okie, odgovor zvuci razumno 
drago mi je ako je tako
jedino sto ja vidim kao vas potencijalno veliki problem (ili potencijalu mogucnost za ostvarenje puno boljih prodajnih rezultata) je (ocito) pitanje pokrivanja velikih gradova.
Već smo o tome raspravljali, pa ti mogu samo reći, jer to dijelom ima veze i s mojom strukom, kako se pokazuje da je po dugoročno poslovanje često bolje imati manje partnera koji korektno ili vrlo korektno obavljaju svoj posao, nego mnoštvo partnera od kojih te neki i sabotiraju kroz svoj odnos prema kupcu. Logika je vrlo jednostavna - iako s više partnera imaš bolje pokrivanje područja 'na papiru', održavanje takvog pokrivanja zahtijeva više angažmana centrale. Istovremeno - u situacijama kada imaš, kako ih ti zoveš 'huligane', javlja se i višestruki kontraefekt:
- kupci koji kupuju kod takvih partnera su nezadovoljni i o tome (budi siguran) govore velikom broju ljudi (smatra se da će nezadovoljan kupac četiri puta više govoriti o svom lošem iskustvu, nego će zadovoljan o svojem dobrom).
- ti trošiš svoje vrijeme i energiju na rješavanje problema koje ti takav partner stvara, a koji je trebao sam riješiti i samim time propuštaš priliku da tu energiju potrošiš negdje drugdje na ideje usmjerene unapređenju poslovanja (uvoz R modela npr.
)
- kupci koji kupuju kod takvih partnera su nezadovoljni i o tome (budi siguran) govore velikom broju ljudi (smatra se da će nezadovoljan kupac četiri puta više govoriti o svom lošem iskustvu, nego će zadovoljan o svojem dobrom).
da, naravno da se slazem s tobom, sa malom zadrskom - bas u velikom gradu poput splita smo se opekli jer smo se oslanjali dugo vremena na jedan izvor, i malo smo se uspavali, kad je taj jedan izvor presusio, onda je tesko opet potjerati stvar da krene... ISto i u Osijeku. NEkoliko godina imali smo jednog dilera koji je super prodavao, i davao dobru podrsku, ali onda je pocelo zapinjati, a u medjuvremenu smo odbili nekoliko renomiranih i potencijalno dobrih partnera jer smo mislili da smo na konju, i trebalo je neko vrijeme da se vrate stvari na svoje mjesto...
da, uzas je kad su ljudi nezadovoljni, poput onog tipa iz motorevije, i pojeo bi se ziv, tim prije sto mi u krku zaista nismo imali pojma da uopce postoji nekakav problematican xciting tamo, inace bi odmah reagirali, jer su u biti kupci xcitinga ili slicnih skutera najveci smekeri medju kupcima, a velika vecina od njih je krenula sa nekim kymcom od 50cc prije xx godina i ostala je vjerna kymcu, bas zato sto su super skuteri pouzdani do iznemoglosti

Tu je zastekala i komunikacija diler-->uvoznik za sto snosimo i mi dio krivice, posto bi cesce mozda trebalo okrenuti broj dilera i pitati sta ima novo... No, s druge pak strane, do sada se HR cestama vozi vec vise od 7.000 kymco skutera i da zaustavljas vozace, vjerujem da bi 98% reklo da je zadovoljno sa skuterom. E sad, sa lokalnim servisom - to je vec druga prica

- ti trošiš svoje vrijeme i energiju na rješavanje problema koje ti takav partner stvara, a koji je trebao sam riješiti i samim time propuštaš priliku da tu energiju potrošiš negdje drugdje na ideje usmjerene unapređenju poslovanja (uvoz R modela npr.
)
e, vjeruj da je ovo nesto sto nas unistava

Zadnji slucaj, nije kymco, nego derbi, ali opet nasa mreza (kad mislim nasa, vecina nase mreze nije samo kymco/derb, vec oni uglavnom prodaju i sve drugo osim piaggio grupe, tako da nismo mi jedini koji muku mucimo). Kupac kupi skuter premium proizvodjaca, najskuplji u klasi, i ima problema od prvog dana, gasi mu se u voznji iz cistog mira, i javi se nasem (opet ponavljam, ne samo nasem) serviseru, koji nevoljko nesto prtlja i javlja nam da bi on najradje covjeku zamijenio cijeli motor jer "da mu dosadjuje, pa vise nema zivaca s njim..." Mi odmah dobijemo mlade i odgovorimo mu da ako on zeli slobodno neka mu zamijeni skuter, ali o svom trosku, postoji jamstvo od dvije godine za te stvari

Uglavnom, da skratim, nakon sto je kupac imao silnih peripetija odlucio nam se javiti za pomoc, dogovorimo da nam dostavi skuter iz drugog kraja hrvatske na nasu adresu i da mu ga sredimo. Naravno da diler nije poslao sluzbom s kojom imamo ugovor, vec nekom desetom, pa smo prijevoz platili 500kn umjesto 150, naravno da ga nije propisno zapakirao, pa smo ga cudom dobili neostecenog i naravno da ga nije poslao na vrijeme, vec je stajao kod njega skutera par dana dok se nije sjetio da ga posalje... Nakon svega, covjek nas ljubazno podsjeti da mu je skuter isporucen bez desnog ogledala (?!?!?), pa eto, ako imamo da mu ga posaljemo. Uglavnom - mi skuter sredimo u jedno dopodne, jer je u pitanju bilo samo malo dobre volje u dijagnostici, posaljemo skuter natrag dileru, uredno zapakrianog na paleti, omotanog folijama, ispod sica Derbi majica, privjesak za kljuceve i to ensretno desno ogledalo. Kupac se nakon nekog vremena javi, da je sve proslo ok,da skuter radi i sve 5, zahvaljuje na majici i privjesku, ali da mu je neugodno, ali da bi nas ipak molio da posaljemo ogledalo kao sto smo obecali
Eto, ova mala anegdota je mislim prilicno slikovita sa kakvim se situacijama covjek svakodnevno mora susretati. Ali, tako je u svim poslovima, moras potrpiti neke stvari, konkretno u ovom slucaju nema zaista trenutno boljeg rjesenja na tom podrucju, a kako i mi trajemo samo toliko dok imamo rezultate u prodaji, moramo trpiti i raditi poslove za koje u stvari treba brinuti netko drugi