Molimo prijavite se ili registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

Str: [1] 2  Sve   Dolje

Autor Tema: Toscana u "pola" dana  (Posjeta: 2808 )

Silvio

• Spol: Muški
  • Vozi: ZZR1400
Toscana u "pola" dana
« : 05. Svibanj 2008, 20:36:07 »

Plan je bio da nema plana.Prijatelj Damir i ja naoružani dobrom voljom u ranim popodnevnim satima gutamo kilometre autocestom do Karlovca.Srijeda je i produženi prvomajski vikend pred nama.Dobra stara riječka u trenu dovodi nas do prve točke i noćenja na otoku Krku.

Četvrtak je dan za početak avanture u nepoznato.Crni oblaci nad nama ne slute na dobro te prvo pravo tuširanje nebo nam daje već kod Rijeke.Malo suho,malo mokro i tako do Venecije a onda nastupa pravo ljeto.Temperatura ugodna,cesta dosadna,samo ravno i opet ravno a nakon toga....opet ravno!!

Stižemo u Bolognu te uz pomoć navigacije pronalazimo kultnu planinsku cestu preko Apenina poznatu kao „passo della futa“

Dobrom zavojitom cestom penjemo se na oko 1000m n.v. ,sve vrvi od motora,lokalni „majstori“ na koljenu prolaze zavoje.Uživamo u pogledu koji je iza svakog zavoja još ljepši,još zanimljiviji...

Počinje spust prema Firenci nakon kojeg pravimo pauzu za večeru i isprobavanje talijanskih specijaliteta pizze i lazanja,posljednja dionica puta do gradića San Gimignana prolazi u noćnoj vožnji,sad još samo treba pronaći i smještaj što se pokazalo kao velik problem zbog prazika rada i zauzetosti svih hotela,apartmana,pansiona... s dosta muke tek oko 3 ujutro uz pomoć svega i svačega pronalazimo tako željeni krevet u gradiću Certaldo.

Nakon jutarnje kave posjećujemo sam stari centar San Gimignana

poznatog kao manhatan Toscane zbog 15-ak visokih tornjeva kojih je nekoć bilo puno više,dalje nastavljamo preljepim zavojitim cestama kroz vinograde preko grada Volterre

prema obali Ligurijskog mora a onda na sjever u grad Livorno.

Sljedeće odredište je Pisa i poznati kosi toranj.Pivo jedno pa dugo....treće i odlučujemo nastaviti dalje dok se toranj nije srušio jer se počeo čini se sve više naginjati,hvala Italiji na dozvoljenih 0,8 promila!!

Vraćamo se u gradić Certaldo u većernjim satima i sladimo se rolanim odojkom,također jednim od specijaliteta talijanske kuhinje.

Novo jutro i arrivederci Italija,dosadne ali brze talijanske autostrade teleportiraju nas u Sloveniju,šanse da vam padne avion na glavu dok se vozite motorom su vrlo male a upravo se to moglo dogoditi negdje pred Ljubljanom kad se jedrilica srušila na autocestu nekoliko trenutaka prije našeg nailaska.

Opet malo kiše ali evo i Bregane,kući stižemo oko ponoći dobro izmoreni ali sretni i zadovoljni nakon 2300 km.
Cestarine u Italiji otprilike kao i kod nas,gorivo je nešto skuplje,oko 1,40e/l,noćenje od 50e za dvokrevetnu sobu pa na više,cijene hrane nisu pretjerane i mogu se usporediti s našima.

Što reći o Toscani?,bilo je kratko ali slatko i ono što smo vidjeli samo je možda 2 % onoga što ona nudi ali i to nam je bilo dovoljno da se uvjerimo u njene ljepote koje se riječima teško mogu opisati!
« Zadnja izmjena: 24. Kolovoz 2008, 17:40:00 Silvio »
Evidentirano
It's my life  It's now or never  I ain't gonna live forever  I just wanna live while I'm alive

maxmax

• **
Odg: Toscana u "pola" dana
« Odgovori #1 : 05. Svibanj 2008, 22:06:51 »

Bravo dečki i živio rolani odojak!!! :palacgore: :palacgore:
Evidentirano
U ovoj borbi samo jedan slavi. Drago mi je Golijate,ja sam David.........-"jak kao Jakov"

Tajnica

• Spol: Ženski
« Odgovori #2 : 05. Svibanj 2008, 22:10:50 »

Super. :palacgore: Zato te i nije bilo na susretu, sve sam se bojala obračuna.  :wink:

Samo nastavite tako, preko vode do slobode.  :mrgreen:
Evidentirano
J e d i n S t v e n a

Silvio

« Odgovori #3 : 05. Svibanj 2008, 22:42:43 »

Super. :palacgore: Zato te i nije bilo na susretu, sve sam se bojala obračuna.  :wink:

Samo nastavite tako, preko vode do slobode.  :mrgreen:

ja sam za to već i zaboravio   :misli: :D ali zato netko uvijek pamti .......ili zlopamti ?  :mrgreen:
Evidentirano
It's my life  It's now or never  I ain't gonna live forever  I just wanna live while I'm alive

Tommee

• MetRRo Magnifico
  • Vozi: Nacionalna klasa Z 750S (Socijal)
« Odgovori #4 : 05. Svibanj 2008, 22:42:56 »

Zakon silvio, vidim ti ga uvjek samo tako odvozis u komadu posteno  :palacgore:

Moram primjetiti neke stvari, si kupio nove opreme  :misli:, udebljao si se  :mrgreen: i opet smo se mimoisli ocito na krku  :mrgreen:

I da, koliko otprilike ima od nase granice do kosog tornja...
Evidentirano
Proširite horizonte - pušite dinamit.

Color television! Bah, I won’t believe it until I see it in black and white.

Silvio

« Odgovori #5 : 05. Svibanj 2008, 23:17:00 »

Moram primjetiti neke stvari, si kupio nove opreme  :misli:, udebljao si se  :mrgreen: i opet smo se mimoisli ocito na krku  :mrgreen:

svake sezone nešto dotraje pa tako i oprema,kaciga je nova i tako neke sitnice..... nisam se udabljao samo sam narastao koji cm u struku :mrgreen:
istina,nikako da se sretnemo na krku... početkom 7 mj idem dolje na kojih 2-3 tjedna pa se možda vidimo,planiram neke solo lagane vožnjice po jadranu pa kud me put odnese ..... možeš se pridružiti!

I da, koliko otprilike ima od nase granice do kosog tornja...

nisam baš točno gledao ali mislim da od Bregane ima nekih 750 km..... ako se nevaram  :misli:
« Zadnja izmjena: 24. Kolovoz 2008, 17:41:02 Silvio »
Evidentirano

frog

• **
  • Vozi: Suzuki naRRavno
« Odgovori #6 : 06. Svibanj 2008, 00:30:16 »

To je To :palacgore: Svaka čast :palacgore:
Evidentirano
Samo laganini
www.Mk-Vinkovci.com

Adventurer

• **
  • Vozi: Kawasaki Z 750S
« Odgovori #7 : 06. Svibanj 2008, 10:07:20 »

Bravo  :palacgore: :palacgore: :palacgore:
Sviđaju mi se ovakvi munjeviti izleti.
Evidentirano
Pozdrav moto-putnicima ma gdje bili !

http://vimeo.com/37868842

Tajnica

• Spol: Ženski
« Odgovori #8 : 06. Svibanj 2008, 10:16:22 »

ja sam za to već i zaboravio   :misli: :D ali zato netko uvijek pamti .......ili zlopamti ?  :mrgreen:

......khm...... u mome slučaju pamtim.  :D :wink:

U slučaju nekih "zlopamti" - ma ima i takvih, to ćeš ti čuti kad se vidimo.  :palacgore: :mrgreen:
Evidentirano
J e d i n S t v e n a

vlais ng

• **
  • Vozi: GP 800
« Odgovori #9 : 06. Svibanj 2008, 11:23:06 »

LIJEPA TURNEJICA ,SVAKA ČAST........
Evidentirano
Hrvatski narod ima dvije mane.
Brzo zaboravlja i lako oprasta.......

Frgich

• Vozi: o V Strom 1000 DL K6
« Odgovori #10 : 06. Svibanj 2008, 14:16:01 »

Za djir  :palacgore: , samo je steta sto nije bilo vise vremena  :wink:
Evidentirano
If you wish to be out front,
Then act as if you were behind
Lao Tzu

asq

• **
  • Vozi: V-Strom
« Odgovori #11 : 06. Svibanj 2008, 15:36:43 »

Super da ste odvozili turu o kojoj si pričao. Šteta što niste i do Monte Carla nastavili
Evidentirano
Krešimir Španić

Na pola koraka sam do sreće....

Easy Riders MC

• **
  • Vozi: Yamaha fazer 600 & Suzuki Hayabusa
« Odgovori #12 : 06. Svibanj 2008, 16:57:02 »

Super   :palacgore:
Evidentirano
Makedonac

Kameni dj

• Vozi: Đamahu
« Odgovori #13 : 06. Svibanj 2008, 17:33:01 »

Ja po tvojoj preporuci kupio GPS i mislio ga prvi isprobati u ovom pravcu,ali si me munjevito preduhitrio :misli:.Ništa malo ču korigirat rutu :mrgreen:.Tvoja je za 5 :palacgore:
Evidentirano
zapad je zakon....istok je izazov!     

za sve treba bar malo kompresije....MK Kompresija Đakovo

Silvio

« Odgovori #14 : 07. Svibanj 2008, 00:22:41 »

Ja po tvojoj preporuci kupio GPS i mislio ga prvi isprobati u ovom pravcu,ali si me munjevito preduhitrio :misli:.Ništa malo ču korigirat rutu :mrgreen:.Tvoja je za 5 :palacgore:

GPS radi za 5,nisam ga koristio cijelo vrijeme ali u više navrata je "spašavao" stvar pogotovo kad padne mrak.
Po Toscani se možeš vozati danima a da ti ne dosadi,uvijek bi imao još nešto za obići i vidjeti,ceste im uglavnom nemaju pravce duže od 100-200m..... sve zavoj na zavoju kroz brežuljke zasađenih vinograda,svako malo prekrasna vila u onom tipičnom kamenom stilu ili obiteljsko gospodarstvo s sobama,apartmanima,bazenom i naravno raznolikom gastro ponudom..... a pejzaži se izmjenjuju da neznaš na koju bi stranu pogledao,neznaš dali da svako malo staneš i slikaš ili da uživaš u cesti i vožnji... o tome dovoljno govori broj motora koje sam sretao po cestama...

destinacija za svaku preporuku a i nije tako daleko....

sav info može se pronaći na
http://www.tuscany.net/
Evidentirano

Silvio

« Odgovori #15 : 07. Svibanj 2008, 00:42:16 »

Super da ste odvozili turu o kojoj si pričao. Šteta što niste i do Monte Carla nastavili

to bi ipak bilo previše u tako malo vremena, i ovo je bilo nategnuto jer u prosjeku smo radili 600 km dnevno...
azurna obala ostaje za neki drugi put kad ću u dolasku ili odlasku uklopiti i malo jezera sjeverne Italije i Alpe u koje se moram vratiti jer ostale su mi u preljepom sjećanju!
Evidentirano

Kameni dj

« Odgovori #16 : 07. Svibanj 2008, 01:09:29 »

GPS radi za 5,nisam ga koristio cijelo vrijeme ali u više navrata je "spašavao" stvar pogotovo kad padne mrak.
a pejzaži se izmjenjuju da neznaš na koju bi stranu pogledao,neznaš dali da svako malo staneš i slikaš ili da uživaš u cesti i vožnji...
destinacija za svaku preporuku a i nije tako daleko....

Izgleda da ču iči na soluciju sa više stajanja i vožnjom na višim nadmorskim visinama tjst.ALPE :D a ovaj tvoj dio neki drugi puta :palacgore:
Evidentirano

BillyTheKid

• **
  • Vozi: Fazer 600 S2
« Odgovori #17 : 07. Svibanj 2008, 12:59:26 »

Toscana je stvarno super destinacija i ima se što vidjeti. Bio sam prošlo ljeto sa ženom i kuhali smo kako su bile nesnosne vrućine, a još k tome Talijani rade dvokratno (i benziske, ali imaju za gorivo self-service) pa je teško pronaći dućan za kupiti vodu. Trebali ste još barem posjetiti Volterru (Etrušćanski grad na pola puta Pisa-Sienna), ali niste baš ni imali vremena. Što se tiče smještaja, ja sam ga unaprijed rezervirao putem Interneta, a site je

www.agriturismo.net

Koga god zanima Italija ovo je izvrsna stranica i može se pretraživati po svim regijama.
Evidentirano

Kameni dj

« Odgovori #18 : 07. Svibanj 2008, 16:15:50 »

Ovo za gorivo misliš na lokalne ceste a ne auto strada?Jel svaki dan ili samo nedjelja :misli:?
Evidentirano

Silvio

« Odgovori #19 : 07. Svibanj 2008, 20:53:28 »

Ovo za gorivo misliš na lokalne ceste a ne auto strada?Jel svaki dan ili samo nedjelja :misli:?

na auto stradama nije self servis,na njima pumpe rade non-stop,to se odnosi samo na lokalne ceste gdje imaš te automate za točenje koje vole popapati novce kao meni 20 e  :mrgreen:
nekoliko puta sam točio na njima i svaki put uspješno osim zadnji put kad sam napravio grešku u koracima...
bitan je redosljed radnji i ako se zajebeš ode lova,prvo ubaciš novce,odabereš broj mjesta za točenje,sačekaš da se upali pumpa i tek onda uzmeš pištolj za točenje,.... ima uputstvo na engleskom ali kom se to još da čitati!
uzeo sam pištolj prije nego sam odabrao broj i ćorak!!,ništa od goriva a ni novaca nazad!,i onda opet ajd ubaci 20e  :mrgreen:
Evidentirano

BillyTheKid

• **
« Odgovori #20 : 07. Svibanj 2008, 22:45:12 »

Ovo s gutanjem love nisam znao. Sreća prati neznalice.  :mrgreen:
A i meni je trebalo da pohvatam taj način tankanja jer od talijanskog znam koliko i prosječan Hrvat. Si, no, ciao, i arrivederci.
Sad se ne mogu sjetiti, ali mislim da nedjeljom ništa ne radi, a tijekom tjedna je radno vrijeme otprilike (kako gdje) od 8 do 13 i dalje od kakvih 17-20. Poludio sam dok nisam pohvatao pa na kraju nosio vodu sa sobom u termo vreći. U gradovima ipak rade dućani, kafići, ali okolo kad se vozite, ništa (osim valjda po autocesti benziske).
Koristio sam isključivo lokalne ceste, osim dolaska autocestom do Pian de Voglio izlaza s autoceste kod Bologne. Prošao sam otprilike istom rutom (Firenza, Pisa, Livorno, San Gimignano + da sam bio u Sienni i toj Volterri) i to u tjedan dana pa ste vi napravili dobar đir za vikend.
Ova internetska stranica je stvarno dobra ako netko misli u Italiju s time da sam morao platiti unaprijed neki depozit u banci.
Evidentirano

Kameni dj

« Odgovori #21 : 08. Svibanj 2008, 00:07:43 »

:Ova internetska stranica je stvarno dobra ako netko misli u Italiju s time da sam morao platiti unaprijed neki depozit u banci.

O kakvom depozitu spikaš? :misli:Jel za smještaj ili :shock:?
Evidentirano

BillyTheKid

• **
« Odgovori #22 : 08. Svibanj 2008, 08:01:34 »

Da za smještaj da ne moraš okolo tražiti na licu mjesta.
Iako, kad se nađeš tamo, ako ćeš se kretati lokalnim cestama, često sam vidio tu oznaku Agriturismo jer se dosta domaćinstava time bavi pa je najjeftinije tamo otići. Svi nude bar minimalno bed&breakfast, cijene su oko 20-30 EUR po osobi za noćenje s doručkom i jako puno ih ima bazen. Samo i cijene variraju, a nekako je možda najbolje da se prije puta na karti odabere polazna točka s obzirom što se sve želi vidjeti i proći i tu u okolici onda na www.agriturismo.net pronađe smještaj.
Evidentirano

Kameni dj

« Odgovori #23 : 08. Svibanj 2008, 13:38:09 »

Stranice su prva liga,ponuda je šarolika i svega se može pronači. :palacgore:
Sada me opet vuče na ovu stranu :misli:
Evidentirano

Silvio

« Odgovori #24 : 08. Svibanj 2008, 14:23:58 »

Stranice su prva liga,ponuda je šarolika i svega se može pronači. :palacgore:
Sada me opet vuče na ovu stranu :misli:

u Toscanu je najbolje u proljeće ili jesen,temperature su najugodnije a i priroda je najljepša,sad kad sam bio bilo je oko 25C,ljeti su veće gužve i temperature do 40C,ako planiraš u alpe onda 7 ili 8 mj jer sve drugo je rizik od lošeg vremena,bio sam u 7 mj na grossglockneru pa je temperatura padala na samo +5 na 2500 m n/v a već krajem 8 mj je moguć i snijeg na višljim cestovnim prijevojima.
Evidentirano
 Str: [1] 2  Sve   Gore

Stranica je generirana za 0.16 sekundi uz 16 upita.