Savjeti i škola vožnje — 01 travnja 2004 -
By Evans Brasfield
Photography: Dean Groover
 
1. Uvijek se brinemo oko toga što ulica nije trkača staza i uvijek biste trebali voziti s određenom dozom rezerviranosti. U vožnji ulicom je to važnije, nego dok skrećete u zavoj bez dobre vidljivosti. Sigurna ulična vožnja traži od vas da budete tri do pet sekundi ispred vašeg motocikla. Skretanje međutim smanjuje vidljivost. Grmovi i kamenje na rubu zavoja tome dramatično pripomažu.  Iako je najbolje takvu situaciju riješiti smanjenjem ulazne brzine, ulazak u zavoj s planom vam može pomoći da uspješno izađete na kraj sa svim iznenađenjima koja vrebaju. Većina iskusnih vozača ima priče o čudnim stvarima koje su susreli na sredini ceste. Vjerojatno je samo pitanje vremena kada će se isto i vama dogoditi.
2. Kada dođete do prepreke na sredini zavoja, imate malo vremena za reakciju. Odmah odredite s koje strane predmeta planirate proći. Tada se usredotočite na željeni put prolaska. Ako je riječ o zemlji ili šljunku, najbolje je odabrati vanjski trag automobilskih guma. Često će vaš manevar zahtijevati malu promjenu putanje s vanjske ili unutrašnje strane prepreke. Ako se vozite prebrzo, taj manevar vas jedino može otjerati u susjednu traku ili van ceste, pa će biti potrebno i prikočiti. Zbog ograničenog prianjanja guma uz asfalt, potrebno je uspraviti motocikl prije kočenja.
3. Da biste ostvarili maksimalnu učinkovitost kočnica za vrijeme skretanja, potrebno je odvojiti kretnje volana od uporabe kočnica, jer u protivnom, riskirate gubitak prianjanja guma. Taj manevar se događa veoma brzo, pa bi se moglo dogoditi da vam je motocikl uspravan, a vi i dalje niste u pravoj putanji. Bez brige. Pustite da se motocikl kreće ispod vas. Energično kočite, ali nemojte pretjerati! Ako vam prednje kočnice počnu proklizavati, odmah ih pustite, te ponovo stisnite. Fokusirajte oči na željeni put vožnje! Gledanje prepreke ili izvan ceste vam jedino može pružiti «intiman susret» s istima.
4. Nakon što ste dovoljno usporili motocikl, da možete dovršiti skretanje, pustite kočnice i nastavite prvotnom putanjom. S obzirom da taj manevar traje vrlo kratko, vježba je više nego poželjna. Nađite cestu s malo prometa i u desnom zavoju (kako biste si omogućili više prostora za manevriranje ako pogriješite), s dobrom vidljivošću kroz cijeli zavoj, vježbajte. Pomoću krede ili ljepljive trake označite dio ceste koji želite izbjeći. Počevši s malom brzinom, izbjegavajte zamišljeni objekt. Nakon što to dobro uvježbate, postupno povećavajte brzinu, sve dok nećete trebati upotrijebiti kočnice. Bit će vam drago što ste utrošili vrijeme ako naletite na dječju plišanu igračku na sredini vaše trake.
 
Prijevod i obrada : Nataša i Emil Mokrovčak

Share

About Author