Speedway — 18 listopada 2005 -

Nakon pobjede u Murecku na Otok: Jurica Pavlic

U prvenstvu i dalje uvjerljivo vodeći Žagar, koji je “pao” u dvoboju s klupskim kolegom Kolenkom, pa je i treće mjesto morao izboriti u razvažanju s Manuelom Hauzingerom. Utrka u Murecku tako je donijela prekid monotonije, stalnih pobjeda Žagara, a Pavlicu izjednačenje u bodovima ukupnog poretka s Hauzingerom. Odlična forma Pavlica dolazi u pravo vrijeme, pred međunarodne ispite koji ga očekuju ovog tjedna. On je već otputovao u King’s Lynn (Engleska) na tradicionalno natjecanje Pride of the East – bit će tako prvi hrvatski vozač nakon više od tri desetljeća (nakon Draška Oršića – samo stari ljubitelji spidveja sjetit će se da je ovaj sport postojao i u Zagrebu) koji će se predstaviti publici na Otoku, centru svijeta spidveja. Za vikend će Jura nastupiti na drugom tradicionalnom natjecanju, za Zlatnu kacigu u Pardubicama, Češka. Na međunarodni zadatak će i Marko Oto – u ponedjeljak 3.listopada on će nastupiti u Meissenu (Njemačka), na još jednom tradicionalnom natjecanju, za Srebrnu papuču. Nakon međunarodnog vikenda serija za Hrvatsko-austrijsko-slovensko završava dvostrukim programom, i u ekipnoj i u pojedinačnoj konkurenciji, 8. i 9.listopada u Krškom.

Rezultati: Pavlic (Hrvatska) 14, Kolenko (Slovenija) – nakon razvažanja, Žagar (Slovenija) 12, Hauzinger (Austrija) 12 – nakon razvažanja, Kraljič (Slovenija) 11, Štojs (Slovenija) 10, Nagar (Austrija) i Martinec (Hrvatska) oba 8, Vargek (Hrvatska), Feher (Hrvatska) i Gregorič (Slovenija) svi po 6, Schatzer (Austrija) 4, Oto (Hrvatska) i Vlah (Hrvatska) oba po 3, Strahija (Hrvatska) 2, Wannasek (Austrija) 1 i Lučič (Slovenija) 0.

Poredak u prvenstvu: 1.Žagar 178, 2. Pavlic 166, 3. Hauzinger 166, 4. Kolenko 165, 5. Kraljič 139, 6. Wallner 133, 7. Vargek 122… 10. Martinec 120, 11. Vlah 113… 15. Strahija 82…17. Feher 78, 18. Oto 77…26. Cvetko 20…

Jurica Pavlic (desno) zauzeo je odlično
drugo mjesto u ukupnom poretku, prvi je bez
konkurencije Slovenac Matej Žagar (sredina),
a treći Jernej Kolenko (lijevo)

Konačni pobjednik Žagar, Pavlic drugi

Utrkom održanom u subotu 08.10. u Krškom okonačna je ovogodišnja serija za Hrvatsko-austrijsko-slovensko prvenstvo. Donijela je još jedan uvjerljivi trijumf Ljubljančanina Mateja Žagara i time isto tako premoćnu pobjedu u konačnom poretku. Drugo mjesto je osvojio Žagarov klupski kolega Jernej Kolenko, dok je treće mjesto zauzeo Jurica Pavlic. Pavlic je time u samoj završnici prvenstva osigurao drugo mjesto u ukupnom poretku, ispred Kolenka. Ali utrka je s hrvatskog stanovišta imala još jednu bitni značajku – samo je neiskustvo spriječilo Nikolu Martinca da osvoji mjesto na postolju, ali i ovako je po ocjeni mnogih bio "zvijezda" utrke. U izravnom dvoboju on je majstorskom vožnjom svladao Manuela Hauzingera, jednog od favorita serije, Friedricha Wallnera, drugog od favorita pred sebe je pustio tek nakon najoštrije borbe dana. Deset bodova ipak su mu je bilo dovoljno da osvoji sedmo mjesto, čime je ostavario postavljeni si cilj – u internoj hrvatskoj klasifikaciji preuzeo je drugo mjesto, ispred Ivana Vargeka. Prvak i viceprvak Hrvatske za ovu godinu tako imaju ukupno 31 godinu (Pavlic 16, a Martinec 15) – četiri manje od svjetskog prvaka Tonyja Rickardssona.

Rezultati: Žagar (Slovenija) 15, Kolenko (Slovenija) 11, Pavlic (Hrvatska) 12, Hauzinger (Austrija) 11, Kraljič (Slovenija) 11, Wallner (Austrija) 10, Martinec (Hrvatska) 10, Štojs (Slovenija) 9, Schatzer (Austrija), Feher (Hrvatska) 7, Nagar (Austrija) 6, Vargek (Hrvatska), Grögler (Austrija) i Gregorič (Slovenija) svi po 3, Oto (Hrvatska), Novotny (Austrija), Kukovica (Slovenija) i Schatzer (Austrija) po 2.
B skupina: Gregorič (Slovenija) 11, Kukovica (Slovenija) 9, Feher (Hrvatska) 9, Volk (Slovenija) 8, Kulterer (Austrija) 8, Lučič (Slovenija) 6, Duh (Slovenija) 7, Cvetko (Hrvatska) 6, Fasching (Austrija) 4, Fink (Austrija) 3, Nagar (Austrija) 3, Koderhold (Austrija) 1.

Poredak u prvenstvu (bodovanje od 30 bodova za pobjednika nadolje): 1.Žagar 208, 2. Pavlic 194, 3. Kolenko 194, 4. Hauzinger 193, 5. Kraljič 165, 6. Wallner 158, 7. Štojs 146, 8. Martinec 144, 9. Vargek 144 … 12. Vlah 125 … 15. Feher 100 … 17. Strahija 92…, 18. Oto 91… 26. Cvetko 33 …

I ekipno Hrvatska druga

U nedjelju 09.10. je održan i drugi dio programa prvenstva triju zemalja, u ekipnoj konkurenciji. Pobijedila je momčad Slovenije II s 36 bodova, Hrvatska je bila druga s 30, treća Austrija I s 29, četvrta Slovenija I sa 12, a peta Austrija II sa 4 boda. Prvenstvo će završiti utrkom u Natschbach-Loipersbachu (Austrija), ove subote. Ekipa Hrvatske gotovo će sigurno i u ukupnom poretku zauzeti drugo mjesto – vodi Slovenija I sa 139 bodova, Hrvatska je druga sa 119 bodova, a treća Austrija I sa 102 boda.

Jura u akciji u Češkoj

Zlatna kaciga Scottu Nicholsu, Jurica Pavlic jedanesti

Još jedan odličan međunarodni rezultat za najboljeg hrvatskog vozača spidveja Juricu Pavlica. U svom debiju u natjecanju za Zlatnu kacigu, u Pardubicama u Češkoj, najcjenjeniji trofej izvan sustava utrka za svjetska i Europska prvenstva, Jurica je osvojio jedanaesto mjesto. Kacigu je osvojio Britanac Scott Nichols, koji je u spektakularnoj borbi u velikom finalu utrke za sobom ostavio Danca Nickija Pedersena (Danska) i domaćina Aleša Drymla. U oštroj konkurenciji 36 vozača iz samog svjetskog vrha jedanesto mjesto je vrlo visok plasman. Utrka za Zlatnu kacigu uvijek je smatrana dobrim pokazateljem onoga što tek treba očekivati od mladih vozača, a Jurica je sa svojih 16 godina bio i daleko najmlađi vozač u konkurenciji.

Jura ispred Jerneja Kolenka

Konačni pobjednik Slovenija II, Hrvatska druga

Petom utrkom serije održanom u subotu 15.10. u Natschbach-Loipersbachu (Austrija) okončano je ovogodišnje ekipno prvenstvo Hrvatske, Austrije i Slovenije. Pobijedila je Slovenija I, čak u oslabljenom sastavu, bez Mateja Žagara, sa 35 bodova. Druga je bila, očekivano, Hrvatska sa 29 bodova, Jurica Pavlic je od toga osvojio 17, a doprinos su dali Nikola Martinec sa 7 i Ivan Vargek s 5 bodova. Treće je mjesto pripalo Austriji I s 26 bodova, četvro Sloveniji I s 22 boda dok je Austrija II bila posljednja s 8 bodova. Ova utrka je tako u potpunosti odrazila odnos snaga koji je bio jasan već na polovice prvenstva i tako se fiksirao i u konačnom poretku. Pobjednik serije je Slovenija II sa 174 boda, Hrvatska je druga s 148, a treća Austrija I sa 128 bodova. Oslabljena Slovenija I je četvrta s 104 boda, dok je Austrija II uglavnom samo statirala i ukupno sakupila 40 bodova.

Utrkom u Austriji završena je još jedna sezona u Hrvatsko-Austrijsko-Slovenskom prvenstvu. Drugim mjestom u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji možemo biti posve zadovoljni. S obzirom da je Slovenac Matej Žagar kvaliteta za sebe naš Jurica je svojim rezultatima ove sezone nagovijestio puno razloga za velika očekivanja u budućnosti. U Pavlicovoj vožnji, koji od ove godine brani boje novoosnovanog kluba Unija iz Goričana, očit je napredak nasprem prošle sezone, a to je rezultat kvalitetnog rada i velik broj odvoženih utrka što u prvenstvu triju zemalja, što u pozivnim trkama i prvenstvima za juniore. Izgradnjom vlastitog stadiona obitelj Pavlic spremna je za velike rezultate u 2006. godini. Što se tiče vozača iz Speedway kluba Prelog, svjetlu budućnost garantira nam mladi Nikola Martinec koji je sa svojih 15 godina u ovoj sezoni pomutio planove mnogim starijim i iskusnijim kolegama. S nestrpljenjem očekujemo Nikolin izlaz na europsku scenu na kojoj ćemo vidjeti pravu vrijednost ovogodišnjih rezultata.

Za sve posjetitelje naše strane koji prate speedway i u sezoni 2006 pripremat ćemo izvejštaje s utrka na kojima će nastupati naši vozaći.

Share

About Author

admin