Pokusat cu pojasniti odredene stvari.
Mineralno, polu i sinteticko su oznake za bazu ulja tj. sastojke od kojih je ulje napravljeno i NE odnosi se na gustocu ulja. Viskozitet predstavlja gustocu ulja tj. koja kolicina ulja na odredenoj temperaturi prode kroz npr. neku cijev. Iz toga proizlaze oznake koje mi danas poznajemo(10w40, 20w40...). Sto je prvi broj manji to je ulje rijede i pogodnije za koristenje u hladnijim uvjetima jer omogucava bolje podmazivanje i lakse paljenje motora jer je smanjen otpor koje inace gusto ulje izaziva u motoru. Iz ovoga proizlazi da odbir ulja(sto se viskoziteta tice) ovisi i o podneblju u kojem se motor koristi. Prvi broj pored oznake W predstavlja viskozitet ulja na niskim temp., a drugi broj na visokim. Zbog toga se ova ulja nazivaju multigradnima. Npr. ulja gradacije 10w40 mogu podnijeti visoke temperature, a zbog svoje viskoznosti na niskim temperaturama moze se koristiti i u uvjetima do -20°C. Sva moderna multigradna ulja mogu podnijeti visoke temperature.
Kada odredite koju cete gradaciju ulja koristiti tada je vazno da odredite bazu ulja. Ovo ovisi o koncepciji i tipu motora. Ako se radi o R motorima koji razvijaju velike okretaje i snagu i zbog toga dolazi do velikih opterecenja izmedu pokretnih dijelova motora najbolj je koristiti sinteticka ulja. U danasnjim R-ovima se pretezno koriste sinteticka ulja i to gradacije 10w50. Ulje na sintetickoj bazi moze izdrzati veca opterecenja, tj. film ulja koji se napravi izmedu pokretnih dijelova je postojaniji na pritisak koji se javlja prilikom velikih opterecenja i samim time je i podmazivanje efikasnije u takvim uvjetima. Nedostatak sintetike je u tome sto ona sa odredenim koncepcijama motora ne radi dobro tj. moze doci do proklizavanja izmedu tarnih ploca spojke zbog odredenih sastojaka koji se nalaze u svim sint. uljima.
Polusintetika je po meni najbolji izbor jer takoder moze izdrzati velika opterecenja, a nece izazvati poteskoce sa spojkom. Mineralna ulja su namijenjena za manje zahtjevne motore i puno su jeftinija od gore navedenih.
Sto se tice certifikata koje ulja moraju zadovoljavati, sve poznatije marke ulja ih zadovoljavaju.
Evo nadam se da sam nekome pomogao, a posebno covjeku sa gsxr-om iz 89. Mislim da bi tebi(s obzirom na snagu, koncepciju i tip motora) najvise odgovaralo 10w40 polusintetika nekog dobrog proizvodaca.

a kad smo već kod ulja, koje ulje koristiti u gs 550 iz 1982? mineral ili polusint., koju gradaciju, koji proizvođać? kaj ima za preporučiti?
ja sam mislil sipati mineralno, 20w-40 (motul), ali ako ima nešto bolje recite 
Motul je jako kvalitetno ulje i nemres pogrijesiti ni s mineralnim ni sa polusint.