Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 [3] 4 5 ... 12   Dolje

Autor Tema: ABS- novi modeli obaveza?  (Posjeta: 8563 )

Pec

• **
  • Spol: Muški
  • Vozi: Hyosung GT650i
Odg: ABS- novi modeli obaveza?
« Odgovori #50 : 04. Travanj 2008, 09:18:20 »

A zašto kod cross/hard enduro motora ne postoji ABS u seriji, čak ni za nadoplatu?
Na podlogama gdje dolazi pri kočenju do ukopavanja kotača (šljunak, svježi snijeg, pijesak ... ) klasične kočnice su bolje jer će barijera (nanos) koju stvori kotač ukopavanjem usporiti motocikl. Ako bi na istoj podlozi kočili ABS-o onda nebi došlo do ukopavanja i zaustavni put bi bio značajno dulji. To je i najčešći razlog zašto neki motori imaju prekidač za iskljućenje ABS-a.
Usput. U Njemačkoj, odnedavno, osiguravajuće kuće zajedno sa prodavačima i državnim tijelima zaduženim za sigurnost povlasticama stimuliraju ABS na motociklima.

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #51 : 04. Travanj 2008, 09:26:36 »

Na podlogama gdje dolazi pri kočenju do ukopavanja kotača (šljunak, svježi snijeg, pijesak ... ) klasične kočnice su bolje jer će barijera (nanos) koju stvori kotač ukopavanjem usporiti motocikl. Ako bi na istoj podlozi kočili ABS-o onda nebi došlo do ukopavanja i zaustavni put bi bio značajno dulji. To je i najčešći razlog zašto neki motori imaju prekidač za iskljućenje ABS-a.
Usput. U Njemačkoj, odnedavno, osiguravajuće kuće zajedno sa prodavačima i državnim tijelima zaduženim za sigurnost povlasticama stimuliraju ABS na motociklima.
ako neiskusan(u ajmo rec natjecateljskom stilu voznje) vozac na rastresitoj podlozi dovede prednji kotac do blokiranja, slijedit ce pad. to ti moze svatko tko je to probao rec. kod auta je druga prica, auto sam po sebi stoji pa nece izgubiti na stabilnosti ako kotaci zablokiraju i pocnu stvarat nanos ispred sebe.
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

Tommee

• MetRRo Magnifico
  • Vozi: Nacionalna klasa Z 750S (Socijal)
« Odgovori #52 : 04. Travanj 2008, 09:35:48 »

ti ako zablokiras prednji kotac, na asfaltu ces mozda ostat na motoru, al na makadamu, blatu, zemlji ako nakon blokiranja ne pustis kocnicu ljosnut ces
i nemoj mi pametovat jer znam to iz debelog iskustva, vozim offroad(amatersi naravno) od svoje 14. godine povremeno

Alo da skratimo pricu, znam za sto se radi abs, i ne samo da znam kako funkcionira vec se time bavim. Kuzis, automobilski mehatronicki sustavi su nesto s cime radim svaki dan, o absu i espu da ne pricam. U domeni digitalnog upravljanja mi vec te pizdarije cure na nosi zato ti meni nemoj pametovati o algoritmima upravljanja abs sustava i sustavu samom jer to podrucje ne znas sigurno. Tvoje iskustvo je jedno, a za sto se ovo radi drugo. Deseti put, algoritmi koji se koriste se rade za krutu podlogu i asfalt, ma kakav on bio. To sto abs funkcionira i na makadamu stoji ali sto ce tebi u off road voznji toliko abs nije mi jasno jer vecina vozaca s kojima sam razgovarao u tim uvjetim ne vidi prednost... Sjetimo se wrc-a. Daklem asfalt. Tek zadnje dvije godine intenzivno radimo na sutavu za kocenje na ledu i to nema veze sa ovim sto se dogada na afaltu. Cesto ti je nocima ledena dvorana u zg zauzeta jer nasa ekipa dovlaci tone svoje opreme i radi testiranja i mjerenja.
Evidentirano
Proširite horizonte - pušite dinamit.

Color television! Bah, I won’t believe it until I see it in black and white.

jolly the roger

« Odgovori #53 : 04. Travanj 2008, 09:50:32 »

Alo da skratimo pricu, znam za sto se radi abs, i ne samo da znam kako funkcionira vec se time bavim. Kuzis, automobilski mehatronicki sustavi su nesto s cime radim svaki dan, o absu i espu da ne pricam. U domeni digitalnog upravljanja mi vec te pizdarije cure na nosi zato ti meni nemoj pametovati o algoritmima upravljanja abs sustava i sustavu samom jer to podrucje ne znas sigurno. Tvoje iskustvo je jedno, a za sto se ovo radi drugo. Deseti put, algoritmi koji se koriste se rade za krutu podlogu i asfalt, ma kakav on bio. To sto abs funkcionira i na makadamu stoji ali sto ce tebi u off road voznji toliko abs nije mi jasno jer vecina vozaca s kojima sam razgovarao u tim uvjetim ne vidi prednost... Sjetimo se wrc-a. Daklem asfalt. Tek zadnje dvije godine intenzivno radimo na sutavu za kocenje na ledu i to nema veze sa ovim sto se dogada na afaltu. Cesto ti je nocima ledena dvorana u zg zauzeta jer nasa ekipa dovlaci tone svoje opreme i radi testiranja i mjerenja.
jesi se probo vozit van ceste?
Evidentirano

Tommee

• MetRRo Magnifico
  • Vozi: Nacionalna klasa Z 750S (Socijal)
« Odgovori #54 : 04. Travanj 2008, 09:55:13 »

jesi se probo vozit van ceste?

Da probo? Ne samo to...  :mrgreen:
Nego kao sto kazem ne petljam off road u to jer nije za to podrucje razvijeno kako spada.To je ono sto ti se pokusava reci i sto ti drugi tu govore. A fore da upravljivost ostaje i to sve, pa pobogu to svi znamo i o diskusiji sto abs na papiru radi je besmisleno vise raspravljati...
Evidentirano
Proširite horizonte - pušite dinamit.

Color television! Bah, I won’t believe it until I see it in black and white.

Br@da

• **
  • Vozi: Z750abs
« Odgovori #55 : 04. Travanj 2008, 09:56:03 »

One koji misle da ABS služi samo na mokrom pozivam da recimo u peti misec dođu u Split (tada su ceste već u dobrom stanju) pa da se proveze sa par nizbrdica u Splitu dozvoljenom prometnom brzinom i u nekom trenutku ja ću mu kao malo lagano izletit (doduše bit će finta jer mu neću baš izletit isprid njega, nisan ni ja lud  :mrgreen:) a on to nek shvati kao znak pa nek zakoči!   :mrgreen:
Baš me zanima šta će 5 minuta nakon toga reć o ABSu i suhoj podlozi!  :mrgreen:

..naravno na nizbrdici malo žeščoj abs produžuje put kočenja što je i normalno, zato treba računati na to :wink:
Evidentirano

sid

• Vozi: Kawasaki ZR 7
« Odgovori #56 : 04. Travanj 2008, 10:42:27 »

drugim rijecima prije ces stati ako zablokiras kotac i guma se klize po sfaltu, nego kad elektronika drzi kotac da se okrece neposredno prije blokiranja koje izaziva klizanje, sorry ne stoji  :mrgreen:

alien potpuno je nebitno ides li uzbrdo, nizbrdo, ravno, svako blokiranje kotaca (na kompaktnoj podlozi pa bila ona i led) produzuje zaustavni put i uzrokuje neupravljivost vozila (u slucaju motocikla nerijetko i pad)

Rally nemojte mjesati u to jer je Rally jedan paralelan svemir (kaj se vozila i vozaca tice)
Evidentirano
VISE RADITE A MANJE PROSVJEDUJTE Z. A
Prodajem stan u Zgb. na Sv. Duhu
KOJI QURATZ VRIJEDI PENZICIMA IC' STRAJKAT ?

gastajbarter

• Vozi: ZX 12 R, Ninja 250 R
« Odgovori #57 : 04. Travanj 2008, 10:48:43 »

elektronika = kvarovi, imas ABS i stisnes kocnicu a ono neki osigurac ili relej ili prekidac crko :mrgreen:
rezultat klizes se po asfaltu i kontas sta se desilo :misli:
Evidentirano
U gasu je spas,a u kocnici propast

jolly the roger

« Odgovori #58 : 04. Travanj 2008, 10:53:20 »

drugim rijecima prije ces stati ako zablokiras kotac i guma se klize po sfaltu, nego kad elektronika drzi kotac da se okrece neposredno prije blokiranja koje izaziva klizanje, sorry ne stoji  :mrgreen:

alien potpuno je nebitno ides li uzbrdo, nizbrdo, ravno, svako blokiranje kotaca (na kompaktnoj podlozi pa bila ona i led) produzuje zaustavni put i uzrokuje neupravljivost vozila (u slucaju motocikla nerijetko i pad)

Rally nemojte mjesati u to jer je Rally jedan paralelan svemir (kaj se vozila i vozaca tice)

blokiranje kotaca na suhom, na makadamu i na snijegu/blatu skracuje put zaustavljanja :wink:
Evidentirano

xxxburnxxx

• **
  • Spol: Ženski
  • Vozi: 800ST
« Odgovori #59 : 04. Travanj 2008, 10:53:51 »

da, bilo bi to dobro, al ni u aute nisu stavili tu opciju, pa vjerojatno neće ni na motore.  :?

oli nisi procita par postova prije da vec postoji ta opcija na motorima....to je vec stara prica......bar  za BMW a virujen i za druge.....
mali GS (650) tu opciju ima,a imali su ju i godinama prije,stariji BMW-ovi,npr stari LT......

puno se pricalo o tom ABS-u odi na forumu i nikako na zelenu granu  :LOL:
ja ga iman i mogu rec da me jednon skoro kosta glave,letila san ko bumerang (samo sta se nisan vratila nazad na sic nego sletila u neku hebenu provaliju  :mrgreen:),
ali me zato i par puta spasia a tada san bila skroz sritna sta ga iman......

ka i sve ostalo i ABS ima cinjenice  'za'  i  'protiv'
a i svi smo mi svijesni toga :mrgreen:
oni koji voze motor,pogotovo duze vec,znaju sta im vise odgovara i sta god se odi navelo ne virujen da ce to prominit njihovo misljenje osnovano na visegodisnjen iskustvu ,
sad samo ostaje donosenje zakljucka onih koji ce tek kupiti motor,a provede li se ova odluka o nuznosti ABS-a na motoru,mislin da nece morat razbijat glavu po tom pitanju  :misli:
Evidentirano

sid

« Odgovori #60 : 04. Travanj 2008, 10:54:31 »

naravno da ta mogucnost postoji, ali, (uvijek ali) proizvodjac je duzan (pogotovo u takvim safety sustavima) osigurati bak up u slucaju kvara, u ovom slucaju kocnica radi standardno, inace za takve stvari postoji procjena rizika koja ti kazuje kolika je (nacelna) vjerojatnost da ti se takvo sto desi (vjerojatno vrlo mala), isto tako postoj i procjene pouzdanosti sustava koji ti kazuje kolika je pouzdanost pojedinih komponenti (za sad Svjetska istrazivanja kazuju da je pouzdanost elektronickih komponenti veca od pouzdanosti mehanickih komponenti)
Evidentirano

sid

« Odgovori #61 : 04. Travanj 2008, 10:55:40 »

blokiranje kotaca na suhom, na makadamu i na snijegu/blatu skracuje put zaustavljanja :wink:

ovaj crveni dio ne stoji.  :D
Evidentirano

alien

• Metro Harry
  • Vozi: R 1200 R
« Odgovori #62 : 04. Travanj 2008, 10:59:06 »

..naravno na nizbrdici malo žeščoj abs produžuje put kočenja što je i normalno, zato treba računati na to :wink:

Bolje produžit kočenje nego ti i motor strugat asfaltom (ako se ovo kod nas može nazvat asfaltom...prije ogledalom  :mrgreen:).
Evidentirano
ONLY FAGGOTS HATE MONICA BELLUCCI!!!!!!!!!!!!!

Utvrdio alien da ne zna računati, ali zna lagati za desetoricu... što ti je školovan čovjek! A utvrdio je i da će idući BMW dobiti u pola cijene (No dobro, sa lažima u tom smjeru još nije počeo, ali samo što nije...).
21. 10. 2007. - Interlagos

jolly the roger

« Odgovori #63 : 04. Travanj 2008, 11:01:49 »

ovaj crveni dio ne stoji.  :D
ma jeli
aj pogledaj testove kocenja, abs na suhom puši (ne previše al puši) :wink:
Evidentirano

Silvio

• Vozi: ZZR1400
« Odgovori #64 : 04. Travanj 2008, 11:03:14 »

elektronika = kvarovi, imas ABS i stisnes kocnicu a ono neki osigurac ili relej ili prekidac crko :mrgreen:
rezultat klizes se po asfaltu i kontas sta se desilo :misli:
zato imaš kontrolnu lampicu koja kod svakog pokretanja motora chekira sustav i mora svijetliti dok se ne postigne brzina od 5 km/h,ako se ne upali kod kontakta-nešto ne valja,pregorila lampica  :mrgreen: ako svijetli za vrijeme vožnje-ABS ne radi i najvjerovatnije je pregoren osigurač,treća mogućnost skoro da ne postoji.... ABS je u pravilu vrlo jednostavan sustav(tommee je to objasnio po tko zna koji put) i vrlo su male šanse za nekakav mehanički kvar,ja još nisam čuo da je nekom riknuo ABS ...
Evidentirano
It's my life  It's now or never  I ain't gonna live forever  I just wanna live while I'm alive

Frane

• Vozi: 625sxc '06
« Odgovori #65 : 04. Travanj 2008, 11:04:28 »

a)otezava cijeli motor
b)cross vozaci su mahom spretniji od 80% vozaca pa znaju kako se treba kociti
c)sve od navedenog

zaokruzi tocan odgovor :wink:

To sve znam, moje pitanje se odnosilo na ovaj tvoj citat:

kod motora, i na obicnim a i na rastresitim podlogama(snijeg, blato, makadam) bas  je bitno da se prednji kotac ne zablokira

I šta sada zalključiti osim da je ABS potreban i van ceste, pišeš jedno misliš drugo. :misli:
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #66 : 04. Travanj 2008, 11:12:46 »

To sve znam, moje pitanje se odnosilo na ovaj tvoj citat:

I šta sada zalključiti osim da je ABS potreban i van ceste, pišeš jedno misliš drugo. :misli:

ako si tako ogranicen onda cu ti napisat sve eksplicitno

"kod motora, i na obicnim a i na rastresitim podlogama(snijeg, blato, makadam) bas  je bitno da se prednji kotac ne zablokira prilikom kočenja. to neće bit problem ostvariti bez ABS sustava jedino jako iskusnim vozacima tj vozacima koji se bave malo više offroadom (profesionalci,poluprofesionalci, amateri)"

jel ti sad jasnije, il moram crtat
Evidentirano

Silvio

• Vozi: ZZR1400
« Odgovori #67 : 04. Travanj 2008, 11:15:42 »

ABS će za koju godinu postati standard na svim vrstama motocikla htjeli mi to ili ne,isto kao što je ubrizgavanje istisnulo karburatore ili diskovi doboše.... već sad se razvijaju TSC-sustavi (ZX10) za jače motore i lagano će postati standard .... uvijek će biti natjecateljskih motora koja neće imati sva ta pomagala ali će se koristiti isključivo za utrke,svima nama uličnim trkačima koji se vozimo po cesti u normalnom prometu ta pomagala služe da sačuvamo svoje usijane glave...
Evidentirano
It's my life  It's now or never  I ain't gonna live forever  I just wanna live while I'm alive

Frane

« Odgovori #68 : 04. Travanj 2008, 11:17:29 »

ako si tako ogranicen onda cu ti napisat sve eksplicitno

"kod motora, i na obicnim a i na rastresitim podlogama(snijeg, blato, makadam) bas  je bitno da se prednji kotac ne zablokira prilikom kočenja. to neće bit problem ostvariti bez ABS sustava jedino jako iskusnim vozacima tj vozacima koji se bave malo više offroadom (profesionalci,poluprofesionalci, amateri)"

jel ti sad jasnije, il moram crtat

Jasno je sada kada post nema veze s onim prije. :sucky:
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #69 : 04. Travanj 2008, 11:25:46 »

Jasno je sada kada post nema veze s onim prije. :sucky:
to sto si ti ogranicen nema veze s tim jel post jasniji sad il prije. cijeli topic govori o opcenitoj nenatjecateljskoj primjeni abs-a, tj da širokim masama je potrebniji kočioni sustav s ABS-om amo tebi to nije jasno jer zivis u svom malom svijetu s 3 koze i sestrom, te nešto pedera na ljeto :wink:
Evidentirano

Frane

« Odgovori #70 : 04. Travanj 2008, 11:28:08 »

to sto si ti ogranicen nema veze s tim jel post jasniji sad il prije. cijeli topic govori o opcenitoj nenatjecateljskoj primjeni abs-a, tj da širokim masama je potrebniji kočioni sustav s ABS-om amo tebi to nije jasno jer zivis u svom malom svijetu s 3 koze i sestrom, te nešto pedera na ljeto :wink:

da :mrgreen:

Sada bi trebali svi znati šta ti misliš? imaš prijavu administratoru, čitamo se za 3. dana! :prsti:
Evidentirano

CvJeTiC

• **
  • Vozi: BMW R 1100 GS
« Odgovori #71 : 04. Travanj 2008, 11:32:44 »

Eto imam maxi enduro sa abs-om i mogu reci samo pohvale za abs. Sto se tice makadama tu stoji da je bolje bez abs-a, ne toliko po ravnom koliko na nizbrdici jer jednostavno ako je sljunak pod kotacem motor nece stat jer stalno abs popusta kotac. Sto se tice zaustavnog puta na asfaltu, definitivno je kraci nego bez abs-a, a "znalci" koji uglavnom nemaju abs na motoru ali su uzasno "iskusni" u toj domeni mogu pricati sta hoce. :mrgreen: Izjava da ti rucica od kocnice pulsira kad se aktivira abs je notorna glupost bar sto se BMW-a tice.
Evidentirano
Ako ne znas kuda ides, svaki put ce te tamo odvest.

jolly the roger

« Odgovori #72 : 04. Travanj 2008, 11:39:47 »

da :mrgreen:

Sada bi trebali svi znati šta ti misliš? imaš prijavu administratoru, čitamo se za 3. dana! :prsti:

u jes me sjebo pravo školski :prsti:
Evidentirano

gastajbarter

• Vozi: ZX 12 R, Ninja 250 R
« Odgovori #73 : 04. Travanj 2008, 12:22:27 »

Eto imam maxi enduro sa abs-om i mogu reci samo pohvale za abs. Sto se tice makadama tu stoji da je bolje bez abs-a, ne toliko po ravnom koliko na nizbrdici jer jednostavno ako je sljunak pod kotacem motor nece stat jer stalno abs popusta kotac. Sto se tice zaustavnog puta na asfaltu, definitivno je kraci nego bez abs-a, a "znalci" koji uglavnom nemaju abs na motoru ali su uzasno "iskusni" u toj domeni mogu pricati sta hoce. :mrgreen: Izjava da ti rucica od kocnice pulsira kad se aktivira abs je notorna glupost bar sto se BMW-a tice.

Ja nisam "znalac", a nisam ni "iskusan" a ako sam reko da rucica podrhtava kod kocenja onda je to tako i to bas na BMW-K1200LT--vozis se fino lagano kocis pred semaforom i malo predjes preko linije da predjes u drugu traku i kad ne proleti i kroz crveno ili preko ivicnjaka...jebo ABS :x
Evidentirano
U gasu je spas,a u kocnici propast

jolly the roger

« Odgovori #74 : 04. Travanj 2008, 12:30:47 »

Ja nisam "znalac", a nisam ni "iskusan" a ako sam reko da rucica podrhtava kod kocenja onda je to tako i to bas na BMW-K1200LT--vozis se fino lagano kocis pred semaforom i malo predjes preko linije da predjes u drugu traku i kad ne proleti i kroz crveno ili preko ivicnjaka...jebo ABS :x
ti si preso s konja na magarca, nisi vise mjerodavan :jesus: :LOL:
Evidentirano
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 12   Gore

Stranica je generirana za 0.191 sekundi uz 14 upita.