Ne mora nužno biti sport-touring guma, ali u poplavi raznih testova guma moram priznati da se gubim. Što se tiče držanja na mokrom, bitno da nije totalni autsajder s obzirom da svi na putovanjima i te uvjete prolazimo. Način vožnje, ajmo reći "normalan". Relacije- uglavnom duže, i većinom dvoje na motoru. To što sam suzio izbor na ove dvije nije i konačni izbor.
- za te uvjete, treba ostati na sport-touring gumi
- zanemarimo li Pilot Road obični, u ovom trenutku "loše" sport-touring gume na tržištu nema
Šta se tiče izbora, ja bi kazao sljedeće:
Pilot Road 2&3 zanemariti. Prednosti su kilometraža i mokro. S jedne strane ionako sve sport-touring gume rade veliku kilometražu, pa sad je li to 15000 ili 17000 , mislim da nije toliko bitna stavka. Na mokrome je vrhunska, ali ostali su takođe ok. Uz to, za jednu putnu gumu, preoštar i malo čudan profil, tako da je kod normalne upotrebe to i određeni minus za gumu takve namjene
BT-023 , ja bi takođe isključio. Odlična guma, ali se dosta brzo troši, sklona pilastom trošenju, velike rezerve gripa kod agresivnije vožnje. U gore navedenim okolnostima , mane će doći itekako do izražaja , a prednosti se neće iskoristiti.
Moja preporuka:
Pirelli Angel ST 2051,00 kn
Dunlop Roadsmart 1860,00 kn
Metzeler Roadtec Z8 2125,00 kn
Pirelli I Dunlop, su dobar kompromis i izvrsno izbalansirane gume i u svakom segmentu su među boljima a ničim ne odskaču.
Metzeler Roadtec Z8, više touring nego sport, tupast profil, strahovito velika kilometraža i ravnomjerno trošenje. Nevjerojatna stabilnost na pravcu. Na suhom i mokrom dobra, nedostaje joj malo osjećaja kod prednje gume, ali to dolazi do izražaja kod agresivnije vožnje jedino.
Roadsmart II namjerno nisam spominjao. Novi model, malo ih se prodalo, a i od kada je u prodaji nisu uvjeti za pravo ispitivanje gume. testovima ne vjerujem, bitno mi je šta kažu direktno kupci iz vlastitog iskustva i toćno određenih uvjeta upotrebe ( u nas je i različita klima a o kvaliteti asfalta da ne govorimo, nego recimo u Eu, Americi itd... )
Ja osobno ne koristim sport-touring gume, ali da ih idemo recimo stavljati , izbor bi bio sljedeći:
- paše mi sportska guma, ali nemam novaca da mijenjam dva seta u sezoni , pa tražim nešto više km, a da se ipak može malo stisnut:
Roadtec Z6
ContiRoadAttack 2
- radim dosta km, ne pretjerujem , ali se guštam vozit i vozim se u svim uvjetima i relacijama
Pirelli Angel ST
Dunlop Roadsmart
- Uglavnom otvorena cesta , natovaren i veoma duge relacije, baš putujem
Roadtec Z8