Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: 1 2 3 [Sve]   Dolje

Autor Tema: ulje za motor,koje koristiti?  (Posjeta: 2862 )

goks750

• *
  • Spol: Muški
  • Vozi: Suzuki Gsx-R 750 streetfighter
ulje za motor,koje koristiti?
« : 22. Travanj 2008, 20:52:06 »

dakle koje ulje koristiti za suzuki gsxr 750 89g uljanik,u totalnoj sam dilemi oko ulja pa bi mi dobro dosao savjet,hvala momci
Evidentirano
-Posjedujem veliku plantažu oraha. Traže se djevojke za tucanje-

skramar

• **
  • Vozi: svasta
Odg: ulje za motor,koje koristiti?
« Odgovori #1 : 22. Travanj 2008, 21:07:53 »

s obzirom na koncepciju motora mislim da bi najbolje bilo da koristis neko polusinteticko ulje.
Preporucam total 10w40 polusinteticko, litra oko 85 kuna ili shell vsx 15w50 polusintetika-litra oko 56 kuna. :palacgore:
Evidentirano
Kupujem dijelove za hondu cb 250 rs (straznji amortizeri, svijetlo, satovi).

Info na PP

strasilo

• šafran
  • Vozi: egzotičnu Suzu i najbržeg pocketa u Požegi
« Odgovori #2 : 22. Travanj 2008, 21:27:33 »

ja u svoj sipam Liqui Moly ..... 10w40...  :palacgore:
Evidentirano
Teško onom koji mora nekog drugog da unizi, da bi se on sam izdigao ili bolje rečeno da bi imao iluziju da se izdigao.

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

kruns

• Vozi: paklenu mašinu
« Odgovori #3 : 22. Travanj 2008, 21:45:21 »

a kad smo već kod ulja, koje ulje koristiti u gs 550 iz 1982? mineral ili polusint., koju gradaciju, koji proizvođać? kaj ima za preporučiti?
ja sam mislil sipati mineralno, 20w-40 (motul), ali ako ima nešto bolje recite :palacgore:
Evidentirano

Frane

• Vozi: 625sxc '06
« Odgovori #4 : 22. Travanj 2008, 22:20:09 »

Preporucam total 10w40 polusinteticko, litra oko 85 kuna ili shell vsx 15w50 polusintetika-litra oko 56 kuna. :palacgore:

Zašto polusint?

Pošto se radi o 4 cil. je bi rađe gledao na 10w-40 sintetiku.
Evidentirano

strasilo

• šafran
« Odgovori #5 : 22. Travanj 2008, 22:42:21 »

Zašto polusint?

npr ?
Evidentirano
Teško onom koji mora nekog drugog da unizi, da bi se on sam izdigao ili bolje rečeno da bi imao iluziju da se izdigao.

Došla su takva vremena da čovjek "danas kupi jaje, a sutra ga zna već sam snesti" jer je naučio preko interneta... LOOL

Frane

« Odgovori #6 : 23. Travanj 2008, 06:51:11 »

Motul, Shell, Ipone, Castrol... može od bilo koje poznate firme po mom je bitno da je sintetika jer se radi o zračno hlađenom motoru s dosta ks... :palacgore:
Evidentirano

kruns

• Vozi: paklenu mašinu
« Odgovori #7 : 23. Travanj 2008, 07:30:20 »

jedan poznanik je sipal u starog gsx-a ful sintetiku i motor nije radil dobro (po njegovim riječima se čulo nekakvo lupkanje, valjda zato jer je to ulje dosta rijetko) pa je moral to ulje ispustiti van i uliti polusintetiku. mislim da sint. ulje nema smisla trošiti na takav stari motor jer s tim neće popraviti ili poboljšati ama baš ništa, osim što će potrošiti više love.
Evidentirano

strasilo

• šafran
« Odgovori #8 : 23. Travanj 2008, 08:35:37 »

Motul, Shell, Ipone, Castrol... može od bilo koje poznate firme po mom je bitno da je sintetika jer se radi o zračno hlađenom motoru s dosta ks... :palacgore:
koji je točno naziv tih ulja koji su 10w40 a full synt  :misli:

I riječ je o uljno hlađenom motoru.... tj uljni hladnjak u kombinaciji sa zrakom ...  :wink:
Evidentirano

jolly the roger

• Vozi: smijesne ljude gore dole po svom njezniku
« Odgovori #9 : 23. Travanj 2008, 08:46:51 »

kad smo vec kod ulja, di ima za uzet 20w40 ili 10w30 ulja? ja zasad sipam mineralno 15w40 (najblize mi bilo gradaciji)...
Evidentirano
PRODAJEM IZVORNO DOMAĆE ISTARSKO MASLINOVO ULJE

esso_sa

• **
  • Vozi: Hornet 600 '98
« Odgovori #10 : 23. Travanj 2008, 08:48:19 »

Zašto polusint?

Stari motori nisu pravljeni za 100% sinteticka ulja  :wink:  Primarno zvog stare tehnologije koja se koristila prilikom njihove izrade. Puno su veca odstupanja (zazori i luftovi) kod starih motora nego kod novijih motora koji su puno preciznije izradjeni i sa puno manjim mjerama odstupanja.
Sintetika je jednostavno previse rijetka za stare motore i tada sva ta veca odstupanja u motoru dolaze do izrazaja jer se ne moze stvoriti dovoljno debeli film ulja izmedju metalnih komponenti sto na kraju dovodi do lupkanja a to lupkanje moze dalje ostetiti motor i dovesti do njegovog totalnog crkavanja.
Predlozio bi da se kod kupovine ulja ne gleda samo viskozitet, potrebno je takodjer obratiti paznju na API klasu - SE,SF,SG....SJ norme
Evidentirano

"Understeer" is when you hit the wall with the front of the bike.
"Oversteer" is when you hit the wall with the rear of the bike.
"Horsepower" is how fast you hit the wall.
"Torque" is how far the wall moves after you hit it.

strasilo

• šafran
« Odgovori #11 : 23. Travanj 2008, 08:49:11 »

20w40 ima kod mene u trgovini .. ;)  .. ako ti nešto znači .... Castrol GP..  68 kn/l
Evidentirano

cdawg

• Vozi: XVS 950
« Odgovori #12 : 23. Travanj 2008, 08:51:00 »

koji je točno naziv tih ulja koji su 10w40 a full synt  :misli:

I riječ je o uljno hlađenom motoru.... tj uljni hladnjak u kombinaciji sa zrakom ...  :wink:

kako misliš koji je točno naziv??

evo ja znam za svoj motor - SILKOLENE PRO 4 +  (koristim 10w 50)

Evidentirano
48. posjet gRRobniku - 1:19:038, ali snimka mi je na tavanu koji je izgorio u poplavi u zagorju prošle zime dok sam bio na kanarskim otocima na skijanju...

AnteK

• Vozi: XTZ 680 Tenere
« Odgovori #13 : 23. Travanj 2008, 08:53:19 »

s obzirom na koncepciju motora mislim da bi najbolje bilo da koristis neko polusinteticko ulje.

Čisto da napomenem, ima trenutno u Ipercoop-u HS ulja ( Fuchs Italia )
10W-40 polusint za 37 kn/litra  :wink:
Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

strasilo

• šafran
« Odgovori #14 : 23. Travanj 2008, 08:56:52 »

kako misliš koji je točno naziv??

evo ja znam za svoj motor - SILKOLENE PRO 4 +  (koristim 10w 50)

riječ je ok 10w 40 ...  :wink:
Evidentirano

M900

• Vozi: VELIKI BRAT VIDI...
« Odgovori #15 : 23. Travanj 2008, 09:47:14 »

Stari motori nisu pravljeni za 100% sinteticka ulja  :wink:  Primarno zvog stare tehnologije koja se koristila prilikom njihove izrade. Puno su veca odstupanja (zazori i luftovi) kod starih motora nego kod novijih motora koji su puno preciznije izradjeni i sa puno manjim mjerama odstupanja.
Sintetika je jednostavno previse rijetka za stare motore i tada sva ta veca odstupanja u motoru dolaze do izrazaja jer se ne moze stvoriti dovoljno debeli film ulja izmedju metalnih komponenti sto na kraju dovodi do lupkanja a to lupkanje moze dalje ostetiti motor i dovesti do njegovog totalnog crkavanja.
Predlozio bi da se kod kupovine ulja ne gleda samo viskozitet, potrebno je takodjer obratiti paznju na API klasu - SE,SF,SG....SJ norme

Pitanje u vezi  lupkanja : Koje ulje ima najmanju viskoznost na radnoj temperaturi u zračno hlađenom motoru ?

a) mineralno gradacije           20W-50
b) polusintetičko gradacije     15W-50
c) sintetičko gradacije          15W-50
Evidentirano
God must have been an engineer....who else would put a waste disposal unit next to a Reproduction Plant???

skramar

• **
  • Vozi: svasta
« Odgovori #16 : 23. Travanj 2008, 10:53:30 »

Pokusat cu pojasniti odredene stvari.

Mineralno, polu i sinteticko su oznake za bazu ulja tj. sastojke od kojih je ulje napravljeno i NE odnosi se na gustocu ulja. Viskozitet predstavlja gustocu ulja tj. koja kolicina ulja na odredenoj temperaturi prode kroz npr. neku cijev. Iz toga proizlaze oznake koje mi danas poznajemo(10w40, 20w40...). Sto je prvi broj manji to je ulje rijede i pogodnije za koristenje u hladnijim uvjetima jer omogucava bolje podmazivanje i lakse paljenje motora jer je smanjen otpor koje inace gusto ulje izaziva u motoru. Iz ovoga proizlazi da odbir ulja(sto se viskoziteta tice) ovisi i o podneblju u kojem se motor koristi. Prvi broj pored oznake W predstavlja viskozitet ulja na niskim temp., a drugi broj na visokim. Zbog toga se ova ulja nazivaju multigradnima. Npr. ulja gradacije 10w40 mogu podnijeti visoke temperature, a zbog svoje viskoznosti na niskim temperaturama moze se koristiti i u uvjetima do -20°C. Sva moderna multigradna ulja mogu podnijeti visoke temperature.

Kada odredite koju cete gradaciju ulja koristiti tada je vazno da odredite bazu ulja. Ovo ovisi o koncepciji i tipu motora. Ako se radi o R motorima koji razvijaju velike okretaje i snagu i zbog toga dolazi do velikih opterecenja izmedu pokretnih dijelova motora najbolj je koristiti sinteticka ulja. U danasnjim R-ovima se pretezno koriste sinteticka ulja i to gradacije 10w50. Ulje na sintetickoj bazi moze izdrzati veca opterecenja, tj. film ulja koji se napravi izmedu pokretnih dijelova je postojaniji na pritisak koji se javlja prilikom velikih opterecenja i samim time je i podmazivanje efikasnije u takvim uvjetima. Nedostatak sintetike je u tome sto ona sa odredenim koncepcijama motora ne radi dobro tj. moze doci do proklizavanja izmedu tarnih ploca spojke zbog odredenih sastojaka koji se nalaze u svim sint. uljima.

Polusintetika je po meni najbolji izbor jer takoder moze izdrzati velika opterecenja, a nece izazvati poteskoce sa spojkom. Mineralna ulja su namijenjena za manje zahtjevne motore i puno su jeftinija od gore navedenih.

Sto se tice certifikata koje ulja moraju zadovoljavati, sve poznatije marke ulja ih zadovoljavaju.

Evo nadam se da sam nekome pomogao, a posebno covjeku sa gsxr-om iz 89. Mislim da bi tebi(s obzirom na snagu, koncepciju i tip motora) najvise odgovaralo 10w40 polusintetika nekog dobrog proizvodaca. :palacgore:

a kad smo već kod ulja, koje ulje koristiti u gs 550 iz 1982? mineral ili polusint., koju gradaciju, koji proizvođać? kaj ima za preporučiti?
ja sam mislil sipati mineralno, 20w-40 (motul), ali ako ima nešto bolje recite :palacgore:

Motul je jako kvalitetno ulje i nemres pogrijesiti ni s mineralnim ni sa polusint.
Evidentirano
Kupujem dijelove za hondu cb 250 rs (straznji amortizeri, svijetlo, satovi).

Info na PP

AnteK

« Odgovori #17 : 23. Travanj 2008, 10:53:51 »

Stari motori nisu pravljeni za 100% sinteticka ulja  :wink:

Da, ali zato što u to vrijeme nije ni bilo sintetičkih ulja, ili vrloooo malo
u ponudi. Samo zato, ni zbog čega drugog.

Sintetika je jednostavno previse rijetka za stare motore i tada sva ta veca odstupanja u motoru dolaze do izrazaja jer se ne moze stvoriti dovoljno debeli film ulja izmedju metalnih komponenti

Potpuno netočno, tj. upravo je obrnuto.

Evidentirano
U bejrutu arapi kipara u tur jebu. Bolje da su konjaka nam dali, nego sise kad smo bili mali!

esso_sa

• **
« Odgovori #18 : 23. Travanj 2008, 10:57:40 »

Pitanje u vezi  lupkanja : Koje ulje ima najmanju viskoznost na radnoj temperaturi u zračno hlađenom motoru ?

a) mineralno gradacije           20W-50
b) polusintetičko gradacije     15W-50
c) sintetičko gradacije          15W-50

Pa posto zracno hladjeni motori rade na visim temperaturama, ici ces sa vecom gradacijom ulja. Sto se tice izbora sintetika,polusintetika ili mineralno, zavisi od starosti motora i tipa mjenjaca-spojke. Koliko ja znam, stariji motori sa mokrom spojkom,kod sintetike i ful sintetike  imaju poteskoca sa proklizavanjem spojki pri vecoj temperaturi (ulje se previse "lijepi" za spojku i uzrokuje njeno prioklizavanje) i grubom radu mjenjaca kada je motor hladan

Da, ali zato što u to vrijeme nije ni bilo sintetičkih ulja, ili vrloooo malo
u ponudi. Samo zato, ni zbog čega drugog.

Potpuno netočno, tj. upravo je obrnuto.

Potpis !  :palacgore: Moja greska u izrazavanju. Ipak, cinjenica je da isto tako motori pocnu da lupaju i zvone a cuo (procitao negdje na forumu) sam price da su se ljudima sasipali motori u slucajevima sintetika u starom motoru
« Zadnja izmjena: 23. Travanj 2008, 11:17:47 esso_sa »
Evidentirano

goks750

• *
  • Vozi: Suzuki Gsx-R 750 streetfighter
« Odgovori #19 : 23. Travanj 2008, 11:33:33 »

eto problem koji se nastaje,svako govori ovo ulje,ono ulje ,ali kao sto rekoh najbolje ulje za moj gsxr 750 iz 89g uljanik sa kombinacijom zracnog hladenja, pozdrav svima koji se trude pomoci mi :palacgore: :palacgore: :biker:javascript:void(0);
biker
Evidentirano
-Posjedujem veliku plantažu oraha. Traže se djevojke za tucanje-

djekomax

• Vozi: Kawasaki ZX9R
« Odgovori #20 : 23. Travanj 2008, 11:35:22 »

Ja sam usuo u svoj GSXR1100 iz 92 full synthetic i malo mi je počeo da lupka u gornjem dijelu motora oko bregaste,neznam je li to bregasta ili su podizači ali čim mognem sipat ću ono ulje koje je i preporučeno a to je 10W40 polu sintatika.
Evidentirano

AnteK

« Odgovori #21 : 23. Travanj 2008, 11:37:00 »

.... i grubom radu mjenjaca kada je motor hladan

Pa što ti je ulje rijeđe na radnoj temperaturi, lakše se mjenjaju brzine, ali
da li to znači i bolje?? Točno jest da pojedini full sintovi, pogotovo esteri,
znaju malko otežati šaltanje, no da li to znači da je ulje lošije?
Evidentirano

esso_sa

• **
« Odgovori #22 : 23. Travanj 2008, 12:22:20 »

Naravno da ne ! Ako neko sinteticko i kvalitetno ulje ne lezi pojedinim motorima, to ne znaci da to ulje i ne valja. To znaci da jednostavno treba provjeriti specifikaciju proizvodjaca motora u koje se ulje usipa,uslove i rezime u kojima se motor vozi i opredijeliti se za ulje koje se u sve to i uklapa.  :wink: Ja licno sam prilikom prve kupovine ulja za svoj motor (Hornet 600) provjerio i servisni prirucnik i nakon uvida u isti, odlucio se za Silkolene Pro-4 10W50 i zaista nemam nikakvih problema.
Evidentirano

strasilo

• šafran
« Odgovori #23 : 23. Travanj 2008, 12:33:53 »

eto problem koji se nastaje,svako govori ovo ulje,ono ulje ,ali kao sto rekoh najbolje ulje za moj gsxr 750 iz 89g uljanik sa kombinacijom zracnog hladenja, pozdrav svima koji se trude pomoci mi :palacgore: :palacgore: :biker:javascript:void(0);
biker
evo ja upravo PONOVNO stavio 10w 40 polusintetiku.... i vrlo sam zadovoljan evo evć 6. izmjenu ...  :palacgore:
Evidentirano

Stoneface

• *
  • Vozi: YAMAHA XVS 1100 DRAGSTAR
« Odgovori #24 : 23. Travanj 2008, 14:58:41 »

biker

Silkolene Pro 4 10W-40 ili Comp 4 10W-40

http://www.silkolene.com/productchooser.asp
Evidentirano
--

If someone takes everything from you,
for what you live, how far would you go
to take it back!?

Maarko

• **
  • Vozi: Figuara
« Odgovori #25 : 23. Travanj 2008, 15:38:21 »

dečki ja imam 4l Valvoline ful syn 10w 40, koj bi dao za jeftine pare ako ima ko zainteresiran jer ga nemogu stavit u svoj motor
Evidentirano
Max 09.04.2009.

ravnica raceRRi su najjači!!...i množe se svakim danom.. stRRašni dečki!

Grk

• *
  • Vozi: Honda Nighthawk 750
« Odgovori #26 : 23. Travanj 2008, 16:02:52 »

Imam Hondu Nighthawh 750 kubika,97.god.,mašina 4 klipa sa uljanim hladjenjem,model koji je radjen za američko tržište.Uglavnom došla je na red zamjena ulja i kupim ja Motul 300 V 15W50!Uglavnom jedan prijatelj mi je rekao da to nije dobro ulje za moj motor jer je "navodno"rijetko i da mi je bolje da koristim 10W40.Provjerio sam na netu i stvarno se to ulje preporučuje za taj motor i sad me zanima da li ću nešto zeznuti ako naspem ovaj motul 15W50???
Evidentirano
-Grk-

djekomax

« Odgovori #27 : 23. Travanj 2008, 16:20:30 »

di si kolega,isto nas pitanje muči ali ja sam definitivno odlučio usuti Motul 5100 Ester 10W40 a sada mi je trenutno isto to full synthetic i nisam zadovoljan sa njim jer mi malo klapa po ventilima i bregastoj!
Evidentirano

Grk

• *
« Odgovori #28 : 23. Travanj 2008, 16:26:49 »

Gdje si Đeko jarane???Pa ne znam živ šta da radim,dao sam 100 KM za ulje i sad kažu da ne valja!!!
Evidentirano
-Grk-

djekomax

« Odgovori #29 : 23. Travanj 2008, 16:34:21 »

tako sam i ja isto,ravno 100 KM,htio najbolje a ono ispade da je ali za novije pile!
Evidentirano

djekomax

« Odgovori #30 : 23. Travanj 2008, 16:35:20 »

Ako ga nisi usuo probaj zamijeniti to je super ulje svatko će ga uzet a sebi izmi 10W40,meni dolazi u idućem tjednu od Žele u Mostaru!
Evidentirano

M900

« Odgovori #31 : 24. Travanj 2008, 10:03:11 »

Ja sam usuo u svoj GSXR1100 iz 92 full synthetic i malo mi je počeo da lupka u gornjem dijelu motora oko bregaste

Majstore , nisi napisao  marku , specifikaciju i gradaciju .
Evidentirano
God must have been an engineer....who else would put a waste disposal unit next to a Reproduction Plant???

M900

« Odgovori #32 : 24. Travanj 2008, 10:07:27 »

Imam Hondu Nighthawh 750 kubika,97.god.,mašina 4 klipa sa uljanim hladjenjem,model koji je radjen za američko tržište.Uglavnom došla je na red zamjena ulja i kupim ja Motul 300 V 15W50!Uglavnom jedan prijatelj mi je rekao da to nije dobro ulje za moj motor jer je "navodno"rijetko i da mi je bolje da koristim 10W40.Provjerio sam na netu i stvarno se to ulje preporučuje za taj motor i sad me zanima da li ću nešto zeznuti ako naspem ovaj motul 15W50???

Navodno tvoj prijatelj nema pojma , jer da se imalo razumije u nešto nikada nebi rekao da je 15W-50 , rijetko naspram 10W-40.
M900 :LOL:
Evidentirano

M900

« Odgovori #33 : 24. Travanj 2008, 10:17:00 »

Pokusat cu pojasniti odredene stvari.

Mineralno, polu i sinteticko su oznake za bazu ulja tj. sastojke od kojih je ulje napravljeno i NE odnosi se na gustocu ulja. Viskozitet predstavlja gustocu ulja tj. koja kolicina ulja na odredenoj temperaturi prode kroz npr. neku cijev. Iz toga proizlaze oznake koje mi danas poznajemo(10w40, 20w40...). Sto je prvi broj manji to je ulje rijede i pogodnije za koristenje u hladnijim uvjetima jer omogucava bolje podmazivanje i lakse paljenje motora jer je smanjen otpor koje inace gusto ulje izaziva u motoru. Iz ovoga proizlazi da odbir ulja(sto se viskoziteta tice) ovisi i o podneblju u kojem se motor koristi. Prvi broj pored oznake W predstavlja viskozitet ulja na niskim temp., a drugi broj na visokim. Zbog toga se ova ulja nazivaju multigradnima. Npr. ulja gradacije 10w40 mogu podnijeti visoke temperature, a zbog svoje viskoznosti na niskim temperaturama moze se koristiti i u uvjetima do -20°C. Sva moderna multigradna ulja mogu podnijeti visoke temperature.

Kada odredite koju cete gradaciju ulja koristiti tada je vazno da odredite bazu ulja. Ovo ovisi o koncepciji i tipu motora. Ako se radi o R motorima koji razvijaju velike okretaje i snagu i zbog toga dolazi do velikih opterecenja izmedu pokretnih dijelova motora najbolj je koristiti sinteticka ulja. U danasnjim R-ovima se pretezno koriste sinteticka ulja i to gradacije 10w50. Ulje na sintetickoj bazi moze izdrzati veca opterecenja, tj. film ulja koji se napravi izmedu pokretnih dijelova je postojaniji na pritisak koji se javlja prilikom velikih opterecenja i samim time je i podmazivanje efikasnije u takvim uvjetima. Nedostatak sintetike je u tome sto ona sa odredenim koncepcijama motora ne radi dobro tj. moze doci do proklizavanja izmedu tarnih ploca spojke zbog odredenih sastojaka koji se nalaze u svim sint. uljima.Polusintetika je po meni najbolji izbor jer takoder moze izdrzati velika opterecenja, a nece izazvati poteskoce sa spojkom. Mineralna ulja su namijenjena za manje zahtjevne motore i puno su jeftinija od gore navedenih.

Sto se tice certifikata koje ulja moraju zadovoljavati, sve poznatije marke ulja ih zadovoljavaju.

Evo nadam se da sam nekome pomogao, a posebno covjeku sa gsxr-om iz 89. Mislim da bi tebi(s obzirom na snagu, koncepciju i tip motora) najvise odgovaralo 10w40 polusintetika nekog dobrog proizvodaca. :palacgore:

Lijepo je sve to objašnjeno , ali prava motociklistička ulja sa JASO MA4 specifikacijom nikada neće izazvati probleme sa spojkom , koji su opisani , bez obzira na bazno ulje i tip motora .

Problem je sa firmama koje prodaju motowannabee ulja ,a nemaju razvojne centre za motore tj. misle da i njihovi poboljšani proizvodi za automobile sa naljepljenom slikom motora na kantci mogu zadovoljiti najviše moto zahtjeve .
Zato su smrdali mišljenje o sintetičkom uljima u moto branši , a nažalost i mnogi serviseri to zbog neinformiranosti i loših iskustava , zbog gorenavedenih proizvoda , podržavaju .
M900
Evidentirano

Grk

• *
« Odgovori #34 : 24. Travanj 2008, 10:53:35 »

Pa dobro drug i šta ti sad misliš?Smijem li  ja sipati ovo ulje ili ne smijem???
Evidentirano
-Grk-

M900

« Odgovori #35 : 24. Travanj 2008, 11:05:12 »

Pa dobro drug i šta ti sad misliš?Smijem li  ja sipati ovo ulje ili ne smijem???

Pa smiješ  :palacgore:
Evidentirano

Grk

• *
« Odgovori #36 : 24. Travanj 2008, 11:34:40 »

I neće ništa faliti mojoj mašini zato što to nije ulje koje treba sipati po knjizi???
Evidentirano
-Grk-

esso_sa

• **
« Odgovori #37 : 24. Travanj 2008, 13:37:17 »

Sipaj slobodno  :wink: I kod mene je predvidjena ista gradacija kao kod tebe a nasuo sam 10W50. Nema nikakvih problema  :palacgore:
Evidentirano

bob the biker

• Vozi: Honda CB 400N ,Suzuki SV 650N
« Odgovori #38 : 24. Travanj 2008, 23:10:26 »

a koje ulje koristiti za Hondu CB 400 N iz 1979 god(mineralno ili polusint)?
sad je trenutno unutra Motul mineralno 20W-50.
Evidentirano

bmw m 5

• Najbolji forumaš 2009. HONDA HRC TEAM
  • Moderator
  • Vozi: se VTR SP 01
« Odgovori #39 : 25. Travanj 2008, 07:45:54 »

a koje ulje koristiti za Hondu CB 400 N iz 1979 god(mineralno ili polusint)?
sad je trenutno unutra Motul mineralno 20W-50.
za sve starije modele(zracno hladenje) drzati se preporuka proizvodaca....u najvise slucajeva to su ulja gradacije 15w...20w....dakle malo gusca ulja.....a na kraju krajeva i koncepcijski gledano sve su to masine kojima je "crveno polje" vec u 8000okr.... :mrgreen: U svako slucaju multigradacijsko ulje...moze mineralno..a i ono sa sintetickom bazom(polusintetika znaci).......
Evidentirano
O&G Team

jolly the roger

« Odgovori #40 : 25. Travanj 2008, 08:28:20 »

koje ulje ima specifikaciju 20w40 SE? ili 10w30 SE?
Evidentirano

palomas

• Zabranjen pristup forumu
  • **
  • Vozi: Hyosung Aquila 250
« Odgovori #41 : 25. Travanj 2008, 09:07:25 »

Nije SE, nego SAE (Society of Automotive Engineers)!
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #42 : 25. Travanj 2008, 09:44:12 »

Nije SE, nego SAE (Society of Automotive Engineers)!

e nije :B:
20w40 je sae gradacija
a SE je api gradacija (american petrol institute il tako nesto)

ne ucit ribu kak se pliva :nono:
Evidentirano

z-1000mk

• Vozi: PraNinđu
« Odgovori #43 : 25. Travanj 2008, 10:06:16 »

I neće ništa faliti mojoj mašini zato što to nije ulje koje treba sipati po knjizi???

Neće samo pazi na hladan start, tj. ne tjeraj motor dok se ne zagrije... :palacgore:
Evidentirano
Barenstarke bikes fur kleine mause
Let the good times roll...
Il si Ninđa il si Minđa...
http://www.mojvideo.tv/videos/11917/kawasaki-z1%28kz900%29-drifting.html
Fuck you & have nice day

M900

« Odgovori #44 : 25. Travanj 2008, 15:24:24 »

Svako ono koje je iste gradacije i više specifikacije , znači i SF i SG , ali generalno gledajući multigradna ulja malog gradacijskog raspona i niske specifikacije su proizvodi koji su odavno tehnološki zastarjeli , a ulja SE specifikacije pokrivala su period od 1972.-1980.godine. nakon čega je uvedena SF norma (nije Science Fiction  :LOL: ) .

Ali mislim da se još u nekim afričkim i južnoameričkim zemljama može i to pronaći .
Evo odlične prilike za posao , uvozi SE 20w-40  :?
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #45 : 25. Travanj 2008, 15:35:31 »

tak meni pise u user manualu...btw ja sam uzeo mineralno 15w40 api sg...
Evidentirano

strasilo

• šafran
« Odgovori #46 : 25. Travanj 2008, 16:01:11 »

de ajd onda dajte i podatak koja su oznake po API-ju od najboljeg ka najlošijem ... ?!?!
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #47 : 25. Travanj 2008, 16:38:04 »

de ajd onda dajte i podatak koja su oznake po API-ju od najboljeg ka najlošijem ... ?!?!

http://new.api.org/certifications/engineoil/categories/upload/EngineOilGuide2006.pdf

Evidentirano

AnteK

« Odgovori #48 : 25. Travanj 2008, 18:19:34 »

tak meni pise u user manualu...btw ja sam uzeo mineralno 15w40 api sg...

Da, piše, user manual je iz 1990 godine i to označava minimum kvalitete,
a ne nužno preporuku. Dakle, lošije ne smije, a danas se lošije ne može ni
nabaviti.
Evidentirano

suzuki racer

• *
  • Vozi: gsv-r 990 gp
« Odgovori #49 : 25. Travanj 2008, 20:03:00 »

zanima me koje ulje koristit za GSX 600 F 89.god uljno vazdusno hladjene, sad sam nasuo Motul 300v 15w50 i malo mi se cuje razvodni mehanizam u glavi motora dok se ne ugrije, dali to moze nanijet neka ozbiljnija ostecenja.
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #50 : 25. Travanj 2008, 22:05:08 »

Da, piše, user manual je iz 1990 godine i to označava minimum kvalitete,
a ne nužno preporuku. Dakle, lošije ne smije, a danas se lošije ne može ni
nabaviti.

ma najvise me brinulo jel ide mineralno, polu ili full sintetika, jer se krivim ulje mogu sjebat dihtunzi...
Evidentirano

AnteK

« Odgovori #51 : 26. Travanj 2008, 06:58:07 »

ma najvise me brinulo jel ide mineralno, polu ili full sintetika, jer se krivim ulje mogu sjebat dihtunzi...

Na tvom motoru ne mogu ...
Evidentirano

jolly the roger

« Odgovori #52 : 26. Travanj 2008, 08:18:01 »

sta ih nema :mrgreen:
Evidentirano

Frane

« Odgovori #53 : 26. Travanj 2008, 10:55:12 »

Pa nema tu pravila koje ulje ide nece zaribati na nijedno razlika je tek u kvaliteti... nisi nista naucio na tom 'vakultetu :jesus:
Evidentirano

M900

« Odgovori #54 : 26. Travanj 2008, 11:25:32 »

Za proizvodnju motornih ulja ne koriste se bazna ulja agresivna prema nijednom materijalu ugrađenom u agregat , što se tiče agresivnosti prema gumi i brtvama to mogu biti ulja koja su na bazi polifenil etera i nekih diestera , ali njihova upotreba više je usmjerena na proizvode za industrijsku primjenu i nemaju veze sa automotivom .
M900 :mrgreen:
Evidentirano

Kingman

• Vozi: GSX 1400
« Odgovori #55 : 26. Travanj 2008, 11:54:07 »

Ako ti je mašina potpuno ispravna, tankaj ono što ti piše na čepu (ako ti piše) gdje uljevaš ulje, ili ono što piše u manual-u za tvoj motor.
Evidentirano
"Alcohol may be man's worst enemy, but the bible says love your enemy."

jolly the roger

« Odgovori #56 : 26. Travanj 2008, 23:20:17 »

Pa nema tu pravila koje ulje ide nece zaribati na nijedno razlika je tek u kvaliteti... nisi nista naucio na tom 'vakultetu :jesus:

hvala vam emerituse neparnih kromozoma :LOL:
Evidentirano

CroRipke

• **
  • Vozi: Megelli 125 S
« Odgovori #57 : 25. Listopad 2011, 17:29:48 »

Evo da ne otvaram novu temu..zanima me koje ulje da sipnem kad budem mijenjao.. 125 ccm, 4-erotaktni.. Hvala :palacgore:
Evidentirano
hmm...da..pa čuj..

M900

« Odgovori #58 : 26. Listopad 2011, 08:45:15 »

Evo da ne otvaram novu temu..zanima me koje ulje da sipnem kad budem mijenjao.. 125 ccm, 4-erotaktni.. Hvala :palacgore:

Silkolene COMP 4 15W-50
Evidentirano

CroRipke

• **
  • Vozi: Megelli 125 S
« Odgovori #59 : 26. Listopad 2011, 16:18:01 »

Silkolene COMP 4 15W-50
hvala :palacgore:
Evidentirano
hmm...da..pa čuj..
 Str: 1 2 3 [Sve]   Gore

Stranica je generirana za 0.39 sekundi uz 15 upita.