad 2008, 16:18:53 »

Meni je sve to sranje kakvi motori na struju kakvi bakraci  :palacdolje:

Ako se to ne do Bog ostvari ja sigurno necu djirati bajk. Toliko
Evidentirano

buba5

• **
  • Vozi: suzuki
« Odgovori #77 : 08. Listopad 2008, 11:58:24 »

zvučnici  :palacgore:

A nikad ne reci nikad. Samo treba neki software da se zvuk dobro uskladi sa odvrtanjem gasa, tj sa brojem okretaja, treba uracunati koja je brzina kretanja, takoder i u kojem si stupnju prijenosa, kad si u leru da puca na naglo odvrtanje... To ce trebat struje za kvalitetan zvuk... :D
Evidentirano

grgaSH

• Vozi: vril
« Odgovori #78 : 08. Listopad 2008, 15:36:53 »

A nikad ne reci nikad. Samo treba neki software da se zvuk dobro uskladi sa odvrtanjem gasa, tj sa brojem okretaja, treba uracunati koja je brzina kretanja, takoder i u kojem si stupnju prijenosa, kad si u leru da puca na naglo odvrtanje... To ce trebat struje za kvalitetan zvuk... :D

a linearno razvijanje snage  :misli: po zvuku bi imao osjećaj ko da voziš skuter :mrgreen:
Evidentirano

grgaSH

« Odgovori #79 : 08. Listopad 2008, 16:02:46 »

danas je skladištenje el. energije krucijalni problem i izazov za znanstvenike iz šireg spektra tehničkih i prirodnih znanosti :wink: osnovna ideja nadilazi baterijske spremnike, bar za kilo(mega)vatne veličine snaga. to je prvenstveno zastupljeno kod alternativnih, obnovljivih izvora energije (npr. kod fotonaponskih pretvorbi ili farmi vjetroagregata). kad nema velikih zahtjeva na potrošnju energije od strane potrošača, a prirodni resursi za stvaranje energije su pozitivni, takve elektrane (i elektrane općenito) ne filaju snagu u elektroenergetski sustav i šteta je taj trenutno proizvedeni višak ''bacit u vjetar''..zato je intencija ovog postupta proizvedeni višak energije pretvoriti u vodik koji se skladišti i po potrebi se gorivim člancima, uz nusprodukt vodu, nazad pretvara u el. energiju.

ukratko u dva koraka =>
•pretvorba elektricne energije u kemijsku energiju procesom elektrolize (proizvodnja H2)
(mada je i skladištenje vodika problem, koriste se metal-hidridni spremnici)
•pretvorba kemijske energije u električnu energiju pomoču gorivnih članaka (fuel cell)

..možda to slika zornije prikaže :palacgore:
« Zadnja izmjena: 08. Listopad 2008, 20:16:22 grgaSH »
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #80 : 29. Studeni 2008, 04:18:30 »

....pa da nemože....

vožnja za 10 kn

CvJeTiC

• **
« Odgovori #81 : 01. Prosinac 2008, 16:45:29 »

E da nisu covjeka ubili (otrovali) ostao bi nama i zvuk motora a i pare u djepu.

Evidentirano

dominic

• **
  • Vozi: Piaggio Beverly 250
« Odgovori #82 : 02. Prosinac 2008, 16:08:20 »

Ma kakvi hibridni ili elektrićni automobili! Nedaj Bože da takvo što uzme maha! Mislim da niti auto, a niti moto industrija nije uspjela napraviti elektrćni/hibridni konkurentan benzinskim ili dizelskim motorima! A šta i da naprave! Ulice će postat još opasnije za sve nas, pogotovo za pješake! Kako će jedna starija gospođa za upitnim sluhom i zaigrano dijete ćuti taj elektrićni automobil!

Plina još uvijek ima za stotine godina! A i ćitao sam negdje na netu intervju sa doktorantom na tehničkom fakultetu u Munchenu gospodinom Danielom Tomićem koji kaže da ima vrlo mnogo prostora za  usavršavanje klasičnih motora, a poglavito mjenjača, tj. distribucije snage na pogonske kotaće! Moje je mišljenje da su hibridni i elektrićni pogoni samo markentiški trikovi i dokazivanje!
Evidentirano
...na naftu se grijemo, na plin kuhamo, a na benzin se vozimo...

jolly the roger

« Odgovori #83 : 02. Prosinac 2008, 16:21:04 »

Mislim da niti auto, a niti moto industrija nije uspjela napraviti elektrćni/hibridni konkurentan benzinskim ili dizelskim motorima!

bubnuo i ostao ziv
da su MSI tak dobri, nebi bilo elektromotora uopce...
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #84 : 02. Prosinac 2008, 17:05:10 »

Plina još uvijek ima za stotine godina! A i ćitao sam negdje na netu intervju sa doktorantom na tehničkom fakultetu u Munchenu gospodinom Danielom Tomićem koji kaže da ima vrlo mnogo prostora za  usavršavanje klasičnih motora, a poglavito mjenjača, tj. distribucije snage na pogonske kotaće! Moje je mišljenje da su hibridni i elektrićni pogoni samo markentiški trikovi i dokazivanje!

Ima i plina i nafte ali nije ta priča samo oko nafte ili plina. A zagađenje, a jeftinije gorivo (struja,voda), a održavanje itd.

I baš ga mislim isto kao i Jolly...  baš si ga BUBNUO jer kako si rekao... ima još prostora za usavršavanje klasičnih motora...  a nisi se zapitao kako to da je do prije desetak godina bilo tako reć zabranjeno istraživanje alternativnih pogona....   Šta misliš o tome?

Riješenje je xenon.
A djeca se igraju u parku a ne po cesti. Ako baba nije naučila prelazit cestu na pješačkom tokom života onda takvoj neće pomoć niti semafor niti truba...ništa...

Eto, a ja baš razmišljam kako sklepat neki el. motor... ne skuter nego baš motor, naravno pri tome ne mislim na neki R motor već neki više gradski uz neko omanje spremište za sitnice.

ilegalac

• **
« Odgovori #85 : 03. Prosinac 2008, 07:58:49 »

Ma kakvi hibridni ili elektrićni automobili! Nedaj Bože da takvo što uzme maha! Mislim da niti auto, a niti moto industrija nije uspjela napraviti elektrćni/hibridni konkurentan benzinskim ili dizelskim motorima!
Samo zato jer su baterije na dosta niskom stupnju razvoja. Tehnologija aku. baterija se je počela ozbiljnije razvijati tek primjenom mobilne elektronike. Da je i približno uloženo toliko love u razvoj baterija koliko je uloženo u razvoj klipnih motora, bila bi to sasvim druga priča.
Kod željeznice je 95% direktnog pogona na osovine elektromotorom. Onih 5% je dizel-hidraulika. Pa mi ti sad reci šta je bolje klipni ili električni motor.
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #86 : 03. Prosinac 2008, 09:07:04 »

Samo zato jer su baterije na dosta niskom stupnju razvoja. Tehnologija aku. baterija se je počela ozbiljnije razvijati tek primjenom mobilne elektronike. Da je i približno uloženo toliko love u razvoj baterija koliko je uloženo u razvoj klipnih motora, bila bi to sasvim druga priča.
Kod željeznice je 95% direktnog pogona na osovine elektromotorom. Onih 5% je dizel-hidraulika. Pa mi ti sad reci šta je bolje klipni ili električni motor.
a koliko je od tih 95% pogonjeno pantografom iz mreze, a koliko dizel-elektricnim sklopom? :jesus:
Evidentirano

ilegalac

• **
« Odgovori #87 : 03. Prosinac 2008, 09:17:21 »

a koliko je od tih 95% pogonjeno pantografom iz mreze, a koliko dizel-elektricnim sklopom? :jesus:
Na starom kontinentu prevladavaju ful električne lokse jer je večina pruga elektrificirano, dok su Ameri elektrificirali jako malo pruga, tamo su dizel-električne zakon.
Evidentirano

dominic

• **
« Odgovori #88 : 03. Prosinac 2008, 14:44:57 »

A dobro! Kad vam već tolko smeta to zagađenje! zar stvarno mislite da da automobili toliko zagađuju okoliš! Šta je sa silnom industrijom! Pogledajte snimke industrija u americi! Koliko dima i štetnih tvari ispuštaju! Pogledajte na šta izgleda industrija u Kutini, Sisku! Po meni, svi bi automobili trebali biti kao Caterhem i Lotus! Mali, lagani, malo troše, imaju nisku emisiju štetnih plinova, a o performasama da ne govorimo! Ako zažive elektro automobili i motori ja se više neću voziti! radije da umrem! Ništa nemože zamjeniti zvuk Yoshimure na Sukiju, grmljavinu Akrapa na Ktmu, Harlyi! Kakav će to svijet biti!
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #89 : 03. Prosinac 2008, 14:48:23 »

A dobro! Kad vam već tolko smeta to zagađenje! zar stvarno mislite da da automobili toliko zagađuju okoliš! Šta je sa silnom industrijom! Pogledajte snimke industrija u americi! Koliko dima i štetnih tvari ispuštaju! Pogledajte na šta izgleda industrija u Kutini, Sisku! Po meni, svi bi automobili trebali biti kao Caterhem i Lotus! Mali, lagani, malo troše, imaju nisku emisiju štetnih plinova, a o performasama da ne govorimo! Ako zažive elektro automobili i motori ja se više neću voziti! radije da umrem! Ništa nemože zamjeniti zvuk Yoshimure na Sukiju, grmljavinu Akrapa na Ktmu, Harlyi! Kakav će to svijet biti!
i još jedno bubanje :mrgreen:
da se nisu uvele euro norme, zagadjenje automobila bi bilo kolicinski jednako ukupnom zagadjenju tvornica, termoelektrana itd :wink:
Evidentirano

dominic

• **
« Odgovori #90 : 03. Prosinac 2008, 15:00:16 »

Oprosti, ali pogledaj emisiju štetnih plinova tih malih automobila prije 10god. Zar nije logično, ako je automobil lagan, manje troši, a ako malo troši manje i zagađuje! Razmisli!!!

Da je, ali elektro lokomotive su pogonjene direktom strujom sa kontaktne mreže preko pantografa! Kaj će automobili i motori imat pantograf i i žićane vodove iznad sebe jednofazne struje 25kV kao i lokomotive! Ja sam osobno protiv bilo kakvih elekto/hibridnih pogona za automobile i motocikle! Hibridni još nekako, zato što je još uvijek glavni pogon klasični motor! Vidjet ćemo šta nam budućnost donosi! Nama zaljubljenicima u oktane nepiše se dobro!  :(
« Zadnja izmjena: 03. Prosinac 2008, 15:38:30 dominic »
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #91 : 03. Prosinac 2008, 15:29:49 »

Opet bubetanje....  nikako na zelenu granu   :mrgreen:

Nije samo zagađenje....   a održavanje, dijelovi itd.
Istina, nisam sretan što će ostati bez posla tolike tisuće ljudi i što ćeš odlaziti kod električara na servis i što ćeš jedino u vulkanizerstvu vidjeti plavi kombinezon kako nešto prčka oko motora itd itd
Ali kad vidim sve prednosti elektrike.... zamislim se i pomislim....   kakve smo svi mi ofce....   :wink:

dominic

• **
« Odgovori #92 : 03. Prosinac 2008, 15:42:34 »

A održavanje baterija, a recikliranje kada odu kvragu... Nisu niti one bajne!
Neslažemo se ja i ti oko toga nikako! Nema veze! Nije niti bitno! I onako ova rasprava neče utjecat na daljnju industriju!
Nadam se da ti se nisam zamjerio, ali jednostavno, očito nemamo ista stajališta...
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #93 : 03. Prosinac 2008, 15:43:42 »

Oprosti, ali pogledaj emisiju štetnih plinova tih malih automobila prije 10god. Zar nije logično, ako je automobil lagan, manje troši, a ako malo troši manje i zagađuje! Razmisli!!!

pogledao sam tu emisiju, i gledo sam ju jedno 2 mjeseca dok sam semestralni rad radil, tak da kimaj glavom i budi kuš :mrgreen:
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #94 : 03. Prosinac 2008, 15:45:20 »

E moj dominik, valjda nisi spomenik...   :mrgreen:

dominic

• **
« Odgovori #95 : 03. Prosinac 2008, 16:06:03 »

pogledao sam tu emisiju, i gledo sam ju jedno 2 mjeseca dok sam semestralni rad radil, tak da kimaj glavom i budi kuš :mrgreen:

Ja Vam savijetujem da ga proučite još malo bolje! Pogledajte po starim magazinima i nađite mi Caterhem Seven, kojem je emisija CO2 veča od cca 200g/km! i dajte mučnite malo, logično je, već sam vam rekao, što lakši, manje troši, manje ZAGAĐUJE!!! Zar je to tako teško za shvatit!
 Imam jednu žalosnu vijest za sve vas koji toliko isčekujete elektro automobile! Za nekoliko mjeseci izlazi automobil pod kodnim imenom T.25 kojeg konstruira Gordon Murray! Sad mi još recite da neznate tko je to i ova rasprava može biti završena!
I kao što vidite živ sam nisam još spomenik!
Evidentirano

dominic

• **
« Odgovori #96 : 03. Prosinac 2008, 16:24:21 »

I jolly the roger! Jesi malo surfao po netu i vidio tko je taj Gordon i kakav će to automobil biti T.25!
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #97 : 03. Prosinac 2008, 20:17:38 »

Gospon Gordon je zakasnio cca 20-ak god. jer takva riješenja su tada već bila zamišljena ali nisu dobila dobar odaziv postojećih auto industrija.
Mi pričamo o stvarnoj budućnosti, elektro automobilima, motorima, letjelicama...
Ovo što Gordi nudi je obična lijepa prezentacija.

DOKAZ: http://www.autobloggreen.com/2008/10/14/early-shots-of-gordon-murrays-t-25-surface/

ilegalac

• **
« Odgovori #98 : 04. Prosinac 2008, 07:44:04 »

Da je, ali elektro lokomotive su pogonjene direktom strujom sa kontaktne mreže preko pantografa! Kaj će automobili i motori imat pantograf i i žićane vodove iznad sebe jednofazne struje 25kV kao i lokomotive! Ja sam osobno protiv bilo kakvih elekto/hibridnih pogona za automobile i motocikle! Hibridni još nekako, zato što je još uvijek glavni pogon klasični motor! Vidjet ćemo šta nam budućnost donosi! Nama zaljubljenicima u oktane nepiše se dobro!  :(
Ti si ustvari jedan od od onih zaljubljenika u turiranje i pucanje. To ne možeš sa Beverlyjem pa si malo frustriran kako se stvari razvijaju. Niš se ne brini. Kad si nabavim električni motor, prodam ti svoju uljaru pa pucaj i turiraj do mile volje  :jesus:
Evidentirano

dominic

• **
« Odgovori #99 : 04. Prosinac 2008, 13:58:10 »

Gospon Gordon je zakasnio cca 20-ak god. jer takva riješenja su tada već bila zamišljena ali nisu dobila dobar odaziv postojećih auto industrija.
Mi pričamo o stvarnoj budućnosti, elektro automobilima, motorima, letjelicama...
Ovo što Gordi nudi je obična lijepa prezentacija.

Sad ste vi počeli blebetat i lupat gluposti! Tko je prije 20godina uopče pričao o ekologiji! Koga je bilo briga za emisiju štetnih plinova! A o kakvim vi letjelicama pričate, o kakvim elektro automobilma! Elektro automobili su još uvijek na niskom stupnju razvoja! Sad mi recite da če ih usavršiti za par godina. Neznam samo s kojim novcima, kad je u tijeku velika svijetska ekonomska kriza! Ja mislim da vi previše gledate SF filmove i da vam mašta jako radi! Spustite se na zemlju!

Ti si ustvari jedan od od onih zaljubljenika u turiranje i pucanje. To ne možeš sa Beverlyjem pa si malo frustriran kako se stvari razvijaju. Niš se ne brini. Kad si nabavim električni motor, prodam ti svoju uljaru pa pucaj i turiraj do mile volje  :jesus:

Možda i jesam! Možda sam zaljubljenik u mirise benzina, spaljene gume gromoglasne zvuke iz ispuha na našim motorima! Zar to nas bajkere ne karakterizira! Zar nismo mi ti ovisnici o oktanima!? VI NISTE??? Možda bi vam bilo bolje da prodate vašu uljaru i kupite si segway ili kak se god već zove pa se na tome đirajte po dalmatnskoj magistrali, svratite koji put i na trackday na grobnik i uživajte u mirisu plastike i zvuku zujalice!!
Moj vam je savijet da kad dođete na neki motosusret i kad ste u društvu pravih bajkera da ne razmišljate na glas o elektromotrima! Ako uopće idete na moto susrete ja ćak sumnjam da vi uopće jeste bajker! Imam osjećaj kao da raspravljam sa nekakvim štreberom iz nekakve elektro-računalne škole! Kao da se nikad niste vozli na motoru i osjetili njegove draži! Moram priznat da mi niste jasni!
« Zadnja izmjena: 04. Prosinac 2008, 14:10:00 dominic »
Evidentirano

ilegalac

• **
« Odgovori #100 : 04. Prosinac 2008, 14:40:16 »

Uljaru za segway, si lud. To američko sranje za ić do Mcdonaldsa.  :povraca:
Gle ovak, ja sam ovisnik o pređenim kilometrima i puno mi je bitnije da mogu preč 1000000 km bez da mislim koji mi je nivo ulja, jel moram mjenjat filter i slična sranja. Nije mi bitno da li motor prdi, bruji ili zuji. Kad ideš na duže bolje da je tiši jer ne zuji u ušima nakon 500 km. Sad dal sam zbog toga manji bajker s tim se ne zamaram. Ovo nije rasprava o tome nego šta je tehnički bolje.
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #101 : 04. Prosinac 2008, 14:46:47 »

Dečko, meni Ti nisi jasan....
Istina, ja nisam biker u onim okvirima... klub, brada, pivo, rock'n'roll, makljaža itd. Ali odlazim na susrete i mogu ti reći da pravi bikeri ne toleriraju pucanje i bezrazložno turiranje. Isto tako da i kažem kako volim vožnju motorom i sve draži koje ona pruža.
Ti mi ispadaš zato kao neki racing freak na beverly-u koji onako iza ograde na Grobniku lagano ispušta svoje tjelesne tekućine iz usta, tzv. "slinjenje".
Ono za gosp. Gordona sam rekao jer se takva ideja već protezala, tj. ideja o "standardizaciji" automobila, što god to bilo.

A da gledamo previše SF filmova.... moguće.... ali ne vjerujem da ti nisi kao klinjo "slinio" na star wars i slične produkcije.

I da....  ovo je tema o električnim i hibridnim motociklima, pa ako ti ne odgovara i nemaš neki pametan prijelog.... briši.... :mrgreen:

legajuana

• **
« Odgovori #102 : 04. Prosinac 2008, 14:48:27 »

Uljaru za segway, si lud. To američko sranje za ić do Mcdonaldsa.  :povraca:
Gle ovak, ja sam ovisnik o pređenim kilometrima i puno mi je bitnije da mogu preč 1000000 km bez da mislim koji mi je nivo ulja, jel moram mjenjat filter i slična sranja. Nije mi bitno da li motor prdi, bruji ili zuji. Kad ideš na duže bolje da je tiši jer ne zuji u ušima nakon 500 km. Sad dal sam zbog toga manji bajker s tim se ne zamaram. Ovo nije rasprava o tome nego šta je tehnički bolje.

E ovo potpisujem i slažem se....
Gle, očito dečko nije napravio više od 300 km u danu pa nezna koje su mane...   :wink:

dominic

• **
« Odgovori #103 : 04. Prosinac 2008, 15:32:36 »

Nisam nikad gledao starwars i takva sranja!  :palacdolje: Rađe sam s tatom gledao starog Bullita!!! Tko je rekao da podržavam turiranja i pucanja! Kolega je to zaključio neznam čime! Tko nevoli melodije ispuštane iz ispuha! Vi?
Imam na skuteru otvoreni ispuh i do sad sam bio na ljetovanju u Crikvi i u Medulinu te više od nekoliko puta na grobniku! Jesu bolile su me uši i glava, ali za to nisam mario zato što sam istinski uživao!  :D Isto kao što me bole koljena u ovim hladnim zimskim danima! Šta da si radijatore stavim na motor! Vaš je prijedlog sigurno radijatore na struju!
 Da obožavam utrke! To što ih trenutno ne vozim razlog je mojeg financijskog stanja! Neki studiraju, nemaju novaca za skupe igračke! Vam vidim na motoru sve što vibrira i malo se čuje smeta! 

Ova rasprava je otišla malo predaleko! Ja sam vam samo htio reć da elektro motori NISU NITI BLIZU širokoj primjeni i da postoje mnogo bolje i jeftinije alternative! Vi to nevidite ili neželite vidjeti! Vas kao što vidim vesele te elektrićne zujalice! Uredu! Svaka budala ima svoje veselje! A možda bi nama u Hrvatskoj bilo super da zažive elektro motori!? Napokon ćemo imati auto industriju! KONČAR!!!
Evidentirano

dominic

• **
« Odgovori #104 : 04. Prosinac 2008, 15:52:42 »

I da ja napokon završim s ovom temom!
Bespotrebni novci se ulažu u razvoj elektro motora! Svi se proizvođači danas sukobljavaju s problemom zvan MASA!!! Mnogi stručnjaci govore da se smanjenjem mase samog vozila dobiva puno na smanjenju potrošnje i zagađenja! Logično!
 Baterije su još uvijek ekonomski, a i ekološki neisplative! Nemože ih se u potpunosti reciklirati, a i recikliranje je enormno skupo! Stoga jesu li elekto i hibridni pogoni marketinški trikovi, dokazivanje ili nešto treće...
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #105 : 04. Prosinac 2008, 22:00:00 »

Nešto treće  :mrgreen:

Vidiš...  ni neznam te, a znam te....  provaljen si skuti....   ajd ćao...

pusiona

• **
  • Vozi: Ural
« Odgovori #106 : 05. Prosinac 2008, 02:16:13 »

Dominic,daj odi na."Sve o skuterima",i ne kvari električarima dobru temu,hvala... 8)
Evidentirano
umpah...

CvJeTiC

• **
« Odgovori #107 : 05. Prosinac 2008, 09:05:13 »

Moram te malo ispraviti jer izgleda da nisi cuo za dizel-elektricne lokomotive sto ce reci da dizel masina pokrece generator koji proizvodi struju za elektromotore koji pokrecu lokomotivu. Znaci lokomotive su odavno pocele koristiti nazovimo to hibridni pogon jer se pokazalo da na taj nacin se dobije veca iskoristivost i snaga nego da lokomotivu pokrece dizelski motor. Tu postoji jos nekih korisnih nuspojava kao recimo usteda na ferodama jer lokomotiva koci pomocu otpora elektromotora itd. itd.
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #108 : 06. Prosinac 2008, 14:20:13 »

ZZetoR

• **
  • Vozi: klr 650
« Odgovori #109 : 06. Prosinac 2008, 19:43:50 »

Svi ste pomalo u pravu. Otto i diesel mašine su gotovo u potpunosti usavršene.
Koristiti ćemo ih dok budemo mogli plaćati sve te silne troškove poput goriva, servisiranja,
repariranja, zamjene novijim modelima i tako dalje...
Elektromotori su također usavršeni i imaju znatnih prednosti. Jednostavnija konstrukcija,
okretni moment 100% od 0-max okretaja, ne zahtijevaju mjenjač brzina i puno su jeftiniji.
Ono što im treba jest pouzdana i jeftina baterija. Za sada toga još nema.
Mislim da ih neće niti biti.
Možda će nešta biti od ultrakondenzatora:

http://gm-volt.com/2008/03/28/zenn-says-eestor-ultracapacitor-powered-car-for-launch-fall-2009/

http://www.popularmechanics.com/science/research/4252623.html?series=19

http://www.popularmechanics.com/automotive/new_cars/4252628.html

http://www.autobloggreen.com/2007/01/31/more-on-eestors-ultracapacitor-can-we-believe-the-hype/

Za hibride mislim da su pucanj u prazno, šta bi se reklo: ni vrit, ni mimo.
Također i tehnologija gorivih čelija. Za pogon stlačenim zrakom ima nade ali ne
za nas. Mislim da se pneumatika nebi pokazala na temperaturama ispod 15*.
Možda u Australiji.
Predviđam da će se prihvatljivo rješenje elektroautomobila i motocikla pojaviti na istoku,
naprimjer Indija, Kina, Koreja. Te zemlje nisu politički ovisne o SAD ili EU i vrlo su gladne energije.
Evidentirano

ZZetoR

• **
  • Vozi: klr 650
Evidentirano

legajuana

• **
« Odgovori #111 : 07. Prosinac 2008, 19:13:00 »

Za Zenn već znam i mislim da $21.000 nije puno s obzirom na to što nudi i u koliko kratko vremena će se osjetit dobit.

Ima podosta proizvođača sa sličnim proizvodima, kao što si rekao, azijskih zemalja, mnogoljudnih, siromašnijih i opterećenih nečisti zrakom.

Pitanje:
Da li bi bilo moguće u našoj državi isposlovati "posebne" uvjete prilikom registracije, subvencije, držani poticaj... vlasnicima električnih vozila?
Zna li netko ima li kakvih indikacija za to ili moramo čekati ulazak u EU?

maRRio 8

« Odgovori #112 : 10. Studeni 2011, 12:30:14 »

Pošto ima par tema o električnim motorima, a ova je nekako najkompletnija, staviti ću ovdje.

Honda napravila koncept za Tokyo Moto Show. Link na neke detalje ispod.

http://www.motorcyclenews.com/MCN/News/newsresults/New-bikes/2011/November/nov1011-hondas-incredible-rc-e-tokyo-show-concept/

Evidentirano

lili

• Uragan iz Louisiane
  • Spol: Ženski
  • Vozi: monster 750
« Odgovori #113 : 10. Studeni 2011, 12:41:33 »

ne loše  :palacgore:

samo gdje mu je zvučnik?  :mrgreen:
Evidentirano
"Everybody can feel the pain, but not everyone can be the legend"- Jorge Lorenzo

grgaSH

« Odgovori #114 : 10. Studeni 2011, 13:40:22 »

?..a vibrator :mrgreen:
Evidentirano

ilegalac

• **
« Odgovori #115 : 10. Studeni 2011, 13:47:53 »

Kaže "performanse 600ccm u tijelu 250"
Uskoro bi ovako nešto moglo postat san svakog trkača  :palacgore:
Evidentirano

mg749ie

• Vozi: Bellagio, bombon od motora,
« Odgovori #116 : 29. Studeni 2011, 17:28:53 »

motori samo na juhu, ovo kaj se sprema nekim novim klincima, hvala, nije to to, znam da je ovo staromodno i zeleni bi me mam razapeli ali to je tak, svako ima prvo na svoje mišljenje (razmišljanje)
Evidentirano
Ljubav grije, al jakna je jakna
 Str: 1 2 3 ... 5 [Sve]   Gore

Stranica je generirana za 0.591 sekundi uz 15 upita.