Speedway — 03 studenoga 2006 -

Pavlic, Žagar, Hauzinger Vlah, Pavlic, Martinec

Jura očekivano Hrvatski prvak

U listopadu završeno je prvenstvo triju država u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.U Donjem Kraljevcu na stadionu Speedway kluba Unia vožena je posljednja utrka pojedinačnog prvenstva Hrvatske, Austrije i Slovenije. Sigurno je pobijedio Matej Žagar iz Ljubljane, sedmi vozač ove godine u svijetu, koji protivnicima nije prepustio ni boda. Žagar je time nadoknadio zaostatak od jednog boda iz prethodne utrke, nastao spletom okolnosti, kada mu je žrijeb dao samo peto mjesto. Uz bok Žagaru bio je Jurica Pavlic, koji je samo Ljubljančaninu morao priznati prednost. U odlučujećem dvoboju Žagar je bio agresivniji u prvom zavoju, iskoristivši povoljniju unutarnju poziciju u neposrednom je kontaktu izgurao Juricu s optimalne staze i tako odlučio dvoboj. Treći je bio Manuel Hauzinger s 12 bodova, koji je u izravnom dvoboju namučio i Pavlica, dok je četvrto mjesto pripalo drugom Ljubljančaninu Jerneju Kolenku. Pred ovu utrku vodeći Izak Šantej nije bio uvjerljiv, osvojio je peto mjesto i time ispustio titulu, no bilo je to dovoljno za drugo mjesto u ukupnom poretku. Govoreći o rezultatima ostalih hrvatskih predstavnika valja spomenuti da je Marko Vlah vrlo dobrim šestim mjestom podsjetio da su njegove mogućnosti veće nego je pokazao ove godine, dok je Nikola Martinec devetim mjestom potvrdio da ima talenta, ali će morati uložiti još truda u sakupljanje iskustva i stjecanje postojanosti. Renato Cvetko i Ivan Vargek u borbu su ulazili tek kao rezerve i ostali su pri dnu ljestvice. U B skupini, "donjem domu" natjecanja, Marko Oto osvojio je drugo mjesto, odmah iza njega bili su Cvetko i Vargek. Po prvi puta su se publici u borbama na motociklima od 500 kubika predstavili i mladi vozači Unije iz Donjeg Kraljevca Nikola Pigac, Dino Kovačić i Andrej Kežman – ali "vatreno krštenje" poslužilo je tek za stjecanje prvih iskustava, oni nisu osvojili puno bodova. Poredak u zajedničkom prvenstvu određuje i poredak u nacionalnim prvenstvima triju zemalja. Žagar je tako postao i slovenski prvak (već peti puta), Hauzinger je prvak Austrije. Jurica Pavlic ponovo je prvak Hrvatske, dok je vicešampion Marko Vlah – lanjski drugi Nikola Martinec sada se morao zadovoljiti stepenicom niže na postolju. Domaća sezona spidveja ovime je završena, a odmjeravanja vozača triju nacija bit će okončana utrkom u ekipnom konkurenciji, ove nedjelje u Wiener Neustadtu (Austrija) gdje će naši mladići braniti prvo mjesto u ukupnom poretku.

Prema očekivanjima naši vozači speedwaya nisu dozvolili iznenađenja i u posljednjo utrci u Austriji ekipno su zadržali vodeču poziciju. Pobjedu su doduše odnijeli vozači Slovenije I., ali naši su vozači osvojili dovoljno bodova da zadrže vodstvo u ukupnom poretku.

Najviše bodova za Hrvatsku po običaju osvojio je Jurica Pavlic 12, Nikola Martinec 8, Ivan Vargek 7, Marko Vlah 6, a Marko Oto i Renatko Cvetko po jedan bod.

Ovo je zasigurno na prvi pogled odličar rezultat, ali moramo spomenuti puno manjkavosti u natjecanju ekipa i na čelnicima je triju Saveza da se dogovore o budućnosti natjecanja.

Jura i Nikola Jura i Marko

Share

About Author