Hrvatski motosport — 28 travnja 2009 -
U prvom redu trojica hrvata – Radman, Višak, Nervo

 

Prva utrka ovogodišnjeg Alpe Adria prvenstva, održana je na Mađarskom Hungaroringu. Za nama bitnu informaciju, utrku su definitivno obilježili Ivan Višak i Dominik Nervo koji su u klasi 125SP, doslovce pomeli konkurenciju. U grupi koja se borila za treće mjesto, nalazio se naš Alex Radan i da u dva kruga prije kraja nije pretjerao i pao, imali bi Hrvatsko postolje, no Ivan na prvom, a Dominik na drugom mjestu su već značajni Hrvatski rezultati. U klasi 600 nastupio je po prvi puta Luka Nervo i sa odličnim odvoženim vremenima zauzeo visoko 12. Mjesto. U 1000 smo imali samo dva izaslanika, to su Luca Tomasinni i Aldo Simonović.
 

Ivan Višak ispred Dominika Nerve

 

U klasi 125SP glavni akteri bili su Alex Radman, Dominik Nervo i prošlogodišnji prvak Ivan Višak. Višak je od prvog kruga poveo utrku ostavivši grupu od 5 vozača iza sebe. Iz te grupe se brzo probio Dominik Nervo i krenuo u lov na Viška. Makar je rundao najbolja vremena u utrci, približio mu se tek 3 kruga pred kraj, dok je Alex Radman ostao u borbi za treće mjesto sve do pada koji je uslijedio dva kruga pred kraj. Šteta jer da nije pao, vjerojatno bi se popeo na treće mjesto pobjedničkog postolja. No vratimo se na prvi dvojac. Ivan je znao da mu je Dominik na vratu i vješto je zatvarao sve zavoje pa Dominiku i nije davao previše mjesta za prolazak. Dominik je to znao ali vođen tatinim riječima nije niti pokušavao napadat jer jako dobro zna da se utrka u klasi 125 dobiva u zadnjem zavoju. Tako je Dominik i čekao zadnji zavoj, odnosno zadnje jače kočenje. Napao, prešao Ivana, ali se i procijenio pa je morao dovoljno jako proširit putanju da izađe van staze i Ivan vrati svoje vodstvo. Ivekova pobjeda i Dominikovo drugo mjesto je sjajan početak za Hrvatske vozače na Alpe Adria prvenstvu.
 

Alex Radman
 

Dominik Nervo
 

Ivan Višak
 

Rezultati utrke klase 125 : 3420AA-1-125-Race.pdf
 

U klasi 600 smo trebali imati čak 4 vozača. Prvi je zbog kvara motora još na Grobničkim treninzima morao odustati Marko Erceg, a drugi je odustao Marko Višak kojemu je Honda zakazala na treninzima na Hungaroringu. Tako su na start izašli samo Mislav Perkušić i Luka Nervo. Oba vozača su se dobro kvalificirala za utrku i oba su vozili ispod 2:00 što je za klasu 600 odlično vrijeme, pogotovo za Luku kojemu je ovo prva utrka u klasi 600. Na startu utrke Luka se probio za par pozicija i u 125 stilu, uz malo laktarenja izbio dosta naprijed. Na njegovu štetu, jedan od Kawasakija ga je u tom guranju pogodio i iskrivio nogar pa je Luki cijelu utrku visio na pola no bez obzira na to, Luka je odlično odvozio utrku rundavši zadnje krugove na najboljim vremenima. Mislav je pak u 4-5 zavoju pao i nije mogao nastaviti utrku. Sve u svemu, prva utrka za Luku, odlični krugovi, čak bi se usudio reći među najbržim Hrvatskim u toj klasi, otvaraju Luki mogućnosti da pokaže koliko stvarno može ići na idućoj utrci koja se održava na Grobniku.
 
Rezultati utrke klase 600 : 3420AA-1-StSp600-Race.pdf
 

Mislav Perkušić
 

Luka Nervo
 

U klasi 1000 jedini naši predstavnici su bili Luca Tomasinni i Aldo Simonović. U ovoj dosta oslabljenoj klasi, klasi u kojoj nisu vozili niti Milovanović, niti Meklau, niti Camlek, niti Pellizzon, velika borba na strašnim vremenima vođena je između Mađara Kispatakija i Čeha Fille. Bila je to borba Yamahe i Suzukija u kojoj je pobjedu odnio Filla na Yamahi. Iza njih je bila velika borba između Jermana. Rousa i Juhasza, a naš dvojac je bio podosta iza, ali sa odličnim vremenima. Tomasini je završio na jedanaestom mjestu a naš Aldo na trinaestom.

Luca Tommasini
 

Aldo Simonivić sa timom.

 

Rezultati utrke klase 1000 : 3420AA-1-StSp1000-Race.pdf
 

Slijedeća utrka Alpe Adria Prvenstva, ali i prva bodovna utrka Prvenstvo Hrvatske je na rasporedu 08.-10.05. na Automotodromu Grobnik, gdje se očekuje veći broj vozača iz Italije koji na utrci na Hungaroringu nisu nastupili zbog preklapanja termina sa Prvenstvom Italije.

Ono što je sigurno je da se utrka predviđena kalendarom na Slovakiaringu u Bratislavi sigurno neće održati zbog kašnjenja u radovima na novom motodromu te će se stoga sezona Alpe Adria Prvenstva svesti na ukupno 11 utrka od kojih će se svakome vozaču bodovati 8 najlboljih rezultata. Treba napomneuti da je Alpe Adria Prvenstvo kvalifikacijsko prvnesvo za Evropsko prvenstvo koje se se u Listopadu održati na stazi Albacete u Španiji i to za klase 125GP, SUPERSPORT 600 i 1000 SUPERSTOCK.

 

Share

About Author

admin